DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?

Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?
17.10.2023 20:08 | Son Güncellenme: 19.05.2024 15:55

Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir? Başvurusu; Yoksul ve muhtaç vatandaşlara kuru gıda yardımı, aşevi yardımı vb. yardımlarda bulunan TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; en az %40 engel oranına sahip olan ya da annesini veya babasını kaybetmiş olan muhtaç çocuklara ise fakirlik maaşı bağlıyor.

Muhtaç çocuklar ile engelli bireyler; Bölge Müdürlüklerine gerekli belgeleri teslim etmek suretiyle fakirlik maaşına başvurabiliyorlar.

Bununla birlikte kendisine fakirlik maaşı bağlanacak olan kişilerin birtakım başvuru şartlarını da taşıyor olmaları gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca fakirlik maaşı kimlere verilir? Fakirlik maaşı başvuru şartları nelerdir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Fakirlik Maaşı Nedir?

Anne ya da babasını kaybetmiş yoksul ve muhtaç çocuklara ya da engel oranı dolayısıyla çalışamayan vatandaşlara TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bağlanan aylığa fakirlik maaşı ismi veriliyor.

Muhtarlıktan fakirlik belgesi alan vatandaşlar; TC Vakıflar Bölge Müdürlüklerine bizzat giderek ya da kendilerinden talep edilen belgeleri Bölge Müdürlüklerine göndererek, muhtaç aylığına başvurabiliyorlar.

Yoksul engelli vatandaşlara ve yetim çocuklara bağlanan fakirlik maaşı ile muhtaç vatandaşların asgari ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı olmak amaç ediniyor.

Kendisine fakirlik maaşı bağlanan kişiler; belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ve TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ayni ve nakdi yardımlardan faydalanabilmek adına da başvurabiliyorlar.

Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir?

Fakirlik maaşı; annesi ya da babası vefat etmiş olan yetim çocuklara ve en az %40 engel oranına sahip olan engelli bireylere bağlanıyor.

Fakirlik maaşına başvuran engelli bireylerin engelli olduklarını mutlaka 2024 engelli belgesi ile kanıtlamaları gerekiyor.

Engelli bireyler, 2024 engelli belgesini Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alabiliyorlar.

Fakirlik Maaşı Başvuru Şartları

Muhtaç aylığı olarak da adlandırılan fakirlik maaşı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • En az %40 engel oranına sahip olmak veya annesini ya da babasını kaybetmiş muhtaç yetim çocuk olmak
  • Herhangi bir gelir ya da aylık sahibi olmamak
  • Sigortalı bir işte çalışmıyor olmak
  • Mahkeme kararıyla ya da kanun maddelerine göre bakım altına alınmamış olmak
  • Kendi üzerine kayıtlı gelir getirici herhangi bir değerli menkul ya da gayrimenkul sahibi olmamak ya da gelir getirici bir değerli menkul veya gayrimenkule sahipse bu gelirlerden elde edeceği aylık kazancın yönetmelikçe belirlenen fakirlik maaşından fazla olmaması

**Yukarıdaki şartları taşıyan kişiler; kendilerinden talep edilen belgelerle birlikte fakirlik maaşına başvurabiliyorlar.

Fakirlik Maaşı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Muhtaç aylığına başvuran kişilerin Bölge Müdürlüklerine teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Muhtaç aylığı başvuru formu
  • Engelli bireyler için sağlık kurulu raporu

Fakirlik maaşına bizzat başvurmak için Bölge Müdürlüklerine giden kişilerin yanlarında TC kimlik kartlarını götürmeyi de unutmamaları gerekiyor!

Fakirlik Maaşı Başvuru Formu

Fakirlik maaşına başvurmak isteyenlerin mutlaka doldurmaları gereken muhtaç aylığı başvuru formunda başvuru sahibine kişisel bilgilerine, aylık hane kazancına, herhangi bir sosyal güvencesinin bulunup bulunmadığına, mahkeme kararı ile ya da kanun ile bakım altına alınıp alınmadığına dair bazı sorular soruluyor.

Başvurusunun olumlu sonuçlanmasını dileyen başvuru sahiplerinin formdaki bu sorulara doğru yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Başvuru sahiplerinin doldurdukları başvuru formunun başvurulan Bölge Müdürlüğü tarafından kabul edilebilmesi için mutlaka başvuru sahipleri tarafından imzalanmış olması da gerekiyor.

Muhtaç yetim ya da engelli olmamalarına rağmen formda kendilerini yetim ya da engelli olarak beyan edenler ya da asılsız belgeler teslim edenler; daha sonradan yanlış bilgi beyan ettiklerinin veya sahte belge teslim ettiklerinin Bölge Müdürlüğü tarafından fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kişilerden aldıkları tüm aylıkları güncel faiziyle Bölge Müdürlüğü’ne geri ödemeleri talep ediliyor.

Ödeme yapmayanlar ise mahkemeye veriliyor.

Fakirlik maaşı başvuru formu, Vakıflar Genel Müdürlüğü resmi sitesi üzerinden indirilebiliyor.

Başvuru formunu indirmek için hemen https://cdn.vgm.gov.tr/genelicerik/genelicerik_225_260519/1-yetim-muhtac-ayligi-basvuru-formu-imzali.pdf linkini tıklayabilirsiniz.

Fakirlik Maaşı Başvurusu Telefon Numarası

Fakirlik maaşı başvuru detaylarını öğrenebilmek adına başvuracağınız Bölge Müdürlüğü’nü arayabilirsiniz.

Yetkili kişilerden başvuru şartlarını, başvuru için teslim etmeniz gereken belgeleri ve çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

Fakirlik Maaşı Nereye Yapılır?

Fakirlik maaşı ve muhtaçlık maaşı alamk isteyen bir çok kişi başvurunun nereye yapılacağını merak etmektedir. Fakirlik maaşı başvurusu Vakıflar Genel Müdürlüğe ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılmaktadır. Devlet tarafındna muhtaç kişilere verilen fakirlik maaşı almk isteyen kişiler https://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/muhtac-ayligi linke tıklayarak başvuru yapabilirler.

Fakirlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvurular, bizzat başvuru sahibi tarafından Bölge Müdürlüğüne gidilerek yapılabileceği gibi gerekli belgelerin Bölge Müdürlüğüne postalanması ile de gerçekleşebiliyor.

Yani yetim çocuklar ve engelli muhtaç vatandaşlar; başvurularını iki şekilde gerçekleştirebiliyorlar.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü resmi sitesi üzerinden ise başvuru şu an için yapılamıyor.

E-Devlet Fakirlik Maaşı Başvurusu

E-devlet üzerinden de şu an için fakirlik maaşına başvurulamıyor.

Ancak başvuru sahipleri, başvurularının olumlu veya olumsuz sonucunu e-devlet platformu üzerinden takip edebiliyorlar.

Yoksul vatandaşlar; e-devlet üzerinden belediyelerin gıda ve erzak yardımı, sosyal destek kartı yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı vb. diğer yardımlarına ise başvurabiliyorlar.

Belediyelerin yardımlarına e-devlet üzerinden başvurmak isteyen muhtaç vatandaşların ise https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Fakirlik Maaşı Başvurusu

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilen fakirlik maaşı, her ay düzenli olarak ödenmektedir. Fakirlik maaşı alabilmek için bazı şartlara uyulması gerekmektedir.

Fakirlik maaşı alma şartları:

  • T.C. vatandaşı olmak,
  • Türkiye’de ikamet ediyor olmak,
  • Sosyal güvencesi bulunmamak,
  • Hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (2024 yılı için 3.800,78-TL) az olmak,
  • %40 ve üstü engelli raporuna sahip olmak,
  • Yetim olmak.

Fakirlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

Fakirlik maaşı başvurusu, ikamet edilen ilin bağlı olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne yapılabilir. Başvuru, şahsen veya posta yoluyla yapılabilir.

Başvurular şahsen yada posta yoluyla yapılmaktadır. Başvuru sahibi, başvuru formunu doldurup imzaladıktan sonra, gerekli belgeleri de ekleyip Vakıflar Bölge Müdürlüğüne teslim eder.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Posta yoluyla başvuru yapmak isteyen kişiler başvuru formunu doldurup imzaladıktan sonra, gerekli belgeleri de ekleyip Vakıflar Bölge Müdürlüğüne posta yoluyla gönderir.

Başvuru, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilir. Başvurunun uygun bulunması halinde, başvuru sahibi adına PTT veya Ziraat Bankası’ndan hesap açılır. Fakirlik maaşı, her ay düzenli olarak bu hesaptan ödenir.

Fakirlik Maaşı Sorgulama

Fakirlik maaşı başvuruları, başvurulan Bölge Müdürlüğü tarafından değerlendirildikten sonra ortalama 2-3 haftalık süre içerisinde sonuca bağlanıyor.

Sonuçlar; e-devlet platformunda açıklanıyor.

Aynı zamanda başvuru sahiplerinin telefon numaralarına SMS ile gönderiliyor.

E-devlet platformu üzerinden TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriniz ile başvuru sonucunuzu görüntülemek için https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkine tıklayabilirsiniz.

Ya da başvurunuzun olumlu ya da olumsuz sonucunu öğrenmek için başvurduğunuz Bölge Müdürlüğünü arayabilirsiniz.

PTT Fakirlik Maaşı Sorgulama

Fakirlik maaşı almaya hak kazanan hak sahibi kişiler, maaşlarının PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını e-devlet PTT üzerinden yapılan kurum ödemeleri sorgulama sayfası üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

Bu amaçla vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar, bu link üzerinden diğer kamu kurum ve kuruluşlarından hesaplarına yatırılan yardım paralarını ve yapılan diğer ödemeleri de görüntüleyebiliyorlar.

Fakirlik Maaşı Nereye Yatar?

Fakirlik maaşı başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler, aylıklarını Ziraat Bankası şubelerinden çekebiliyorlar.

Ziraat Bankası hesabı olmayanların aylıkları ise PTT hesaplarına yatırılıyor.

Vatandaşlar, kendilerine en yakın PTT şubelerinden hesaplarına yatırılan aylıklarını çekebiliyorlar.

Yeni çipli kimlik kart sahipleri şifrelerini kullanarak, PTTBank kullanıcıları ise kartları ile PTT ATM’lerden hesaplarına yatırılan fakirlik maaşını çekebiliyorlar.

Fakirlik Maaşı Ne Zaman Yatar?

Fakirlik maaşının hak sahiplerinin hesaplarına yatırıldığı belirli bir tarih bulunmuyor.

Yani her hak sahibi için özel bir gün bulunuyor.

Maaşlar, her ay aynı günde hesaplara yatırılıyor.

Örneğin, ilk maaşını ayın 15’inde çeken bir kişi; sonraki maaşlarını da ayın 15’inde çekebiliyor.

Fakirlik Maaşı Ne Kadar 2024?

2024 yılında muhtaç engelli vatandaşlarla yetim çocuklara aylık 3197 TL fakirlik maaşı ödeniyor.

Fakirlik Maaşı Nasıl Alınır?

Başvurulan Bölge Müdürlüğü tarafından başvuru sahiplerinin teslim ettikleri belgeler ve formda paylaştıkları bilgiler araştırılıyor.

Bu belge ve bilgilerin doğrulukları araştırıldıktan sonra başvuru şartlarını taşıyan kişilerin başvuruları onaylanıyor.

Başvuru sonuçları, ortalama birkaç hafta içerisinde açıklanıyor.

Başvuru sahipleri, başvurularının olumlu veya olumsuz sonuçlarını e-devlet platformunda görüntüleyebiliyorlar.

Başvuruların açıklanmasından sonra ortalama 15 gün-1 ay içerisinde fakirlik maaşı, hak sahiplerinin Ziraat Bankası ya da PTT hesaplarına yatırılıyor.

Hak sahipleri, her ay hesaplarına yatırılan parayı belirli günlerde çekebiliyorlar.

Fakirlik Maaşı Hangi Hallerde Kesilir? 

Muhtaç aylığı alan kişilerin muhtaçlığının sona ermesi halinde bu kişilere bağlanan aylık, kesiliyor.

Muhtaç aylığı kesilme nedenlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Hak sahiplerinin vefat etmesi
  • Hak sahiplerinin muhtaçlıklarının sona ermesi
  • Hak sahiplerinin mahkeme kararı ile ya da kanun ile bakım altına alınması
  • Yetim erkek ve kız çocuklarının 18 yaşını doldurmaları

**Örgün lise ya da dengi öğrenim görenlerin 20, örgün yükseköğrenim görenlerin 25 yaşını tamamlamaları halinde kendilerine bağlanan aylık kesiliyor.

  • Muhtaç aylığı alan kişilerin üzerine kayıtlı lüks araç tespit edilmesi
  • Muhtaç aylığı alan kişilerin ruhsat sahibi oldukları aracın kasko veya rayiç bedel değerinin yönetmelikte belirtilen muhtaç aylığı miktarının 170 katını geçtiğinin tespit edilmesi

**Sigortalı bir işe giren kişilerin muhtaçlıklarının sona erdiğine dair mutlaka aylık aldıkları Bölge Müdürlüğüne haber vermeleri gerekiyor.

Aksi halde bu kişiler hakkında da cezai yaptırım uygulanıyor.

Fakirlik Maaşı Ayın Kaçında Yatıyor

Falirlik maaşı ödemeleri her ayın ilk hafta içerisinde yapılmaktadır. Fakirlik maaşı ödemeleri her ayın ilk haftası olan ayın 6 ise 14 arasında yapılmaktadır.

Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır?

Muhtarlıktan fakirlik belgesi alan, aldığı fakirlik belgesini sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim eden kişilerin fakirlik maaşı başvuruları, öncelikli olarak kabul ediliyor.

Fakirlik belgesi alan kişiler, muhtaç aylığının yanı sıra belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ya da ayni ve nakdi yardımlar yapan diğer kurumlara başvurabiliyorlar.

Fakirlik belgesi sayesinde gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, doğalgaz yardımı, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı vb. birçok yardımlar alabiliyorlar.

Fakirlik belgesinin mutlaka kişinin ikametgahının mevcut olduğu yerdeki muhtarlıktan alınması ve muhtar tarafından onaylanmış ve imzalanmış olması gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca fakirlik maaşı başvuru şartları nelerdir? Fakirlik maaşı nasıl alınır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de fakirlik maaşı alıyorsanız ya da bu maaşa başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.