Mama ve Bez Yardımı Başvurusu E-Devlet Başvuru Formu 2024; Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve belediyeler başta olmak üzere ihtiyaç sahibi ve yoksul vatandaşlar için ayni ve nakdi yardımlarda bulunan kurumlar, yeni doğum yapmış anneler için mama ve bez yardımında bulunuyorlar.
Yoksul aileler; yeni doğan bebeklerinin bez ve mama ihtiyaçlarını ücretsiz bir şekilde karşılayabilmek adına belediyelere, kaymakamlıklara, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurabiliyorlar.
Belediyeler ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yapılan mama ve bez yardımları; genellikle para yardımı şeklinde yapılıyor.
Mama ve bez yardımı dahilinde yeni doğum yapmış annelerin PTT hesabına her ay için mama ve bez parası yatırılıyor.
Anneler; hesaplarına yatırılan bu para ile çocukları için mama ve bez satın alabiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca mama ve bez yardımından kimler yararlanabilir? E-devlet mama ve bez yardımı başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile belediyelerin yoksul ve ihtiyaç sahibi annelere yönelik en önemli yardımlarından biri olan ‘mama ve bez yardımı’ ile annelerin bebeklerinin mama ve bez ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine maddi anlamda yardımcı olabilmek hedefleniyor.
Anneler; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ve belediyelerin yanı sıra SGK’ya, kaymakamlıklara, valiliklere, dernek ve vakıflara ve hayırsever vatandaşlara da mama ve bez yardımı alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Mama ve bez yardımı; öncelikli olarak gelirsiz ve işsiz vatandaşlar için yani SSK, Bağkur yada da Emekli Sandığı sigorta kollarından birine tabi olarak çalışmayan anne ve babalar için yapılıyor.
Bu yardıma gelirsiz ve işsiz anne ve babaların yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık net kazancı, güncel asgari net ücretin 1/3’ünün altında olan anne ve babalar da başvurabiliyorlar.
Mama ve bez yardımı başvurusu, aşağıdaki yerlerden yapılabilir:
Başvurular, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından değerlendirilmektedir. Başvurular uygun görülen ailelere, her ay düzenli olarak mama ve bez yardımı yapılmaktadır.
Mama ve bez yardımı, 0-6 yaş arasındaki çocuklara yönelik bir yardımdır. Yardımdan yararlanmak için, ailenin hane içindeki kişi başına düşen aylık gelirin net asgari ücretin 1/3’ünden az olması gerekir.
Mama ve bez yardımı başvurusu, e-Devlet Kapısı üzerinden de yapılabilmektedir. Başvuru için gerekli belgeler, e-Devlet Kapısı üzerinden istenmektedir.
Anneler; yeni doğum yapan bebekleri için ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüklerine, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, sosyal hizmetler müdürlüklerine, kaymakamlık binalarına, muhtarlıklara ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’na mama ve bez yardımı alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Başvuruların öncelikli olarak anne tarafından yapılması gerekiyor. Annenin bu yardıma başvuracak durumunun olmaması halinde başvurular, baba tarafından da yapılabiliyor.
Anneler; mama ve bez yardımı başvuru formu doldurup, yukarıda bahsi geçen kurumlara başvurabiliyorlar.
Başvurular, e-devlet platformu üzerinden de yapılabiliyor.
Ancak e-devlet üzerinden yalnızca belediye bez ve mama yardımına başvurulabiliyor.
Diğer kurumlara başvurmak isteyen kişilerin bizzat ilgili kurumlara gitmeleri ve başvurularını bizzat gerçekleştirmeleri gerekiyor.
E-devlet üzerinden belediyelerin bez ve mama yardımına başvurulabiliyor. E-devlet üzerinden yapılan tüm başvurular, ön başvuru olarak kabul ediliyor.
E-devlet üzerinden belediye mama ve bez yardımına başvurmak için;
Yukarıdaki adımları takip ederek, belediyelerin mama ve bez yardımına başvurabiliyorsunuz.
Aynı zamanda bebeğiniz için yeni doğan bebek paketi yardımına ve belediyelerin gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı vb. diğer tüm yardımlarına da e-devlet başvuru formunu doldurarak, başvurabiliyorsunuz.
Yeni doğan bebek paketi yardımı başvurunuz, belediye tarafından onaylandığı halde içerisinde bebek bezi, bebek maması, ıslak mendil ve bebek battaniyesi gibi bebeğinizin ihtiyacına yönelik malzemelerin yer aldığı bebek beşiğini ev adresinizden teslim alabiliyorsunuz.
Bebeği için mama ve bez yardımı almayı düşünen ebeveynlerin mutlaka gerekli olan başvuru şartlarını karşılıyor olmaları gerekiyor.
Mama ve bez yardımı; sigortasız ve gelirsiz ebeveynlerin yanı sıra sigortalı bir işte çalışmalarına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşayan haneler için de yapılabiliyor.
Ancak başvuru sahiplerinin ve hanesindeki bireylerin üzerlerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul mevcut olmaması şartı aranıyor.
Mama ve bez yardımına engeli ve kronik hastalığı dolayısıyla çalışamayan ebeveynler, şehit, gazi yakınları, muhtaç asker yakınları, eşi vefat etmiş, eşinden boşanmış ya da eşi cezaevine girmiş gelirsiz ve işsiz dul kadınlar, afetzede vatandaşlar, sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar başvurabiliyorlar.
Kısacası gıda, giyim, barınma vb. kendisinin ve hane bireylerinin asgari ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan herkes, mama ve bez yardımı alabiliyor.
Mama ve bez yardımı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yukarıdaki başvuru şartlarını taşıyan anneler; bez ve mama yardımına başvurabiliyorlar. Başvurusu kabul edilen annelere bebekleri 3 yaşını doldurana yani 4 yaşına girene dek bez ve mama yardımı yapılıyor.
Bez ve mama yardımı; her bir bebek için alınabiliyor. Yani annenin birden çok bebeğinin olması halinde annenin PTT hesabına her bir bebeği için bez ve mama yardım parası yatırılıyor.
Gerek e-devlet üzerinden gerek sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gerekse bez ve mama yardımı yapan diğer kurumlara başvuran annelerin başvuru esnasında mutlaka başvuru formu doldurmaları gerekiyor.
Bu formda anneye mesleğine, eşinin mesleğine, hanesindeki kişi sayısına, bebeklerinin sayısına, aylık gelir ve gider durumuna kısacası muhtaç olup olmadığını tespit etmeye yönelik sorular yöneltiliyor.
Başvurulan kurum; bez ve mama yardımı başvuru formunu değerlendirip, yoksul ebeveynleri tespit ediyor. Aynı zamanda annenin bu formda kişisel bilgilerine ve sosyo-ekonomik durumuna dair paylaştığı tüm bilgiler; başvurulan kurum tarafından araştırılıyor.
Bu yüzden de tüm annelerin formda kendilerine yöneltilen sorulara doğru ve eksiksiz yanıtlar vermeleri gerekiyor.
Mama ve bez yardımı parası alabilmek adına muhtaçlık sınırının altında yaşamamalarına rağmen kendilerini muhtaç beyan edenler, sonradan mama ve bez yardım parası yatıran kurum tarafından fark edildiğinde yardım parası alan annelerden aldıkları tüm paraları yardım aldıkları kuruma geri ödemeleri talep ediliyor.
Geri ödeme yapmayan anneler ise yardım yapan kurum tarafından mahkemeye veriliyor.
Böylelikle kurumların ayni ve nakdi yardımlarının kötü niyetli kişiler tarafından suistimal edilmesi önlenmiş oluyor.
Bez ve mama yardımına başvuran annelerin başvurdukları kuruma teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Annelerin yukarıdaki belgelerin yanı sıra özel durumlarına ve hane bireylerinin sağlık durumlarına ilişkin ek belgeler teslim etmeleri de gerekebiliyor.
Örneğin, eşi vefat etmiş dul annelerin vefat eden eşlerine dair ölüm belgesi; kendisi, eşi ya da diğer hane bireyleri engelli olan annelerin engelli bireyin en az %40 engel oranına sahip olduğunu ve bu yüzden çalışamadığını gösteren 2024 engelli belgesini teslim etmeleri gerekiyor.
Belediyelerin mama ve bez yardımına ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek, başvuru şartlarını öğrenmek adına belediyeye ait telefon numarasını arayabileceğiniz gibi AL0153 Beyaz Masa hattını da arayabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı mama ve bez yardımı başvuru detayları için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını ya da ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.
Belediyelerin bez ve mama yardımına başvuran kişiler; ALO153 Beyaz Masa hattını ya da başvurdukları belediyeyi arayarak, başvuru sonuçlarını yetkili kişilerden öğrenebiliyorlar.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bez ve mama yardımına başvuranlar ise başvuru sonuçlarını öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabiliyorlar. Başvuru sonuçlarını öğrenmek adına sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına da gidebiliyorlar.
E-devlet platformu üzerinden de bez ve mama yardımı başvuru sonuçları görüntülenebiliyor.
E-devlet üzerinden belediye bez ve mama yardımı başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden başvuru sonuçları öğrenilebiliyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bez ve mama yardımı başvuru sonucunu görüntülemek isteyen annelerin ise https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.
Mama ve bez yardım başvuruları, ortalama birkaç hafta içerisinde başvurulan kurum tarafından sonuca bağlanıyor.
Yoğunluk halinde bu süre, daha da uzun olabiliyor.
Başvurular, en fazla 40 gün içerisinde sonuçlanıyor.
Bez ve mama yardımı başvuru sonuçları, maksimum 40 gün içerisinde sonuçlanıyor.
Başvuru sonuçları, başvuru sahiplerinin telefon numaralarına SMS ile gönderiliyor.
Bu yüzden de annelerin başvuru formunda güncel iletişim bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.
Başvuruları olumlu sonuçlanan kişilerin PTT hesaplarına bez ve mama yardım paraları, başvuruların açıklanmasından sonra ortalama 15 gün içerisinde yatırılıyor.
Bez ve mama yardımları, her ay annelerin PTT hesaplarına düzenli bir şekilde yatırılıyor.
Mama ve bez yardım paraları, annelerin PTT hesabına yatırılıyor. Anneler, PTT şubelerinden yardım paralarını çekebiliyorlar.
PTTBank kullanıcıları, PTT ATM’lerinden her ay hesaplarına yatırılan ödemeyi çekebiliyorlar.
Yeni çipli kimlik kart sahibi olan anneler de hesaplarına yatırılan parayı PTT ATM’lerden kart şifreleri ile çekebiliyorlar.
2024 yılında annelerin PTT hesabına her ay için 239 TL bez ve mama yardımı parası yatırılıyor.
Anneler, çocukları 3 yaşını doldurana dek bu yardımı her ay düzenli bir şekilde alabiliyorlar.
Mama ve bez paraları, belediyeler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ve diğer kamu kurumları tarafından her ay için annenin PTT hesabına yatırılıyor.
Bebek ya da bebekler, 3 yaşını doldurana dek anneler, bu yardımı alabiliyorlar.
Yani yardım en fazla 3 yıl için alınabiliyor.
İBB bez ve mama yardımı almak isteyen anneler; Edirnekapı, Büyükçekmece ve Üsküdar Sosyal Hizmet merkezlerine giderek, burada form doldurup, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
İhtiyaç sahibi annelerin bebeklerinin bez, mama ve ıslak mendil ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı olmak isteyen hayırsever vatandaşlar; https://askidafatura.ibb.gov.tr/anne-bebek-destek linki üzerinden yoksul annelere bağışta bulunabiliyorlar.
Ankara Büyükşehir Belediyesi de tıpkı İBB gibi yoksul annelere mama ve bez yardım parası dağıtıyor.
0-3 yaş aralığında çocuğu olanlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi sosyal yardım başvuru merkezlerine bez ve mama yardımı alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Başvurular, online platformda da yapılabiliyor.
Online platformda yapılan başvurular, ön başvuru olarak kabul ediliyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi mama ve bez yardımı ön başvurularınız için hemen https://baskent153.ankara.bel.tr/Basvuru/1 linkine tıklayabilirsiniz.
İhtiyaç sahiplerinin bez ve mama yardım başvuruları, başvurulan kurum tarafından değerlendiriliyor.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ile belediyeler, gerekli gördükleri hallerde ihtiyaç sahiplerinin ikametgah adreslerine inceleme yapmaları için inceleme komisyonu gönderebiliyor.
Bu komisyon; başvuru sahibi annenin ailesinin ekonomik ve sosyal durumuyla ilgili rapor hazırlıyor ve bu raporu başvurulan kuruma teslim ediyor.
Kurum; başvuru sahibinin teslim ettiği başvuru formunu, belgeleri ve inceleme komisyonunca hazırlanan raporu inceledikten sonra ihtiyaç sahibi anneleri tespit ediyor.
Ardından başvuruların olumlu veya olumsuz sonuçlarını başvuru sahiplerine SMS ile gönderiyor.
Başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler; her ay TC kimlik numaraları üzerinden hesaplarına yatırılan bez ve mama yardım paralarını PTT şubelerinden çekebiliyorlar.
Mama ve bez yardım parası alanlar, yardım paralarının hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyorlar.
Aynı zamanda hesaplarına diğer kurumlar tarafından yatırılan yardım paralarını da e-devlet üzerinden takip edebiliyorlar.
PTT mama ve bez yardım parası sorgulama işlemi ise https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linki üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.
İhtiyaç sahibi annelerin mama ve bez yardımı alabilmek adına başvurabilecekleri kurumları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Yoksul aileler; yukarıdaki kamu kurumlarının yanı sıra dernek ve vakıflara, hayırsever vatandaşlara, hayırsever ünlülere ve iş adamlarına da bez ve mama yardımı alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Yoksul anneler; belediyelerin Yeni Doğan Bebek Paketi yardımlarına başvurup, bebeklerinin bez, mama, ıslak mendil, battaniye, giysi ve beşik vb. ihtiyaçlarını da ücretsiz bir şekilde temin edebiliyorlar.
Yeni Doğan Bebek Paketi yardım başvuruları da e-devlet belediye yardım başvuru ve sorgulama linki üzerinden yapılabiliyor.
İhtiyaç sahibi anneler, sosyal hizmet merkez ve müdürlüklerine giderek de bu yardıma başvurabiliyorlar.
Belediyelerin Yeni Doğan Bebek Paketi yardımına başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıkladıktan sonra başvuru formundaki sosyal yardım türleri arasından ‘Yeni Doğan Yardım Paketi’ yardımı seçeneğini işaretlemelisiniz.
Bu yazımızda mama ve bez yardımı nasıl alınır? Bez ve mama yardımı başvuru şartları nelerdir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de bez ve mama yardımı alıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.