DOLAR
34,9333
EURO
36,6011
ALTIN
3.011,52
BIST
10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
8°C
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Hafif Yağmurlu
9°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C

Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Şartları

Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Şartları
28.01.2024 02:11 | Son Güncellenme: 28.01.2024 17:06

Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Şartları 2024; Ülkemizdeki yoksul ve ihtiyaç sahibi kişiler için gerek nakdi gerekse ayni yardımlarda bulunan belediyeler ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; aylık kira giderlerini karşılayacak maddi gücü olmayan kişiler için kira yardımında bulunuyorlar.

Vatandaşlar; ikametgahlarının mevcut olduğu yerde bulunan belediye binasına, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gitmek suretiyle belediyelerin kira yardımına başvurabiliyorlar.

Kaymakamlıklar ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliği çerçevesinde fakirler için yapılan kira yardımlarına başvurmak isteyenler ise sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, burada kira yardımı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise evi ya da işyeri Kentsel Dönüşüm kapsamında yıkılacak ve yeniden inşa edilecek olan kişilere taşınma masraflarını ve yeni barınma ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olabilmek adına kira desteğinde bulunuyor.

Bu yazımızda kısaca devletten kira yardımı nasıl alınır? Dar gelirliye kira yardımı yapan kurumlar hangileridir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Kira Yardımı Nedir?

Ülkemizdeki yoksul vatandaşların kira giderlerini karşılamalarına yardımcı olmak ve böylelikle ev sahipleri tarafından evden atılmalarını önlemek adına belediyeler ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yapılan yardıma kira yardımı ismi veriliyor.

Kira desteği; tek seferli, yılda birkaç seferli ya da düzenli olabiliyor.

Bu noktada başvurulan kurumun bütçesi, başvuru sahibinin ekonomik durumu ve muhtaçlık seviyesi; kira yardımının süreli mi yoksa geçici mi olacağı üzerinde belirleyici oluyor.

Kira yardımı miktarı üzerinde de bu faktörler etkili oluyor.

Yapılan yardım kapsamında kişinin aylık kira giderinin tamamı ya da bir kısmı karşılanabiliyor. 

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir?

6306 numaralı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında afet riski taşıyan yapılarda ya da binalarda yaşayan ve yaşadığı yapı ya da bina hakkında Kentsel Dönüşüm Projesi ile yıkım ve yeniden inşa kararı verilen ev sahiplerine ve kiracılara yönelik olarak yapılan yardıma Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı ismi veriliyor.

Bu yardım ile hem konut ve işyeri sahiplerinin hem de kiracıların mağdur olmaları önlenmiş oluyor.

Kira yardımı; en çok 48 ay için yani maksimum 2 yıl süreyle yapılabiliyor.

Dar Gelirliye Kira Yardımı Yapan Kurumlar Hangileridir?

Yoksul ve dar gelirli vatandaşlar için kira yardımında bulunan kurumları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Belediyeler
  • Kaymakamlıklar
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
  • Dernek ve vakıflar
  • Ünlü iş adamları ve ünlü sanatçılar

İhtiyaç sahibi ve dar gelirli kişiler; belediyeler, kaymakamlıklar ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları gibi kamu kurumlarının yanı sıra sosyal yardım çalışmaları yürüten dernek ve vakıflara ya da hayırseverlikleri ile tanınan ünlü iş adamlarına ve ünlü sanatçılara da kira yardımı alabilmek için başvurabiliyorlar.

Yoksul ve muhtaç vatandaşlar; kurumlara ya da kişilere başvurup; kira yardımının yanı sıra gıda ve erzak yardımı, eğitim ve burs yardımı, sağlık yardımı, eşya yardımı, giysi yardımı, mama ve bez yardımı vb. yardımlar da alabiliyorlar.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise yalnızca Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evi ya da işyeri hakkında yıkım ve yeniden inşa kararı alan ev sahipleri ve kiracılar için kira desteği sunuyor.

Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Devletten kira yardımı almak isteyen kişilerin öncelikle başvuru şartlarını taşıyor olmaları ve kendilerinden talep edilen belgeleri zamanında ve eksiksiz bir şekilde başvuru adresine teslim etmeleri gerekiyor.

Kaymakamlık Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile kaymakamlıklar; işbirliği içerisinde ihtiyaç sahipleri için kira desteği sunuyor.

Kira yardımı almak isteyenler; bağlı oldukları yani ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, burada başvuru formu doldurup, yardım başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Kaymakamlık kira desteğine e-devlet platformu üzerinden ya da farklı bir internet sitesinden şu an için başvurulamıyor.

Vatandaşlar; ön başvuru işlemleri için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyorlar.

Belediye Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık kazancı; güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında kalan yoksullar; bağlı oldukları yani ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki belediye binasına, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine giderek;  belediyeden kira desteği alabiliyorlar.

Belediye kira desteğine e-devlet üzerinden de başvurabiliyorlar.

E-devlet üzerinden kira desteği almak isteyen kişilerin ise https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.

Başvuru formunda sosyal yardım türleri arasından kira yardımı seçeneği işaretlenip, ön başvurular tamamlanabiliyor.

Ön başvurusu kabul edilen kişilerin ise randevu gününde belediyeye kendilerinden istenilen belgelerle birlikte gitmeleri gerekiyor.

Ön başvurular; ALO153 Beyaz Masa hattı aranarak da yapılabiliyor.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kentsel Dönüşüm dahilinde evi ya da işyeri yıkılacak olanlar; e-devlet üzerinden kira desteği başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet üzerinden kira yardımına başvurmak isteyenlerin https://www.turkiye.gov.tr/csb-kentsel-donusum-kira-yardimi-basvurusu-4621 linkine tıklamaları gerekiyor.

Başvurular aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il ya da ilçe müdürlüklerine ya da belediyelere bağlı olan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüklerine gidilerek de yapılabiliyor.

Kaymakamlık Kira Yardımı Kimlere Verilir?

Ülkemizdeki kaymakamlıklar ve belediyeler; kira yardımlarını gerçek anlamda ihtiyaç sahiplerine yönelik olarak gerçekleştiriyorlar.

Bu yüzden de yardımlar, öncelikle işsiz ve gelirsiz kişiler yani sigortalı bir işi ve düzenli geliri olmayanlar için yapılıyor.

Ancak SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı’na tabi olarak çalışmasına yani düzenli bir işi ya da düzenli bir geliri olmasına rağmen aylık hane halkı kişi başı kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar yani muhtaçlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren fakir ve yoksul vatandaşlar da kira yardımı alabiliyorlar.

Lakin muhtaç olmalarına rağmen başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından başvuru sahibinin ya da diğer hane bireylerinin üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul tespit edilmesi durumunda başvuru sahibinin başvurusu, reddediliyor.

Yani başvuru sahibinin ya da aile bireylerinden herhangi birinin üzerine kayıtlı ev, arsa, tarla, otomobil, kamyon vb. gelir getirici herhangi bir değerli menkul ya da gayrimenkul tespit edilmesi halinde bu kişilerin başvuruları, başvurulan kurum tarafından kabul edilmiyor.

Kaymakamlık ve belediye kira desteğine kimlerin başvurabileceklerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • En az %40 engel oranına sahip olan engelli vatandaşlar
  • Kronik hastalar
  • Afetzede vatandaşlar
  • Asker, şehit ve gazi yakınları
  • Eşi ölmüş, eşinden ayrılmış ya da eşi cezaevine girmiş dul kadınlar
  • 65 yaş ve üstü sahipsiz, işsiz ve gelirsiz yaşlı vatandaşlar
  • Daha sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar

Kaymakamlık Kira Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ya da belediyelere kira desteği alabilmek adına başvuran kişilerin başvuruları sırasında belediyeye ya da vakfa teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Ev kira sözleşmesi
  • Hane bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopisi
  • Hane bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Ek belgeler

Kira yardımı almak isteyenlerin teslim etmeleri gereken belgeler; değişiklik gösterebiliyor.

Başvuru sahibinin ya da aile bireylerinin çalışmalarına engel bir sağlık sorunları varsa sağlık sorunlarıyla ilgili belgelerin mutlaka teslim edilmesi gerekiyor.

Örneğin; engelli bireylerin en az %40 engel oranına sahip olduklarına dair tam teşekküllü bir hastaneden aldıkları 2024 engelli belgesini; silikozis, SSPE ya da tüberküloz gibi kronik bir rahatsızlığı olanların ise sağlık kurulu raporunu teslim etmeleri gerekiyor.

Teslim etmeniz gereken belgelerin tam listesini öğrenmek için başvuracağınız belediyeye ya da vakfa danışabilirsiniz.

Devletten Kira Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Belediye kira yardımı başvuru detaylarını öğrenmek için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ön başvurularınız için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Dilerseniz; başvuracağınız vakfı ya da belediyeyi arayarak da yetkililerden başvuru ayrıntılarını öğrenebilirsiniz.

Kira Yardımı Başvuru Formu

Kira yardımına başvuran kişilerin başvuruları sırasında doldurmaları gereken kira yardımı başvuru formu; başvuru sahibinin aylık gelir ve gider durumunun yanı sıra kişisel bilgilerine, adres ve iletişim bilgilerine dair sorular içeriyor.

Başvurulan vakıf veya belediye; başvuru formunu değerlendirip, başvuruları karara bağlıyor.

Kira yardımı başvuru formunun kira desteği almak isteyenler tarafından mutlaka eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekiyor.

Formda yanlış ve gerçek olmayan bilgiler paylaşmak; yasal anlamda suç teşkil ediyor.

Yanlış ve gerçek olmayan bilgiler paylaşan ya da sahte belge teslim ederek, muhtaç olmamalarına rağmen muhtaç olduklarını beyan eden ve kira desteği alanlar hakkında cezai yaptırım uygulanıyor.

Bu kişilerin muhtaç olmadıklarının tespit edilmesi üzerine aldıkları kira desteklerini güncel faizleriyle yardım aldıkları kuruma geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayanlar ise mahkemeye veriliyorlar.

Devletten Kira Yardımı Başvuru Şartları

Devletten yani sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından ya da belediyelerden kira desteği almak isteyenlerin bazı başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Kira yardımı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • TC vatandaşı olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmak
  • Kendi üzerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul ya da gayrimenkul bulunmaması
  • Kendisinden teslim edilen belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim etmek

Kira Yardımı Başvuru Sorgulama

Belediyelere veya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına kira desteği almak adına başvuranlar, başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden takip edebiliyorlar.

Başvurdukları belediyeyi ya da vakfı arayarak da başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Belediye Kira Yardımı Başvuru Sorgulama

Belediye kira yardımı başvuru sonuçlarınızı e-devlet belediye başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.

Başvuru sonucunuzu öğrenmek için ALO153 Beyaz Masa hattını ya da başvurduğunuz belediyeyi arayabilirsiniz.

Kaymakamlık Kira Yardımı Başvuru Sorgulama

Kaymakamlık kira yardımı başvuru sonuçlarınızı öğrenmek adına https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Ya da ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hattını veya başvurduğunuz vakfı arayarak da başvuru sonucunuza dair bilgi alabilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvuru Sorgulama

Kentsel Dönüşüm kira yardımı başvuru sonucunuzu görüntülemek için https://www.turkiye.gov.tr/cevre-ve-sehircilik-hak-sahibi-ailelere-kira-yardm-yaplmas-3971 linkini tıklayabilirsiniz.

PTT Kira Yardımı Sorgulama

Kira yardımı almaya hak kazananlar, kira yardım parasının PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linki üzerinden takip edebiliyorlar.

Kaymakamlık Kira Yardımı Ne Kadar 2024?

Kaymakamlık tarafından ihtiyaç sahipleri için yapılan kira yardımı; başvuru sahibinin muhtaçlık seviyesine ve ekonomik durumuna göre değişiyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, aylık 2000 TL, 3000 TL, 7000 TL vb. farklı rakamlarda kira yardımında bulunabiliyor.

Belediye Kira Yardımı Ne Kadar 2024?

Belediyelerce yapılan kira yardımı miktarı da başvuru sahibinin ekonomik durumuna ve belediyenin bütçesine bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.

İhtiyaç sahipleri için aylık 500 TL, 600 TL, 700 TL gibi rakamlar ödenebiliyor.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar 2024?

2024 yılında yapılan son zamla birlikte kentsel dönüşüm dahilinde yapılan kira yardımı, 3500 TL’den başlıyor ve 9300 TL’ye kadar uzanıyor.

İzmir, İstanbul ve Ankara Büyükşehirlerinde yaşayan kişiler için 4300 TL ödenirken; nüfus yoğunluğunun az olduğu Çankırı, Burdur, Gümüşhane, Nevşehir ve Karabük illerinde yaşayanlar için 3430 TL ödeniyor.

Gaziantep, Manisa ve Aydın illerinde yaşayanlar için 2990, Antalya, Adana, Bursa için 4170 TL kira yardımı yapılıyor.

Kira Yardımı Nasıl Alınır?

İhtiyaç sahiplerinin kira yardımı başvuruları, başvurulan kurum tarafından değerlendirildikten sonra karara bağlanıyor.

Değerlendirme aşamasında kişinin muhtaç olup olmadığı tespit ediliyor.

Tespit aşamasında başvuru sahibince teslim edilen belgeler ve doldurulan başvuru formu inceleniyor.

Bazen belediyeler ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; başvuru sahibinin yoksul olup olmadığını tespit etmeleri adına kira yardımına başvuranların evine bir inceleme komisyonu yollayabiliyor.

Komisyon tarafından teslim edilen belgeleri de inceleyen belediye ya da vakıf; kira yardımına ihtiyacı olanları tespit ediyor.

Başvuru sonuçları, e-devlette açıklanıyor.

Sonuçlar, SMS ile de başvuru sahiplerine gönderiliyor.

Düzenli kira desteği almaya hak kazananlar, PTT şubelerine giderek, TC kimlik numaraları üzerinden hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.

Kira Yardımı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Kira yardımı başvuruları, genelde birkaç hafta içerisinde karara bağlanıyor.

Sonuçların açıklanması, birkaç aya kadar da uzayabiliyor.

Sonuçların açıklandığı tarihten sonra en fazla 15 gün-30 gün içerisinde başvurusu onaylanan hak sahiplerinin PTT hesaplarına kira yardım parası yatırılıyor.

Düzenli yardım almaya hak kazananlar, her ay hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.

Kira Yardımı Hangi Bankaya Yatıyor?

Belediyeler ve kaymakamlıklarca yapılan kira yardımları; kişinin PTT hesabına yatırılıyor.

Kişiler; PTT şubelerine gidip, hesaplarına yatırılan parayı vezneden alabiliyor.

PTTBank ya da yeni çipli kimlik kartı kullanıcıları, PTTMatiklerden hesaplarına yatırılan kira yardımını çekebiliyorlar.

Kira Yardımı Her Ay mı Veriliyor?

Belediyeler ve kaymakamlıklarca yapılan yardım; yılda birkaç seferli, 4-5 sefer için ya da her ay için yani sürekli olabiliyor.

Sürekli yani her ay için yapılan kira yardımları, kişinin ve ailesinin muhtaçlığının sona ermesi ile kesiliyor.

Genellikle bir yıllık süre için yapılan yardım; kişinin bir yılının dolmasına rağmen muhtaçlığının sona ermemesi halinde yenilenebiliyor. Yani kişiler; muhtaçlıkları sona erene dek kira desteği alabiliyorlar.

Ancak muhtaçlıkları sona ermesine rağmen kira desteği almaya devam edenler hakkında cezai yaptırım uygulanıyor. Bu kişilerden de muhtaçlıkları sona erdikten sonra aldıkları kira desteğini güncel faizleriyle geri ödemeleri talep ediliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm kira yardımı ise en fazla 48 ay yani 2 yıl için alınabiliyor.

Bu yazımızda kısaca devletten kira yardımı nasıl alınır? Kira yardımı ne kadar? vb. soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de kira yardımı alıyorsanız ya da kira yardımına başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.