Türkiye’de kripto varlık düzenlemesi TBMM’den geçerek yasalaştı. Bu yeni yasa, kripto para yatırımcıları için birçok soruyu gündeme getirdi. Yatırımcılar, yeni düzenlemeyle birlikte kriptodan vergi alınıp alınmayacağını, kripto varlıkların nasıl listeleneceğini, el konulup konulamayacağını ve kripto ATM’lerinin nasıl kullanılacağını merak ediyor.
Türkiye, TBMM’de kabul edilen Kripto Varlıklar Yasası ile dijital varlıklar sektörüne yeni bir düzenleme getirdi. Yasa, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayına sunuldu. Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri listesinden çıkmak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Yasada yatırımcılardan vergi alınmasıyla ilgili bir düzenleme yer almıyor. Ancak, Türkiye’de hizmet sunacak platformlar, her yıl gelirlerinin %1’ini Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) ve %1’ini TÜBİTAK bütçesine ödemekle yükümlü olacaklar.
SPK, kripto varlık olarak ihraç edilebilecek sermaye piyasası araçlarının yetkili kurumu olacak. Ekosistemin düzenlenmesi konusunda SPK yetkili olurken, bilgi sistemleri ve teknolojik altyapı konularında TÜBİTAK’ın belirlediği kriterler uygulanacak.
Platformların kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için SPK’den izin almaları zorunlu olacak. Halihazırda hizmet veren sağlayıcılar, yasa yürürlüğe girdikten sonra 1 ay içinde faaliyet izni almak için başvuruda bulunacaklar. Lisans almak istemeyenler ise 3 ay içinde tasfiye kararı alacaklarını beyan etmek zorunda olacaklar.
İzin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürütenlere 3 ila 5 yıl hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Ülkemizde yasa olarak faliyet gösteren Binance TR üyelik hesabı olmayan kişiler hemen üye olarak 100 Dolar kazanmak için https://www.trbinance.com/account/signup?ref=L4481P84 linke tıklayarak hemen üye olabilirsiniz. 100 Dolar Hediye kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra hesabınıza tanımlanacaktır. İndirim ve 100$ Ödül sadece üyelik işlemini tamamlayan ve kimlik doğrulaması yapan kişilere verilecektir.
Yurt dışı merkezli ve Türkiye’de hizmet sunmayan platformlar için işlem yapılmayacak. Ancak bu platformlar, Türkiye’de iş yeri açarsa, Türkçe internet sitesi oluşturursa veya Türkiye’de tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunursa, izinsiz hizmet sağlayıcı olarak kabul edilecekler.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıklarına el konulamayacak. Ancak, hizmet sağlayıcılarının mal varlıkları kamu alacakları için haczedilebilecek.
Kripto varlıkların listelenmesine yönelik ilke ve esaslar SPK tarafından belirlenecek. Belirlenecek kriterler arasında TÜBİTAK’ın veya gerekli görülen diğer kurumların görüşleri de yer alabilecek. Bir kripto varlığın listelenmiş olması, kamuca onaylandığı anlamına gelmeyecek.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimi ve bilgi sistemleri bağımsız denetimi, SPK tarafından ilan edilen bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılacak.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları zimmet suçu işlerse, 8 ila 14 yıl hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaklar.
Müşterilerin kripto varlıklarını nakde veya kripto varlığa çevirebilmelerine imkan veren ATM’ler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde faaliyetlerini sonlandıracaklar. Faaliyetini sonlandırmayan ATM’ler yetkili idareler tarafından kapatılacak.
Ana Hükümler:
Ekonomik ve Teknolojik Fırsatlar:
Bu yasa ile Türkiye, kripto varlıklar ve blockchain teknolojisi alanında önemli adımlar atarak hem yasal düzenlemeleri sağlamlaştırmayı hem de yeni ekonomik fırsatların önünü açmayı hedefliyor.