DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Çok Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C

Belediye Para Yardımı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediye Para Yardımı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır?
15.11.2023 09:46 | Son Güncellenme: 15.11.2023 15:58

Belediye Para Yardımı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır? Yoksul ve dar gelirli vatandaşların nakdi ve ayni yardımlar alabilmek adına başvurabilecekleri belediyeler; 2024 yılında da muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar için para yardımı yapmaya devam ediyor.

Acil nakit paraya ihtiyacı olan, asgari ihtiyaçlarını karşılayamayan vatandaşlar; belediyelere başvurarak, başvurularının onaylanması halinde tek seferli, birkaç seferli ya da düzenli nakdi yardım alabiliyorlar.

Belediyeler; yalnızca gerçek anlamda ihtiyaç sahibi olan yani yoksul ve muhtaç vatandaşlar için para yardımında bulunuyor.

Bu yazımızda kısaca belediye para yardımı nasıl alınır? Belediye para yardımı başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Belediyeler Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İzmir ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere ülkemizdeki büyükşehir belediyeleri ve ilçe belediyeleri tarafından yapılan en önemli ayni ve nakdi yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Nakdi yardım(para yardımı)
  • Gıda ve erzak yardımı
  • Yakacak yardımı(odun ve kömür yardımı)
  • Doğalgaz yardımı
  • Kira yardımı
  • Giysi yardımı
  • Öğrenciler için eğitim ve burs yardımı
  • Öğrenciler için kırtasiye yardımı
  • Mobilya ve eşya yardımı
  • Sağlık yardımı
  • Tıbbi malzeme ve cihaz yardımı
  • Aşevi yardımı(günlük sıcak yemek dağıtımı)
  • Engelliler için yapılan yardımlar(tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye vb.)
  • Kronik hastalar için yapılan yardımlar
  • Dul kadınlar ve yetim çocukları için yapılan yardımlar
  • Şehit ve gazi yakınları için yapılan yardımlar
  • Muhtaç asker aileleri için yapılan yardımlar
  • Afetzedeler için yapılan yardımlar
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar için yapılan yardımlar
  • 65 yaş ve üstü muhtaç yaşlılar için yapılan yardımlar
  • Yaşlılar için evde bakım hizmeti
  • Çocuklar için süt yardımı
  • Çocuklar için mama ve bez yardımı
  • Yeni doğan bebekler için yeni doğan bebek paketi yardımı
  • Sosyal destek kartı yardımı
  • Diğer yardımlar

Gıda ve erzak ihtiyacını dahi karşılayamayan vatandaşlara makarna, pirinç, bulgur, mercimek, şehriye, yağ, salça gibi yemeklik malzemelerin yer aldığı gıda ve erzak kolilerini ev adreslerine kadar teslim eden belediyeler; yoksul ailelerin ilköğretim, lise ve üniversiteye giden çocukları için eğitim ve burs yardımında bulunuyor.

Aynı zamanda veliler; çocukları için kırtasiye yardımı almak için de belediyelere başvurabiliyorlar.

Kırtasiye yardımı; belediyeler tarafından nakdi yardım yani para yardımı şeklinde yapılabileceği gibi okul çantası, kalem, kitap, defter ve silgi gibi malzemelerin yoksul aile çocuklarına hediye edilmesi şeklinde de olabiliyor.

65 yaş ve üstündeki yaşlı ve kimsesiz vatandaşlara evde yaşlı bakım hizmeti sunan belediyeler; yaşlı kişilerin doktora gitmelerine gerek kalmadan evlerinde görevli sağlık personelleri tarafından muayene edilebilmelerine olanak tanıyor.

İstanbul, Ankara ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere birçok belediye; il sınırlarında ikamet eden yoksul ve dar gelirli vatandaşlara market ihtiyaçlarını karşılamaları için sosyal destek kartı dağıtıyor ve bu kartlara belirli aralıklarla anlaşmalı oldukları marketlerden yoksul kişilerin alışveriş yapabilmeleri için para yüklüyor.

Yoksul ailelerin küçük çocuklarını da unutmayan belediyeler; belediyelerin süt yardımına başvuran annelere temiz, sağlıklı ve uzun ömürlü sütler dağıtıyor.

Belediyeler tarafından başvurusu onaylanan annelerin ev adreslerine her ay her bir çocukları için 8 litre sütler teslim ediliyor.

Belediyelere ait olan aşevlerinde sahipsiz, yoksul ve kimsesiz vatandaşlar her gün sıcak ev yemekleri yiyebiliyorlar.

Kış aylarında yoksul vatandaşlara odun ve kömür yardımı yapan belediyeler; böylelikle yoksul kişilerin ve çocuklarının soğuk kış günlerinde soğuk havalarda korunabilmelerine ve hastalıklarla daha iyi bir şekilde mücadele edebilmelerine yardımcı oluyor.

Belediyeniz tarafından yapılan ayni ya da nakdi yardımlara dair ayrıntılı bilgi alabilmek adına belediyenizi ya da ALO153 Beyaz Masa hattını dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.

Belediye Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediyeler; yoksul ve dar gelirli vatandaşlara kendi bütçeleri doğrultusunda para yardımı da yapabiliyorlar.

Başvuru sahiplerine özel olarak yapılan para yardımı; düzenli olabileceği gibi birkaç seferli ya da tek seferli de olabiliyor.

Belediye para yardımına başvurmak isteyenler; belediye binasına, sosyal yardımlaşma müdürlük ya da merkezlerine giderek; başvurularını sosyal yardım başvuru formu doldurmak suretiyle tamamlayabiliyorlar.

Para yardımı başvuruları; e-devlet platformu üzerinden de yapılabiliyor. E-devlet başvuruları, ön başvuru olarak kabul ediliyor.

Başvuru şartlarını taşıyan kişilerin ön başvuruları onaylanıyor. Bu kişiler gerekli belgelerle birlikte başvuru adreslerine giderek, başvurularını tamamlayabiliyor ve para yardımı alabiliyorlar.

E-devlet platformu üzerinden belediye para yardımına başvurmak için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklamalısınız.

Hemen ardından Uygulamaya Git butonuna dokunmalısınız.

Daha sonra başvuru formunda başvurmak istediğiniz belediyeyi işaretlemeli, başvuru formunu doldurmalı ve formun hemen altında başvurabileceğiniz ayni ya da nakdi sosyal yardım türleri arasından NAKDİ YARDIM(PARA YARDIMI) seçeneğini işaretlemelisiniz.

Para yardımı ön başvurunuz esnasında belediyenin gıda ve erzak yardımı, sosyal kart yardımı, tıbbi malzeme ve cihaz yardımı, giysi yardımı vb. diğer yardımlarına da aynı form ile başvurabilirsiniz.

Ön başvurularınızı ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak da gerçekleştirebilirsiniz.

Belediye Yardım Parası Başvurusu E-Devlet

Belediye’den yardım parası almak için E-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle e-Devlet şifreniz olması gerekir. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden veya e-Devlet internet sitesinden alabilirsiniz.

E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra aşağıdaki adımları takip ederek başvuru yapabilirsiniz:

  1. e-Devlet internet sitesine giriş yapın.
  2. Arama çubuğuna “Belediye Yardım Başvurusu” yazın ve çıkan sonuçlardan bulunduğunuz beleidyeyi seçin
  3. “Sosyal Yardımlar” sekmesine tıklayın.
  4. “Sosyal Yardım Başvurusu” sayfasına tıklayın.
  5. Açılan sayfada gerekli bilgileri girin ve “Başvur” butonuna tıklayın.

Eğer başvurunuzu kabul edilirse, size bir SMS veya e-posta ile bilgi verilecektir. Yardım parası genellikle başvurunuzu yaptıktan sonra 1-2 ay içinde hesabınıza yatar.

Belediye Para Yardımı Kimlere Verilir?

Ülkemizdeki tüm belediyeler; belediye para yardımı başvurularını değerlendirirken önceliklerini işsiz ve yoksul vatandaşlardan yana kullanıyorlar.

Yani para yardımını ve diğer ayni yardımları önce işsiz ve düzenli bir geliri mevcut olmayan vatandaşlar için yapıyorlar.

Lakin işi ya da düzenli geliri olmasına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane aylık kişi başı kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar da para yardımı alabiliyorlar.

Ancak para yardımına başvuran kişinin ya da hane bireylerinin üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul ya da gayrimenkul bulunması halinde bu kişilerin başvuruları, başvurdukları belediye tarafından kabul edilmiyor.

Belediye para yardımının kimlere verildiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Muhtaç ve gelirsiz vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • Gelirsiz ve sahipsiz dul kadınlar
  • En az %40 engel oranına sahip olan engelli vatandaşlar
  • Kronik rahatsızlığı yüzünden çalışamayan hastalar
  • 65 yaş ve üstü yaşlı ve kimsesiz vatandaşlar
  • Muhtaç üniversite öğrencileri
  • Şehit ve gazi yakınları
  • Muhtaç asker aileleri
  • Afetzede vatandaşlar
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar

Belediyeler; yalnızca kendi il sınırlarında ikamet eden yoksul vatandaşlar için para yardımı ve ayni yardımlar yapıyorlar.

Örneğin; İzmir Büyükşehir Belediyesi para yardımına başvuracak vatandaşların mutlaka İzmir il sınırlarında ikamet ediyor olmaları gerekiyor.

18 yaşını doldurmuş olan, tüm işsiz ve muhtaç vatandaşların para yardımına başvurma şansları bulunuyor.

Belediye Para Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Belediye para yardımı başvuru şartlarına, başvuru esnasında başvuru adreslerine teslim etmeniz gereken belgelere, para yardımı alıp alamayacağınıza dair bilgi edinmek ya da mevcut belediye sosyal yardım başvuru sonucunuzu öğrenmek adına belediyenize ait telefon numarasını arayabilirsiniz.

Alternatif olarak ön başvurularınız ve başvuru sorgulama işleminiz için ALO153 Beyaz Masa hattını da arayabilirsiniz.

Belediye Para Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler?

Belediye para yardımına başvuran kişilerin başvuru esnasında teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Başvuru sahibinin hane bireylerine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Ev kira sözleşmesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Ek belgeler

Belediye para yardımına başvuranların teslim etmeleri gereken ek belgeler; başvuru sahibinin ya da aile bireylerinin özel bir sağlık sorunlarının ya da yardım almayı gerektiren yani muhtaç konuma düşmelerine yol açabilen özel bir durumlarının olup olmadığına göre değişebiliyor.

Örneğin, engelli bireylerin 2024 engelli belgesi, kronik hastaların ise Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü bir hastaneden sağlık kurulu raporu almaları ve bu belgeleri ilgili başvuru adreslerine teslim etmeleri gerekiyor.

Belediye Para Yardımı Başvuru Formu

Nakdi yardım almak için belediyeye gidenlerin yanı sıra e-devlet platformu üzerinden para yardımına başvuranların para yardımı başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu formda başvuru sahiplerine aylık gelir ve giderlerine, aylık harcamalarına, mesleklerine, hanedeki kişilerin mesleklerine, hanede çalışan kişi sayısına, TC kimlik no, adres ve iletişim bilgilerine yönelik sorulara mutlaka doğru yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Bu sorulara verilen yanıtlar doğrultusunda belediyeler; başvuru sahiplerinin başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarını tespit ediyorlar.

Belediye başvuru formunda yardım alabilmek adına muhtaç, işsiz ya da yoksul olmamalarına rağmen kendilerini muhtaç, işsiz ya da yoksul gösterenler ve belediye para yardımı almaya hak kazananlar; daha sonradan muhtaç olmadıklarının belediye tarafından tespit edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kişilerden aldıkları tüm para yardımlarını güncel faizleriyle geri ödemeleri belediye tarafından talep ediliyor.

Ödeme yapmayan kişiler ise yardım aldıkları belediye tarafından mahkemeye veriliyorlar.

Belediye Para Yardımı Başvuru Sorgulama

Para yardımı başvuru sonuçları; ALO153 Beyaz Masa hattı aranarak, öğrenilebiliyor.

İhtiyaç sahipleri; başvurularının olumlu ya da olumsuz sonuçlarını TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile birlikte e-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

Başvuru sonucunu öğrenmek isteyenler; başvurdukları belediye ya da sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğüne ait telefon numarasını arayabiliyor ya da bizzat başvurdukları belediyeye veya sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğüne de gidebiliyorlar.

Belediye Para Yardımı Ne Kadar?

Belediyeler tarafından yapılan nakdi yardım miktarı; belediye bütçesine, ihtiyaç sahibinin maddi durumuna ve muhtaçlık seviyesine göre farklılık gösterebiliyor.

Hanedeki muhtaç kişi sayısı da yapılan para yardımı miktarı üzerinden belirleyici oluyor.

Para yardımı, birkaç sefer için olabileceği gibi gerçekten fakir ailelere her ay için de nakdi yardım yapılabiliyor.

1-2 kişilik aileler için genellikle aylık 300 TL, 3-4 kişilik aileler için aylık 400 TL, 5 ve üstü kişilik aileler içinse aylık 500 TL para yardımı yapılıyor. 

Belediye Para Yardımı Nasıl Alınır?

Başvurulan belediye; para yardımı başvurularını değerlendirirken başvuru sahibince teslim edilen belgeleri ve başvuru formunu inceliyor.

Belediye tarafından oluşturulan belediye değerlendirme kurulu; gerekli gördüğü durumlarda başvuru sahibinin muhtaçlık seviyesine dair bilgi edinebilmek adına başvuru sahibinin formda bahsettiği ev adresine bir inceleme komisyonu gönderebiliyor.

Komisyon tarafından hazırlanan ve ailenin ekonomik durumuyla ilgili bilgiler içeren raporu da inceleyen belediye değerlendirme kurulu; yoksul aileleri tespit ediyor.

Başvuruların sonuçlarını ise yaklaşık bir ay içerisinde açıklıyor.

Sonuçlar, hem e-devlet platformunda yer alıyor hem de tüm başvuru sahiplerinin telefonlarına SMS ile gönderiliyor.

Başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler; başvuruların açıklanmasından sonra en fazla bir ay içerisinde para yardımı alabiliyorlar.

Belediye Para Yardımı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Belediye para yardımı başvuruları, başvuru tarihini takip eden bir ay içerisinde genellikle açıklanıyor.

Bazen para yardımı başvurularının yoğun olduğu dönemlerde sonuçların açıklanması birkaç haftaya kadar da uzayabiliyor.

Belediye Para Yardımı Ne Zaman Yatar?

Belediye para yardımı; başvuruların sonuçlanmasından sonra ortalama bir ay içerisinde başvuru sahibinin banka hesabına ya da PTT hesabına yatırılıyor.

Belediye Para Yardımı Hangi Bankaya Yatar?

Belediyeler tarafından yapılan nakdi yardımlar, genelde başvuru sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılıyor.

Başvurusu olumlu sonuçlanan hak sahipleri, PTT veznelerinden hesaplarına yatırılan yardım parasını çekebiliyorlar.

PTTBank kullanıcıları ya da yeni çipli kimlik kartı sahipleri ise PTTMatik’lerden hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.

Belediye Para Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir?

Belediye para yardımı; gerçek anlamda yoksul kişiler için genelde her ay için veriliyor.

Bazı kişiler içinse yardımlar yılda birkaç sefer olacak şekilde yapılabiliyor.

Başvurulan belediyenin bütçesi, başvuru sahibinin ekonomik durumu ve bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı; para yardımının sıklığı ve sürekliliği üzerinde belirleyici oluyor.

Bu yazımızda belediye para yardımı kimlere verilir? Belediye para yardımı nasıl alınır? vb. belediyeler tarafından yapılan para yardımlarına dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de belediyenizden para yardımı ya da ayni yardım alıyorsanız ya da belediyenizin yardımlarına başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir; önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.