DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Aile Gelir Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Nereden Alınır?

Aile Gelir Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Nereden Alınır?
29.03.2024 11:19 | Son Güncellenme: 29.03.2024 20:15

Aile Gelir Belgesi Nedir?  Aile Gelir Belgesi Nasıl Alınır?  TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediye, kaymakamlık vb. kamu kurum ve kuruluşlarına ayni ya da nakdi yardım alabilmek adına başvuran kişilerden aile gelir belgesi talep ediliyor.

Bankalara kredi almak adına başvuran kişilerin de başvurdukları bankaya mutlaka gelir belgesi teslim etmeleri gerekiyor.

Bankalar; başvuru sahipleri tarafından teslim edilen gelir belgesi doğrultusunda başvuru sahibinin kredi borcunu ödeme gücünün bulunup bulunmadığına karar veriyor.

Sosyal yardımlarda bulunan kurumlar ise başvuru sahiplerinden talep ettikleri aile gelir belgesi ile başvuru sahiplerinin ihtiyaç sahibi ve muhtaç olup olmadıklarını tespit ediyorlar.

Başvuru sahibinin mesleğine, aylık kazancına dair bilgiler içeren resmi belgeye gelir belgesi; başvuru sahibinin tüm hane bireylerinin mesleklerine ve aylık kazançlarına ilişkin bilgilerin yer aldığı resmi belgeye ise aile gelir belgesi ismi veriliyor.

Bu yazımızda kısaca aile gelir belgesi nasıl alınır? E-devlet gelir durumunu gösteren belge nasıl alınır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Aile Gelir Belgesi Nedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra bankalar ve özel kuruluşlar tarafından da farklı nedenlerden ötürü talep edilebilen aile gelir belgesi; en genel tanımıyla kişinin ve ailesindeki tüm hane bireylerinin mesleklerine ve aylık gelirlerine yani kazançlarına ilişkin detaylı bilgiler içeren resmi belgeye deniliyor.

Aile gelir belgesinde başvuru sahibinin ve hane bireylerinin gelirlerine ilişkin net ve açıklayıcı bilgiler yer alıyor.

Ancak gelir belgesi; kişinin mal beyanlarına ilişkin bilgiler içermiyor.

Ülkemizde belediyeler, kaymakamlıklar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, dernek ve vakıflar başta olmak üzere ayni ya da nakdi yardımlarda bulunan kurum ve kişiler; öncelikli olarak işsiz ve gelirsiz kişilere yardımlarda bulunuyorlar.

Bununla birlikte muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar da sosyal yardım alabiliyorlar.

Sosyal yardım alabilmek için kurumlara başvuran kişilerden talep edilen aile gelir belgesi ile başvurulan kurum; başvuru sahibinin ve ailesinin muhtaçlık sınırının altında yaşayıp yaşamadığını kontrol ediyor.

Bu noktada yani başvurulan kurum tarafından başvurular değerlendirilirken aile gelir belgesinde yer alan bilgilerin doğru olup olmadıkları araştırılıyor.

Muhtaçlık sınırının altında yaşadığı tespit edilenler ise kurumlardan para yardımı, gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi ve eşya yardımı vb. sosyal yardımlar almaya hak kazanıyorlar.

Aile Gelir Belgesi Ne İşe Yarar?

Aile gelir belgesi; bankalara kredi ya da kredi kartı almak için başvuran kişilerden talep ediliyor.

Yüksek geliri olan kişiler, daha yüksek rakamlarda kredi çekebiliyorlar.

Belediyeler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü, TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi sosyal yardımlarda bulunan kurumlar da başvuru sahiplerinden gelir belgesi istiyor.

İhtiyaç sahipleri, gelir belgesini başvurdukları kuruma teslim ederek, muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmaları şartıyla bu kurumlardan gıda yardımı, erzak yardımı, kömür ve odun yardımı, kira yardımı, doğalgaz yardımı vb. yardımlar alabiliyorlar.

Kısacası gelir belgesi; kişilerin bankaların kredi, kredi kartı vb. imkanlarından, kurum ve kuruluşların ise sosyal yardımlarından yararlanabilmelerine olanak tanıyor.

Aile Gelir Vergisi Nereden Alınır?

Aile gelir belgesinin nereden alınacağı; kişinin sigortalı bir işte çalışıp çalışmadığına, şayet sigortalı bir işte çalışıyorsa Bağkur, SSK ya da Emekli Sandığı sigorta kollarından hangisine mensup olduğuna bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

SSK’lı bir işte çalışanlar; çalıştıkları kuruma başvurmak suretiyle gelir ve aile gelir belgesi alabiliyorlar.

Bağkurlu olanlar ise işyerlerine ait olan vergi levhalarını aile gelir belgesi olarak gösterebiliyorlar.

Memurlar ya da emekli vatandaşlar yani Emekli Sandığı’na tabi olanlar; e-devlet üzerinden maaş bordrosu indirebiliyorlar.

E-devlet üzerinden indirilen maaş bordrosu; aile gelir belgesi olarak kabul ediliyor.

Sigortalı bir işi olmayanlar ise ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidip, gelirsizlik belgesi alabiliyorlar.

E-Devlet Gelir Durumunu Gösteren Belge Nasıl Alınır?

Devlet memurları ve emekli vatandaşlar, daha önce de bahsettiğimiz gibi e-devlet platformu üzerinden TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile gelir belgesi alabiliyorlar.

E-devlet üzerinden indirilen maaş bordrosu; gelir belgesinin yerine geçiyor.

SSK ya da Bağkur kapsamında çalışanlar; e-devlet üzerinden aile gelir belgesi indiremiyorlar.

E-devlet üzerinden aile gelir belgesi indirmek için yapmanız gerekenleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İlk olarak https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ linkini tıklayın.
  • Ardından TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriniz ile sisteme giriş yapın.
  • Sonrasında ana sayfada yer alan arama kutucuğuna Hazine ve Maliye Bakanlığı yazın.
  • Yeni açılan sayfada işlem ekranında yer alan Maaş Bordrosu seçeneğine dokunun.
  • Son olarak da belgeyi yazdırın.

Yukarıdaki adımları takip ederek, e-devlet üzerinden kolaylıkla gelir durumunuzu gösteren belgeyi yani maaş bordronuzu indirebilirsiniz.

E-devlet şifreniz henüz yoksa size en yakın PTT şubesinden şifrenizi alabilirsiniz.

Emekli Gelir Belgesi Nasıl Alınır?

Devlet memurlarının yanı sıra emekli olan vatandaşlarımız da gelir belgelerini e-devlet üzerinden yukarıda bahsettiğimiz adımları takip ederek, indirebiliyorlar.

Emekli vatandaşlar; TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile herhangi bir kuruma gitmelerine gerek kalmaksızın maaş bordrolarını e-devlet üzerinden indirebiliyorlar.

Aile Gelir Belgesi Formu

Aile Gelir Belgesi Formu, resmi kurumlara ailenin maddi durumunu beyan etmek için kullanılan bir belgedir. Bu belge, burs başvurusu, öğrenci indirimli ulaşım kartı çıkarma, sosyal yardım alma gibi çeşitli işlemler için gerekli olabilir.

Aile Gelir Belgesi Formu’nda yer alan bilgiler:

  • Ailenin tüm fertlerinin ad, soyadı ve T.C. kimlik numarası
  • Ailenin ikametgahı
  • Ailenin tüm fertlerinin gelir bilgileri (maaş bordrosu, vergi levhası, kira geliri vb.)
  • Ailenin sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mallar
  • Ailenin bankada bulunan mevduat bilgileri

Aile Gelir Belgesi Formu’nu nereden alabilirsiniz?

  • Aile Gelir Belgesi Formu’nu e-devlet üzerinden alabilirsiniz.
  • Aile Gelir Belgesi Formu’nu ikamet ettiğiniz il/ilçe kaymakamlığından veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan (SYDV) alabilirsiniz.

Aile Gelir Belgesi Formu’nu nasıl doldurursunuz?

  • Aile Gelir Belgesi Formu’nu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanız önemlidir.
  • Formda yer alan tüm bilgileri okunaklı bir şekilde yazın.
  • Gelir bilgilerinizi belgelemeniz gerekir.
  • Formu doldurduktan sonra imzalamayı unutmayın.

Ek Gelir Belgesi Nasıl Alınır?

Bankalardan yüksek rakamlarda kredi almak isteyen kişilerden ek gelir belgesi talep edilebiliyor.

Ek gelir belgesinin nereden alınacağı ise kişinin bankaya ek gelir olarak neyi göstereceğine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.

Örneğin; üzerine kayıtlı olan ticari aracını ek gelir olarak göstermek isteyenlerden ruhsat fotokopisi talep ediliyor.

Kira gelirini ek gelir olarak göstermek isteyenlerin ise kira kontratını ya da kiranın banka hesaplarına düzenli bir şekilde yatırıldığını gösteren dekontu teslim etmeleri gerekiyor.

SGK Gelirsizlik Belgesi Nasıl Alınır?

Sigortalı bir işi olmayan yani işsiz vatandaşlarımız; SGK il ya da ilçe müdürlüklerine giderek, gelirsizlik belgesi alabiliyorlar.

Gelirsizlik belgesi; e-devlet platformu üzerinden de indirilebiliyor.

Çalışmayan kişiler, gelirsizlik belgelerini https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu?barkodlu=BelgeOlustur linki üzerinden kolaylıkla indirebiliyorlar.

Serbest Meslek Gelir Belgesi Nereden Alınır?

Serbest meslek mensupları yani Bağkur sigorta koluna mensup olanlar; işyerlerine ait olan vergi levhasını gelir belgesi olarak gösterebiliyorlar.

E-devlet üzerinden ise serbest meslek gelir belgesi alınamıyor.

Aile Gelir Belgesi Nasıl Alınır?

Yazımızda da bahsettiğimiz gibi devlet memurlarının yanı sıra emekli vatandaşlarımız da aile gelir durumunu gösteren belgeyi e-devlet üzerinden indirebiliyorlar.

E-devlet üzerinden aile gelir belgesi yani maaş bordrosu indirmek adına https://www.turkiye.gov.tr/e-bordro-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Çalışmayanlar için Gelir Belgesi Nereden Alınır?

Çalışmayan kişiler; gelirsizlik belgelerini e-devlet üzerinden ya da SGK il ya da ilçe müdürlüklerine bizzat giderek, alabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca aile gelir durumunu gösteren belge e-devletten nasıl alınır? Aile gelir durumu belgesi nasıl alınır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.