DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

SGK Ölüm Yardımı Nedir? Nasıl Alınır? Ölüm Ödeneği Başvurusu

SGK Ölüm Yardımı Nedir? Nasıl Alınır? Ölüm Ödeneği Başvurusu
10.03.2024 09:33 | Son Güncellenme: 10.03.2024 18:19

SGK Ölüm Yardımı Nedir? Nasıl Alınır? Ölüm Ödeneği Başvurusu 2024; SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı sigorta kollarından birine mensup iken vefat eden sigortalının cenazesini kaldıran yakınlarına cenaze masraflarını karşılayabilmeleri adına tek seferli olarak ödenen cenaze yardım parasına ölüm ödeneği ismi veriliyor.

Vefat eden kişinin yakınlarına ödenen cenaze yardım parası miktarı; vefat eden kişinin SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı sigorta kollarından hangisine bağlı olduğuna göre değişiklik gösteriyor.

Başvurusu onaylanan hak sahiplerinin Ziraat Bankası hesabına yatırılan ölüm ödeneği; SGK tarafından ödeniyor.

Bu yazımızda kısaca cenaze yardım parası nasıl alınır? Ölüm ödeneği başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

SGK Cenaze Yardım Parası Nedir?

Vefat eden sigortalının cenazesini kaldıran yakınlarına tek seferli olarak SGK tarafından ödenen yardım parasına cenaze yardım parası yani ölüm ödeneği ismi veriliyor.

Vefat eden kişinin yakınlarının ölüm ödeneği alabilmeleri için ölen kişinin birtakım şartları taşıyor olması gerekiyor.

Cenazenin ölen kişinin yakınları tarafından değil de farklı bir gerçek ya da tüzel kişi tarafından kaldırılması durumunda cenaze ödeneği; cenaze masraflarını karşılayan bu gerçek ya da tüzel kişilere ödeniyor.

Yani cenaze masraflarını karşılayan gerçek ya da tüzel kişiler; SGK’ya ölüm ödeneği alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Cenaze parası; vefat eden kişinin yakınlarına tek seferli olarak ödeniyor. Bu yüzden de bu yardım parasını ölen kişinin hak sahibi yakınlarına bağlanan ölüm aylığı ile karıştırmamak gerekiyor.

Vefat eden sigortalının eşine, çocuklarına, eş ve çocuklarından artan oranda anne ve babasına bağlanan aylığa ölüm aylığı deniliyor.

Cenaze yardım parası yani ölüm ödeneği ise ölen kişinin cenaze masraflarının karşılanabilmesine yardımcı olmak adına SGK tarafından tek seferli olarak ödeniyor.

Cenaze Yardımı Parası Başvuru Şartları

Vefat eden kişinin yakınlarının cenaze ödeneği alabilmeleri için ölen kişinin bazı şartları taşıyor olması gerekiyor.

Cenaze ödeneğine kimlerin başvurabileceklerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Meslek hastalığı ya da iş kazasından ötürü vefat eden sigortalının yakınları
  • Yaşlılık, malullük ya da sürekli işgöremezlik aylığı alırken ölen emekli kişinin yakınları
  • Ölüm, malullük ya da yaşlılık sigorta primleri en az 360 gün için SGK’ya bildirilmişken ölen sigortalının hak sahibi yakınları

UYARI:

En az 360 gün için yaşlılık, ölüm veya malullük sigorta primleri bildirilmiş iken ölen ancak ölüm tarihlerinde sigortalı olmayan kişilerin yakınlarının da cenaze ödeneği alabilme şansları bulunuyor.

Cenaze Ödeneği Kimlere Verilir?

Cenaze ödeneğinden öncelikli olarak ölen kişinin eşi yararlanabiliyor.

Vefat eden sigortalının eşinin olmaması ya da cenaze masraflarının eşi tarafından karşılanmaması durumunda cenaze ödeneği; ölen kişinin çocuklarına veriliyor.

Kişinin çocuklarının da olmaması halinde cenaze ödeneği; ölen sigortalının annesine ya da babasına veriliyor.

Ölen kişinin annesinin ya da babasının hayatta olmaması halinde ölen kişinin kardeşleri, cenaze ödeneğine başvurabiliyor.

Ancak cenazenin vefat eden kişinin yukarıda bahsi geçen hak sahibi yakınları tarafından kaldırılması yani cenaze masraflarının farklı bir gerçek ya da tüzel kişi tarafından karşılanması halinde cenazeyi kaldıran kişiler; cenaze masraflarını kendilerinin karşıladıklarını kanıtlamaları halinde cenaze ödeneğine başvurabiliyorlar.

Örneğin, ölen kişinin cenazesini kaldıran yakın arkadaşı; kendisinden talep edilen belgelerle birlikte cenaze yardım parasına başvurabiliyor.

Cenaze Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Cenaze parasına başvurmak isteyen hak sahipleri; SGK il ya da ilçe müdürlüklerine ya da Sosyal Güvenlik Merkezine giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Kişilerin başvuruları sırasında cenaze ödeneği başvuru formunu ve kendilerinden talep edilen diğer belgeleri yetkili kişilere teslim etmeleri gerekiyor.

Örneğin, ölüm tarihinin henüz nüfus kütüğüne işlenmemiş olduğu vakalarda hak sahibi yakınlarının öncelikle ölüm belgesi almaları ve bu belgeyi de başvuruları esnasında teslim etmeleri şartı aranıyor.

Gerek ölüm belgesinde gerekse cenaze ödeneği başvuru formunda vefat eden kişinin ölüm tarihinin açık bir şekilde yazılı olması gerekiyor.

Cenaze ödeneği başvurularında 5 yıllık zaman aşımı süresi bulunuyor.

Yani başvurunun ölüm tarihinden sonra en fazla 5 yıl içerisinde yapılmış olması gerekiyor.

Aksi halde vefat eden sigortalının yakınlarının ölüm ödeneği alma hakları, zaman aşımına uğramış ve sona ermiş oluyor.

Cenaze Ödeneği Ne Kadar 2024?

Cenaze yardımı parası miktarı; her yıl bir önceki yıla ait olan TÜFE değişim oranına bağlı olarak artış gösteriyor.

Aynı zamanda vefat eden sigortalının hangi sigorta koluna mensup olduğu da; hak sahibi yakınlara ödenen cenaze ödeneği miktarı üzerinde belirleyici oluyor.

2024 yılında SSKlı ya da Bağkurlu iken vefat eden kişinin hak sahibi yakınları için 3.385,00 TL; Emekli Sandığı’na tabi iken ölen sigortalının yakınlarına ise emekli aylıklarından az olmamak şartıyla tek seferde 4.473.46 TL ödeniyor.

Cenaze Ödeneği Başvurusu için Gerekli Evraklar

Cenaze yardımı parasına başvuran hak sahibi kişilerin başvuruları sırasında teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Vefat eden sigortalı kişiye dair ölüm belgesi
  • Cenaze ödeneği başvuru formu
  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi

**Cenaze ödeneği almak isteyenler; yukarıdaki belgelerle birlikte SGK il veya ilçe müdürlüklerine ya da sosyal güvenlik merkezine başvurabiliyorlar.

Cenaze Ödeneği Başvuru Formu Nereden Alınır?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi hak sahiplerinin başvuruları sırasında mutlaka cenaze ödeneği başvuru formu teslim etmeleri gerekiyor.

Cenaze ödeneği başvuru formu; ölen sigortalının ikametgahının bulunduğu yerdeki muhtarlıktan alınabiliyor.

Başvuru formunun mutlaka muhtar tarafından onaylanmış ve imzalanmış olması gerekiyor.

Muhtar tarafından imzalanmayan ya da onaylanmayan başvuru formlarının herhangi bir geçerlilikleri bulunmuyor.

Cenaze Ödeneği Ne Zaman Yatar?

Cenaze yardımı parası başvuruları; SGK tarafından birkaç haftalık süre içerisinde karara bağlanıyor.

Yardım paralarının hak sahiplerinin Ziraat Bankası hesaplarına yatırılması ise başvurularının açıklanmasından sonra ortalama 15-30 gün sürüyor.

Cenaze Ödeneği Nereye Yatar?

Cenaze ödenekleri, hak sahiplerinin Ziraat Bankası hesaplarına yatırılıyor.

Ziraat Bankası hesabı olmayanlar; kendilerine en yakın banka şubesinden hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.

Ziraat Bankası hesabı olanlar ise banka ATM’lerinden hesaplarına yatırılan cenaze yardım parasını çekebiliyorlar.

Cenaze Yardımı Sorgulama

Cenaze yardımı parasına başvuranlar, başvuru sonuçlarını başvurdukları SGK il veya ilçe müdürlüğünü ya da sosyal güvenlik merkezini arayarak ya da bizzat başvurdukları kuruma giderek, öğrenebiliyorlar.

Başvuru sonuçları, e-devlet platformu üzerinden de öğrenilebiliyor.

TC NO ile Cenaze Yardımı Sorgulama

TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriniz ile başvuru sonucunuzu e-devlet üzerinden sorgulayabiliyorsunuz.

Başvurunuzun son durumunu takip etmek için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Ziraat Bankası Cenaze Parası Sorgulama

Ziraat Bankası müşterisi olan başvuru sahipleri; internet bankacılığı ya da mobil bankacılık kullanarak, başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Alternatif olarak Ziraat Bankası müşteri hizmetlerini arayıp, cenaze parasının hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını öğrenebiliyorlar.

Başvuru sahipleri; ALO170 SGK Çalışma Hayatı İletişim Merkezini arayarak da başvurularının sonucuna dair bilgi alabiliyorlar.

Cenaze Ödeneği Kimlere Verilmez?

Cenaze yardım parasından kimlerin yararlanamayacağını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Bakmakla yükümlü olduğu kişi vefat eden kişiler,
  • Emekli Sandığı’ndan dul veya yetim aylığı alırken vefat eden sigortalının hak sahibi yakınları

**Yukarıdaki kişilere SGK tarafından cenaze yardım parası verilmiyor.

SGK Ölüm Parası Başvurusu Telefon Numarası

Ölüm parası başvuru detaylarını, başvuru için gerekli olan belgeleri, ölüm parası alıp alamayacağınızı öğrenmek ve mevcut başvuru sonucunuzu sorgulamak adına 7/24 ALO170 SGK Çalışma Hayatı İletişim Merkezini arayabilirsiniz.

Cenaze Yardımı Parası Nasıl Alınır?

SGK; vefat eden sigortalının hak sahibi yakınları tarafından gerçekleştirilen ölüm ödeneği başvurularını değerlendiriyor.

Değerlendirme aşamasında başvuru sahibince doldurulan ölüm ödeneği başvuru formunu ve teslim edilen belgeleri inceliyor.

Başvuru şartlarını taşıyanların başvuruları onaylanıyor.

Başvuruların sonuçlanması, birkaç hafta sürüyor.

Başvurusu olumlu sonuçlanan kişilerin Ziraat Bankası hesaplarına da cenaze yardım paraları yatırılıyor.

Ölüm Belgesi Nereden Alınır?

Yazımızda da bahsettiğimiz gibi vefat eden sigortalının ölüm tarihinin henüz nüfus kütüğüne işlenmemiş olduğu vakalarda hak sahiplerinin öncelikle ölüm belgesi almaları gerekiyor.

Aksi halde hak sahipleri, ölüm ödeneğine başvuramıyorlar.

Ölüm belgesini nasıl alabileceğinizi aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Ölümün evde gerçekleşmesi halinde cenazenin doktora götürülmesi gerekiyor. Doktor tarafından yapılan muayene sonrası ölüm belgesi, ölen kişinin hak sahibi yakınına teslim ediliyor. Ancak doktor tarafından yapılan muayene sonrası ölümün doğal olmayan yollardan biri ile gerçekleştiğinin tespit edilmesi durumunda öncelikle adli makamların ölüme ilişkin bilgilendirilmesi gerekiyor.
  • Cenazenin resmi sağlık kurumuna getirildiği vakalarda ölüm belgesi, sağlık kurumu tarafından düzenleniyor. Ardından bu belgenin kurum müdürü ya da baştabip tarafından tasdik edilmesi gerekiyor.
  • Kişinin ölümünün sağlık sorunu yüzünden gerçekleştiği vakalarda ölen kişiyi tedavi eden doktor tarafından hazırlanan ölüm belgesinin belediye tabibi, tabib yoksa toplum sağlığı merkezi hekimi, o da yoksa aile hekimi tarafından tasdik edilmesi gerekiyor.
  • Ölümün herhangi bir sağlık kurumu dışında başka bir ortamda gerçekleşmesi halinde ölüm belgesi; cenazenin bulunduğu yerdeki belediye tabibi, toplum sağlığı merkezi hekimi ya da aile hekimi tarafından hazırlanıyor. Cenazenin bulunduğu yerde bu kişilerin olmaması halinde ölüm belgesi, ‘ölüm belgesi düzenleme yetkilisi’ tarafından hazırlanıyor.
  • Cenazenin bulunduğu yerlerde ölüm belgesi düzenleme yetkilisinin olmadığı ya da yetkiliye ulaşılacak yeterli zamanın olmadığı vakalarda ölüm belgesi, jandarma karakol komutanları veya köy muhtarı tarafından hazırlanabiliyor.
  • Ölümün mesai saatleri dışında gerçekleştiği vakalarda ölüm belgesi; belediye tabibi, aile hekimi ya da toplum sağlığı merkezi hekimi tarafından nöbet sistemi doğrultusunda hazırlanıyor.
  • 112 Acil Sağlık İstasyonu Görevlileri de ölüm belgesi düzenleyebiliyor.
  • Deprem ya da sel gibi doğal afetlerde ya da toplu ulaşım aracı kazalarında veya maden ocaklarındaki toplu ölümlerde kaymakam ve vali tarafından görevlendirilen kişiler tarafından öncelikle kimlik tespiti yapılıyor. Ardından görevliler, ölen kişilerin kimliklerine dair nüfus müdürlüğüne bilgi veriyor.
  • Yurtdışında gerçekleşen ölümler söz konusu olduğunda ölüm belgesi; dış temsilcilikler tarafından veriliyor.

Ölüm Belgesi E-Devletten Alınır mı?

Hak sahipleri, ölüm belgesini e-devlet üzerinden indirip indiremeyeceklerini de öğrenmek istiyorlar.

Şu an için e-devlet üzerinden ölüm belgesi indirilemiyor.

Emekli Ölüm Parası Nasıl Alınır?

Vefat eden emeklinin hak sahibi yakınları, ölüm parası almak için SGK il veya ilçe müdürlüklerinin yanı sıra sosyal güvenlik merkezlerine gidebiliyorlar.

Başvurusu onaylanan hak sahiplerinin Ziraat Bankası hesaplarına ölüm parası, SGK tarafından yatırılıyor.

Emeklinin Eşi Ölürse Ölüm Yardımı Alır mı?

Vefat eden emekli kişinin eşinin de ölüm yardımı alma hakkı bulunuyor.

Vefat eden sigortalının gerek çalışmayan gerekse çalışan eşi, cenaze ödeneğinden yararlanabiliyor.

Bu yazımızda kısaca ölüm ödeneğine dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.