Hane Yardımı Nereden Alınır? Ne Kadar? Kaç Ayda Bir Verilir? Hane yardımı aile bireylerinden hiç kimsenin sosyal güvencesi yoksa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vakıflar, belediyeler ve dernekler gibi yardım kurumları tarafından hane sahiplerine verilen yardımdır.
3294 Sosyal Yardımlaşma ve Teşvik Kanunu kapsamında ev halkına yapılan yiyecek, giyecek, yakacak, sosyal destek kartı ve mobilya gibi ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik yapılan yardımdır. “Hane yardımından faydalanmak isteyen vatandaşlar Hane yardımı nasıl alınır? , Hane yardımına başvuru nasıl yapılır? , Hane yardımı başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?” gibi soruların cevabını merak etmektedir. Bu soruların cevabı aşağıda yer almaktadır.
Eğer başvuru kriterlerini taşıyorsanız hane yardımına başvurabilirsiniz. Yardım başvurusu yapabilmeniz için gerekli bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Hane yardımı alabileceğiniz kurular dernekler, belediye, vakıflar ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan alınan yardımdır. Dernek ve vakıflar tarafından gönüllü olarak verilmektedir. Gönüllü verilen hane yardımlarından ihtiyaç sahibi birçok aileye verilmektedir.
Hane yardımı alınabilmesi için başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Başvuru formu değerlendirildikten sonra eğer uygun görülürseniz yetkililer tarafından iletişime geçilecektir.
E- Devlet sistemine T.C. kimli numarası ve şifrenizle girdikten sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu formuna erişebilirsiniz. Forma erişebilmeniz için ilgili linke https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru tıklamalısınız. Linke tıkladıktan sonra ön başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.
Formda yer alan bilgileri eksiksiz ve doğru bilgilerinizi girerek doldurmalısınız. Aksi takdirde başvurularınız kabul edilmeyecektir. Başvurularınızı yaparken hangi yardım türünden faydalanmak istediğiniz seçmeniz gerekmektedir. Mesela gıda yardımından faydalanmak istiyorsanız gıda yardımı seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.
Hane yardımından faydalanmak isteyen vatandaşların kişisel bilgilerinin, gelir durumunun, hanede yaşayan kişi sayısının vb. soruların olduğu başvuru belgesidir.
Formun eksiksiz ve doğru bilgiler girilerek doldurulması gerekmektedir. Eğer yalan beyanda bulunursa başvuruları iptal edilecektir ve ödenen yardım paraları geri alınacaktır.
Hane yardımı kurumlar tarafından bir takım evraklar da gereklidir. Bu evraklar aşağıda yer almaktadır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen hane yardımından faydalanmak isteyen vatandaşlar https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkine tıklayarak başvuru yapabilmektedir. E-Devlet üzerinden online başvuru yaptıktan sonra başvurunuz değerlendirmeye alınacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı üzerinden hane yardımı başvurusunda bulundaysanız başvuru sonucunuzu https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak sorgulayabilirsiniz.
Vakıflar Genel Müdürlüğü ihtiyaç sahibi vatandaşlara her ay düzenli 3500 TL maaş yardımı yapmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne hane yardımı başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar bizzat giderek başvuru yapmaları gerekmektedir. Giderek başvuru yapamayan vatandaşar ise evraklarını posta yoluyla iletebilirler.
Vakıflar Genel Müdürlüğühane yardımı başvuru sonucunuzu https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkine tıklayarak E-Devlet sisteminden öğrenmeniz mümkündür.
Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı tarafından yardım başvuru sonucunuzu telefon kullanarak öğrenmek istiyorsanız ALO144 ve ALO183 arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Eğer belediyeler tarafından yapılan hane yardımına başvurduysanız ve sonucunuzu öğrenmek isterseniz https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linke tıklayarak yardım başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığını görebilirsiniz.
Hane yardımı başvuru sonucu ortalama olarak bir ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Hane yardımı son fiyatı 1500 lira olarak belirlenmiştir. E-Devlet üzerinden başvuru talebiniz kabul edilirse, Ziraat Bankası ya da PTT şubelerinden yapılan yardım parasını çekebilirsiniz. Parayı çekme işlemi sadece başvuruyu yapan kişi tarafından gerçekleştirilmektedir.
Hane yardımını PTT şubelerinden ya da Ziraat Bankası şubelerinden alabilirsiniz.
Hane yardımı kaç ayda bir verilir sorusunu cevabı ise, başvuru yaptığınız yardım türüne göre değişiklik göstermektedir.
Gıda erzak yardımında bulunduysanız ise bu yardım 2-3 ayda bir düzenli olarak verilmektedir. Gıda ve erzak yardım paketlerinde yağ, zeytin, bulgur, mercimek, makarna, peynir gibi temel ihtiyaçların karşılanacağı aile fertlerinin sağlıklı beslenmesine olanak sağlayan gıdalar bulunmaktadır. Yardım alacak olan kişiler bu yardımdan ayın kaçında faydalanabileceğini merak etmektedir.
Hane yardımı hangi yardım başvurusunda bulunduğunuza göre verilme süresi değişiklik
göstermektedir. Eğer yakacak yardımı başvurusunda bulunduysanız bu yardım senede bir defa
verilmektedir. Erzak, gıda yardımı başvurusunda veya sosyal yardım kartı başvurusunda
bulunduysanız bu yardımlar her ay ya da birkaç ayda bir verilmektedir. Hane yardımı aldığınız
kuruma göre her ay alıp almamam durumu değişiklik göstermektedir.
Hane yardımı tarihleri başvurulan ile göre değişiklik göstermektedir. Yardım çıktığında ayın kaçında faydalanabileceğiniz ile ilgili detaylar hakkında bilgi verilecektir. Bulunduğunuz ilin Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünü arayarak detaylı bilgi sahibi olabilmeniz mümkündür.
Hane yardım başvuruları değerlendirildikten sonra yardımdan yararlanabilecek olan kişiler tespit edilmektedir. Bu yardım gerçekten ihtiyacı olan kişilere verilir. Yardımdan faydalanabilecek olan kişilere hane sahibi adı verilmektedir.
E Devlet üzerinden sorgulama yaptığınızda ekranınız “hane yardımı teslim edildi.” Şeklinde bir yazılı görebilirsiniz. Bu gıda ve erzak yardımı talebinde bulunduysanız veya kömür yardımı talebinde bulunduysanız yardımı talep eden kişiye ulaştı anlamına gelmektedir.
Hane yardımı kapsam dışına çıktı sonucu yapılan başvurunun olumlu olduğu anlamına gelmektedir. Yardımın kişinin başvuru formunda verdiği adrese en kısa sürede teslim edileceği anlamındadır.
Hane yardımı kapsam dışı ise yardım başvurusunun olumsuz sonuçlandığı anlamına gelmektedir. Kişi hane yardımı için başvuru koşullarını sağlamadığı için yardım başvurusu olumsuz sonuçlanmıştır.
Eğer ekranda “Hane yardımı kapsam dışı” yazıyorsa kişi bir daha yardım talebinde bulunamayacaktır.
‘Hane Yardımı Reddedildi, Feshedildi” ise başvuru talebinin onaylanmadığı anlamına gelmektedir.