DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Süt Parası Nasıl Alınır? Ne Zaman Yatar? Başvurusu

Süt Parası Nasıl Alınır? Ne Zaman Yatar? Başvurusu
11.03.2024 14:11 | Son Güncellenme: 12.03.2024 21:45

Süt Parası Nasıl Alınır? Ne Zaman Yatar? Başvurusu 2024; SGK tarafından doğum yapan annelere tek seferli olarak ödenen süt parası, diğer adıyla emzirme ödeneği; annenin yeni doğan bebeğinin süt, mama ve bez ihtiyaçlarını karşılayabilmesine yardımcı oluyor.

Yalnızca belirli başvuru şartlarını taşıyan annelere verilen süt parasından yararlanmak isteyen annelerin öncelikle kendilerinin ya da eşlerinin sigortalı bir işlerinin olması gerekiyor.

Kendisi ya da eşi SSK ya da Bağkur kapsamında çalışan anneler; süt parasına başvurabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca süt parası nasıl alınır? Süt parası ne zaman yatar? vb. emzirme ödeneğine ilişkin en çok merak edilen soruları yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Nedir?

SGK tarafından kendisi veya eşi çalışan anneler için yapılan tek seferli olan süt parası yardımı; annelerin PTT hesaplarına çocuklarına mama, bez ya da süt alabilmesi için yatırılan yardım parasını ifade ediyor.

Emzirme ödeneği; kendisi veya eşi SSK veya Bağkur kapsamında çalışan annelerin PTT hesabına yatırılıyor.

Bununla birlikte emzirme ödeneğine başvuran annelerin başvurularının onaylanması için bebeğin doğum tarihinden önce en az 120 gün için sigorta primlerinin yatırılmış olması gerekiyor.

Emzirme ödenekleri; başvuru şartlarını taşıyan annelerin PTT hesaplarına kendilerinin veya eşlerinin çalıştıkları kurum ya da patronları tarafından otomatik şekilde yatırılıyor.

Yani annelerin emzirme ödeneği alabilmeleri için herhangi bir başvuru yapmaları gerekmiyor.

Ancak emzirme ödenekleri çalıştıkları kurum tarafından hesaplarına yatırılmayanlar; SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidip, burada emzirme ödeneği başvuru formu doldurarak, süt parasına başvurabiliyorlar.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi annelerin emzirme ödeneği alabilmeleri için herhangi bir başvuru yapmaları gerekmiyor.

Süt parası; annenin veya eşinin çalıştığı kurum tarafından annenin PTT hesabına otomatik olarak yatırılıyor.

Ancak PTT hesaplarına emzirme ödenekleri yatırılmayan anneler; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki SGK il veya ilçe müdürlüğüne giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Başvurular; başvurulan SGK il veya ilçe müdürlüğü tarafından ortalama birkaç hafta içerisinde karara bağlanıyor.

Başvuru sonuçları; annelerin başvuru formunda paylaştıkları telefon numaralarına SMS ile bildiriliyor.

Süt parası başvuruları, şu an için online platformda ya da e-devlet üzerinden yapılamıyor.

Anneler; süt parası başvuru şartlarını, başvuru için kendilerinden talep edilen belgeleri ve başvuru detaylarını öğrenmek adına ALO170 SGK Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayabiliyorlar.

Süt Parası Başvuru Şartları

Süt parası; yalnızca birtakım başvuru şartlarını taşıyan annelere ödeniyor.

Emzirme ödeneği başvuru şartlarını kısaca aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Annenin ya da eşinin Bağkur veya SSK kapsamında sigortalı bir işte çalışıyor olması şartı
  • Annenin ya da eşinin TC vatandaşı olması ya da mavi kart sahibi olması şartı
  • Annenin veya eşinin sigorta primlerinin çocuğun doğum tarihinden önce en az 120 gün için yatırılmış olması şartı
  • Çocuğun doğumunun 15 Temmuz 2015 tarihinden sonra gerçeklemiş olması şartı
  • Çocuğun doğumunun canlı doğum şeklinde gerçekleşmiş olması şartı
  • Başvuru tarihi öncesinde çocuğun 5 yaşını doldurmamış olması şartı
  • Başvuru tarihi öncesinde çocuğun doğumunun KPS’ye yani kimlik paylaşım sistemine kayıt edilmiş olması şartı
  • Başvuru tarihi öncesinde bebeğin kimlik belgesinin çıkarılmış olması şartı

Yukarıda bahsi geçen tüm şartları taşıyan anneler; kendilerinden istenilen belgelerle birlikte bağlı oldukları SGK il veya ilçe müdürlüğüne süt parası alabilmek için başvurabiliyorlar.

Süt parası başvurusunun mutlaka anne tarafından yapılması gerekiyor.

Ancak annenin vefat etmiş olması ya da başvuruya gidemeyecek olduğu durumlarda başvurular; baba tarafından da yapılabiliyor.

Süt Parası Başvurusu için Gerekli Belgeler

Süt parasına başvuran annelerin başvuruları sırasında başvurdukları SGK il veya ilçe müdürlüğüne giderken yanlarında götürmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibi olan anneye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Çocuğa ait doğum raporu
  • Çocuğa ait kimlik belgesi
  • Emzirme ödeneği başvuru dilekçesi/formu

Süt Parası Başvuru Formu

Emzirme ödeneği başvuru formunda başvuru sahibi anneye kendisinin ve eşinin mesleğine, bebeğin kimlik bilgilerine, bebeğin doğum tarihine, annenin ve babanın sigortalılık durumlarına, annenin telefon numarasına kısacası annenin mesleki ve kişisel bilgilerine yönelik sorular yöneltiliyor.

Bu sorulara verilen yanıtlar doğrultusunda başvurulan SGK il ya da ilçe müdürlüğü; annenin gerekli başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığını değerlendiriyor.

Başvuru şartlarını taşıyan annelerin başvuruları onaylanıyor.

Bu yüzden de annelerin formdaki tüm soruları doğru ve güncel bilgilerle doldurmaları gerekiyor.

Süt Parası Nasıl Alınır?

Başvurulan SGK il veya ilçe müdürlüğü; başvuru sahibi annenin teslim ettiği belgeleri araştırıyor.

Aynı zamanda annenin başvuru formunda beyan ettiği bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

Emzirme ödeneği başvuru şartlarını taşıyan annelerin başvuruları onaylanıyor.

Başvuru sonuçları; e-devlet platformunda açıklanıyor.

Aynı zamanda başvuruların gerek olumlu gerekse olumsuz sonuçları; başvuru sahibi annenin formda beyan ettiği güncel telefon numarasına gönderiliyor.

Başvuru tarihinden sonraki ayın 8’i ile 14’ü arasında başvurusu onaylanan annelerin PTT hesaplarına emzirme ödenekleri yatırılıyor.

Anneler; kendilerine en yakın PTT şubesinden emzirme ödeneklerini çekebiliyorlar.

PTTKart sahibi olan anneler ise PTTMatiklerden hesaplarına yatırılan süt yardımı ödemesini çekebiliyorlar.

Süt Parası Başvurusu Telefon Numarası

Emzirme ödeneği ön başvurularınızı gerçekleştirmek, başvuru şartlarını, başvuru için sizden talep edilen belgeleri ve tüm başvuru detaylarını öğrenmek adına ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni 7/24 arayabilirsiniz.

Bu numarayı arayıp, başvurunuzun son durumunu yani başvurunuzun kabul edilip edilmediğini de öğrenebilirsiniz.

Süt Parası Ne Zaman Yatar?

Emzirme ödeneği başvuruları, başvurulan kurum tarafından genelde birkaç hafta içerisinde karara bağlanıyor.

Sonuçlar; başvuru tarihinden sonra ortalama birkaç hafta içerisinde açıklanıyor. Yoğunluk halinde bu süre, bir aya kadar da uzayabiliyor.

Süt parası; başvurusu onaylanan hak sahiplerinin hesabına ise başvuru tarihinden bir sonraki ayın 8’i ile 14’ü arasında yatırılıyor.

Örneğin; Temmuz ayının 10’unda süt parasına başvuran kişinin hesabına Ağustos ayının 8’i ile 14’ü arasında emzirme ödeneği yatırılmış oluyor.

Süt Parası Nereye Yatar?

Emzirme ödeneği yani süt parası; başvurusu kabul edilen annenin PTT hesabına yatırılıyor.

Anneler; PTT şubelerinden süt parasını çekebiliyorlar.

PTTKart kullanıcıları ise PTTMatiklerden hesaplarına yatırılan emzirme ödeneğini çekebiliyorlar.

Süt Parası Başvuru Sorgulama

Emzirme ödeneği başvurularının olumlu veya olumsuz sonuçları; ALO170 SGK Çalışma Hayatı İletişim Merkezi aranarak, öğrenilebiliyor.

Anneler; süt parasının hesaplarına yatıp yatmadığını TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linki üzerinden de görüntüleyebiliyorlar.

Aynı zamanda https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odeme-goruntuleme linki üzerinden de başvuru sonuçları öğrenilebiliyor.

Anneler; bizzat başvurdukları SGK il ya da ilçe müdürlüğüne giderek veya başvurdukları il veya ilçe müdürlüğünü arayarak da başvuru sonuçlarına dair ayrıntılı bilgi edinebiliyorlar.

Belediye Süt Yardımı Nasıl Alınır?

SGK; kendisi ya da eşi SSK ya da Bağkur kapsamında çalışan annelere süt parası vermekle birlikte belediyelerin en önemli yardımlarından olan süt yardımına işsiz ve gelirsiz olan kişiler başvurabiliyorlar.

İşsiz ve gelirsiz olan ebeveynlerin yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşayan ebeveynler yani hane halkı kişi başı aylık kazancı; güncel asgari ücretin 1/3’ü ve altında olanlar da süt yardımı alabiliyorlar.

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan ihtiyaç sahipleri; aynı zamanda belediyelere gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, yakacak yardımı, mobilya ve eşya yardımı, giysi yardımı, çocukları için eğitim, sağlık, kırtasiye yardımı vb. yardımlar almak için de başvurabiliyorlar.

Belediyeler tarafından yeni doğum yapmış olan annelere yönelik olarak yapılan ‘yeni doğan bebek paketi’ yardımında bebekler için mama, bez, ıslak mendil, çorap, zıbın vb. malzemeleri içeren paketler; annelere hediye ediliyor.

Yoksul ve dar gelirli anneler; belediyelere çocukları için süt yardımının yanı sıra mama ve bez yardımı almak için de başvurabiliyorlar.

Eğitim, kırtasiye ve giysi yardımları da belediyeler tarafından ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları için yapılan diğer önemli yardımlar arasında bulunuyor.

Belediyelerin süt yardımı, bez ve mama yardımı vb. yardımlarına başvurmak isteyen anne veya babalar; ikametgahlarının bulunduğu yerdeki belediye binasına, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğüne başvurabiliyorlar.

Ön başvurular ise e-devlet platformu üzerinden yapılabiliyor.

E-devlet üzerinden belediye yardımlarına başvurmak isteyenlerin https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.

Yoksul anne ve babalar; süt yardımı başvuruları için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabiliyor, yararlanabilecekleri yardımlara ilişkin ayrıntılı bilgi edinebiliyorlar.

Belediye Süt Yardımı Kimlere Verilir?

Belediyelerin süt yardımından muhtaç ve işsiz olan ebeveynlerin yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşamaya çalışan anne ve babalar da yararlanabiliyorlar.

Eşi vefat etmiş, eşi cezaevinde olan ya da eşinden boşanan gelirsiz ve muhtaç dul kadınlar, engeli dolayısıyla çalışamayan ebeveynler, kronik hastalar, şehit, gazi ve asker yakınları, afetzede vatandaşlar; çocukları için süt yardımı alabiliyorlar.

Ancak muhtaçlık sınırının altında olmalarına rağmen hane bireyleri üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul mevcut olan ebeveynlerin başvuruları, başvurdukları belediye tarafından onaylanmıyor.

Yapılan süt yardımı dahilinde yoksul ailelerin her bir çocukları için aylık 8 litre yani günlük bir bardak süt; belediyeler tarafından ailelere dağıtılıyor.

İBB Halk Süt Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pek çok sosyal yardım çalışmasına imza atan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yoksul ailelerin 3-6 yaş aralığındaki çocukları için Halk Süt dağıtıyor.

Tamamen steril, uzun ömürlü ve sağlıklı olan sütler; başvurusu olumlu sonuçlanan ailelerin ev adreslerine kadar teslim ediliyor.

Ebeveynler; Edirnekapı, Büyükçekmece ya da Üsküdar’daki sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine giderek, Halk Süt başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Ön başvurular, e-devlet üzerinden ya dahttps://portal.ibb.istanbul/login/citizen linki üzerinden de yapılabiliyor.

Aynı zamanda ihtiyaç sahibi ebeveynler; ön başvurularını ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak da gerçekleştirebiliyorlar.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İzmir Büyükşehir Belediyesi; Süt Kuzusu Projesi ile yıllardır yoksul ailelerin 1-5 yaş aralığında çocukları için aylık 8 litre süt dağıtıyor.

Belediyenin süt yardımına başvurmak isteyenlerin İzmir Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Süt Kuzusu Birimi’ne gidip, başvurularını bizzat gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Süt Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Antalya Büyükşehir Belediyesi; Halk Süt Projesi dahilinde 2-5 yaş aralığındaki çocuklar için aylık 8 litre süt dağıtıyor.

Başvurular, ilçe belediyesine ya da büyükşehir belediyesine gidilerek, yapılabiliyor.

İhtiyaç sahipleri, ön başvurularını online platformda https://www.antalya.bel.tr/OnlineBasvuru/Halk-Sut-Talep-Formu linki üzerinden de gerçekleştirebiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca emzirme ödeneği başvurusu nasıl yapılır? Emzirme ödeneği ne zaman yatar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir; önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.