İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış Mevsim Ayları Nelerdir?

İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış Mevsim Ayları Nelerdir?
14.06.2022 00:58

İlkbahar Yaz Sonbahar Kış Mevsim Ayları Nelerdir? Ülkemiz orta kuşakta bulunduğu 4 mevsim yaşanmaktadır. Bu mevsimler kış, ilkbahar, yaz, sonbahardır. Birçoğumuz bu mevsimlerin içersinde hangi aylar olduğunu ve mevsimleri ilkokulda öğrenmişizdir. İlkokulda öğrendiğimiz bu bilgiler ve daha fazlası aşağıdaki yazımız yer almaktadır.

Mevsimler Nasıl Oluşur?

Dünya yaklaşık 23 derece bir eğikliğe sahiptir. Bu eğikliğe eksen eğikliği adı verilmektedir. Eksen eğikliği güneşin gelme açısını etkilemektedir. Güneş ışınlarının dik gelmesi sıcaklığı artırmaktadır. Eğik gelmesi ise, sıcaklığı düşürmektedir. Dünya Güneş etrafında döndükçe Güneş’in Dünya’ya  vurması da değişmektedir. Bu durum ise mevsimleri oluşturmaktadır.

Ülkemizde Kaç Mevsim Yaşanır?

Ülkemiz 4 mevsim yaşanmaktadır. 4 mevsimin yaşandığı ender ülkelerden biri de Türkiye’dir. Ülkemizde farklı mevsimlerin yaşanmasının nedeni Orta Kuşak’ta olmasıdır.

Unutmayalım ki, her mevsimin ayrı bir güzelliği vardır. Kış aylarında kayak sporu yapılırken, yaz aylarından tatil yapılabilmektedir. Bu özelliği ile dünyanın cennet köşelerinden biridir.

Mevsimler ve Ayları

  • Kış mevsiminin ayları: Aralık, Ocak, Şubat
  • İlkbahar mevsiminin ayları: Mart, Nisan, Mayıs
  • Yaz mevsiminin ayları: Haziran, Temmuz, Ağustos
  • Sonbahar mevsiminin ayları: Eylül, Ekim, Kasım

Kış Mevsimi Ayları Nedir?

Aralık: Aralık ayı kış mevsimi aylarındadır. Güneş ışınlarının eğik gelmesi nedeniyle havalar soğumaya başlar. 21 Aralık en uzun gece yaşanmaktadır. Aralık ayında günler kısalmaya, geceler uzamaya başlamaktadır. 21 Aralık’tan sonra ise, geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlamaktadır.

Ocak: Ocak ayı kış mevsimi aylarındandır. Yılın en soğuk aylarındandır. Bu ayda kar yağışları sıklıkla görülmektedir. Genellikle en şiddetli kar yağışı Ocak ayında görülmektedir.

Şubat: Şubat ayı kış mevsimi aylarındandır. Şubat ayında kar yağışları ve soğuklar etkisini kaybetmeye başlamıştır. Bu ayda baharı müjdeleyen cemre suya düşer ve havalar yavaş yavaş ısınmaya başlamaktadır.

İlkbahar Mevsimi Ayları Nelerdir?

Mart: Mart ayında toprak yeniden doğmaktadır. Bitkiler, hayvanlar uyanmaktadır. 21 Mart’ın gelmesi ile birlikte bahar başlangıcı kabul edilmektedir. Mart ayında baharın gelmesi ve doğanın uyanışı Nevruz Bayramı ile kutlanmaktadır.

Nisan: Nisan ayının gelmesi ile birlikte baharın geldiği hissedilmektedir. Nisan ayında havalar iyice ısınmaktadır. Ağaçlarda rengarenk çiçek açmaktadır. Doğa adeta bir renk cümbüşüne dönmektedir.

Mayıs: Mayıs ayında sıcaklıklar iyice artmaktadır. Mayıs ayı ise, yazı müjdelemektedir.

 Yaz Mevsimi Ayları Hangileridir?

Haziran: Yaz aylarının başlangıcıdır. 21 Haziran’da kuzey yarım kürede en uzun gündüz yaşanmaktadır. Bu tarihten sonra günler yavaş yavaş kısalmaktadır.

Temmuz: Temmuz ayları genellikle sıcak geçmektedir. Günlerin en uzun olduğu aylardandır. Temmuz ayının sonlarına doğru sıcaklıklar iyice artmaktadır.

Ağustos: Ağustos ayında yılın en yüksek sıcaklıkları gözlenmektedir. Ağustos ayının sonrlarına doğru sıcaklık düşmektedir.

Sonbahar Mevsimi Ayları Hangileridir?

Eylül: Sonbahar hüzün mevsimidir. Eylül ayı sonbahar ayının başlangıcıdır. Eylül ayının ilk haftaları yazdan kalma gibi geçmektedir. Eylül ayında yapraklar hafiften sararmaya ve dökülmeye başlamaktadır.

Ekim: Ekim ayında hafiften soğuklar baş göstermektedir. Bazı günler yaz ayları gibi geçerken bazı günler yağışlı ve soğuk olmaktadır. Yapraklar iyice sararıp dökülmeye başlamaktadır.

Kasım: Kasım ayında artık havalar soğumaya başlar. Bu ayda da bazı günlerde yazdan kalma havalar olabilmektedir.

Yaz Hangi Ayda Başlar? Ne Zaman Biter?

Yaz hangi ayda başlar ve yaz hangi ayda biter sorusuna cevap vermek gerekirse yaz mevsimi 1 Haziran’da başlayıp 30 Ağustos’ta biter.

Sonbahar Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Biter?

Sonbahar ne zaman başlar ve Sonbahar ne zaman biter sorusuna cevap vermek gerekirse Sonbahar mevsimi ay ve gün olarak 1 Eylül’de başlar, 30 Kasım günü biter.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.