İBB Yardım Kolisi Başvurusu Nasıl Yapılır? İstanbul il sınırlarında ikamet eden dar gelirli ve yoksul vatandaşlar; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak, gıda ve erzak içeren yardım kolilerinin sahibi olabiliyorlar.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından muhtaçlık sınırının altında yaşayan ihtiyaç sahiplerine dağıtılan yardım kolilerinde makarna, bulgur, mercimek, kuru fasulye, nohut, salça, yağ gibi kuru gıdalar ve yemeklik malzemeler bulunuyor.
İhtiyaç sahiplerine belirli aralıklarla teslim edilen yardım kolilerinde yer alan gıdalar sayesinde başvuru sahipleri ve aileleri; sağlıklı ve temiz besinlerle beslenebilme şanslarını elde edebiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca İBB yardım kolisi başvurusu nasıl yapılır? İBB yardım kolisi içindekiler nelerdir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
İBB yardım kolisine yani gıda ve erzak yardımına muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başına düşen aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar, başvurabiliyorlar.
Yardım kolileri, diğer tüm sosyal yardımlarda olduğu gibi öncelikli olarak herhangi bir düzenli geliri ya da düzenli işi olmayanlara veriliyor.
Lakin düzenli geliri ve işi olmalarına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşların da başvuruları kabul edilebiliyor.
Yardım kolisinden kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yukarıdaki kişiler, muhtaçlık sınırının altında yaşamaları ve kendilerinden teslim edilen tüm belgeleri zamanında başvuru adreslerine teslim etmeleri halinde İBB yardım kolisi alabiliyorlar.
Ancak kişilerin başvurularının onaylanabilmesi üzerine başvuru sahiplerinin ya da aile bireylerinin üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunmaması şartı aranıyor.
Yani hane bireylerinin ya da başvuru sahibinin üzerine kayıtlı gelir getirici ev, arsa, tarla, işyeri vb. gayrimenkul ya da gelir getirici otomobil, kamyon, traktör vb. gelir getirici değerli menkul tespit edilmesi üzerine bu kişilerin başvuruları onaylanmıyor.
Yalnızca İstanbul il sınırlarında ikamet eden dar gelirli ve yoksul vatandaşlara dağıtılan İBB yardım kolisine başvurmak isteyenler; yaşadıkları yerdeki yani ikametgahlarının mevcut olduğu ilçe belediyesine başvurabiliyorlar.
Başvurular, Edirnekapı, Üsküdar ve Büyükçekmece’de bulunan sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gidilerek de yapılabiliyor.
Başvuru sahipleri, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerinde yardım kolisi başvuru formu doldurmak suretiyle başvurularını tamamlayabiliyorlar.
Aynı zamanda başvurularını SEDEP resmi sitesi üzerinden de gerçekleştirebiliyorlar.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kısa bir süre önce oluşturulan, İstanbullu ihtiyaç sahiplerinin sosyal yardım taleplerini belediyeye daha hızlı bir şekilde iletmelerine ve sosyal yardım çalışmalarının daha etkin bir şekilde yürütülmesine olanak tanıyan SEDEP resmi sitesi üzerinden İBB’nin diğer tüm ayni ve nakdi yardımlarına da başvurulabiliyor.
Başvuru sahipleri, site üzerinden İBB’nin odun ve kömür yardımı, yakacak yardımı, giysi yardımı, çocuklar için eğitim, burs ve kırtasiye yardımı vb. diğer tüm yardımlarına da başvurabiliyorlar.
SEDEP üzerinden yapılan tüm başvurular, ön başvuru olarak kabul ediliyor.
Site üzerinden İBB yardım kolisine başvurmak için https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/online-basvuru linkini tıklayabilirsiniz.
İstanbul il sınırlarında ikamet eden dar gelirli vatandaşlar; İBB yardım kolisine e-devlet üzerinden de başvurabiliyorlar.
İBB gıda ve erzak yardımına yani yardım kolisine başvurmak isteyenlerin ise https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıkladıktan sonra başvuru formundaki ‘Gıda ve Erzak Yardımı’ seçeneğini işaretlemeleri gerekiyor.
E-devlet üzerinden yapılan başvurular da ön başvuru olarak kabul ediliyor.
İhtiyaç sahipleri; bu form üzerinden İBB’nin diğer tüm yardımlarına da başvurabiliyorlar.
Yoksul ve dar gelirli İstanbullu vatandaşlar; ön başvuruları için ALO153 Beyaz Masa hattını ya da İBB telefon numarasını da arayabiliyorlar.
İhtiyaç sahipleri; İBB yardım kolisi alabilmek adına Edirnekapı, Üsküdar ya da Büyükçekmece’deki sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gidebiliyorlar.
Başvuru adreslerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyonu Daire Başkanlığı
Adres: Topçular, Bostan Aralığı, 34055 Eyüp/Eyüpsultan/İstanbul
Telefon: 0212 449 74 00
Adres: Mimar Sinan, 21, Dr. Fahri Atabey Cd. 34672 Üsküdar/İstanbul
Telefon: 0216 201 20 68
Adres: Fatih, Turgut Özal Bulvarı, No: 5; 34500 Büyükçekmece/İstanbul
Telefon: 444 0 340
Daha önce İBB’den herhangi bir sosyal yardım almamış olan, ilk kez yardım alacak kişilerin başvuruları esnasında mutlaka başvuru formu doldurmaları gerekiyor.
Aynı zamanda bu kişilerin bazı belgeleri de başvuru adresine teslim etmeleri gerekiyor.
Teslim edilmesi gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
İBB yardım kolisine başvuran ihtiyaç sahiplerinden ek belgeler de istenebiliyor.
Engelli bireylerden 2024 engelli belgesi, kronik hastalardan ise sağlık kurulu raporu isteniyor.
Her iki belgenin de tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınması gerekiyor.
Dul kadınların ise ölen eşlerine dair ölüm belgesi teslim etmeleri gerekiyor.
Yani kişilerin çalışmalarına engel olan sağlık sorunlarına ya da özel durumlarına dair belgeler teslim etmeleri gerekebiliyor.
İBB’den yardım kolisi almak isteyenlerin ya da belediyenin diğer yardımlarına başvuranların başvuruları sırasında mutlaka başvuru formu doldurmaları gerekiyor.
Bu formda kişilerin kişisel bilgilerine, adres ve iletişim bilgilerine, mesleklerine, aylık kazanç ve harcamalarına dair sorular bulunuyor.
Kişilerin başvurularının kabul edilmesi için formdaki tüm soruları eksiksiz yanıtlamaları gerekiyor.
Bu formda yardım kolisi ya da diğer yardımlardan alabilmek adına gerçek olmayan yani yanlış bilgiler paylaşanlar hakkında İBB tarafından cezai yaptırım uygulanıyor.
Örneğin; güzel bir işi olmasına rağmen kendilerini sırf gıda ve erzak yardımı alabilmek adına işsiz olarak beyan edenlerin yaptırım olarak aldıkları gıda ve yardım kolilerini güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.
Ödeme yapmayan kişiler ise İBB tarafından mahkemeye veriliyorlar.
İBB yardım kolisi başvuru formunu online platformda doldurmak adına hemen https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/online-basvuru linkini tıklayabilirsiniz.
İBB yardım kolisi başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yukarıdaki tüm şartları taşıyan kişiler, yardım kolisine başvurabiliyorlar.
İBB yardım kolisine e-devlet üzerinden başvuranlar, başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden görüntüleyebiliyorlar.
SEDEP üzerinden ön başvurularını gerçekleştiren kişilerin ise başvuru sonuçlarını öğrenebilmeleri için https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/basvuru-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.
Başvuru sonuçları, ALO153 İBB Beyaz Masa hattı aranarak da öğrenilebiliyor.
İhtiyaç sahibi vatandaşlar, başvurdukları sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğüne ait olan telefon numarasını arayarak da sorgulama işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.
İBB yardım kolisinin içerisinde yemeklik ve kahvaltılık bazı malzemeler bulunuyor.
Kolilerin içeriği ve ağırlığı; başvuru sahibinin muhtaçlık seviyesine, ekonomik durumuna ve ailesindeki kişi sayısına göre değişebiliyor.
Kalabalık ailelere daha fazla sayıda malzeme içeren ve daha ağır koliler dağıtılabiliyor.
Yardım kolisinde yer alan malzemeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
İBB; başvuruları ortalama birkaç hafta içerisinde sonuca bağlıyor. Bazen yoğunluk halinde ise başvuruların sonuçlanması birkaç aya kadar uzayabiliyor.
Yardım kolileri, başvurusu onaylananların ikametgah adreslerine başvuruların açıklanmasından sonra ortalama birkaç hafta içerisinde teslim ediliyor.
İBB yardım kolileri; başvuruların açıklanmasından sonra ortalama birkaç hafta içerisinde dağıtılıyor.
Koliler, başvurusu onaylanan kişilerin ev adreslerine kadar teslim ediliyor.
İBB yardım kolileri, her Ramazan ve Kurban bayramı öncesinde ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.
Gerçek anlamda yoksul ve ihtiyaç sahiplerine ise her ay için yardım kolisi dağıtılıyor.
Bu noktada başvuru sahibinin muhtaçlık durumu belirleyici oluyor.
Bazı kişilere yılda 4-5 sefer dağıtım yapılırken, bazı kişiler ise her ay yardım kolisi alabiliyorlar.
İBB yardım kolisi almak için Edirnekapı, Üsküdar ve Büyükçekmece’deki başvuru adreslerine başvurabilirsiniz.
Ön başvurularınızı e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
E-devlet üzerinden gerçekleştirdiğiniz ön başvurularınız kabul edildiyse gerekli belgelerle birlikte başvuru adresine randevu tarihinde giderek, başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
18 yaşını doldurduysanız; muhtaçlık sınırının altında yaşıyorsanız ve gerekli olan başvuru şartlarını taşıyorsanız; yardım kolisi almaya hak kazanabilirsiniz.
İBB yardım kolisi içeriğine, başvuru şartlarına, başvuru için teslim etmeniz gereken belgelere dair ayrıntılı bilgi alabilmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını ya da başvuracağınız sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü arayabilirsiniz.
İBB yardım kolisi başvuruları, İBB tarafından detaylı bir şekilde değerlendiriliyor.
Başvuru sırasında başvuru sahibi tarafından teslim edilen belgeler ve başvuru sahibinin doldurduğu başvuru formu inceleniyor.
Başvuruların sonuçlanması, birkaç hafta ile birkaç ay içerisinde değişiyor.
Başvuruların olumlu ya da olumsuz sonuçları, e-devlet platformunda açıklanıyor.
Başvuru sonuçları, başvuru sahiplerinin telefonuna da SMS ile gönderiliyor.
Başvuruların açıklanmasından sonra ortalama 15 gün içerisinde başvuru sahiplerinin ev adresine kadar yardım kolileri dağıtılıyor.
Bu yazımızda İBB yardım kolisi nasıl alınır? İBB yardım kolisi kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de yardım kolisi alıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir; önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Allah rızası için gıda yardımı istiyorum 2tane çocuğum va