DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur? İcra Ne Zaman Gelir?

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur? İcra Ne Zaman Gelir?
24.04.2024 19:17 | Son Güncellenme: 25.04.2024 00:25

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur? Kredi kartı bankaların geri ödenmesi şartıyla sisteme kayıtlı olan kullanıcılara verdiği maddi destektir. Bankalar bu desteği verirken talepte bulunan kişinin uygunluğunu kontrol etmektedir.

Bankalardan kredi kartı aldıysanız sizinde belirlediğiniz tarihler arasında kredi kartının ekstresini, kredinin ise aylık yatırılması gereken tutarı düzenli olarak ödemeniz gerekmektedir.

Bankalar kredi kartı borcunuzu veya kredi borcunuzu ödeyemediğinizde size bazı imkanlar sunmaktadır. Eğer hala ödeme yapılmıyorsa maalesef yasal takip başlatılmaktadır.

Aşağıdaki yazımızdan kredi ve kredi kartı ödenmezse sonuçlarının neler olacağı, yeni ödeme planının nasıl yapılacağı, kredi borcu ödenmezse hangi durumlarda eve haciz geleceği gibi bu konu ile ilgili daha birçok detay bulunmaktadır.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Hukuki Süreç Nasıl Başlar?

Kredi borcunuzu ödeyemediğinizde banka sizinle iletişime geçmektedir. Borcu ne zaman ödeyeceğiniz veya kaç gün içerisinde ödeme yapacağınız ile ilgili bilgi alır. Borcu bir ay ödemediğinizde gerekli kayıtlar banka kayıtlarında tutulur. Bu süre 3 ayı bulduğunda hukuki süreç başlatılmaktadır.

Bankalar kredi kartı borcu ödenmediğinde ilk ay için sadece size SMS ile borcunuzun ödenmediğine dair uyarı SMS gönderir. 2 . ayda ise kredi kartı borcu halen ödenmezse ise kredi kartınız nakit çekimi kapatılır ve yasal faiz işletilir. 3 ay yani 90 gün ödenmeyen kredi kartı borcu için ilk olarak kartınız tamamen kullanıma kapatılır ve size tüm kredi kartı borcunu ödemek için ek 7 gün süre verilir.

7 gün süre içinde banka ile görüşüp kredi kartı borcunu yapılandırabilir yada kartın borcunun tamamını ödeyebilirsiniz. Eğer 7 gün sonunda halen borcunuzu ödemezseniz yasal takip süreci başlar ve kredi kartı borcu bankanın tahsilat birimine devredilir.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Kadar Faiz Gelir

2024 yılı için kredi kartı borcu ödenmezse faiz oranları aşağıdaki gibidir:

  • Akdi faiz oranı: % 6,26
  • Gecikme faiz oranı: % 6,56

Akdi faiz oranı, kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının ödenmesi durumunda uygulanan faiz oranıdır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında bir ödeme yapılması durumunda, ödenmeyen kısma gecikme faizi uygulanır.

Gecikme faizi oranı, kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının ödenmemesi durumunda uygulanan faiz oranıdır. Gecikme faizi oranı, akdi faiz oranından daha yüksektir.

Örneğin, 1.000 TL kredi kartı borcunuz olduğunu ve asgari ödeme tutarının 200 TL olduğunu varsayalım. Asgari ödeme tutarını ödediğinizde, borcunuza % 6,26 akdi faiz uygulanır. Bu durumda, borcunuzun aylık faiz tutarı 90,6 TL olur.

Asgari ödeme tutarını ödemediğinizde, borcunuza %3,56 gecikme faizi uygulanır. Bu durumda, borcunuzun aylık faiz tutarı 900,6 TL olur.

Kredi kartı borcunuzu zamanında ödememeniz durumunda, faiz oranları nedeniyle borcunuz hızla artabilir. Bu nedenle, kredi kartı borcunuzu zamanında ve tam olarak ödemeniz önemlidir.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Eve Haciz Gelir Mi?

Kredi kartı kullanıcılarının en çok merak ettiği sorulardan birisidir. Kredi kartı borcu yüzünden eve haciz gelebilmektedir. Haciz işlemi kişinin ikamet ettiği adresin kayıtlı olduğu eve yapılmaktadır. Ancak banka avukatları eve haciz göndermek yerine maaş haczini ilk olarak uygularlar.

Fakat haciz işlemi gelmesi için kart borcunuzun ekstresini 3 ay yani 90 gün boyunca ödememiş olmanız gerekmektedir.

Böyle bir durumla karşılaşırsanız bankaya giderek borcunuzu yapılandırabilirsiniz.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Kefile Ne Olur?

Bankalar yüksek miktarda kredi çekenlerden kefil talep etmektedir. Bunun nedeni ise eğer krediyi çeken kişi borcu ödemezse borcun kefil olan kişiden temin edilmesini sağlamaktır. Bir kişiye kefil olan biri de aslında o borcun altına girmiş demektir. Eğer borcu iki tarafta ödemezse kefil olan kişinin mallarına da haciz uygulanacaktır. Bu nedenle birine kefil olmadan birkaç defa düşünmenizi öneririz.

Kredi kartı borcu için asıl borçlu kişiden tahsilat yapılamaması durumunda kefilden borcun ödenmesi talep edilir ve kefil borçtan tamamen sorumludur.

Kredi Kartı Borcunu Ödemek İçin Başka Bankalardan Kredi Çekmek Mümkün Mü?

Kredi kartı borcunu ödemek için diğer bankalardan kredi çekebilirsiniz. Para çekmek istediğiniz bankalar kredi kapat kredisi verebilmektedir. Bankalar krediniz notunuzu ve gelir durumunuzu inceleyerek uygun görüldüğü takdirde bu krediyi vermektedir.

Özelikle bir çok bankadan kredi kartı alan kişiler kredi kartı borçlarını tek bankaya yönlendirerek tüm kart borçlarını tek çatıda toplayabilir. Bankalar genelde diğer bankalara ait kredi kartını kapatması şartını kabul eden kişilerin kart borçlarını yapılandırmaktadır.

Kredi Kartı Borcu 1 Gün Geçikirse Ne Olur

Kredi kartı borcunuzu son ödeme tarihinden 1 gün sonra bile ödeseniz, bu gecikme olarak kabul edilir. Gecikme nedeniyle borcunuza gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi oranı, bankadan bankaya değişebilir. Ancak Türkiye’de 2024 yılı için ortalama gecikme faizi oranı %3,56’dır.

Kredi kartı borcunuzu 1 gün geciktirmeniz durumunda aşağıdaki olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz:

  • Gecikme faizi: Gecikme faizi oranı, akdi faiz oranından daha yüksektir. Bu nedenle, borcunuzu 1 gün geciktirmeniz durumunda bile faiz ödemeniz gerekir.
  • Kredi notunuzun düşmesi: Kredi notunuz, kredi geçmişiniz ve ödeme alışkanlıklarınıza göre hesaplanır. Kredi kartı borcunuzu 1 gün geciktirmeniz durumunda kredi notunuz olumsuz etkilenir. Bu durum, gelecekte kredi çekmenizi zorlaştırabilir.
  • Yasal takip süreci: Kredi kartı borcunuzu 90 gün boyunca ödemezseniz, bankalar yasal takip sürecini başlatabilir. Yasal takip süreci başlatılması durumunda, kredi kartınız kullanıma kapatılabilir ve borcunuz haciz yoluyla tahsil edilebilir.

Kredi kartı borcunuzu 1 gün geciktirmemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

  • Kredi kartı borcunuzu takip edin: Kredi kartı borcunuzun son ödeme tarihini ve asgari ödeme tutarını takip edin.
  • Kredi kartı borcunuzu zamanında ödeyin: Kredi kartı borcunuzu son ödeme tarihinden önce ödeyin.
  • Kredi kartı borcunuzu ödeyemediğiniz durumlarda bankayla iletişime geçin: Kredi kartı borcunuzu ödeyemediğiniz durumlarda, bankayla iletişime geçerek yapılandırma gibi alternatif çözümleri değerlendirebilirsiniz.

Kredi Kartı Borcu 90 Gün Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı borcu 2 ay ödenmezse banka müşterisine 30 gün daha hak tanımaktadır. Eğer bankanın tanıdığı 30 günlük hakta da ödeme yapılmazsa banka avukatları kişi hakkında yasal işlem başlatmaktadır. Avukat borcu olan kişi ile iletişime geçer ve borcun ödenmesi ile ilgili uyarı yapmaktadır. Borcu olan vatandaş çalışıyorsa maaşının bir kısmına ya da tamamına haciz işlemi uygulanır. Eğer yoksa bankada kayıtlı ikamet adresine haciz işlemi uygulanır.

Kredi kartı borcu için kritik süre 90 gün yani 3 aydır. Banka tüm uyarı ve bildirimlere karşı kredi kartı borcunu ödeyen kişiye 90 gün sonunda tüm borçlarını yasal faizi ile beraber ödemesi için ek 7 günlük süre tanır. 7 gün içerinde ödenmeyen borç için banka avukatları aracılığı ile yasal takip sürecini başlatır.

Kredi Kartı Borcunu Ödeyemeyenlerin Yapması Gerekenler

  • Eğer 90 gün boyunca bankaya olan borçlarınızı ödeyemezseniz bankaya giderek borcun yapılandırılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Eğer kredi kartı borcu veya kredi borcu ödeyemezseniz banka ile iletişime geçerek kendinize uygun bir ödeme planı çıkarabilirsiniz.
  • Banka avukatı veya banka ile anlaşma yapılabilmektedir.
  • Kredi borcunu ödeyebilmek için başka bankadan kredi çekmekte bir seçenektir.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Hapse Girilir Mi?

Ekonomik şartlardan ve virüsün etkisiyle insanlar borçlarını ödeyemez hale gelmiştir. Birçok insan borçlarını ödeyemediği için kredi borcu ödenmezse hapse girip girmeyeceğini merak etmektedir. Borcunuzu 3 ay ödemediğinizde banka borçlu ile iletişime geçecektir. Bu konu ile banka borçluya çeşitli imkanlar sağlamaktadır. İlk olarak borcun yapılandırabilirsiniz.

Kendinize özel bir ödeme planı çıkarabilirsiniz. Daha sonra banka avukatı ile iletişime geçebilir ve borç ile ilgili anlaşma yoluna gidebilirsiniz. Bunların hiçbir yapılmadıysa banka evinize icra gönderir ve hesaplamalar ile banka borcunuzun bir kısmı ya da tamamı kapanır. Eğer kapanmazsa ve karşılanamıyorsa başka yöntemler denenebilir fakat hala ödeme yapılmadıysa en son hapis cezası uygulanır.

Aynı zamanda borçlu ödeme şartını ihlal ederse, eğer bankada belirtilen kazancı dışında bir kazanç elde ederse ve bankaya bildirmezse, gerçeğe aykırı bir beyanda bulunursa, nafaka borcunu ödemezse borçluya hapis cezası uygulanmaktadır.

Kredi Kartı Borcu Kaç Ay Ödenemzse İcra Gelir

Kredi kartı borcu 90 gün boyunca ödenmezse icra gelir. Kredi kartı borcunun 90 gün boyunca ödenmemesi durumunda, bankalar yasal takip sürecini başlatabilir. Yasal takip süreci başlatılması durumunda, kredi kartınız kullanıma kapatılabilir ve borcunuz haciz yoluyla tahsil edilebilir.

Kredi kartı borcunun 90 gün boyunca ödenmemesi durumunda aşağıdaki işlemler gerçekleştirilir:

  • Banka, borçluya bir ödeme emri gönderir. Ödeme emri, borçlunun borcunu 10 gün içerisinde ödemesini veya yapılandırma için bankayla iletişime geçmesini bildirir.
  • Borçlu, ödeme emri tarihinden itibaren 10 gün içerisinde borcunu ödemezse, banka icra takibi başlatır.
  • İcra takibi başlatılması durumunda, borçlunun malları haczedilmeye başlar.

Kredi kartı borcunuzu 90 gün boyunca ödeyemediğiniz durumlarda, bankayla iletişime geçerek yapılandırma gibi alternatif çözümleri değerlendirebilirsiniz. Yapılandırma, borcunuzun vadesinin uzatılması ve taksitlendirilmesi anlamına gelir. Bu sayede, borcunuzu daha kolay ve makul bir şekilde ödeyebilirsiniz.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Emekli Maaşına Haciz Konur Mu?

5510 sayılı Yasa’nın 93. Maddesine göre emekli maaşlarına kredi kartı borcu ödenmezse haciz konulamamaktadır. Emekli maaşına yalnızca SGK ödemeleri ve nafaka borçları nedenlerinden dolayı haciz işlemi uygulanmaktadır.

Daha önceleri bankalar emekli maaşlarına diledikleri gibi haciz koyabilirken yapılan son düzenleme ile beraber emekli maaşına haciz konulamamaktadır. Ancak bazı bankalar emekli maaşı ile kredi çekmek isteyen kişilerden kredi kartı borcunu ödemesi için maaştan otomatik talimat verilmesi şartını istemektedir.

Kredi Borcu Ödenmezse Kredi Notu Nasıl Etkilenir?

Kredi kartı borcunuzu ödenmediğinde kredi notunuz olumsuz etkilenmektedir. Borcunu ödeyemeyen kişiler kara listeye alınır ve 5 yıl gibi bir süre kredi çekemez. Bankanı kredi kartı imkanından da faydalanamaz.

Kredi kartınızı asgari tutardan az ödenmesi yada 1 gün bile geç ödenmesi kredi puanınızı olumsuz olarak etkilemektedir. Ayrıca kredi kartı limitinizi eksiye düşene kadar kullandınız da bile kredi puanınız düşer.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Borcunuzu ödeyemediğinizde banka yetkilisi ile iletişime geçerek yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Yapılandırma talebinde bulunurken banka yetkilisine borcunuzu zamanında ödeyeceğinizi belirtmeniz gerekmektedir. Fakat yapılandırma da faiz oranları değişiklik göstermektedir.

Kredi kartı borcunuz ödeyemeyecek durumda iseniz mutlaka ilerde sorun yaşamamak için borcunuzu yapılandırmak için bankanız ile görüşebilirsiniz. Yasal olarak kredi kartı borcunuzu en fazla 12 ay taksit olacak şekilde yapılandırabilirsiniz.

Kredi kartı borcu yapılandırmasında kredi çeker gibi faiz oranı eklenecektir.

Kredi Kartı Borcu Kaç Ay Taksitlendirilebilir?

Kredi kartı borcunuzu en fazla 12 ay yapılandırabilirsiniz. Bu sizi biraz rahatlatacaktır. Taksitlendirme yaptıktan sonra borcunuzu zamanında ödemeniz gerekmektedir.

Fakat bazı durumlarda yapılandırma 72 ay olabilmektedir. Konut kredisi ve taşıt kredisi için 72 ay olan kredi borçları 72 ay yapılandırılamamaktadır.

Kredi Borcu Yapılandırma Kaç Defa Yapılır?

Taşıt kredisi, ev kredisi ve kredi kartı borcu olan vatandaşlar borçlarını en fazla 5 kez yapılandırabilmektedir. Eğer borçlarınızı ödemekte zorlanıyorsanız borçlarınızı yapılandırabilirsiniz.

Yapılandırılmış Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur

Kredi borcunu zamanında ödemediğinizde yapılandırmak için başvuruda bulunduğunuzda faiz indirimi borcun uygun taksitler halinde ödenmesi için size kolaylık sağlanır. Yapılandırılan kredi kartı yapılandırma sonra ödenmediğinde yapılan faiz indirimi ve taksit seçeneği iptal olur ve yasal takip süreci tekrar başlayarak icre işlemleri başlatılır.

1 Ay Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur

Düzenli olarak kredi kartını ödeyen bir çok bazı nedenlerden dolayı kredi kartını 1 ay ödemediklerinde ilk olarak kredi puanı etkileneceği gibi kredi kartı borcundan dolayı nakit çekime kapatılır.

Kredi Kartı Borcu Sorgulama

Kredi kartı borcunuzu e-Devlet sisteminden öğrenebilirsiniz. Bankayı arayarak veya mobil bankacılık sistemi T.C. kimlik numarasını girerek kredi borcunuzu sorgulamanız mümkündür.

Kredi kartı borcu icralık olmadığı sürece bakanın mobil uygulamasından öğrenebilirsiniz. Yasal takibe girmiş kart için ise bankayı arayarak kredi kartı borcu sorgulayabilirsiniz.

E-Devlet Kredi Kartı Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Devlet sisteminden kredi ve kredi kartı borcunuzu sorgulayabilirsiniz. E-Devlet sisteminden sorgulama yapabilmeniz için https://www.turkiye.gov.tr/ linkine tıklayarak sisteme giriş yapmalısınız. Borç sorgulamak için arama kutusuna borç sorgulama yazarsanız borçlarınızı öğrenebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.