Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Nakit Yardımı Başvurusu ve Şartları; Ülkemizde sigortalı bir işte çalışırken vefat eden kişilerin geride kalan dul eşleri; dul maaşına başvurabiliyorlar.
Belirli bir süre için sigorta primleri yatırılmış olan yani sigorta prim şartını taşıyan kişilerin eşlerine dul, çocuklarına ise yetim aylığı bağlanırken; sigortalı bir işte çalışmazken vefat eden kişilerin dul kalan eşleri ise ‘eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardımı’ alabiliyorlar.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yalnızca belirli şartları taşıyan dul kadınlara bağlanan aylık sayesinde muhtaç dul kadınlar; birtakım ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca ‘eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardımı başvurusu nasıl yapılır?’ Eşi vefat etmiş kadınlara devlet para yardımı ne kadar 2024?’ vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sosyal yardım çalışmalarından biri olan ‘eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım’ ile ölen kişinin geride kalan dul eşinin gıda, giyim, barınma vb. ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olabilmek amaçlanıyor.
Bu yardıma yalnızca nikahlı eşi vefat eden dul kadınlar başvurabiliyorlar.
Yani resmi nikahı olmayan, yalnızca dini nikahlı eşi vefat eden kadınlar, bu yardımdan faydalanamıyorlar.
Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım, yalnızca muhtaç ve yoksul kadınlar için yapılıyor.
Yani yardıma başvuracak dul kadınların sigortalı bir işlerinin ve düzenli gelirlerinin mevcut olmaması gerekiyor.
Yardım parası, iki ayda bir toplu şekilde, başvurusu onaylanan kadınların PTT hesabına yatırılıyor.
Eşi vefat eden ve bu yardımı alan kadınlar, daha sonra başka biri ile evlendiklerinde ya da başka biri ile yaşamaya başladıklarında dul kadınlara bağlanan yardım ödemesi de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kesiliyor.
Eşi veft etmiş kadınlara para yardımı almak için bazı şartları taşımanız gerekmektedir. Eşi vefat eden dul kadının para yardımı alması için gerekli şartlardan biri ,se evlenmemiş olması gereklidir. Eşi vefat etmiş kadınlara para yardımı şartları ise;
Eşi vefat etmiş, muhtaçlık sınırının altında yaşayan dul kadınlar, düzenli nakdi yardım alabilmek adına ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabiliyorlar.
İnternet üzerinden, e-devlet platformundan ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmi sitesinden şu an için bu yardıma başvurulamıyor.
Başvurunun bizzat dul kadın tarafından sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidilerek, yapılması gerekiyor.
Dul kadınlar, burada hane kayıt başvuru formu doldurup, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının muhtaç dul kadınlara yönelik olan gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, çocuklar için şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı, çocuklar için SED yardımı vb. diğer yardımlarına da başvurabiliyorlar.
Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan bir sosyal yardım programıdır. Bu yardım programından, son resmi nikâhlı eşi vefat etmiş, hâlihazırda evli olmayan, kendisi ya da içinde bulunduğu hanedeki herhangi bir kişi kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve fakir ve muhtaç durumda olduğu Mütevelli Heyeti kararıyla tespit edilen kadınlar faydalandırılmaktadır.
Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım başvurusu, e-Devlet üzerinden veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) bizzat giderek yapılabilmektedir.
e-Devlet üzerinden başvuru yapmak için:
SYDV’ye bizzat giderek başvuru yapmak için:
2024 yılında eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım kapsamında dul kadınların PTT hesaplarına iki ayda bir olacak şekilde 2400 TL yardım parası yatırılıyor. Aylık 1200 TL oan dul maaşı 2 ayda 1 defa olmak üzere 2400 TL olarak ödenmektedir.
Ödemeler, iki ayda bir yapılmakla birlikte dul kadınlara her ay için 3750 TL yardım parası ödeniyor.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kaydı olmayan yani sosyal yardım almak için ilk kez vakfa giden kadınların düzenli nakdi yardım alabilmek adına vakfa teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
**Dul kadınlardan yukarıdaki belgelere ek belgeler de istenebiliyor.
Örneğin, engeli ya da kronik rahatsızlığı yüzünden çalışamayan dul kadınların mutlaka hastalıklarına dair sağlık kurulu raporu teslim etmeleri gerekiyor.
Teslim etmeniz gereken ek belgelerle ilgili ayrıntılı bilgi için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.
Eşi vefat eden dul kadınlara yönelik düzenli nakit yardımı; sigortasız çalışırken vefat eden kişilerin geride kalan dul eşlerine veriliyor.
Sigortalı iken çalışan ve belirli prim gün şartını taşıyan kişilerin eşlerine ise sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından dul maaşı bağlanıyor.
Düzenli para yardımı alacak kadınların aynı zamanda düzenli gelirlerinin ve sigortalı bir işlerinin de mevcut olmaması gerekiyor.
Aynı zamanda hane aylık kazançlarının muhtaçlık sınırının altında olması şartı da aranıyor.
Yani hane kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünü aşmayan dul kadınlar; düzenli nakit yardımına başvurabiliyorlar.
Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardımı başvuru detaylarını, başvuru için sizden talep edilen belgeleri, bu yardımı alıp alamayacağınızı öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.
Ya da ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki yani bağlı olduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabilirsiniz.
Dul kadınlar tarafından yapılan yardım başvuruları, başvurulan vakıf tarafından ortalama birkaç hafta içerisinde sonuca bağlanıyor.
Başvuru sahipleri, başvuru sonuçlarını ALO183 ya da ALO144 hatlarını arayarak öğrenebiliyorlar.
Başvuru sonuçlarını, başvurdukları vakfı arayarak da öğrenebiliyorlar.
Aynı zamanda başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden de takip edebiliyorlar.
E-devlet üzerinden başvuru sonuçlarını öğrenmek isteyen dul kadınların ise https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.
Başvuru sahipleri, bu link üzerinden başvurdukları diğer yardım sonuçlarını da görüntüleyebiliyorlar.
Başvuru sahibi dul kadınlarının başvurularının sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfınca onaylanması için tüm başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.
Bu noktada vakıf mütevelli heyeti, dul kadınların teslim ettikleri belgeleri ve başvuru formunda paylaştıkları bilgileri inceliyor.
Belgelerin ve paylaşılan bilgilerin doğruluğunu araştırdıktan sonra muhtaç olduğuna kanaat getirdiği dul kadınlara nakdi yardım yapmaya karar veriyor.
Gerekli gördüğü hallerde dul kadınların formda belirttikleri ikametgah adreslerine bir inceleme komisyonu gönderebiliyor.
İnceleme komisyonu tarafından hazırlanan raporda dul kadının muhtaç ve yoksul olduğunun belirtilmesi üzerine bu kadınlara yardım yapmaya başlıyor.
Başvuru sonuçları, dul kadınlara formda paylaştıkları telefon numaralarına SMS ile gönderiliyor.
Başvuru sonuçları, e-devlet platformunda da açıklanıyor.
Başvurusu onaylanan dul kadınlar, kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, iki ayda bir TC kimlik numaraları üzerinden hesaplarına yatırılan nakdi yardım parasını çekebiliyorlar.
Dul kadınlara yönelik nakdi yardım parası, başvurusu onaylanan kadınların PTT hesabına yatırılıyor.
Hak sahipleri, kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, hesaplarına yatırılan yardım parasını çekebiliyorlar.
PTTBank kullanıcıları, kartları ile birlikte PTT ATM’lerinden çekim yapabiliyorlar.
Yeni çipli kimlik kartı kullananlar ise kart şifreleri ile PTT ATM’lerden hesaplarına yatırılan yardım parasını çekebiliyorlar.
Başvuruların sonuçlanması, ortalama birkaç hafta sürmekle birlikte bazen yoğunluk halinde bu süre, birkaç aya kadar uzayabiliyor.
Hak sahibi dul kadınlar, başvuru sonuçlarının açıklandığı tarihten ortalama 15-30 gün sonrasında hesaplarına yatırılan ilk yardım parasını çekebiliyorlar.
Daha sonra iki ayda bir belirli günlerde yardım parası, hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmış oluyor.
Eşi vefat etmiş kadınların sosyal yardım alabilmek adına başvurabilecekleri en önemli kurumları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Dul kadınlar; hem kendileri için hem de yetim çocukları için yukarıdaki kurum, kuruluş ve kişilere sosyal yardım alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Gıda ve erzak yardımı, kömür ve odun yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı, çocuklar için burs ve eğitim yardımı, çocuklar için kırtasiye yardımı, çocuklar için süt yardımı, sosyal destek kartı yardımı; dul kadınların yararlanabilecekleri en önemli yardımlar arasında bulunuyorlar.
Eşi vefat etmiş olan dul ve gelirsiz kadınların belediyelerden alabilecekleri en önemli yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Yararlanabileceğiniz yardımlarla ilgili ayrıntılı bilgi alabilmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
Belediye yardımlarına başvurmak için sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gidebilirsiniz.
E-devlet üzerinden belediye yardım ön başvurularınız için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.
Ailenin, annenin ve çocukların korunmasına yönelik birden çok sosyal yardım çalışmasına imza atan belediyeler de dul kadınlar için birçok yardımlarda bulunuyorlar.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın dul kadınlara yönelik olan yardımlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardım başvuru detaylarını, başvuru için sizden talep edilen belgeleri öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal destek hatlarını arayabileceğiniz gibi ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabilirsiniz.
Doğal afet anlarında mağdur vatandaşlar için barınma, gıda, giysi vb. yardımlarda bulunan Kızılay; dul kadınlar ve çocukları için düzenli ayni ve nakdi yardım çalışmalarına devam ediyor.
Gıda ve erzak içeren yardım paketlerini ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine kadar teslim eden Kızılay; çocuklar için oyuncak yardımı, kırtasiye yardımı, giysi yardımı vb. yardımları ile yoksul ailelere umut oluyor.
Kızılay yardımlarına dair bilgi edinmek için ALO168 Kızılay Çağrı Merkezini arayabilirsiniz.
Kızılay şubelerine giderek, Kızılay yardımlarına başvurabileceğiniz gibi ön başvurularınızı Kızılay resmi internet sitesinden de gerçekleştirebilirsiniz.
Kızılay yardımlarına dair ayrıntılı bilgi alabilmek adına https://www.kizilay.org.tr/neler-yapiyoruz linkini tıklayabilirsiniz.
Eşi vefat etmiş kadınlar, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurarak, düzenli bir şekilde kuru gıda yardımı alabiliyorlar.
Aynı zamanda dul kadınların çocukları, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne burs ve eğitim desteği alabilmek için de başvurabiliyorlar.
Burs başvurusu kabul edilen ilköğretim, ortaöğretim, lise ve üniversite öğrencileri; eğitim hayatları boyunca her eğitim ve öğretim dönemi sürecinde burs desteği alabiliyorlar.
Eşi vefat etmiş dul kadınlar, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü yardımlarına Bölge Müdürlüklerine giderek ya da gerekli belgeleri Bölge Müdürlüklerine göndererek, başvurabiliyorlar.
Burs başvuruları ise TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen tarihlerde Müdürlük resmi sitesi üzerinden yapılabiliyor.
Dul kadınlar; dernek ve vakıflara da yardım alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Dernek ve vakıflardan para yardımı, giysi yardımı, çocukları için eğitim yardımı, sağlık yardımı, odun ve kömür yardımı vb. yardımlar alabiliyorlar.
Dul kadınların yetim çocukları ise dernek ve vakıflara başvurarak, burs desteği alabiliyorlar.
Haluk Levent tarafından kurulan Ahbap Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Dosteli Derneği, Vuslat Derneği, Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Rüştü Akın Vakfı, Türk Eğitim Vakfı, Toplum Gönüllüleri Vakfı vb. dernek ve vakıflar; dul kadınlara yardım eden dernek ve vakıflar arasında ilk sıralarda bulunuyorlar.
Dul ve muhtaç kadınlar; hem kendileri hem de çocukları için ünlü iş adamlarına ve ünlü sanatçılara da yardım taleplerini iletebiliyorlar.
Sinan Tara, Fikret Öztürk, Ali Ağaoğlu gibi iş adamlarının yanı sıra Seda Sayan, Haluk Levent, Müge Anlı, Fatih Terim gibi ünlü sanatçılar; ülkemizdeki zor durumda olan yoksul vatandaşlara sahip çıkıyorlar.
Bu yazımızda eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakdi yardım programına ve dul kadınların başvurabileceği diğer yardımlara dair sizleri bilgilendirmeye çalıştık.
Sizler de nakdi yardım programından yararlanıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.