Doğalgaz Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvurusu 2024; Ülkemizde doğalgaz faturalarını ödemekte zorluk çeken yoksul ve dar gelirli vatandaşlar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurarak, doğalgaz yardımı alabiliyorlar.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi büyükşehir belediyeleri de ihtiyaç sahibi vatandaşlar için doğalgaz yardımında bulunuyor.
Büyükşehir belediyelerinin yanı sıra bazı ilçe belediyeleri de yoksul vatandaşlar için doğalgaz yardımı yapabiliyor.
Bu yazımızda yoksul vatandaşlar tarafından sıklıkla merak edilen ‘doğalgaz yardım başvurusu nasıl yapılır?’ sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak en çok merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.
2024 kış dönemi doğalgaz yardımı başvuruları henüz başlamadı. Başvurular, 2024 yılı içerisinde duyurulacak tarihte başlayacaktır.
202 kış dönemi doğalgaz yardımı başvuruları 5 Eylül tarihinde başlamıştı ve 25 Aralık tarihinde sona ermişti. Bu dönemde yapılan başvurular değerlendirilerek, hak sahiplerine destek ödemeleri yapılmıştır.
2024 kış dönemi doğalgaz yardımı başvuru şartları henüz açıklanmamıştır. Ancak, önceki dönemlerde yapılan başvurularda aşağıdaki şartlar aranmıştı:
Bu şartlar, 2024 kış dönemi için de geçerli olması muhtemeldir.
2024 kış dönemi doğalgaz yardımı başvuru şartlarından biride hane halkı gelirinin asgari ücretten düşük olması ve her hangi bir sosyal güvencesinin bulunmamasıdır. Doğalgaz yardımı başvuru şartları ise;
Belediyelerden doğalgaz yardımı almak isteyen muhtaç vatandaşlar; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki belediye binasına ya da sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine giderek, doğalgaz yardım başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
Ülkemizdeki büyükşehir belediyelerinin yanı sıra ilçe belediyeleri de gerçek anlamda yoksul ve muhtaç olan vatandaşlar için doğalgaz yardımı yapabiliyor.
Belediyeler tarafından yapılan doğalgaz yardım miktarı; başvuru sahibinin ekonomik durumuna, muhtaçlık seviyesine ve başvurduğu belediyenin bütçesine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.
Vatandaşlar; belediyelerin yanı sıra e-devlet üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğalgaz yardımına da başvurabiliyorlar.
Belediyelerin doğalgaz yardımından yararlanmak adına ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki belediye binasına, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gidebilir; burada başvuru formu doldurmak suretiyle doğalgaz yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Belediyeniz tarafından doğalgaz yardımı yapılıp yapılmadığına dair ayrıntılı bilgi alabilmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını ya da belediyenize ait olan telefon numarasını arayabilirsiniz.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi; pandemi döneminde fatura giderlerini karşılamakta zorlanan, maddi sıkıntı yaşayan İstanbullu vatandaşlar için başlattığı ‘Askıda Fatura’ projesi ile doğalgaz ve su faturalarını ödeyemeyen vatandaşların fatura giderlerinin hayırsever vatandaşlar tarafından ödenebilmesini mümkün bir hale getiriyor.
İBB tarafından geliştirilen Askıda Fatura Projesi’ne ait olan resmi internet sitesine İstanbullu yoksul vatandaşlar, doğalgaz faturalarını bırakabiliyorlar.
Vatandaşlar; Askıya Fatura bırakıp, faturalarının hayırsever vatandaşlar tarafından ödenmesini sağlayabiliyorlar.
Aynı zamanda site üzerinden askıya bıraktıkları faturalarının ödenip ödenmediğini de kontrol edebiliyorlar.
Hayırsever vatandaşlar, site üzerinden ihtiyaç sahiplerinin doğalgaz ya da su faturalarının tamamını ödeyebilecekleri gibi bu faturaların bir kısmını da ödeyebiliyorlar.
Doğalgaz faturanızı ödeyemiyorsanız; faturanızın hayırsever vatandaşlar tarafından ödenebilmesi adına faturanızı https://askidafatura.ibb.gov.tr/fatura-ekle linki üzerinden askıya bırakabilirsiniz.
Ankara Büyükşehir Belediyesi; geçtiğimiz yıldan bu yana Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında olacak şekilde yoksul vatandaşların Başkent Kartlarına 500 TL yardım parası yatırıyor.
Yardım parası; Başkent Kart sahiplerinin kartlarına otomatik olarak yatırılıyor.
Yani doğalgaz yardımı almak isteyenlerin ek bir başvuru işlemi yapmaları gerekmiyor.
Ancak doğalgaz yardımı yalnızca Başkent Kart sahipleri için yapıldığından kartı olmayan kişilerin öncelikle bu karta başvurmaları gerekiyor.
Başkent Kart’a muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan tüm Ankaralı ihtiyaç sahipleri başvurabiliyorlar.
Başvurusu kabul edilen kişiler; kartları ile Ankara ilimizin yanı sıra tüm illerimizde Vakıfbank pos cihazının mevcut olduğu her yerden kartlarına yüklenen yardım parası ile alışveriş yapabiliyorlar.
Başkent Kart başvurularının ise Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren yaşam merkezlerine ya da kadın lokallerine yapılması gerekiyor.
Vatandaşlar; yaşam merkezlerinde ya da kadın lokallerinde belediyenin gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı, mobilya ve eşya yardımı, süt yardımı, yeni doğan bebek paketi yardımı, çocuklar için eğitim ve kırtasiye yardımı vb. diğer yardımlarına da başvurabiliyorlar.
Başkent Kart ve sosyal yardım başvuru adreslerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Ailenin ve çocukların korunması adına pek çok sosyal yardım çalışması yürüten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; doğalgaz yardımı ile yoksul ailelere yardım eli uzatmaya devam ediyor.
2024 kış aylarında Ocak, Mart ve Ekim aylarında ihtiyaç sahibi ailelerin PTT hesabına 450 TL ile 1150 TL arasında doğalgaz yardım parası yükleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğalgaz yardımına ise e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla başvurulabiliyor.
Geçtiğimiz yıl kış aylarında 216 bin aileye doğalgaz yardımında bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğalgaz yardımına başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.
Yardım başvuru formunu doldurup, başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile e-devlet platformu üzerinden doğalgaz yardımına başvuran kişilerin başvuruları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından inceleniyor.
Başvurusu kabul edilen kişilerin PTT hesaplarına doğalgaz yardım paraları yatırılıyor.
Doğalgaz yardımı, öncelikli olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında kaydı olan yani daha önce vakıfta hane başvuru kayıt formu doldurmuş olan ve vakıftan gıda ve erzak yardımı, kömür yardımı, odun yardımı vb. yardımlar alan kişiler için yapılıyor.
Doğalgaz yardım başvurunuzun olumlu sonuçlanması adına henüz vakıf kaydınız yoksa ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebilir ve burada hane başvuru kayıt formu doldurabilirsiniz.
Burada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın gebelik yardımı, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı vb. diğer tüm yardımlarına da başvurabilirsiniz.
Belediyelerin ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın doğalgaz yardımına muhtaçlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan herkes, başvurabiliyor.
Yardım; öncelikle işsiz ve gelirsiz yani yoksul vatandaşlar için yapılıyor.
Engeli dolayısıyla çalışamayanlar yani en az %40 engel oranına sahip olanların yardım alabilmeleri için 2024 engelli belgesini belediyeye teslim etmeleri gerekiyor.
Aynı şekilde kronik hastalığı dolayısıyla çalışamayanların da kronik hastalıklarına dair tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu alıp, bu raporu belediyeye teslim etmeleri gerekiyor.
Doğalgaz yardımına kendileri üzerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı gelir getirici ev, arsa, tarla vb. gayrimenkul ya da otomobil, kamyon vb. değerli menkul mevcut olan kişiler, başvuramıyorlar.
Doğalgaz yardımının kimlere verildiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Kısacası temel asgari ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan, belediyelerden ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı, şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı vb. yardımlar alanlar; doğalgaz yardımına başvurabiliyorlar.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi belediyelerden doğalgaz yardımı almak isteyenlerin belediye binalarına ya da sosyal hizmet merkez veya müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi doğalgaz yardımı almak isteyenlerin ise öncelikle Başkent Kart sahibi olmaları gerekiyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da binlerce aileye doğalgaz yardımı yaparken, önceliğini sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıf kaydı olan vatandaşlara veriyor.
Belediyelere ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına sosyal yardım alabilmek adına giden kişilerin bu kurumlara teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Sosyal yardımlara başvuranların teslim etmeleri gereken ek belgeler; başvuru sahibi kişinin ya da aile bireylerinin çalışmalarına engel teşkil eden özel bir sağlık sorunlarının ya da özel bir durumlarının mevcut olup olmadığına göre değişiyor.
Örneğin, kronik rahatsızlığı dolayısıyla çalışamayanların rahatsızlıklarına dair tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alabilecekleri sağlık kurulu raporunu, engelli bireylerin ise en az %40 engel oranına sahip olduklarını gösteren 2024 engelli belgesini teslim etmeleri gerekiyor.
Başvurunuz esnasında belediyeye ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na teslim etmeniz gereken belgelerin tam listesi için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
Doğalgaz yardımına başvuran kişilerin başvurdukları belediyede ya da e-devlet üzerinden gerçekleştirdikleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğalgaz yardımı başvurularında mutlaka başvuru formu doldurmaları gerekiyor.
Kişiler, bu formda mesleklerine, aylık kazanç ve giderlerine, hanedeki çalışan kişi sayılarına, adres ve iletişim bilgilerine yönelik sorulara yanıtlar veriyorlar.
Verilen yanıtlar doğrultusunda başvurulan kurum, başvuru sahiplerinin muhtaç ya da yoksul olup olmadıklarını tespit ediyor.
Bu formda doğalgaz yardımı alabilmek adına gerçek olmayan yani yanıltıcı bilgiler paylaşanlar; örneğin işsiz olmamalarına rağmen kendilerini işsiz beyan edenler ya da sahte belge teslim edenler; daha sonra yanıltıcı bilgi paylaştıklarının ya da sahte belge teslim ettiklerinin başvurdukları kurum tarafından anlaşılması üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.
Bu kişilerin aldıkları doğalgaz yardım paralarını güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.
Ödeme yapmayanlar ise mahkemeye veriliyorlar.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğalgaz yardımına dair bilgi alabilmek için ALO144 ya da ALO183 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.
Belediyelerin doğalgaz yardımı ön başvurularınız için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz. Ya da başvuracağınız belediyeye ait telefon numarasını arayıp, yetkili kişilerden bilgi alabilirsiniz.
Doğalgaz yardım başvuruları, genelde belediyeler ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ortalama birkaç hafta içerisinde sonuca bağlanıyor.
Başvuru sonuçları, başvuru sahiplerinin telefonlarına SMS ile gönderiliyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğalgaz yardımına e-devlet üzerinden başvuranlar, başvurularının olumlu ya da olumsuz sonucunu e-devlet platformu üzerinden takip edebiliyorlar.
E-devlet üzerinden başvuru sonucunuzu görüntülemek adına https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; başvuru şartlarını taşıyan ve başvurusu onaylanan kişilerin PTT hesabına doğalgaz yardım parasını yatırıyor.
Vatandaşlar, mevcut doğalgaz faturaları ile PTT şubelerine giderek, faturalarını burada ödeyebiliyorlar.
Yani kişilerin doğalgaz yardımı alabilmeleri için faturaları ile birlikte PTT veznelerinden ödeme yapmaları gerekiyor.
Başvurusu onaylananlar, doğalgaz yardım parasının PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyorlar.
Bu amaçla kişilerin https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Askıda Fatura Projesi’ne katılan ve askıya fatura bırakanlar ise faturalarının ödenip ödenmediğini https://askidafatura.ibb.gov.tr/fatura-sorgula linki üzerinden takip edebiliyorlar.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2024yılı kış ayları için yapılan doğalgaz yardımı, 450-1150 TL arasında değişiyordu.
Vatandaşlar, 3 sefer için bu yardım parasından yararlanabildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ise vatandaşlara dört sefer için 500 TL yani toplamda 2000 TL doğalgaz yardım parası ödedi.
Belediyeler tarafından yapılan doğalgaz yardım miktarı ise belediye bütçesine, başvuru sahibinin muhtaçlık seviyesine göre değişebiliyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi; Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında başvurusu onaylananların PTT hesaplarına doğalgaz yardım paralarını yatırdı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise Mart, Ocak ve Ekim aylarında ödeme yaptı.
Belediyeler ise genellikle Ekim ayı başlangıcında doğalgaz yardım paralarını yatırıyor.
Doğalgaz yardım başvuruları, genelde birkaç hafta içerisinde sonuçlanmakla birlikte yoğunluk halinde bu süre birkaç aya kadar uzayabiliyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğalgaz yardımı, başvurusu onaylananların PTT hesabına yatırılıyor.
Belediyeler de genellikle hak sahiplerinin PTT hesaplarına doğalgaz yardım paralarını yatırıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ise yardım parasını hak sahiplerinin Başkent Kartlarına yatırıyor.
Doğalgaz yardımı almak isteyenlerin başvuruları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da başvurulan belediye tarafından değerlendiriliyor.
İhtiyaç sahibi olanların tespit edilmesinin ardından yardım sonuçları, açıklanıyor.
Sonuçların açıklanmasından sonra belirtilen tarihler arasında doğalgaz yardım paraları, ödeniyor.
Muhtaçlığı sona ermesine rağmen doğalgaz yardımı almaya devam edenler hakkında da cezai yaptırım uygulanıyor.
Bu kişilerin de aldıkları yardım paralarını güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğalgaz yardım başvurunuz kabul edildiyse; güncel faturanız ile birlikte PTT şubesine gidebilir, burada yardım paranızı aldıktan sonra faturanızı ödeyebilirsiniz.
Ankara Büyükşehir Belediyesi yardım başvurunuz onaylandıysa Başkent Kartınıza yüklenen yardım parasını faturanızı ödemek için kullanabilirsiniz.
Doğalgaz yardımı başvurusu yaptıktan sonra başvurunuzu iptal etmeniz mümkün değildir. Başvuru yaparken mutlaka dikkatli şekilde başvuru formunu doldurmalısınız ve hata yapmamanız gereklidir. Başvuru sonra iptal edilmediği için başvurunuzun red edilmesinden sonra tekrar başvuru yapabilirsiniz.
Doğalgaz Yardımı Alanlar Tekrar Başvuru Yapacak Mı? sorusua cevap vermek gerekirse hane halkı geliri yükselenler için doğalgaz yardımı kesilecektir. Ancak gelirinde değişiklik olmayan kişiler tekrar başvuru yapmasına gerek yoktur.
Bu yazımızda e-devlet üzerinden doğalgaz yardımı başvurusu nasıl yapılır? E-devlet doğalgaz yardımı sorgulama nasıl olur? vb. belediyeler ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan doğalgaz yardımına dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.
Sizler de doğalgaz yardımı alıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Doğalgaz destek yardım parası bekliyoruz lütfen yardım edin zor durumdayız üç çocuğum var eşim çalışmıyor kiradayım hallah rızası için yardım edin