DOLAR
34,0814
EURO
37,6438
ALTIN
2.748,03
BIST
9.699,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Çok Bulutlu
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C

Yaşlılık Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır? (E-Devlet – PTT)

Yaşlılık Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır? (E-Devlet – PTT)
22.10.2023 19:08 | Son Güncellenme: 22.10.2023 22:15

Yaşlılık Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır? (E-Devlet – PTT) Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sigortalı bir işi ve düzenli geliri mevcut olmayan 65 yaş ve üstü yaşlı vatandaşlara bağlanan yaşlılık maaşı, diğer adıyla 65 yaş aylığı ile vatandaşların gıda, giyim, barınma vb. temel ihtiyaçlarını maddi anlamda daha rahat bir şekilde karşılayabilmeleri sağlanmış oluyor.

Yaşlılık aylığı; 2024 sayılı 65 yaşını doldurmuş güçsüz, kimsesiz ve muhtaç Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanun’ kapsamında yaşlı vatandaşlara bağlanıyor.

Bu kanuna göre 65 yaşını doldurmuş olan, sigortalı bir işi mevcut olmayan, sahipsiz ve kimsesiz kadın ve erkek yaşlı TC vatandaşları, yaşlılık maaşına başvurabiliyorlar.

Ancak 65 yaş aylığı; yalnızca belirli şartları taşıyan kişilere bağlanıyor.

Bu yazımızda kısaca yaşlılık maaşı başvurusu nasıl yapılır? Yaşlılık maaşı sorgulama nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Yaşlılık Maaşı (65 Yaş Aylığı) Nedir?

Yoksul ve muhtaç 65 yaş ve üstü sahipsiz ve yoksul yaşlıların asgari ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı olabilmek adına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kimsesiz ve gelirsiz yaşlı vatandaşlara bağlanan maaşa yaşlılık maaşı ismi veriliyor.

Yaşlı vatandaşlar, kendilerine bağlanan ve her ay PTT hesaplarına yatırılan yaşlılık maaşı ile kira, giyim, gıda, yakacak, sağlık vb. temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.

Bununla birlikte 65 yaş aylığı, yalnızca belirli şartları taşıyan yaşlı vatandaşlara bağlanıyor.

SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı kapsamında herhangi sigortalı bir işi mevcut olmayan yaşlı ve kimsesiz vatandaşlar, yaşlılık maaşı alabiliyorlar.

Aynı zamanda sahipsiz ve gelirsiz yaşlılar; TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı, kira yardımı, elektrik tüketim desteği yardımı vb. yardımlar alabilmek adına da başvurabiliyorlar.

Yaşlılık Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

65 yaş aylığı almak isteyen yaşlı vatandaşlar; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, burada yaşlılık maaşı başvuru formu doldurmak suretiyle başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

65 yaş aylığı başvuruları, e-devlet üzerinden ya da internette farklı bir platformdan şu an için yapılamıyor.

Başvuruların bizzat sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidilerek, yapılması gerekiyor.

Vatandaşlar, ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayarak, yaşlılık maaşı başvuru şartlarını, başvuru için kendilerinden talep edilen belgeleri ve yaşlılık maaşı alıp alamayacaklarını öğrenebiliyorlar.

Yaşlılık Maaşı Başvuru Şartları

Yaşlılık maaşı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC vatandaşı olmak
  • 65 yaşını doldurmuş olmak
  • Herhangi bir sosyal güvenceye tabi olmamak
  • Nafaka almıyor olmak
  • Bireysel sağlık sigortası sahibi olmamak
  • Herhangi bir düzenli gelire sahip olmamak
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmak
  • Sosyal Hizmetler Kanunu’na göre harçlık almıyor olmak

Ailesiyle birlikte yaşamasına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar yani hane halkı kişi başı aylık net kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan 65 yaş ve üstü yaşlılar da yaşlılık maaşına başvurabiliyorlar.

65 Yaş Maaşı için Gerekli Evraklar

65 yaş aylığına başvuran yaşlı vatandaşların başvuru esnasında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • SGK’dan başvuru sahibi ve diğer aile bireyleri için alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Başvuru sahibinin ve aile bireylerinin mal beyanına ilişkin belgeler
  • Kirada oturan yaşlılar için kira sözleşmesi
  • İkametgah belgesi

**Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmalarına rağmen üzerlerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul mevcut olanlar; yaşlılık maaşına başvuramıyorlar.

Yaşlı kişilerin yanı sıra aile bireylerinin de üzerlerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunmaması şartı da aranıyor.

Yaşlılık Maaşı Ne Kadar 2024?

2024 yılında 1 0cak ve 30 Haziran 2024 tarihleri arasında yaşlı vatandaşlara 65 yaş aylığı olarak aylık 2348 TL ödeniyor.

Yaşlılık Maaşı Başvuru Formu

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yaşlılık maaşı alabilmek adına başvuran vatandaşların başvuru sırasında mutlaka yaşlılık maaşı başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu formda yaşlı vatandaşlara aylık kazançlarına, aylık gider ve gelirlerine, hanelerindeki kişi sayılarına, hanelerindeki çalışan sayılarına, mesleklerine, iletişim ve adres bilgilerine ve diğer kişisel bilgilerine dair sorular soruluyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yaşlılık maaşı başvurusunun olumlu sonuçlanmasını isteyenlerin bu formda kendilerine sorulan tüm soruları eksiksiz yanıtlamaları gerekiyor.

Muhtaç, kimsesiz ya da gelirsiz olmamalarına rağmen yaşlılık maaşı başvuru formunda kendilerini kimsesiz, gelirsiz, işsiz ve muhtaç olarak beyan ederek, yaşlılık maaşı almaya hak kazananlar ve bir süre için yaşlılık aylığı alanlar; sonradan muhtaç olmadıklarının aylık aldıkları vakıf mütevelli heyetince tespit edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Cezai yaptırım dahilinde bu kişilerin aldıkları tüm aylıkları güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayanlar ise vakıf tarafından mahkemeye veriliyorlar.

Aynı zamanda yaşlılık maaşı alırken muhtaçlıkları sona eren kişilerin de muhtaçlıklarının sona erdiğine dair yardım aldıkları vakfa bilgi vermeleri gerekiyor.

Yardım aldıkları vakfa bilgi vermeyenler hakkında da cezai yaptırım uygulanıyor.

Yaşlılık Maaşı Sorgulama 2024

65 yaş aylığına başvuran vatandaşlar, başvuru sonuçlarını öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyorlar.

Aynı zamanda başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden de görüntüleyebiliyorlar.

E-devlet üzerinden 65 yaş aylığı başvuru sonuçlarını görüntülemek isteyenlerin https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

65 yaş aylığına başvuran kişiler; başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayarak ya da vakfa bizzat giderek de yaşlılık maaşı başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

TC ile Yaşlılık Maaşı Sorgulama

Başvuru sahipleri; TC numaraları ve e-devlet şifreleri ile e-devlet platformu üzerinden başvuru sonuçlarını görüntüleyebiliyorlar.

ALO183 ya da ALO144 hatlarını arayıp, TC numaralarını müşteri temsilcilerine bindirip, başvuru sonuçlarına dair bilgi alabiliyorlar.

Yaşlılık Maaşı Sorgulama PTT

65 yaş ve üstü yaşlı vatandaşlar; kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, hesaplarına yaşlılık maaşının yatırılıp yatırılmadığını öğrenebiliyorlar.

Aynı zamanda yaşlılık maaşlarının TC kimlik numaraları üzerinden hesaplarına gönderilip gönderilmediğini e-devlet üzerinden de görüntüleyebiliyorlar.

E-devlet üzerinden sorgulama yapmak isteyen kişilerin ise https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Yaşlılık Maaşı Sorgulama E-Devlet

65 yaş aylığı (yaşlılık maaşı) başvurusu yapan vatandaşlar, başvurularının sonucunu e-Devlet Kapısı üzerinden sorgulayabilirler.

E-Devlet Kapısı üzerinden 65 yaş aylığı sorgulama işlemi için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • https://www.turkiye.gov.tr/ adresine giriş yapın.
  • Giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” yazın ve arama sonucunda çıkan hizmete tıklayın.
  • Açılan sayfada T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girin.
  • Giriş yaptıktan sonra başvurunuzun durumunu sorgulayabilirsiniz.

65 yaş aylığı başvurusu sorgulama ekranında aşağıdaki bilgiler yer almaktadır:

  • Başvuru numarası
  • Başvuru tarihi
  • Başvuru durumu
  • Aylık tutarı
  • Ödeme tarihi

65 yaş aylığı başvurusu sorgulama işlemini telefon ile de yapabilirsiniz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ALO 144 numaralı sosyal yardım hattını arayarak başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı Sorgulama Telefon Numarası

Yaşlılık maaşı başvuru sonucunuzu öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını veya başvurduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı Nereye Yatar?

65 yaş aylığı, başvurusu onaylanan yaşlıların her ay PTT hesaplarına yatırılıyor. Yaşlı vatandaşlar, PTT şubelerinden maaşlarını çekebiliyorlar.

PTT Kart sahibi olan yaşlılar ise kartları ile PTT ATM’lerinden maaşlarını çekebiliyorlar.

Yeni çipli kimlik kartı çıkarmış olan yaşlılar da PTT ATM’lerden maaşlarını alabiliyorlar.

65 Yaş Aylığı Ne Zaman Yatar?

Eskiden yaşlılık maaşları, üç ayda bir toplu şekilde maaş alanların PTT hesabına yatırılıyordu.

Ancak yapılan son düzenleme ile artık vatandaşlar, her ay hesaplarına yatırılan maaşı çekebiliyorlar.

65 yaş aylığının hangi gün yatırılacağı ise hak sahibi yaşlı vatandaşların TC kimlik no son hanelerine göre değişiklik gösteriyor.

TC kimlik no son hanesi 0-5 olanlar; her ayın 5’inde, 1-6 olanlar her ayın 6’sında, 2-7 olanlar her ayın 7’sinde, 3-8 olanlar her ayın 8’inde, 4-9 olanlar ise her ayın 9’unda hesaplarına yatırılan yaşlılık maaşını çekebiliyorlar.

65 Yaş Aylığı Her Ay mı Ödeniyor?

65 yaş aylığı, yukarıda da bahsettiğimiz gibi daha önceden 3 ayda 1 çekilebiliyordu.

Ancak 2021 yılının Eylül ayında yapılan düzenleme ile artık her ay için hak sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılıyor.

Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır?

Yoksul ve ihtiyaç sahibi olan yani muhtaçlık sınırının altında yaşayan 65 yaş ve üstü yaşlı vatandaşların başvuruları, başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından değerlendiriliyor.

Değerlendirme esnasında başvuru sahiplerince teslim edilen belgeler ve başvuru sahiplerince doldurulan başvuru formu, detaylıca inceleniyor.

Başvuru şartlarını taşıyan kişilerin başvuruları, onaylanıyor.

Başvuruların olumlu ya da olumsuz sonuçları, başvuru sahiplerine iletiliyor.

Ardından sonuçlar, başvuru sahiplerine SMS ile gönderiliyor.

Sonuçlar, e-devlet platformunda da yayınlanıyor.

Başvuruların sonuçlanması, genellikle birkaç hafta sürmekle birlikte bazen yoğunluk halinde bu süre daha da uzun olabiliyor.

Bu yazımızda yaşlılık maaşı sorgulama nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.