İBB Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimlere Verilir? İstanbul Büyükşehir Belediyesi; geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da ihtiyaç sahibi ve yoksul ailelerin çocuklarına yönelik olarak eğitim ve burs yardımında bulunmaya devam ediyor.
Maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları; İBB eğitim ve kırtasiye yardımına başvurabiliyorlar.
İBB tarafından bir süredir yürütülen Genç Üniversiteli Projesi kapsamında İstanbul il sınırlarında ikamet eden öğrencilere burs bağlanıyor.
İBB’nin bir diğer eğitim yardımlarından olan Sen Oku Diye projesine ise ilköğretim ve liseye giden öğrencilerin velileri başvurabiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca İBB eğitim yardımı başvurusu nasıl yapılır? İBB eğitim yardımı kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Pandemi başlangıcında İstanbul’da yaşayan, su ve doğalgaz faturalarını ödemekte zorluk çeken yoksul ve dar gelirli kişilere yardımcı olabilmek adına açılan Askıda Fatura Sitesi üzerinden hayırsever vatandaşlar; üniversite öğrencilerine 250 TL maddi yardımda bulunabiliyorlar.
İBB tarafından üniversite öğrencilerinin eğitim ve kırtasiye masraflarının karşılanmasına katkıda bulunmak adına başlatılan Eğitime Destek Projesi; maddi açıdan zor durumda olan üniversite öğrencileri ile hayırsever vatandaşları bir araya getiriyor.
Eğitim Destek Paketi’ne dahil olmak isteyen üniversite öğrencilerinin ise öncelikle İstanbulkart sahibi olmaları gerekiyor.
Yardım ödemeleri, öğrencilerin İstanbulkart isimli sosyal destek kartlarına otomatik olarak yükleniyor.
İstanbulkart sahibi olmayan öğrencilerin ise Edirnekapı, Üsküdar ya da Büyükçekmece’de bulunan sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gitmeleri ve başvurularını bizzat burada gerçekleştirmeleri gerekiyor.
Eğitime Destek Paketi ön başvuruları ise ALO153 Beyaz Masa hattı aranarak yapılabiliyor.
Üniversite öğrencileri, Eğitime Destek Paketi başvuru ayrıntılarını ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak, öğrenebiliyorlar.
İBB Eğitim Destek Paketi’ne muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında bir rakama tekabül eden üniversite öğrencileri başvurabiliyorlar.
Öğrencilerin eğitim yardımı alabilmeleri için kendilerinin veya anne, babalarının İstanbul il sınırlarında ikamet ediyor olmaları gerekiyor.
Ancak öğrencinin veya hane bireylerinden birinin üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul veya gayrimenkul tespit edilmesi durumunda başvuru sahiplerinin başvuruları, onaylanmıyor.
Ara sınıf öğrencilerinin not ortalamalarının 5 üzerinden en az 2.00 ya da 100 üzerinden 53 olması da başvuru şartları arasında yer alıyor.
Devlet üniversitelerinde eğitim gören öğrenciler, Eğitime Destek Paketi kapsamında nakdi yardım alabiliyorlar.
Vakıf yani özel üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin yardım alabilmeleri içinse %100 bursla eğitim görüyor olmaları gerekiyor.
Açıköğretim ya da ikinci öğretim gören öğrencilerin de Eğitime Destek Paketi kapsamında nakdi yardım alabilme şansları bulunmuyor.
Yani nakdi yardım, yalnızca örgün öğretim gören öğrenciler için yapılıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin muhtaç ve yoksul üniversite öğrencilerine yönelik bir diğer nakdi yardımı olan Genç Üniversiteli Bursu’na da muhtaçlık sınırının altında yaşayan öğrenciler başvurabiliyorlar.
İBB Genç Üniversiteli bursu dahilinde 25 yaş altındaki öğrencilere Ekim, Şubat ve Mayıs aylarında olacak şekilde toplamda üç sefer burs veriliyor.
Ödemeler; üç taksit halinde yapılıyor.
Öğrencilere Ekim ayında 1200, Şubat ve Mayıs aylarında 1500 TL olacak şekilde toplamda 5000 TL burs bağlanıyor.
İBB Genç Üniversiteli bursunu almak isteyen öğrencilerin öncelikle gerekli başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.
Öğrenciler, başvurularını İBB resmi internet sitesi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.
Başvuru esnasında öğrencilerin kendilerinden talep edilen belgeleri de sisteme yüklemeleri gerekiyor.
Başvuruların sitede belirtilen başvuru tarihleri arasında yapılması gerekiyor.
Üniversite öğrencileri, Genç Üniversiteli burs yardımına https://gencuniversiteli.ibb.istanbul/BasvuruGiris.aspx linki üzerinden başvurabiliyorlar.
İBB Genç Üniversiteli bursu başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yukarıdaki tüm şartları taşıyan üniversite öğrencileri Genç Üniversiteli Bursu alabiliyorlar.
İBB Genç Üniversiteli bursunu almak isteyen öğrencilerin başvuruları sırasında sisteme yüklemeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Üniversite öğrencileri, yukarıdaki tüm belgeleri başvuruları esnasında sisteme yükleyip, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
Yani başvurular, internet üzerinden yapılıyor.
İBB; online platformda yapılan başvuruları değerlendirip, birkaç haftalık süre içerisinde başvuruları karara bağlıyor.
İBB, gerekli gördüğü hallerde öğrencinin ikametgah adresine öğrencinin ve ailesinin ekonomik durumuna ilişkin rapor hazırlamaları için inceleme komisyonu da gönderebiliyor.
İBB, öğrencilerin sisteme yükledikleri belgeleri, inceleme komisyonu tarafından teslim edilen raporu inceleyip; Genç Üniversiteli bursu bağlayacağı kişileri kararlaştırıyor.
Başvuru sonuçları, kişilerin telefonlarına SMS olarak gönderiliyor.
Başvurusu onaylanan kişiler, Ekim, Şubat ve Mayıs aylarında banka hesaplarına yatırılan Genç Üniversiteli bursunu çekebiliyorlar.
2024 yılında Genç Üniversiteli bursu dahilinde öğrencilere toplamda50200 TL ödeniyor.
Ödemeler, Ekim ayında 1500, Şubat ayında 1500 ve Mayıs ayında 2000 TL olacak şekilde yani üç taksitle yapılıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi; ilköğretim ve lise öğrencileri için kırtasiye yardımında da bulunuyor.
Kırtasiye yardımları, her yeni eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında muhtaç ve yoksul ailelerin çocuklarına yönelik olarak yapılıyor.
Yapılan kırtasiye yardımı, nakdi yardım yani para yardımı şeklinde olabileceği gibi ayni yardım yani silgi, kalem, defter, kitap vb. malzemelerin ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılması şeklinde de olabiliyor.
İBB kırtasiye yardımı almak isteyenler; Edirnekapı, Selimiye ve Üsküdar’daki sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gidip, başvurularını burada gerçekleştirebiliyorlar.
Bu yardım da muhtaçlık sınırının altında yaşayan ailelerin çocukları için yapılıyor.
İBB kırtasiye yardımı almak isteyen ebeveynler; ön başvurularını e-devlet platformu üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.
E-devlet üzerinden başvuru yapmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.
Ön başvurularınız için ALO153 Beyaz Masa hattını ya da başvuracağınız sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü arayabilir, başvuru detaylarını öğrenebilirsiniz.
Kırtasiye yardımı, öncelikle işsiz ve gelirsiz olan ebeveynler için yapılıyor.
İşi ve geliri olmasına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olanlar da kırtasiye yardımı alabiliyorlar.
Engeli dolayısıyla çalışamayan engelli ebeveynler, kronik hastalar, eşi ölmüş, eşi cezaevine girmiş ya da eşinden boşanmış olan gelirsiz ve işsiz dul kadınlar, afetzede vatandaşlar, şehit, gazi ve asker yakınları, muhtaç asker aileleri, sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar; ilköğretim ve liseye giden çocukları için kırtasiye yardımına başvurabiliyorlar.
İBB tarafından ilköğretim ve lise öğrencileri için yapılan kırtasiye yardımı miktarı, belediyenin bütçesine, başvuru sahibi ebeveynlerin muhtaçlık durumlarına ve hanelerindeki kişi sayılarına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.
Ebeveynler; ilköğretime ve liseye giden tüm çocukları için bu yardımı alabiliyorlar.
Öğrenciler için yapılan kırtasiye yardımı miktarı, 500 TL ile 1000 TL arasında değişebiliyor.
İBB kırtasiye yardımına başvuranların başvuruları sırasında teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
**Teslim edilmesi gereken belgeler; başvuru sahiplerinin özel durumlarına ya da herhangi bir sağlık sorunlarının bulunup bulunmadığına göre değişebiliyor.
Öğrenciler için öğrenci belgesi, engelli bireyler için engelli belgesi, eşi vefat etmiş dul kadınlardan ölen eşlerine dair ölüm belgesi isteniyor.
Teslim etmeniz gereken belgelerin tam listesini öğrenmek için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
İBB tarafından muhtaç ailelerin ilköğretim veya liseye giden çocukları için yapılan Sen Oku Diye Eğitim yardımı kapsamında ailelerin hesabına tek seferde 300 TL yardım parası yatırılıyor.
Ebeveynlerin hesabına yatırılan yardım parası ile ebeveynlerin çocuklarının eğitim ve kırtasiye masraflarını daha rahat bir şekilde karşılayabilmelerini sağlamak amaçlanıyor.
İBB Sen Oku Diye Eğitim Yardımı başvurularının da site üzerinden yapılması gerekiyor.
İBB Sen Oku Diye Eğitim Yardımı’na başvurmak için https://senokudiye.ibb.istanbul/Login.aspx linkini tıklayabilirsiniz.
Sizden talep edilen belgeleri sisteme yükleyerek, başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
2024 yılında Sen Oku Diye Eğitim Yardımı dahilinde muhtaç ebeveynlerin banka hesabına 500 TL yatırılıyor.
Bu yardım, tek seferli bir yardım olarak ön plana çıkıyor.
İhtiyaç sahipleri, her yıl, yeni eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında bu yardıma başvurabiliyorlar.
Sen Oku Diye Eğitim Yardımı, maddi yardıma ihtiyacı olan yani muhtaçlık sınırının altında yaşayan ebeveynlere veriliyor.
Engelli çocuklar, şehit, asker ve gazi çocukları; bu yardımdan öncelikli şekilde yararlanabiliyorlar.
Bu yardıma başvuracak öğrencilerin de devlet okullarında eğitim görüyor ya da vakıf okullarında %100 bursla okuyor olmaları gerekiyor.
İstanbul’da ikamet eden öğrenciler için Sen Oku Diye Eğitim Yardımı’na başvurulabiliyor.
Bu yazımızda kısaca İBB Eğitim Yardımı kimlere verilir? İBB eğitim yardımı başvurusu nasıl yapılır? vb. İBB tarafından öğrencilere yönelik olarak yapılan burs ve eğitim yardımlarına ilişkin merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.
Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir; önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.