DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Sorgulama

Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Sorgulama
10.03.2024 10:42 | Son Güncellenme: 10.03.2024 18:25

Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Sorgulama 2024; Ülkemizdeki ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş; eğitim ve kırtasiye yardımlarında bulunuyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan şartlı eğitim yardımı kapsamında öğrencilerin eğitimlerini aksatmadan, okula devam edebilmelerine yardımcı olabilmek adına annelerin PTT hesabına aylık bir miktar yardım parası yatırılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Genç Üniversiteli Eğitim Yardımı dahilinde İstanbul’da üniversite okuyan ihtiyaç sahibi öğrenciler için yıllık 3200 TL burs bağlanıyor.

Bu yazımızda kısaca eğitim yardımı başvurusu nasıl yapılır? Eğitim yardımı başvuru sorgulama yöntemleri nelerdir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilenleri yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Eğitim Yardımı Nedir?

Ülkemizdeki dar gelirli ve yoksul ailelerin ilköğretim, lise ya da üniversite eğitimine devam eden çocuklarının eğitim masraflarının bir miktar da olsa karşılanmasına katkıda bulunmak adına devlet kurumları tarafından yapılan eğitim, burs ve kırtasiye yardımlarına eğitim yardımı deniliyor.

İhtiyaç sahibi öğrenciler; kamu kurumlarının yanı sıra dernek ve vakıflara, ünlü iş adamlarına, ünlü sanatçılara da eğitim ve kırtasiye desteği alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Eğitim Yardımı Nereden Alınır?

Eğitim ve kırtasiye yardımında bulunan en önemli kurum, kuruluş ve kişileri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Belediyeler
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları
  • TC Vakıflar Genel müdürlüğü
  • Dernek ve vakıflar
  • İş adamları
  • Ünlü sanatçılar
  • KYK
  • Sanayi ve ticaret odaları

**Muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar; kurum, kuruluş ya da kişilere burs ve eğitim yardımı alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Eğitim ve burs yardımları, genellikle muhtaçlık sınırının altında yaşayan ailelerin çocukları için yapılıyor.

Ancak TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın şartlı eğitim yardımına yalnızca kendisinin ve eşinin sigortalı bir işi ve düzenli geliri olmayanlar yani hanede sigortalı çalışan bulunmayan anneler başvurabiliyorlar.

Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eğitim ve kırtasiye yardımı almak adına ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki belediyeye, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurabilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün eğitim ve burs desteği başvurularınızı ise müdürlüğe ait olan resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Belediye Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç sahibi aileler; ilköğretim ve liseye giden çocukları için her yeni eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında kırtasiye yardımı alabiliyorlar.

Yapılan kırtasiye yardımı dahilinde eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında ebeveynlere çocuklarının kalem, kitap, defter, silgi vb. kırtasiye masraflarını karşılayabilmeleri için bir miktar para ödeniyor.

Kırtasiye desteği almak isteyenler; bağlı oldukları belediyeye, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğüne giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Ön başvuru işlemi, e-devlet platformu üzerinden yapılabiliyor.

Kırtasiye yardımı başvurularınız için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

İBB ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere birçok belediyemiz ise muhtaç ve ihtiyaç sahibi öğrencilerimize burs bağlıyor.

Örneğin; İBB tarafından yürütülen Genç Üniversiteli Projesi kapsamında öğrencilere 2024 yılı için 3200 TL burs ödeniyordu.

Öğrenciler, Genç Üniversiteli bursuna https://gencuniversiteli.ibb.istanbul/ linki üzerinden başvurabiliyorlar.

İBB tarafından düzenlenen bir diğer eğitim yardımı olan Sen Oku Diye Eğitim Yardımı dahilinde ise ilköğretim ve lise öğrencilerine burs bağlanıyor.

Öğrenciler; Sen Oku Diye Eğitim Yardımı’na https://senokudiye.ibb.istanbul/ linki üzerinden başvurabiliyor, bu link üzerinden başvuru detaylarını görüntüleyebiliyorlar.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İlköğretim, lise ve üniversite öğrencilerinin eğitim ve burs yardımı alabilmek adına başvurabilecekleri en önemli kurumlar arasında bulunan TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; yükseköğrenim burs yardımı dahilinde ihtiyaç sahibi öğrencilere 8 aylık eğitim ve öğretim dönemleri boyunca burs veriyor.

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik olan ortaöğrenim burs yardımı kapsamında ise yoksul aile çocuklarına 9 ay boyunca burs bağlanıyor.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü, ihtiyaç sahibi olan yabancı uyruklu öğrencilere de burs bağlıyor.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Burs Hizmeti adı verilen bu burs dahilinde ise yabancı uyruklu üniversite öğrencileri tam 8 ay boyunca burs alabiliyorlar.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; eğitim ve öğretim dönemi yaklaşırken burs başvuru tarihlerini kendi resmi sitesi üzerinde açıklıyor.

Öğrenciler; müdürlüğün resmi sitesi üzerinden burs başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

VGM burslarına dair ayrıntılı bilgi edinebilmek adına https://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/egitim-yardimi-ve-burs-hizmetleri linkini tıklayabilirsiniz.

TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ihtiyaç sahibi ailelerin ilkokula ya da ortaokula giden çocukları için verilen şartlı eğitim yardımı; hem kız hem de erkek çocuklar için veriliyor.

Bu yardıma kendisinin ve eşinin sigortalı işi ve düzenli geliri olmayan anneler, çocukları için başvurabiliyorlar.

Şartlı eğitim yardımı almak isteyen anneler; ikametgahlarının bulunduğu yerde mevcut olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebiliyorlar.

Ön başvurular ise e-devlet üzerinden yapılabiliyor.

E-devlet üzerinden şartlı eğitim yardımı ön başvurularınız için hemen https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar?

Şartlı eğitim yardımı kapsamında başvurusu onaylanan ihtiyaç sahibi annelerin PTT hesabına yatırılan yardım parası miktarı; şartlı eğitim yardımı yapılan öğrencinin cinsiyetine, ilkokul mu yoksa ortaokul öğrencisi mi olduğuna bağlı olarak değişiyor.

2024 yılında;

  • İlköğretime giden erkek öğrenciler için aylık 130 TL,
  • İlköğretime giden kız öğrenciler için aylık 150 TL,
  • Ortaöğretime giden erkek öğrenciler için aylık 150 TL,
  • Ortaöğretime giden kız öğrenciler için aylık 150 tl

şartlı eğitim yardımı veriliyor.

Yardım parası, annenin PTT hesabına iki ayda bir toplu şekilde yatırılıyor.

Örneğin; ilköğretime giden erkek çocuğu olan annenin hesabına iki ayda bir 300 TL yatırılıyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Kimlere Verilir?

Şartlı eğitim yardımı yalnızca belirli şartları taşıyan kişilere veriliyor.

Şartlı eğitim yardımından yararlanma şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Hanede sigortalı çalışan bireyin mevcut olmaması
  • Eğitim ödemelerinin çocuğun eğitim ihtiyaçlarının karşılanması adına kullanılması
  • Şartlı eğitim yardımı yapılan çocuğun bir ay içerisinde dört seferden daha fazla sefer mazeret bildirmeksizin okula gitmemesi

**Öğrencinin bir ay içerisinde dört seferden daha fazla sefer okula devamsızlık yapması ve şartlı eğitim yardımı ödemesinin çocuğun eğitim masrafları için kullanılmadığının sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından tespit edilmesi durumunda annenin hesabına yatırılan şartlı eğitim yardımı ödemesi kesiliyor.

Eğitim Yardımı Ne Kadar 2024?

Öğrencilerin yararlanabileceği eğitim yardımı miktarı; yardım alınan kuruma, burs ve eğitim yardımı türüne bağlı olarak değişiyor.

Örneğin; İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyesi; 2024 yılında üniversite öğrencileri için 7500 TL burs veriyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ise üniversite öğrencileri için 8 aylık eğitim öğretim dönemleri boyunca aylık 2000 TL burs veriyor.

Belediyeler tarafından yapılan kırtasiye yardımı miktarı ise tek seferli olacak şekilde ortalama 1500-2000 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Eğitim Yardımı Başvuru Formu

Eğitim yardımına başvuran öğrencilerin ya da öğrenci velilerinin eğitim ve burs yardımı başvuruları sırasında mutlaka başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu formda öğrencilere veya velilerine aylık hane kazançlarına, gelir ve gider durumlarına, kişisel bilgilerine, adres ve iletişim bilgilerine kısacası muhtaç olup olmadıklarını tespit etmeye yönelik sorular soruluyor.

Eğitim yardımı başvuruları, başvuru formundaki sorulara verilen yanıtlar doğrultusunda değerlendiriliyor.

Bu yüzden de başvuru sahiplerinin formdaki tüm sorulara güncel ve doğru yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Eğitim Yardımı Başvuru Sorgulama

TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şartlı eğitim yardımına başvuranlar, başvuru sonuçlarını öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyorlar.

Başvuru sonuçlarını başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek ya da vakfı arayarak da öğrenebiliyorlar.

Başvuru sonuçları, e-devlet platformu üzerinden de görüntülenebiliyor.

Başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden görüntülemek isteyenlerin https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün eğitim yardımına başvuran öğrenciler ise başvuru sonuçlarını müdürlüğün resmi internet sitesi üzerinden takip edebiliyorlar.

Belediye kırtasiye ve eğitim yardımı başvuruları, başvurulan belediye aranarak öğrenilebiliyor.

Öğrenciler ya da veliler; ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak da başvuru sonuçlarını yetkili kişilerden öğrenebiliyorlar.

E-devlet belediye yardım başvuru sayfası üzerinden de başvuru sonuçları görüntülenebiliyor.

Eğitim Yardımı Ne Zaman Yapılacak?      

Eğitim yardımlarının ne zaman yapılacağı da başvurulan eğitim yardımı türüne göre değişiklik gösteriyor.

Belediyeler ya da TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından öğrencilere bağlanan burslar, genelde 8 ya da 9 ay için veriliyor.

İlk ödemeler ise genelde Eylül sonu ya da Ekim ayı başlangıcında yani yeni eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında yapılıyor.

Şartlı eğitim yardımı ödemeleri ise iki ayda bir yapılıyor.

Eğitim Yardımı Her Ay mı Verilecek?

Belediyeler tarafından yapılan kırtasiye yardımları, eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında tek seferli olarak yapılıyor.

Belediye bursları ile TC Vakıflar Genel Müdürlüğü bursları ise eğitim ve öğretim dönemi boyunca veriliyor.

Yani öğrenciler, 8 ve 9 ay boyunca burs alabiliyorlar.

Şartlı eğitim yardımları ise iki ayda bir ve her ay için yapılıyor.

Eğitim Yardımı Kimler Alabilir?

Eğitim ve burs yardımları; ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına yönelik olarak yapılıyor.

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan hanelerde yaşayan öğrenciler, eğitim yardımı alabiliyorlar.

Aynı zamanda başvuru sahibi öğrencilerin kendilerinden talep edilen belgeleri zamanında teslim etmeleri gerekiyor.

Eğitim Yardımı Ödemesi Nereye Yapılır?

Şartlı eğitim yardımı ödemeleri; annelerin PTT hesabına yatırılıyor.

Belediyeler tarafından yapılan kırtasiye yardımları da ebeveynlerin PTT hesabına yatırılıyor.

Hak sahipleri; eğitim yardımlarının PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linki üzerinden takip edebiliyorlar.

E-Devlet Eğitim Yardımı Başvurusu                                               

Daha önce de bahsettiğimiz gibi belediyelerin kırtasiye yardımına e-devlet üzerinden kolaylıkla başvurulabiliyor.

Aynı zamanda TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şartlı eğitim yardımı ön başvuruları da e-devlet üzerinden yapılabiliyor.

E-devlet üzerinden yapılan başvurular, ön başvuru niteliği taşıyor.

Ön başvurusu onaylananların kendilerinden talep edilen belgeleri başvurdukları belediyeye ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim etmeleri gerekiyor.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü eğitim ve burs yardımı başvuruları ise e-devlet platformu üzerinden yapılamıyor.

Öğrencilerin başvurularını bizzat müdürlük resmi sitesi üzerinden gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Eğitim Yardımı Almak için Gerekli Belgeler

Eğitim yardımı almak adına kurumlara başvuranların bazı belgeleri başvurdukları kuruma teslim etmeleri gerekiyor.

Teslim edilmesi gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibi öğrenciye ait TC kimlik kartı
  • Öğrenci kimlik kartı fotokopisi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Ailenin ve hane bireylerinin gelir durumunu gösteren belge
  • Kira sözleşmesi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler

**Teslim edilmesi gereken belgeler, öğrencilerin özel bir sağlık sorunlarının mevcut olup olmadığına göre değişebiliyor.

Aynı zamanda başvurulan kurum, başvuru sahiplerinden ek belgeler talep edebiliyor.

Teslim etmeniz gereken belgelerin tam listesini başvuracağınız kurumdan öğrenebilirsiniz.

Eğitim Yardımı Alma Şartları

Eğitim yardımı, yalnızca bazı şartları taşıyan öğrencilere veriliyor.

Eğitim yardımı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC vatandaşı olmak
  • Sosyal güvence sahibi olmamak
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmak
  • Herhangi bir düzenli gelir ya da ek gelir sahibi olmamak

**Başvuru şartları, başvurulan eğitim ve burs yardımı türüne göre de farklılık gösterebiliyor.

Örneğin; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şartlı eğitim yardımına yalnızca ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin anneleri, başvurabiliyorlar.

Başvuru sahibi annenin hanesinde sigortalı çalışan bulunmaması şartı aranıyor.

Eğitim Yardımı Değerlendirme Kriterleri

Başvuru sahibi velilerin ya da öğrencilerin eğitim yardımı başvuruları değerlendirilirken, bazı kriterler dikkate alınıyor.

Örneğin; ailenin aylık kazancı, ailenin muhtaçlık sınırının altında yaşayıp yaşamadığı, ailedeki öğrenci sayısı, ailedeki çocuk sayısı, hane bireylerinin düzenli ek gelirlerinin bulunup bulunmadığı, ailenin ve öğrencinin farklı bir kurumdan sosyal yardım alıp almadığı vb. etmenler doğrultusunda burs verilecek öğrenciler kararlaştırılıyor.

Eğitim Yardımı Başvurunuz Yedek Listeden Olumlu Sonuçlanmıştır Ne Demek?

Eğitim yardımı başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden görüntülemek isteyenler; başvuru sonuç ekranında bu ifade ile karşılaşabiliyorlar.

Bu ifade; başvuru sahibinin önce yedek listeye alındığı, ardından da yedek listeden asıl listeye geçtiğini ve başvuru sahibinin eğitim yardımı almaya hak kazandığını gösteriyor.

Eğitim Yardımı Yapan Kurumlar

Eğitim ve burs yardımı almak isteyen ihtiyaç sahibi öğrencilerin başvurabilecekleri en önemli kurum, kuruluş ve kişileri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları
  • TC Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • KYK
  • Dernek ve vakıflar
  • Sanayi ve ticaret odaları kuruluşları
  • Hayırsever zenginler
  • Hayırsever iş adamları
  • Ünlü sanatçılar, ünlü futbolcular
  • Holdingler
  • Kooperatifler

İhtiyaç sahibi öğrenciler; Ahbap Derneği, Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, DEM Derneği vb. dernek ve vakıflara burs ve eğitim yardımı alabilmek için başvurabiliyorlar.

Hacı Boydak, Murat Dedeman, Mustafa KOÇ, Sinan Tara, Şevket Sabancı gibi ünlü iş adamları da öğrenciler için kırtasiye ve eğitim desteği sunuyor.

Bu yazımızda kısaca ihtiyaç sahibi öğrenciler tarafından sıklıkla merak edilen eğitim yardımı başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Sizler de eğitim ya da kırtasiye yardımı alıyorsanız ya da bu yardımlara başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.