Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve kısa sürede ülke sınırlarını aşarak hızla yayılan maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu virüs nedeniyle uluslararası acil durum ilan etti. El teması ve ortak kullanılan havlu, yatak çarşafı gibi eşyalar yoluyla bulaşabilen bu virüs, şimdiye kadar dünya genelinde 156 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hızla artış gösteren virüs nedeniyle önemli uyarılarda bulundu. Özellikle İstanbul’un, Afrika’dan gelenler için önemli bir transfer noktası olduğuna dikkat çeken Ceyhan, Türkiye’de şu anda bu hastalığın tespit edilebilmesi için gerekli olan aktif sürveyans çalışmasının yapılmadığını belirtti ve bu tür çalışmalara acilen başlanması gerektiğini vurguladı.
DSÖ, son iki ay içinde maymun çiçeği (mpox) vaka sayısında büyük bir artış olduğunu belirterek, dünya genelinde 90 binden fazla vakanın görüldüğünü ve 156 kişinin bu virüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi. Virüsün Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırlarını aşması sonrasında, DSÖ Afrika’da uluslararası acil durum ilan etti.
Prof. Dr. Ceyhan, bu virüsün ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonları gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti. Ceyhan, 2022 yılında da bu virüsle ilgili bir alarm verildiğini ve hastalığın o dönemde Afrika’dan başlayarak Avrupa’ya yayıldığını hatırlattı. Ancak o dönemde kontrol altına alınan virüs, 2023’ün sonbaharında daha tehlikeli bir tip ile tekrar ortaya çıktı ve hızla yayıldı.
2023’teki bu yeni salgında, virüsün daha tehlikeli olan ve yüzde 4 oranında ölümle sonuçlanan tipi, birkaç ay içinde Avrupa, Amerika ve birçok ülkeye yayıldı. DSÖ, Temmuz 2023’te vakaların hızla artış gösterdiğini belirterek alarm seviyesini bir basamak yükseltti.
Prof. Dr. Ceyhan, virüsün yakın temas yoluyla kolaylıkla bulaşabileceğini ve el teması, hastanın kullandığı ve değiştirilmemiş yatak çarşafları gibi yollarla yayılabileceğini belirtti. Virüsün homoseksüel erkekler dışında da herkes için risk oluşturduğunu ve belirgin bir tedavisinin olmadığını vurguladı.
Türkiye’nin önemli bir destinasyon noktası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, “Türkiye özellikle İstanbul, Afrikalılar için gerek kalıcı olarak gerekse de transfer şeklinde çok kullanılan bir destinasyon. İstanbul’a geliyorlar, oradan Avrupa’ya, Amerika Birleşik Devletleri’ne gidiyorlar ve çok sayıda da Afrika vatandaşı, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de kalıyor. Nitekim hastalık da sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile sınırlı kalmadı. Kongo’ya komşu ülkelerin hepsine yayıldı. Gine’de, Nijerya’da vakalar rapor edilmeye başlandı.” dedi.
Türkiye’nin, özellikle İstanbul’un, Afrikalılar için önemli bir destinasyon noktası olduğunu belirten Ceyhan, virüsün sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile sınırlı kalmayıp Gine ve Nijerya gibi komşu ülkelere de yayıldığını kaydetti. Ceyhan, Türkiye’nin bu durumda tedbirli olması gerektiğini, özellikle Afrika’dan gelen veya Afrika’ya gidecek olan kişiler için tarama yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini ve su çiçeğine benzer kabarcıklar görüldüğünde hemen bir hekime başvurulması gerektiğini ifade etti.
Virüsün şu anda yayılma aşamasında olduğunu anlatan Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü’nün alarm halinde olduğunu belirterek, “Özellikle Afrika’dan gelenler ve Afrika’ya gidecek olanlar için tedbirler yayımlıyor. Dünya için eğer bir vaka artışı söz konusuysa bir hastalıkta, bu salgındır. Eğer birden fazla kıtayı tutuyorsa, bir pandemidir. Bu solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmadığı için o kadar hızlı yayılım olmaz. Solunum yoluyla bulaşan pandemiler gibi, grip pandemisi, koronavirüs pandemisi gibi bir anda 100 binlerce, milyonlarca vakaya ulaşmaz. Ama yavaş yavaş artarak dünya için tehlike oluşturabilir.” dedi.
Prof. Dr. Ceyhan, her ülke gibi tedbirli olmak gerektiğinin altını çizerek, “Aslında aktif sürveyans yapmamız lazım. Bütün hastalıklar için aslında kilit nokta o. Şu anda Covid’e bile aktif sürveyans yapmıyoruz. Devletin şu anda yürüttüğü bir aktif sürveyans çalışması yok. DSÖ, alarm düzeyini 1 derece yükseltti. Bu bir acil durum demektir.” şeklinde konuştu.