Cenaze Yardımı Parası Sorgulama E-Devlet Sorgulama Ekranı; Emekli Sandığı, Bağkur ya da SSK sigorta kollarından birine tabi olarak çalışan ve vefat eden kişilerin yakınlarına vefat eden kişilerin cenaze masraflarını karşılarken kullanmaları için SGK tarafından tek seferli olacak şekilde ödenen yardım parasına cenaze ödeneği, halk arasında cenaze yardımı parası ismi veriliyor.
Ölen kişinin yakınlarına ödenen cenaze parası miktarı; ölen kişinin hangi sigorta koluna bağlı olarak vefat ettiğine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.
Bununla birlikte vefat eden kişinin yakınlarına cenaze yardımı parası ödenebilmesi için vefat eden kişinin bazı şartları taşıyor olması da gerekiyor.
Başvuru şartlarını taşıyan ve başvurusu onaylanan kişilere ödenecek olan cenaze yardımı parası, hak sahiplerinin Ziraat Bankası hesaplarına yatırılıyor.
Bu yazımızda kısaca cenaze ödeneği başvurusu nasıl yapılır? Ölüm parası ne kadar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen bir tarife üzerinden vefat eden sigortalının yakınlarına SGK tarafından ödenen yardım parasına ölüm yardımı parası ismi veriliyor.
Ölüm yardımı parası, yalnızca vefat eden kişinin hak sahibi yakınlarına ödenmekle birlikte kişilerin cenaze parası alabilmeleri için bazı şartları taşıyor olmaları da gerekiyor.
Cenazenin kaldırılması sırasında vefat eden kişinin yakınlarının cenaze masraflarını daha rahat bir şekilde ödeyebilmeleri adına SGK tarafından ödenen ölüm yardımı parası; cenazenin vefat eden kişinin yakınları değil de farklı tüzel ya da gerçek kişiler tarafından kaldırılması ve cenaze masraflarının bu kişiler tarafından karşılanması halinde bu kişilere ödeniyor.
Yani cenazeyi kaldıran ve cenaze masraflarını kendi cebinden karşılayan gerçek ya da tüzel kişiler, SGK’ya ölüm yardımı parası alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Cenaze parasını hiçbir şekilde vefat eden kişilerin yakınlarına bağlanan ölüm aylığı ile karıştırmamak gerekiyor.
Ölüm aylığı; ölen sigortalının eşine, anne ya da babasına veya çocuklarına bağlanan aylık maaşa deniliyor.
Cenaze parası ise ölen sigortalının yakınlarına tek seferli olarak yapılan yardım ödemesini ifade ediyor.
Cenaze yardımı parası yani cenaze ödeneği; daha önce de bahsettiğimiz gibi bazı şartları taşıyan ve vefat eden sigortalının yakınlarına bağlanıyor.
Vefat eden sigortalının yakınlarına cenaze yardımı parası ödenebilmesi için ölen kişinin taşıması gereken özellikleri ve cenaze yardımından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
En az 360 gün için yaşlılık, malullük ya da ölüm sigorta primleri bildirilmiş iken ölen kişiler; ölüm tarihlerinde sigortalı olmasalar dahi bu kişilerin yakınları cenaze ödeneğine başvurabiliyorlar.
Cenaze yardımı parası; öncelikli olarak vefat eden kişinin eşine veriliyor. Ölen kişinin eşinin olmaması ya da cenaze masraflarının eşi tarafından karşılanmaması halinde cenaze yardımı parası, ölen kişinin çocuklarına veriliyor.
Ölen kişinin çocuklarının da olmaması durumunda cenaze parası, anne ya da babasına veriliyor.
Vefat eden kişinin anne ya da babasının yaşamaması yani hayatta olmaması halinde ise ölen kişinin kardeşleri, cenaze ödeneğine başvurabiliyorlar.
Ölen kişinin cenazesinin farklı tüzel ya da gerçek kişilerce kaldırılması ve cenaze masraflarının bu kişilerce karşılanması halinde ise gerçek ya da tüzel kişiler; cenazeyi kendilerinin kaldırdıklarını kanıtlamaları halinde cenaze ödeneğine başvurabiliyorlar.
Örneğin, cenazenin ölen kişinin samimi bir dostu veya komşusu tarafından kaldırılması halinde komşusu ya da dostu, gerekli belgelerle birlikte cenaze ödeneği alabilmek adına SGK’ya başvurabiliyor.
Cenaze ödeneğine ya da ölüm yardımı parasına başvurmak isteyen hak sahipleri; Sosyal Güvenlik İl ya da İlçe Müdürlüklerine ya da Sosyal Güvenlik Merkezine giderek, burada başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
Hak sahiplerinin başvuru esnasında burada çalışan yetkili kişilere mutlaka cenaze ödeneği başvuru formunu teslim etmeleri gerekiyor.
Vefat eden kişinin ölüm tarihinin nüfus kütüğüne işlenmemiş olduğu vakalarda ise vefat eden kişinin hak sahibi yakınlarının öncelikle ölüm belgesi almaları ve başvurularını ölüm belgesi ile birlikte gerçekleştirmeleri gerekiyor.
Hem cenaze ödeneği başvuru formunda hem de ölüm belgesinde vefat eden kişinin ölüm tarihinin mutlaka yazıyor olması şartı aranıyor.
Ölen kişinin hak sahibi olan yakınları, ölen kişinin ölüm tarihi itibariyle en fazla 5 yıl içerisinde cenaze ödeneğine başvurabiliyorlar.
5 yıllık süre dolduğunda kişilerin ölüm yardımı parası alma hakları da zaman aşımına uğramış oluyor.
Vefat eden sigortalının hak sahibi yakınlarına ödenen cenaze ödeneği miktarı, her yıl bir önceki yılın TÜFE değişim oranına bağlı olarak artış gösteriyor.
2024 yılında Bağkurlu ya da SSKlı iken vefat eden kişilerin yakınlarına cenaze ödeneği olarak, tek seferde 8240 TL ödeniyor.
5434 sayılı Emekli Sandığı kanununa tabi olan kişilere ise emekli aylıklarından az olmamak şartıyla 2024 yılında 8240 TL ödeniyor.
Cenaze ödeneği başvuru formu almak isteyen hak sahipleri, ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki muhtarlığa giderek, muhtardan bu formu alabiliyorlar.
Alınan cenaze ödeneği başvuru formunun mutlaka muhtar tarafından onaylanmış ve imzalanmış olması gerekiyor.
İmzalı ve onaylı olmayan cenaze ödeneği başvuru formlarının herhangi bir geçerliliği bulunmuyor.
Cenaze yardım parasına başvuran kişilerin başvuru adreslerine teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yardım almak isteyen kişilerin yukarıdaki belgelerle birlikte Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmaları gerekiyor.
Ölüm yardım parası başvuruları, başvurulan İl müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından ortalama birkaç hafta içerisinde sonuca bağlanıyor.
Başvuru sonuçları, başvuru sahiplerine cenaze ödeneği başvuru formunda bahsettikleri telefon numaralarına SMS ile yollanıyor.
Cenaze ödeneği yardımlarının hak sahiplerinin Ziraat Bankası hesabına yatırılması, başvuru sonuçlarının açıklanmasından sonra ortalama birkaç ay sürebiliyor.
Ölüm yardımı parası, hak sahiplerinin Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor. Ziraat Bankası müşterisi olanlar; hesaplarına yatırılan parayı ATM’lerden bankamatiklerini kullanarak, çekebiliyorlar.
Ziraat Bankası hesabı olmayanların ise ölüm yardımı parasını alabilmeleri için kendilerine en yakın Ziraat Bankası şubesine gitmeleri gerekiyor.
Cenaze ödeneğine başvuran hak sahipleri, başvuru sonuçlarını öğrenmek adına ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayabiliyorlar.
Başvuru sonuçlarını, e-devlet platformu üzerinden de görüntüleyebiliyorlar.
Vefat eden kişinin hak sahibi yakınları, TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile e-devlet platformu üzerinden başvuru sonuçlarını görüntüleyebiliyorlar.
Başvuru sonucunu görüntülemek isteyen hak sahiplerinin ise https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama linkini tıklamaları gerekiyor.
Ziraat Bankası hesabı olan kişiler; mobil bankacılık ya da internet bankacılığı sayesinde hesaplarına cenaze parası yatırılıp yatırılmadığını görüntüleyebiliyorlar.
Ziraat Bankası müşteri hizmetlerini arayarak da hesaplarına cenaze ödeneği yatırılıp yatırılmadığını öğrenebiliyorlar.
Cenaze ödeneği yardımına kimlerin başvuramayacağını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yukarıdaki kişiler; hiçbir şekilde cenaze ödeneğine başvuramıyorlar.
Emekli Sandığı’na tabi iken vefat eden sigortalının hak sahibi yakınlarının cenaze parası alabilmeleri için de Sosyal Güvenlik Merkezlerine ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.
SGK ölüm parası başvuru detaylarını, başvuru için sizden talep edilen belgeleri, ölüm parası yardımı alıp alamayacağınızı öğrenmek adına ALO170 SGK Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayabilirsiniz.
Başvurulan Sosyal Güvenlik Kurumu ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından ölen kişinin hak sahibi yakınlarının teslim ettikleri başvuru formu ve belgeler; detaylı bir şekilde inceleniyor.
Ardından ölen sigortalının başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığı kontrol ediliyor.
Yapılan değerlendirme sonrasında başvuru sonuçları, e-devlet platformunda açıklanıyor. Aynı zamanda sonuçlar, başvuru sahiplerinin telefon numaralarına SMS ile yollanıyor.
Cenaze ödeneği, başvuruların açıklanmasından sonra ortalama 15 gün, en geç 1 ay içerisinde hak sahibinin Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor.
Vefat eden kişinin hak sahibi yakınları, ölüm tarihinin nüfus kütüğüne işlenmiş olması halinde ölüm parasına başvurabiliyorlar.
Ancak ölüm tarihinin nüfus kütüğüne işlenmediği durumlarda ölen kişiye dair mutlaka ölüm belgesi alınması gerekiyor.
Ölüm belgesini nasıl alabileceğinizi aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Vefat eden kişinin yakınları, ölüm belgesini e-devlet platformu üzerinden alıp alamayacaklarını da öğrenmek istiyorlar.
Şu an için ölüm belgesine e-devlet üzerinden ya da internette farklı bir platformdan başvurulamıyor.
Emekli iken vefat eden kişinin yakınları da ölüm parası alabilmek adına Sosyal Güvenlik Merkezlerine ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvurabiliyorlar.
Emekli ölüm parası başvuruları da başvurulan kurum tarafından incelendikten sonra başvurusu onaylanan kişilerin Ziraat Bankası hesabına cenaze ödeneği gönderiliyor.
Cenaze ödeneği başvuru şartlarının karşılanıyor olması halinde vefat eden kişinin hak sahibi emekli eşi ölüm yardımı yani cenaze parası alabiliyor.
Yani ölen sigortalının gerek çalışmayan, gerek emekli olan gerekse sigortalı bir işte çalışan eşi; cenaze yardım parası alabiliyor.
Bu yazımızda SGK ölüm parası sorgulama nasıl yapılır? SGK ölüm yardımı parası ne kadar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalıştık.
Sizler de daha önce cenaze ödeneği aldıysanız ya da cenaze ödeneğine başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.