DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Başvurusu

E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Başvurusu
10.03.2024 12:23 | Son Güncellenme: 10.03.2024 18:29

E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Başvurusu 2024; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından en az %40 engel oranına sahip olan engelli kişilere verilen engelli kimlik kartı ile engelli bireyler; eğitimden seyahate, sağlıktan eğlenceye kadar hayatın pek çok alanında avantajlar ve ayrıcalıklar elde edebiliyorlar.

Örneğin; engelli kimlik kartına sahip olan engelli bireyler; belediye otobüslerinde, deniz yollarında, metroda ve devlet demir yollarında herhangi bir bilet ücreti ödemeden seyahat edebiliyorlar.

Engelli kimlik kartı başvuruları; Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine gidilerek yapılabileceği gibi e-devlet platformu üzerinden de kolaylıkla başvurular, gerçekleştirilebiliyor.

Bu yazımızda kısaca e-devlet engelli kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır? Engelli kimlik kartı faydaları 2024 nelerdir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engel oranı %40 ve üzerinde olanlar; ikametgahlarının mevcut olduğu yerde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne gidip, engelli kimlik kartı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Kişilerin başvuruları esnasında yanlarında mutlaka kendilerinden talep edilen belgeleri bulundurmaları gerekiyor.

Başvurular, e-devlet platformu üzerinden de yapılabiliyor.

Engelli bireyler, başvuru detaylarını, kendilerinden talep edilen belgeleri ve başvuru şartlarını öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını 7/24 yani diledikleri zaman arayabiliyorlar.

E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

En az %40 engel oranına sahip olduğuna dair Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan tam teşekküllü bir hastaneden sağlık kurulu raporu yani 2024 engelli belgesi almış olan engelli bireyler; TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile başvurularını e-devlet üzerinden de gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet şifresi olmayan engelli bireyler, kendilerine en yakın PTT şubesinden 2 TL ödeme karşılığında şifrelerini alabiliyorlar.

E-devlet üzerinden engelli kimlik kartına başvurmak için ilk olarak https://www.turkiye.gov.tr/acshb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu linkini tıklamalısınız.

Başvuru formunda size yöneltilen tüm soruları eksiksiz bir şekilde yanıtlamalısınız.

E-devlet başvurusu onaylanan kişilere engelli kimlik kartları, başvuru formunda bahsettikleri adreslerine gönderiliyor.

Başvuru sonuçları, kişilerin telefonlarına SMS ile bildiriliyor.

Bu yüzden de engelli bireylerin e-devlet üzerinden gerçekleştirdikleri başvuruları sırasında başvuru formunda güncel iletişim ve adres bilgilerini paylaşmayı ihmal etmemeleri gerekiyor.

Engelli Kimlik Kartı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne giderek, burada form doldurup, engelli kartına başvuranların başvuruları sırasında yetkili kişilere teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Engelli kimlik kartı başvuru formu ya da başvuru dilekçesi
  • Başvuru sahibinin en az %40 engel oranına sahip olduğuna ilişkin tam teşekküllü bir hastanede alınması gereken engelli raporunun aslı ve onaylı örneği(2024 sağlık kurulu raporu)
  • Başvuru sahibine ait 2 adet vesikalık fotoğraf

**Engelli bireyler, yukarıdaki belgelerle birlikte engelli kimlik kartı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Engelli Kimlik Kartı Başvuru Formu

Engelli kimlik kartına e-devlet üzerinden ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne giderek, başvuranların mutlaka başvuruları sırasında engelli kimlik kartı başvuru dilekçesi/formu doldurmaları gerekiyor.

Bu form, kişilere mesleklerine, mevcut engel oranlarına, kişisel bilgilerine, adres ve iletişim bilgilerine ilişkin sorular yöneltiyor.

Engelli kimlik kartları, kişilerin kişisel bilgileri doğrultusunda hazırlandığından başvuru sahiplerinin formdaki tüm sorulara doğru ve güncel yanıtlar vermeyi unutmamaları gerekiyor.

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, en az %40 engel oranına sahip olan engelli bireyler; kendilerinden talep edilen belgelerle birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine giderek, engelli kimlik kartı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Başvurular, e-devlet platformu üzerinden de yapılabiliyor.

Engelli kimlik kartları, başvurusu onaylanan kişilerin başvuru formunda paylaştıkları adreslerine kargolanıyor.

Yani kişiler, evlerinden kartlarını teslim alabiliyorlar.

Engelli Kimlik Kartı Kaç Günde Çıkar?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; engelli kimlik kartı başvurularını ortalama 7 gün içerisinde karara bağlasa da yoğunluk halinde bu süre daha da uzun olabiliyor.

Kartlar, başvurularının açıklanmasından sonra en fazla 7 gün içerisinde kişilerin ev adreslerine gönderiliyor.

Engelli Kimlik Kartı Kaç Yıl Geçerli?

Engelli kimlik kartlarının çıkarılma tarihlerinden itibaren bir yıllık geçerlilik süreleri bulunuyor.

1 yıllık süre dolduğunda bu kartların yenilenmesi gerekiyor.

Yenileme işlemi de tıpkı yeni başvuru işlemi gibi yapılıyor.

Engelli Kimlik Kartı Başvuru Sorgulama

Engelli kimlik kartı başvuru sonuçlarını öğrenmek isteyenler; ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayıp, başvuru sonuçlarına dair yetkili kişilerden detaylı bilgi edinebiliyorlar.

Başvuru sonuçlarını e-devlet başvuru sayfası üzerinden de takip edebiliyorlar.

Alternatif olarak engelli kimlik kartı başvuru sonuçlarını öğrenmek adına başvurdukları Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüğünü arayabiliyor ya da il müdürlüğüne bizzat gidebiliyorlar.

Engelli Kimlik Kartı Ücretli mi?

Engelli bireylerin engelli kimlik kartı almaları için herhangi bir kart ücreti ödemeleri gerekmiyor.

Yani kartlar, Bakanlık tarafından engelli bireylere ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Engelli Kimlik Kartı Başvuru Formu Nereden Alınır?

Engelli kimlik kartı başvuru formu başvurulan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından başvuru sahibi engelli bireylere veriliyor.

E-devlet üzerinden yapılan tüm başvurularda da kişilerin online platformda başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Telefon Numarası

Engelli kimlik kartı başvuru detaylarını, başvuru esnasında teslim etmeniz gereken belgeleri ve başvuru şartlarını öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Bu numaraları arayıp, mevcut engelli kartı başvuru sonucunuza dair de bilgi alabilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; engelli bireylerin başvurularını değerlendirirken sağlık kurulu raporlarının mevcut olup olmadığını ve diğer başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarını inceliyor.

Başvuru sahiplerince teslim edilen belgelerin doğruluğunu da araştırıyor.

Başvuru şartlarını taşıyan kişilerin başvurularını onaylıyor.

Başvuruların gerek olumlu gerekse olumsuz sonuçları, başvuru sahiplerinin telefonlarına SMS ile gönderiliyor.

Aynı zamanda başvuru sonuçları, e-devlet platformunda da açıklanıyor.

Başvurusu onaylanan ve kartlarını ev adreslerinden teslim alanlar, kartlarını hemen kullanmaya ve kartlarının ayrıcalıklarından yararlanmaya başlayabiliyorlar.

Engelli Kimlik Kartı Yenileme

Daha önce de bahsettiğimiz gibi engelli kimlik kartlarının bir yıllık geçerlilik süreleri bulunuyor.

Bu süre dolduğunda kartların yenilenmesi gerekiyor.

Yenileme işlemi de tıpkı yeni kart başvurusu gibi yapılıyor.

Yani kişiler, Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerine giderek ya da e-devlet üzerinden engelli kimlik kartı yenileme başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Engelli kimlik kartlarının üzerindeki bilgilerin okunamayacak şekilde yıpranmaları, çalınmaları, kaybedilmeleri halinde de mutlaka bu kartların yenilenmesi gerekiyor.

Kartlar; kart sahiplerindeki engel oranının %40 altına düşmesi, kart sahibinin vefat etmesi, kişinin kart alabilmek için sahte belge teslim ettiğinin ya da başvuru formunda yalan beyanda bulunduğunun fark edilmesi durumunda geçerliliklerini kaybediyorlar.

Engelli Kimlik Kartı Kimlik Yerine Geçer mi?

Engelli bireyler; engelli kartlarını kimlik yerine resmi işlemlerde kullanıp kullanamayacaklarını da merak ediyorlar.

Engelli kimlik kartları, hiçbir şekilde resmi kurum ve kuruluşlarda ya da resmi işlemlerde TC kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı yerine kullanılamıyor.

Engelli Kimlik Kartı Hizmet Süreci Başladı Ne Demek?

E-devlet platformu üzerinden başvuru sonuçlarını görüntülemek isteyenler; başvuru sorgulama ekranında ‘engelli kimlik kartı hizmet süreci başladı’ şeklinde bir sonuç ile karşılaşabiliyorlar.

Bu ifade; kişinin kart başvurusunun kabul edildiğini, maksimum 7 gün içerisinde kartının ev adresine teslim edileceğini gösteriyor.

Engelli Kimlik Kartı Faydaları 2024

Engelli kimlik kartları; kart sahiplerine eğitim, sağlık, seyahat, emeklilik, memuriyet vb. birçok alanda ayrıcalık tanıyor.

Kart sahipleri, aynı zamanda birçok indirim ve kampanyalar da elde edebiliyorlar.

Engelli kimlik kartı sahibi olmanın engelli bireylere sundukları avantajları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Engelli kartı sahipleri; sinema izlemeye gittiklerinde tıpkı öğrenciler gibi bilet fiyatlarını indirimli ödüyorlar.
  • Kart sahipleri, devlet tiyatrolarında ise herhangi bir ücret ödemiyorlar.
  • Kart kullanıcıları, GSM operatör ve internet kullanımlarında indirim ve kampanyalardan yararlanabiliyorlar.
  • Demir yolu seyahatlerinde biletlerde %50 indirim elde edebiliyorlar.
  • Türk Hava Yollarının hem iç hem de dış hatlarında indirimli fiyatlarla uçabiliyorlar. İç hatlardaki uçuşlarında %20, dış hatlardaki uçuşlarında ise %40 indirim kazanıyorlar. Aynı zamanda engelli refakatçileri de promosyonlu biletler haricindeki diğer biletlerde %20 indirim kazanıyorlar.
  • Engelli kart sahipleri; TCDD’de, belediye otobüslerinde, deniz yollarında ve metroda ücretsiz seyahat edebiliyorlar. Ağır engelli raporu olan kişilerin refakatçileri ise seyahatlerde ücretsiz ulaşım şansı elde edebiliyorlar. Bu şans, yalnızca tek bir refakatçiye veriliyor.
  • Şehirlerarası otobüs yolculuklarında engelli kartı sahipleri, biletlerde %30 indirim kazanıyorlar.
  • Kart sahipleri, açıköğretime ücretsiz kayıt olabiliyorlar.
  • Araç sahibi olan engelli bireyler, otobanlarda 15 dakikayı aşmamak şartıyla araçlarını yol kenarına park edebiliyorlar.
  • Engelli kartı sahipleri; Özürlüler Spor Fedarasyonu’nda ücret ödemeden, her türlü spor faaliyetlerine katılabiliyorlar.
  • Engelli kart sahipleri, belediye otoparklarına araçlarını ücret ödemeden park edebiliyorlar. Hava alanlarındaki otoparkları da ücretsiz kullanabiliyorlar.
  • H sınıfı ehliyeti bulunan ve yurtdışından özel tertibatlı otomobil getiren kişiler, gümrük vergisi ödeme zorunluluğundan kurtuluyorlar.
  • H sınıfı ehliyeti bulunan ve yurtiçi özel tertibatlı otomobil satın alanlar, katma değer vergisini indirimli ödüyorlar. Taşıt alım vergisi ise ödemiyorlar.
  • ÖTV indirimi almış olan kart sahipleri, engelli araç park yerlerine araçlarını ücretsiz park edebiliyorlar.
  • Engelli kart sahibi öğrenciler, KYK yurtlarında öncelikli şekilde konaklayabiliyorlar.
  • KYK harç ve kredilerini öderken, %50 indirim elde edebiliyorlar.
  • ÖTV indirimli aracı olan kart sahipleri, araç muayene istasyonlarında da öncelik kazanıyorlar.
  • %90 ve üzeri engel oranı mevcut olanlar, motorlu taşıt vergisi ödemiyorlar.
  • Engelli kartı sahipleri, mevcut engel oranlarına göre erken emeklilik hakkı kazanabiliyorlar.
  • Belediye, halk eğitim merkezi, özel dershane vb. kurumlarda açılan meslek edindirme kurslarına katılabiliyor, kurslarını başarı ile bitirmeleri durumunda meslek sahibi olabiliyorlar.
  • ÖMSS sınavına girip, kontenjan dahilinde kamuya memur olarak atanabiliyorlar.
  • 200 metrekareyi aşmayan ilk daire alımlarında emlak vergisi ödemiyorlar.
  • Piknik alanlarında, müze ve ören yeri girişlerinde ücret ödemiyorlar.
  • İş Kanunu kapsamında en az 50 personel çalıştırması gereken işyerlerinde kendilerine ayrılan %3 kontenjan kapsamında işe girebiliyor ve çalışabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca e-devlet engelli kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır?

Engelli kimlik kartı ne işe yarar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de engelli kimlik kartı kullanıyorsanız ya da bu karta başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.