Belediye Gıda Yardımı ve Erzak Yardımı Başvurusu: Yoksul vatandaşlara yönelik ayni ve nakdi yardım çalışmalarına hız kesmeden devam eden belediyeler; geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da ihtiyaç sahibi vatandaşlara erzak ve gıda içeren yardım kolileri dağıtıyor.
İhtiyaç sahibi olan yani muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlarımız; belediyelere erzak kolisi alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Yoksul vatandaşlar; belediyelere başvurarak, para yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı, çocuklar için eğitim ve kırtasiye yardımı vb. yardımlar da alabiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca belediye gıda yardımı ve erzak yardımı başvurusu nasıl yapılır? Belediye gıda yardımı kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Yoksul vatandaşlar, belediyelere gıda ve erzak yardımının yanı sıra para yardımı, çocukları için eğitim ve kırtasiye yardımı, sosyal destek kartı yardımı vb. farklı yardımlar alabilmek için de başvurabiliyorlar.
Belediyeler tarafından yapılan en önemli yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Belediyeniz tarafından yapılan yardımlara dair bilgi alabilmek için belediyenizi, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü ya da ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
Belediyeler; ayni ve nakdi yardımlarını yalnızca belediye sınırlarında ikamet eden kişiler için yapıyorlar.
Yardımlar; işsiz ve gelirsiz vatandaşların yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane geçimini karşılamakta zorlananlar için de yapılıyor.
Ülkemizde muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar; belediye gıda yardımına ve diğer yardımlarına başvurabiliyorlar.
Belediye gıda ve erzak yardımının kimlere verildiğini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
UYARI:
Yukarıdaki kişiler; belediye yardımlarına başvurabiliyorlar.
Lakin bu kişilerin ya da aile bireylerinin üzerlerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul tespit edilenlerin başvuruları onaylanmıyor.
Yani başvuru sahibinin ve ailesinin yardım alabilmesi için üzerlerine kayıtlı ev, arsa, tarla vb. gayrimenkul ve otomobil, kamyon vb. gelir getirici değerli menkul olmaması gerekiyor.
Belediyelere erzak yani gıda yardımı almak için başvurmak isteyen kişilerin ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki belediye binasına ya da belediyeye bağlı olarak faaliyet gösteren sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor.
Belediyelerin gıda yardımlarının yanı sıra diğer yardımlarına da belediye binalarına ya da sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gidilerek, burada doldurulan hane başvuru kayıt formu ile başvurulabiliyor.
Başvuru sırasında başvuru sahiplerinin yardım başvurusu için kendilerinden talep edilen belgeleri yanlarında hazır bulundurmaları gerekiyor.
Bazı belediyeler ise sosyal yardım başvurularını belediyeye ait olan resmi internet sitelerinden ya da sosyal yardım başvuru sitelerinden kabul ediyorlar.
Örneğin; İBB tarafından yürütülmekte olan gıda ve erzak yardımı, giysi ve eşya yardımı vb. tüm sosyal yardımlara SEDEP sitesi üzerinden kolaylıkla başvurulabiliyor.
SEDEP üzerinden İBB sosyal yardımlarına başvurmak adına hemen https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/online-basvuru linkini tıklayabilirsiniz.
Yoksul vatandaşlar; belediyelerin gıda ve erzak yardımı ve diğer yardım ön başvurularını e-devlet platformu üzerinden e-devlet şifre ve TC kimlik no bilgileri ile de gerçekleştirebiliyorlar.
E-devlet üzerinden gıda yardımı ön başvurularınız için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.
Bu linki tıkladıktan sonra Uygulamaya Git seçeneğine dokunmalı; belediye sosyal yardım başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurmalı ve ‘Gıda, Erzak Yardımı’ sosyal yardım türünü işaretlemelisiniz.
Bu formda yer alan giysi yardımı, para yardımı, sosyal kart yardımı vb. yardımları işaretleyerek de bu yardımlara aynı formla başvurabilirsiniz.
Belediye gıda ve erzak yardımı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yukarıdaki tüm şartları taşıyan kişiler; belediyelerden gıda ve erzak yardımı alabiliyorlar.
Gıda ve erzak yardımı ön başvurularınız için hemen ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki yani bağlı olduğunuz belediyeyi arayabilirsiniz.
ALO153 Beyaz Masa hattını da hem ön başvurularınız için hem de başvuru detaylarını öğrenmek adına arayabilirsiniz.
Bağlı olduğunuz sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü arayarak da başvuru şartlarını ve sizden talep edilen belgeleri öğrenebilirsiniz.
Bu numaraları arayıp, mevcut sosyal yardım başvuru sonuçlarınızı da öğrenebilirsiniz.
Belediyelere yardım başvurularını gerçekleştirmek için giden ya da e-devlet üzerinden ön başvurularını yapanların başvuru sırasında başvuru formu doldurmaları gerekiyor.
Kişiler; bu formda kendilerine aylık kazanç, gider, meslek, hanedeki kişi sayısı, hanedeki çalışan sayısı, adres, iletişim bilgileri vb. soruları yanıtlayarak, başvurularını tamamlayabiliyorlar.
Bu formun doğru ve güncel bilgilerle doldurulması, kişilerin başvuruların başvurulan belediye tarafından onaylanıp, kabul edilmesi noktasında son derece önem arz ediyor.
Belediyeler; başvuruları değerlendirirken formları detaylıca inceliyorlar.
Başvuru sonuçları; kişilerin telefon numaralarına SMS ile bildiriliyor.
Başvurusu olumlu sonuçlanan kişilerin ev adreslerine kadar gıda ve erzak içeren koliler teslim ediliyor.
Bu yüzden de tüm başvuru sahiplerinin formda güncel iletişim ve adres bilgilerini beyan etmeleri gerekiyor.
Başvuru formunda yanlış ve belediyeyi yanıltıcı bilgiler paylaşan, başvuru esnasında belediyeye sahte belge teslim eden kişiler hakkında cezai yaptırım uygulanıyor.
Böylelikle yardımların kötü niyetli kişilerce suiistimal edilmesi önlenmiş oluyor.
Örneğin; sigortalı bir işte çalışmalarına rağmen başvuru formunda kendilerini işsiz beyan edenler hakkında yaptırım uygulanıyor.
Yaptırım kapsamında bu kötü niyetli kişilerin aldıkları yardımların nakdi karşılıklarını güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.
Bir çok belediye yaptıkları son değişiklik le beraber ailelere gıda kolisi vermek yerine gıda yardım kartı vererek ailelerin rencide olmadan market alıverişi yapmasına olanak tanımaktadır. Belediye gıda yardım kartı ile diledikleri market yada mağazadan temel ihtiyaç malzemelerini alabilmektedirler. Gıda yardım kartı başvurusu sonrası uygun görülen ailelere teslim edilmekte ve her ay kartın içerisine 1000 TL ile 2500 TL arasında para yüklenmektedir.
Belediyelere gıda ve erzak yardımı alabilmek adına başvuran kişilerin başvuruları esnasında yanlarında götürmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
**Kişilerin öğrenci belgesi, engelli belgesi, ölüm belgesi, sağlık kurulu raporu vb. ek belgeler teslim etmeleri gerekebiliyor.
Kısacası başvuru sahibinin ya da hane bireylerinin sağlık sorunlarının mevcut olması ya da hane bireylerinin muhtaç duruma düşmelerine neden olabilen ‘ölüm’ vb. özel durumlarının olması halinde belediyeler; kişilerden ek belgeler talep edebiliyorlar.
Örneğin, en az %40 engel oranına sahip olan engelli bireylerin 2024 engelli belgesi, kronik hastaların sağlık kurulu raporu teslim etmeleri gerekiyor.
Eşi vefat etmiş ve bu yüzden muhtaç konuma düşmüş olan işsiz ve gelirsiz dul kadınların ise vefat eden eşlerine dair ölüm belgesini belediyeye götürmeleri gerekiyor.
Aynı zamanda ailedeki öğrenci bireyler için öğrenci belgesi isteniyor.
Belediyelerin gıda ve erzak yardımına başvuranlar, başvuru sonuçlarını e-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden takip edebiliyorlar.
Başvuru sonuçlarını başvurdukları belediyeyi, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü arayarak ya da başvuru adreslerine giderek de öğrenebiliyorlar.
Başvuru sonuçları, ALO153 Beyaz Masa hattı aranarak da öğrenilebiliyor.
E-devlet platformu üzerinden başvuru sonucunuzu takip etmek adına https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.
Belediye erzak ve gıda yardımı başvurularının sonuçlanması, genellikle 15-30 gün sürüyor.
Yoğunluk halinde süre, uzayabiliyor.
Başvurusu onaylanan hak sahipleri; başvurularının açıklandığı tarihten sonra ortalama 15-30 gün içerisinde ev adreslerinde gıda ve erzak içeren kolileri teslim alabiliyorlar.
Belediyeler tarafından yapılan gıda ve erzak yardımı; düzenli yani her ay için olabiliyor.
Her ay için yapılan yardımlar, genelde işsiz ve gelirsiz yani hanesinde sigortalı çalışan birey olmayanlar için yapılıyor.
Yapılan gıda ve erzak yardımı; tek seferli ya da yılda birkaç seferli örneğin 4-5 sefer için de olabiliyor.
Bu noktada başvurulan belediyenin bütçesi, başvurusu onaylanan kişinin muhtaçlık seviyesi, bu kişinin hanesindeki kişi ve çocuk sayısı vb. faktörler; yardımların her ay için mi yoksa yılda birkaç sefer için mi olacağı üzerinde belirleyici oluyor.
Ülkemizdeki tüm belediyeler; Ramazan aylarında, Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde yoksul vatandaşlara gıda ve erzak içeren koliler dağıtıyorlar.
Düzenli olarak gıda yardımı alıp alamayacağınıza dair bilgi alabilmek için belediyenize danışabilirsiniz.
Belediyeler tarafından dağıtılan gıda ve erzak kolilerinin ağırlığı; genellikle ihtiyaç sahiplerinin hanelerindeki kişi sayılarına göre değişiyor.
Kalabalık aileler için daha ağır gıda ve erzak kolileri dağıtılabiliyor.
Bazı belediyeler ise gıda ve erzak yardımını para yardımı şeklinde tercih edebiliyorlar.
Bu durumda belediyeler, başvurusu onaylananların banka hesaplarına, genellikle de PTT hesaplarına gıda yardım parası yatırıyorlar.
İBB, Ankara, Bursa, İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi birtakım belediyeler ise gıda yardımı olarak, yoksul vatandaşlara sosyal destek kartı dağıtıyorlar.
Vatandaşlar, belediyeleri tarafından kendilerine verilen sosyal destek kartlarına düzenli olarak yüklenen yardım paraları ile market alışverişlerini karşılayabiliyorlar.
Migros, BİM, A101 vb. belediyelerinin anlaşmalı olduğu marketlerden alkol ve tütün ürünleri dışında kalan gıda, erzak, kişisel bakım, temizlik malzemesi vb. malzemeleri bu kartları ile alabiliyorlar.
Belediye gıda yardımları, genelde her ay dağıtılıyor. Ancak kesin bir tarih bulunmuyor.
İlk gıda ve erzak yardımları ise başvurunun onaylanmasından sonra ortalama 15 gün ya da 1 ay içerisinde teslim edilmiş oluyor.
Her Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde de gıda ve erzak dağıtımları yapılıyor.
Belediye gıda ve erzak kolilerinde yer alan gıda ve besinler; başvurulan belediyeye göre değişiklik gösterebiliyor.
Gıda ve erzak kolilerinde yer alan temel besinleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Başvurulan belediye; başvuruları değerlendirirken başvuru sahipleri tarafından teslim edilen belgelerin sahte olup olmadığını araştırıyor.
Başvuru sahiplerinin başvuru formunda paylaştıkları bilgilerin doğruluğu da araştırılıyor.
Ardından başvuru şartlarını taşıyan, belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim eden kişilerin başvurularını onaylıyor.
Gerekli gördüğü hallerde vatandaşların evine başvuru sahibinin sosyo-ekonomik durumuyla ilgili bilgi içerikli rapor hazırlamaları için bir komisyon gönderebiliyor.
Komisyon tarafından kendisine teslim edilen raporu da inceledikten sonra erzak ve gıda yardımı alacak kişileri kararlaştırıp; başvuruların olumlu veya olumsuz sonuçlarını e-devlet platformunda yayınlıyor.
Başvuru sonuçlarını, başvuru sahiplerinin telefonlarına SMS ile de gönderiyor.
Başvurusu onaylananlar, gıda ve erzak yardımı alabiliyorlar.
Gıda ve erzak içeren yardım kolileri; hak sahiplerinin ev adreslerine teslim ediliyor.
Yani kişilerin yardım kolilerini alabilmeleri için belediye binasına ya da sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine gitmeleri gerekmiyor.
Belediyeler; muhtarlık, jandarma, basın gibi farklı kurumlar tarafından kendilerine bildirilen yoksul vatandaşlar için de gıda ve erzak yardımı yapabiliyor.
Yani bazı kişiler; belediyelere başvurmasalar dahi belediyeler yoksul kişiler için re’sen yardım yapabiliyorlar.
Bu yazımızda belediye gıda ve erzak yardımı başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık.
Sizler de belediyenizden gıda ve erzak yardımı alıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir; önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.