İBB Yardımları Nelerdir? Kimlere Verilir? Ne Zaman Dağıtılacak?

İBB Yardımları Nelerdir? Kimlere Verilir? Ne Zaman Dağıtılacak?
11.02.2024 08:27 | Son Güncellenme: 11.02.2024 14:23

İBB Yardımları Nelerdir? Kimlere Verilir? Ne Zaman Dağıtılacak? Ayni ve nakdi tüm sosyal yardım çalışmalarını ‘sosyal belediyecilik’ anlayışı çerçevesinde yürüten İBB; 2024 yılında da İstanbul il sınırlarında ikamet eden ve muhtaçlık sınırının altında yaşayan dar gelirli ve yoksul vatandaşlarına pek çok yardımlarda bulunuyor.

3-6 yaş aralığında çocuğu olan ihtiyaç sahibi ailelere Halk Süt isimli uzun ömürlü, sağlıklı ve besleyici sütleri dağıtan İBB; yoksul vatandaşlarına dağıttığı İstanbulkart ismi verilen sosyal yardım kartı ile de vatandaşların market ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine öncülük ediyor.

Sen Oku Diye ve Genç Üniversiteli isimli eğitim ve burs yardımları ile muhtaç ailelerin çocuklarına eğitim ve burs desteği sunan İBB; engelli vatandaşlara ve kronik hastalara ise medikal malzeme ve tıbbi cihaz desteğinde bulunuyor.

Bu yazımızda kısaca İBB yardımları nelerdir? İBB yardımları kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

İBB Yardımları Nelerdir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; İstanbul il sınırlarında ikamet eden yoksul ve dar gelirli vatandaşlarımız için birden çok ayni ve nakdi yardımlarda bulunuyor.

Nakdi yardım dahilinde yoksul vatandaşlara acil nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına yardımcı olunuyor.

Para yardımı değil de ürün ya da malzeme dağıtımı şeklinde yapılan ayni yardımlar sayesinde de ihtiyaç sahipleri; gıda ve erzak, kırtasiye malzemesi, tıbbi cihaz, medikal malzeme vb. ihtiyaçlarına yönelik ürün ve malzemeleri ücretsiz bir şekilde temin edebiliyorlar.

İBB yardımlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Nakdi yardımlar(para yardımı)
  • Gıda ve erzak yardımı
  • Doğalgaz yardımı
  • Odun ve kömür yardımı
  • Kira yardımı
  • Halk Süt dağıtımı
  • Aşevi hizmeti(günlük sıcak yemek dağıtımı)
  • İstanbulkart isimli sosyal destek kartı yardımı
  • Öğrenciler için eğitim, burs ve kırtasiye yardımı
  • Tıbbi malzeme ve medikal cihaz yardımı
  • Giysi yardımı
  • Mobilya ve eşya yardımı
  • En az %40 engel oranına sahip olan engelli bireyler için yapılan yardımlar(baston, tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye vb.)
  • Kronik hastalar için yapılan yardımlar
  • Eşi ölmüş, eşinden ayrılmış ya da eşi cezaevine girmiş dul kadınlar ve çocukları için yapılan yardımlar
  • Şehit ve gazi yakınları için yapılan yardımlar
  • Muhtaç asker yakınları için yapılan yardımlar
  • Afetzede vatandaşlar için yapılan yardımlar
  • Sen Oku Diye, eğitim yardımı
  • Genç Üniversiteli, eğitim yardımı
  • Askıda Fatura Projesi kapsamında doğalgaz ve su faturası yardımı
  • Çocuklar için mama ve bez yardımı
  • Yeni doğan bebekler için yeni doğan bebek paketi yardımı
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar için yapılan yardımlar

65 yaş ve üstü yaşlı ve hasta bireyler için sunduğu evde yaşlı bakım hizmeti ile yaşlı bireylerin doktora gitmek zorunda kalmadan evde periyodik sağlık kontrollerinin yapılabilmesine olanak tanıyan İBB; engelli vatandaşların tekerlekli sandalye, baston, kronik hastaların ise havalı yatak vb. tıbbi malzeme ve medikal cihaz ihtiyaçlarına yanıt veriyor.

Halk Süt Projesi ile 3-6 yaş aralığında çocuğu olanlara süt dağıtan İBB; böylelikle muhtaç ailelerinin çocuklarının sağlıklı gelişimlerine yardımcı oluyor.

Muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olan dar gelirli vatandaşlara İstanbulkart isimi sosyal yardım kartı dağıtıp, bu kişilerin marketten makarna, bulgur, peynir vb. gıda ve erzak ihtiyaçlarının yanı sıra şampuan, temizlik malzemesi vb. kişisel bakım ve temizlik ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine de aracılık eden İBB; bu sosyal yardım kartlarına belirli aralıklarla yardım parası yüklüyor.

Genç Üniversiteli Eğitim Yardımı dahilinde üniversite öğrencilerinin eğitim masraflarını daha rahat bir şekilde karşılayabilmelerine katkıda bulunan İBB; Sen Oku Diye kampanyası ile ortaöğretim ve lise öğrencilerinin maddi imkansızlıklar dolayısıyla eğitim hayatlarına ara vermelerinin önüne geçiyor.

İhtiyaç sahibi aileler; çocukları için mama ve bez yardımı alabilmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurabilirken, belediye tarafından dağıtılan Yeni Doğan Bebek Paketi’nde bebeklerin ihtiyaçlarına yönelik mama, bez, battaniye, beşik, ıslak mendil vb. malzemeler yer alıyor.

İBB; ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine kadar belirli aralıklarla gıda ve erzak içeren yardım kolilerini dağıtmayı ve böylelikle yoksul vatandaşların da sağlıklı besinlerle beslenebilmelerini sağlamayı da unutmuyor.

İBB yardımlarına dair ayrıntılı bilgi alabilmek adına dilediğiniz zaman ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

İBB Askıda Fatura Projesi ile İhtiyaç Sahiplerine Destek Oluyor!

İBB tarafından kısa bir süre önce başlatılan Askıda Fatura Projesi sayesinde ihtiyaç sahiplerinin su ve doğalgaz faturalarının tamamı ya da bir kısmı, hayırsever vatandaşlar tarafından ödenebiliyor.

Yoksul vatandaşlar, askıya fatura bırakıp, faturalarının tamamının ya da bir kısmının hayırsever vatandaşlarca ödenmesini sağlayabiliyorlar.

Bu projeye muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında kalan tüm yoksul İstanbullu vatandaşlar katılabiliyorlar.

Su ya da doğalgaz faturalarının hayırseverler tarafından karşılanmasını isteyen yoksul vatandaşlar, https://askidafatura.ibb.gov.tr/fatura-ekle linki üzerinden askıya fatura bırakabiliyorlar.

Askıda Fatura Projesi’ne ait olan resmi internet sitesi üzerinden hayırsever vatandaşlar; Aile Destek Paketi ve Anne Bebek Destek Paketi kategorilerinden ailelere de bağışta bulunabiliyorlar.

Aile Destek Paketi kapsamında ihtiyaç sahibi ailelere 100 TL ya da 250 TL maddi yardım yapabiliyorlar.

Anne Bebek Destek Paketi kapsamında ise 0-3 yaş aralığında bebeği olan annelere 150 TL ya da 250 TL bağışta bulunabiliyorlar. Anneler, hayırseverler tarafından İstanbulkart isimli sosyal yardım kartlarına yüklenen yardım paraları sayesinde bebeklerinin mama ve bez ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.

İBB Sosyal Yardım Kartı ile Yoksul Aileler, Market İhtiyaçlarını Karşılayabiliyor.

İBB tarafından ihtiyaç sahibi ve yoksul ailelere dağıtılan İstanbulkart isimli sosyal yardım kartına belediye tarafından yılda 5-6 sefer yardım parası yükleniyor.

Gerçek anlamda yoksul ailelerin kartlarına ise her ay için para yükleniyor.

İstanbulkart sahipleri, bu paralarla İBB anlaşmalı marketlerden yani BİM, Migros, Carrefoursa, A101, ŞOK, Çağrı, Onur vb. marketlerden tütün ve alkol dışında kalan diğer tüm ürünleri satın alabiliyorlar.

İstanbulkart isimli sosyal destek kartına aylık yüklenen yardım parası, 300 TL ile 500 TL arasında değişiyor.

Ailedeki kişi sayısı arttıkça bu kartlara aylık yüklenen yardım parası miktarı da paralel olarak artış gösteriyor.

İBB; Halk Süt Yardımı ile Çocukların Sağlıklı Gelişimini Destekliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en çok ilgi gören ayni yardımlarından biri olan Halk Süt Yardımı’na 3-6 yaş arası bebeği ya da çocuğu olan aileler başvurabiliyorlar.

Başvurusu onaylanan kişilerin ev adreslerine kadar her ay 8 litre uzun ömürlü, sağlıklı ve temiz sütler dağıtılıyor.

Vitamin ve minerallerce son derece zengin olan Halk Sütler sayesinde çocukların hem zihinsel hem de fiziksel sağlıklı gelişimleri desteklenmiş oluyor.

Çocuklar, 6 yaşlarını doldurana yani 7 yaşlarına girene dek, yoksul aileler İBB Halk Süt yardımı alabiliyorlar.

İBB; Sen Oku Diye ve Genç Üniversiteli Eğitim Yardımları ile Öğrencilere Güzel Bir Gelecek Vaat Ediyor

Ortaöğretim, lise ya da üniversite eğitimi gören yoksul aile çocuklarını unutmayan İBB; başarılı öğrenciler için burs desteği de sunuyor.

Sen Oku Diye isimli eğitim yardımı dahilinde ilköğretim ve lise öğrencilerine eğitim dönemleri süresince 300 TL destekte bulunan İBB; Genç Üniversiteli Eğitim Yardımı ile 25 yaş altındaki üniversite öğrencilerine eğitim dönemleri süresince toplamda 3200 TL burs yardımı sunuyor.

Öğrencilerin eğitim giderlerini karşılayabilmelerine yardımcı olmak adına başlatılan Sen Oku Diye ve Genç Üniversiteli projelerine internet üzerinden başvurulabiliyor.

Sen Oku Diye projesine başvurmak için hemen https://senokudiye.ibb.istanbul/ linkini tıklayabilirsiniz.

Genç Üniversiteli eğitim desteği başvurularınızı https://gencuniversiteli.ibb.istanbul/  linki üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

İBB Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ayni ya da nakdi yardımlarından faydalanmak isteyenler, ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğüne giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Vatandaşlar, Edirnekapı, Üsküdar ve Büyükçekmece’deki sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gidip, başvuru formu doldurup, sosyal yardımlara başvurabiliyorlar.

Ön başvurular ise ALO153 Beyaz Masa hattı ya da 444 00 93 İBB Çağrı Merkezi aranarak, yapılabiliyor.

İhtiyaç sahipleri; SEDEP resmi sitesi üzerinden ya da e-devletten de ön başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

SEDEP ve e-devlet üzerinden yapılan başvurular, ön başvuru niteliği taşıyor.

E-Devlet İBB Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devlet platformu üzerinden İBB yardımlarına başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayıp, başvuru formunu detaylı bir şekilde doldurmalısınız.

Ardından başvurabileceğiniz farklı sosyal yardım türleri arasından ihtiyacınız olan sosyal yardımları işaretlemelisiniz.

Aynı form üzerinden sosyal kart, gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı, eğitim yardımı vb. yardımlara başvurabilirsiniz.

SEDEP İBB Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

İBB tarafından belediye ile ihtiyaç sahipleri arasındaki iletişimi hızlandırmak ve sosyal yardım çalışmalarını daha etkin bir şekilde yürütmek adına oluşturulan SEDEP(Sosyal ve Ekonomik Destek Programı) sitesi üzerinden de İBB yardımlarına başvurabilirsiniz.

SEDEP üzerinden İBB yardımlarına başvurmak için hemen https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/online-basvuru linkini tıklayabilir, ön başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

İBB Yardım Başvuru Formu

Edirnekapı, Üsküdar ya da Büyükçekmece’deki sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gidenlerin burada İBB sosyal yardım başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

SEDEP ya da e-devlet üzerinden yapılan ön başvurularda da başvuru sahiplerine mesleklerine, aylık kazanç ve giderlerine, adres ve iletişim bilgilerine dair bazı sorular yöneltiliyor.

Bu sorulara verilen yanıtlar doğrultusunda başvuru sahiplerinin ekonomik durumlarıyla ve muhtaçlık seviyeleriyle ilgili ayrıntılı bilgi ediniliyor.

Bu yüzden de yardım almak isteyen İstanbullu ihtiyaç sahiplerinin tüm sorulara güncel, doğru yanıtlar vermeleri ve başvuru formunu eksiksiz doldurmaları gerekiyor.

Başvuru formunda İBB ayni ya da nakdi yardım başvurusunun kabul edilmesi adına yanlış bilgiler beyan edenler, muhtaç olmamalarına rağmen kendilerini muhtaç gösterenler hakkında İBB tarafından cezai yaptırım uygulanıyor.

Bu kişilerin aldıkları ayni ve nakdi yardımları güncel faizleriyle birlikte İBB’ye geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayan kişiler ise İBB tarafından mahkemeye veriliyorlar.

Böylelikle İBB tarafından yürütülen nakdi ve ayni sosyal yardım çalışmalarının kötü niyetli kişiler tarafından suistimal edilmesi önlenmiş ve yardımların gerçek anlamda yoksul ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaşması sağlanmış oluyor.

Muhtaçlıkları sona ermelerine rağmen İBB yardımlarından yararlanmaya devam edenler hakkında da tıpkı haksız yere yardım alan kişiler gibi cezai yaptırım uygulanıyor.

İBB Yardım Başvuru Şartları

İBB yardımlarına yalnızca İstanbul il sınırlarında ikamet eden ve muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişiler, başvurabiliyorlar.

İBB yardım başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC vatandaşı olmak
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmak
  • Kendi üzerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul ya da gayrimenkul bulunmaması
  • Gerekli belgeleri zamanında eksiksiz bir şekilde teslim etmek

Yukarıdaki şartları taşıyan kişiler, İBB yardımlarına başvurabiliyorlar.

Kişilerin yukarıdaki genel başvuru şartlarının yanı sıra başvurulan sosyal yardım türüne göre bazı özel başvuru şartlarını taşıyor olmaları da gerekebiliyor.

Örneğin; Genç Üniversiteli Eğitim Yardımına yalnızca 25 yaş altındaki üniversite öğrencileri başvurabiliyorlar. 

İBB Yardım Başvurusu Telefon Numarası

İBB sosyal yardım ön başvurularınız için ALO153 Beyaz Masa hattını ya da 444 00 93 İBB Çağrı Merkezini arayabilirsiniz.

Bu numaraları arayıp, başvuru detaylarını, sizden talep edilen belgeleri ve başvuru şartlarını öğrenebilirsiniz.

Başvurularınızın son durumunu takip edebilmek adına da bu numaraları arayabilirsiniz.

Ön başvurularınız için başvuracağınız sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü de arayabilirsiniz.

İBB Yardım Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

İBB yardımlarına başvuranların başvuru adreslerine teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Başvuru sahibinin hane bireylerine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Ev kira sözleşmesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Hane bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Ek belgeler

Ek belgeler; başvuru sahibinin ya da aile bireylerinin özel durumlarına ya da sağlık sorunlarının bulunup bulunmadığına göre değişebiliyor.

Örneğin; kronik hastaların tam teşekküllü bir hastaneden aldıkları sağlık kurulu raporunu, engelli bireylerin ise tam teşekküllü bir hastaneden aldıkları 2024 engelli belgesini teslim etmeleri gerekiyor.

Dul kadınlardan ise ölen eşlerine dair ölüm belgesi isteniyor. 

İBB Yardım Başvurusu Nereye Yapılır?

İBB yardımlarına başvurmak isteyen İstanbullu ihtiyaç sahipleri, Edirnekapı, Üsküdar ya da Büyükçekmece’deki sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

  • Üsküdar Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü Adres ve İletişim Bilgileri:

Adres: Mimar Sinan, 21, Dr. Fahri Atabey Cd. 34672 Üsküdar/İstanbul

Telefon: 0216 201 20 68

  • Edirnekapı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Sosyal Yardım Birimi Adres ve İletişim Bilgileri:

İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyonu Daire Başkanlığı

Adres: Topçular, Bostan Aralığı, 34055 Eyüp/Eyüpsultan/İstanbul

Telefon: 0212 449 74 00

  • Büyükçekmece Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü:

Adres: Fatih, Turgut Özal Bulvarı, No: 5; 34500 Büyükçekmece/İstanbul

Telefon: 444 0 340

İBB Yardımları Kimlere Verilir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ayni ve nakdi yardımlarına işsiz ve gelirsiz vatandaşların yanı sıra işi ya da düzenli geliri olmalarına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık kazancı güncel asgari ücretin altında olan İstanbullu ihtiyaç sahipleri de başvurabiliyorlar.

İBB yardımlarının kimlere verildiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar
  • Dul kadınlar ve yetim çocukları
  • Muhtaç üniversite öğrencileri
  • Engelli vatandaşlar ve kronik hastalar
  • Şehit, gazi ve asker yakınları
  • Afetzede vatandaşlar
  • 65 yaş ve üstü gelirsiz, işsiz ve sahipsiz yaşlılar

Yukarıdaki kişiler; kendi üzerlerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunmaması şartıyla İBB sosyal yardımlarından yararlanabiliyorlar.

Kendi üzerine ya da aile bireyleri üzerine kayıtlı ev, arsa, tarla, otomobil, kamyon vb. gelir getirici değerli menkul ya da gayrimenkul tespit edilenlerin başvuruları ise İBB tarafından reddediliyor.

İBB Yardım Başvurusu Sorgulama

İBB yardım başvuru sonucunuzu ALO153 Beyaz Masa hattını ya da 444 00 93 İBB Çağrı Merkezini arayarak, öğrenebiliyorsunuz.

SEDEP üzerinden gerçekleştirdiğiniz ön başvurularınızın kabul edilip edilmediğini https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/basvuru-sorgulama linki üzerinden takip edebiliyorsunuz.

E-devlet üzerinden gerçekleştirdiğiniz ön başvurularınızın sonucunu ise e-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden yani https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linki üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz.

Başvurduğunuz sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü arayarak ya da bu adreslere bizzat giderek de başvuru sonuçlarınızı öğrenebiliyorsunuz.

İBB Yardımları Nasıl Alınır?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; ayni ya da nakdi sosyal yardımlara başvuran ihtiyaç sahiplerinin başvurularını en kısa sürede değerlendirip, karara bağlıyor.

Başvuruların ne zaman sonuçlanacağı, başvurulan sosyal yardım türüne göre de değişebiliyor.

Başvuruların sonuçlanması, birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebiliyor.

Başvuru sonuçları, kişilerin telefonuna SMS ile gönderilmenin yanı sıra e-devlet platformunda da açıklanıyor.

Yardım almaya hak kazananlar, başvuruların açıklanmasından sonra en fazla 30 gün içerisinde yardımları almaya başlıyorlar.

İBB Yardımları Ne Zaman Dağıtılacak?

İBB yardımlarının ne zaman dağıtılacağı, başvurulan yardım türüne göre değişebiliyor.

Gıda ve erzak yardımları, başvuruların açıklanmasından sonra ortalama 15-30 gün içerisinde kişilerin ev adreslerine kadar teslim ediliyor.

İstanbulkartlar ise genelde başvuruların açıklandığı tarih itibariyle 15 gün içerisinde kişilerin başvuru formunda belirttikleri ev adreslerine kargolanıyor.

İBB yardımlarının ne zaman dağıtılacağına dair bilgi alabilmek adına 444 00 93 Çağrı Merkezini ya da ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

İBB Yardım Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

İBB yardım başvurularının sonuçlanması, daha önce de bahsettiğimiz gibi birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişiyor.

Sosyal yardım kartı başvurularının sonuçlanması ise 5-6 aya kadar uzayabiliyor.

Bu noktada başvurulan yardım türü ve başvurulardaki yoğunluk; başvuruların ne zaman açıklanacağı üzerinde belirleyici oluyor.

Bu yazımızda kısaca İBB yardımları kimlere verilir? İBB yardımları ne zaman dağıtılacak? vb. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yardım başvuru sürecine dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de İBB yardımlarından yararlanıyorsanız ya da bu yardımlara başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.