DOLAR
34,9429
EURO
36,5982
ALTIN
3.018,22
BIST
10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu ve Başvuru Sorgulama

Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu ve Başvuru Sorgulama
13.02.2024 13:51 | Son Güncellenme: 13.02.2024 18:48

Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu ve Başvuru Sorgulama; İhtiyaç sahibi vatandaşlara 2024 yılında da ayni ve nakdi yardımlarda bulunmaya devam eden kaymakamlıklar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde muhtaç TC vatandaşlarına sahip çıkıyor.

Yoksul vatandaşlar; kaymakamlık yardımlarından faydalanabilmek adına ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabiliyorlar.

İhtiyaç sahipleri; para yardımının yanı sıra gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, eşya ve mobilya yardımı vb. yardımlar alabilmek adına da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca kaymakamlık para yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kaymakamlık para yardımı kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Kaymakamlık Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Kaymakamlıklar tarafından yapılan en önemli ayni ve nakdi yardım çalışmalarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Para yardımı(nakdi yardım)
  • Gıda ve erzak yardımı
  • Çocuklar için eğitim, burs yardımı
  • Çocuklar için kırtasiye yardımı
  • Giysi yardımı
  • Mobilya ve eşya yardımı
  • Elektrik tüketim desteği yardımı
  • Kronik hastalar için yapılan elektrik tüketim desteği yardımı
  • Kira yardımı
  • Doğalgaz fatura yardımı
  • Çocuklar için şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları
  • Çocuklar için SED yardımı
  • Engellilere engelli aylığı bağlanması
  • 65 yaş ve üstü yaşlılara yaşlılık aylığı bağlanması
  • Eşi vefat eden dul kadınlara ve çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlanması
  • Tüberküloz, silikozis ve SSPE hastalarına aylık bağlanması
  • Muhtaç, şehit ve gazi yakınlarına yönelik olarak yapılan yardımlar
  • Şartlı gebelik ve şartlı doğum yardımları
  • Diğer yardımlar

Kaymakamlık para yardımına muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar; başvurabiliyorlar.

Şartlı eğitim, şartlı sağlık ve SED yardımı gibi muhtaç aile çocuklarına yönelik olan yardımlardan kendisinin ve eşinin düzenli bir işi mevcut olmayan anneler yararlanabiliyorlar.

Yani bazı yardımlar; muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar için yapılırken, bazı yardımlar ise işsiz ve gelirsiz vatandaşlar için yapılıyor.

Kaymakamlıklar tarafından yapılan en önemli yardımlardan biri olan gıda ve erzak yardımı kapsamında işsiz olan ya da muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşların ikametgah adreslerine kadar içerisinde makarna, bulgur, şehriye, mercimek, salça, yağ vb. yemeklik malzemeler içeren gıda ve erzak kolileri teslim ediliyor.

Giysi yardımı dahilinde muhtaç kişilere ve çocuklarına mont, kaban, ayakkabı, elbise vb. giyim ihtiyaçlarına yönelik temel malzemeler dağıtılırken; elektrik tüketim desteği kapsamında ihtiyaç sahiplerinin aylık fatura giderlerinin belirli bir kısmı yardım aldıkları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından karşılanıyor.

Kaymakamlık para yardımı; tek seferli, yılda birkaç seferli ya da her ay için yani düzenli olabiliyor.

Yapılan para yardımının miktarı ve sürekli olup olmayacağı üzerinde başvurulan vakfın bütçesi, başvuru sahibinin ekonomik durumu, başvuru sahibinin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı ve muhtaçlık durumu gibi faktörler belirleyici oluyor.

Kaymakamlık tarafından öğrenciler için yapılan şartlı eğitim yardımı kapsamında annelerin PTT hesaplarına her ay için bir miktar para yatırılıyor. Şartlı eğitim yardımının sürekli olabilmesi için annelerin hesaplarına yatırılan yardım parasını mutlaka çocuklarının eğitim masraflarını karşılamak amacıyla kullanmaları gerekiyor.

Hakkında bakım tedbir kararı alınmış ve sosyal hizmetlerde konaklayan ya da henüz hakkında bakım tedbir kararı alınmış olmamasına rağmen para yardımı ile desteklenmedikleri takdirde muhtaç konuma düşecek olan çocuklar için yapılan SED yardımı ile çocukların daha iyi yaşam standartlarına erişmeleri sağlanmış oluyor.

Doğalgaz faturalarını ödemekte zorlanan kişiler; kaymakamlıklara başvurarak, doğalgaz fatura yardımı alabilirken, aylık kira borçlarını ödeyemeyen kişiler ise başvurularının onaylanması halinde kira yardımı alabiliyorlar.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yapılan doğalgaz fatura yardımı ya da kira yardımı, ihtiyaç sahiplerinin faturalarının ya da kira borçlarının tamamının ya da belirli bir kısmının ödenmesi şeklinde olabiliyor.

Kaymakamlık yardımlarına dair ayrıntılı bilgi alabilmek adına ALO183 ya da ALO144 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi para yardımı almak isteyenler; ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurabiliyorlar.

Kişilerin gerek para yardımı gerekse diğer ayni yardım türlerinden faydalanmaya başlayabilmeleri için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gittiklerinde burada başvuru formu doldurmaları ve kendilerinden istenilen belgeleri zamanında vakfa teslim etmeleri gerekiyor.

Ön başvurular ise e-devlet platformu üzerinden hızlıca yapılabiliyor.

Kaymakamlık para yardımına ihtiyacı olanlar, TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile başvurularını kolaylıkla e-devlet üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.

Henüz e-devlet şifresi olmayanlar, kendilerine en yakın herhangi bir PTT şifresinden 2 TL ödeyerek, e-devlet şifrelerini alabiliyorlar.

Kaymakamlık para yardımı ön başvurularınız için hemen https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.

Bu link üzerinden para yardımının yanı sıra gıda ve erzak yardımı, doğalgaz fatura yardımı, kira yardımı vb. sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yürütülmekte olan diğer yardımlara da başvurabilirsiniz.

Ön başvurunuzun onaylanması halinde randevu tarihinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gerekli belgeleri teslim ederek, başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Ön başvurularınız için dilerseniz; ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını da arayabilirsiniz.

E-Devlet Kaymakamlık Para Yardımı Başvuru Formu

Kaymakamlıktan nakdi yardım almak isteyen ihtiyaç sahipleri, ön başvurularını yukarıda da bahsettiğimiz gibi e-devlet platformu üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.

Yoksul vatandaşlar, 1100 TL pandemi sosyal destek ödemesine de e-devlet üzerinden başvurabiliyorlar.

Kişilerin başvuruları esnasında başvuru formunda kendilerine yöneltilen sorulara mutlaka doğru ve eksiksiz yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Pandemi 1100 TL sosyal destek ödemesine e-devlet üzerinden başvurmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-pandemi-sosyal-destek-on-basvurusu linkini tıklayabilirsiniz.

Başvurunuzun onaylanması üzerine size en yakın PTT şubesine gidip, TC kimlik numaranız üzerinden hesabınıza yatırılan sosyal destek ödemesini vezneden çekebilirsiniz.

Kaymakamlık Para Yardımı Başvuru Formu

Gerek e-devlet platformundan gerekse sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, para yardımına başvuran kişilerin mutlaka para yardımı başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu formda ihtiyaç sahiplerinin meslek, aylık kazanç, aylık harcama, adres, iletişim ve tel no vb. sorulara yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Başvuru formu ile başvuru sahiplerinin ihtiyaç sahibi olup olmadıkları tespit ediliyor.

Para yardımı ve diğer tüm yardımlar, ihtiyaç sahipleri için yapıldığından ihtiyaç sahibi olmamalarına rağmen yardımlara başvuranlar ve yardım almak adına sigortalı bir iş ya da düzenli gelir sahibi olmalarına rağmen kendilerini yoksul olarak gösterenler hakkında cezai yaptırım uygulanıyor.

Bu kişilerden aldıkları tüm para yardımlarını güncel faizleriyle birlikte para yardımı aldıkları vakfa geri ödemeleri talep ediliyor.

Aynı şekilde muhtaçlıkları sona ermesine rağmen para yardımı almaya devam edenler hakkında da cezai yaptırım uygulanıyor.

Cezai yaptırım dahilinde geri ödeme yapmayan kişiler ise yardım aldıkları vakıf tarafından mahkemeye veriliyor.

Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Kaymakamlık para yardımı başvuru detaylarını öğrenmek, başvuru esnasında teslim etmeniz gereken belgelerin tam listesine dair bilgi alabilmek için 7/24 ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Bu hatları arayıp, ön başvurularınızı gerçekleştirebileceğiniz gibi başvurunuzun son durumunu takip edebilmek adına da bu hatları arayabilirsiniz.

Ön başvurularınız için bağlı olduğunuz yani ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabilirsiniz.

Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ayni ya da nakdi yardım almak için başvuran ihtiyaç sahiplerinin başvuruları esnasında bazı belgeler teslim etmeleri gerekiyor.

Teslim edilmesi gereken en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Ev kira sözleşmesi
  • Hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Hane bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Ek belgeler

**İhtiyaç sahiplerinin teslim etmeleri gereken belgeler, hane bireylerinin özel durumlarına ya da mevcut sağlık sorunlarına bağlı olarak da değişebiliyor.

Örneğin, kronik hastaların tam teşekküllü bir hastaneden aldıkları sağlık kurulu raporunu, engelli bireylerin ise 2024 engelli belgesini teslim etmeleri gerekiyor.

Teslim etmeniz gereken ek belgelerin tam listesi için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Kaymakamlık Para Yardımı Kimlere Verilir?

Kaymakamlık para yardımına sigortalı bir işte çalışmayanlar, düzenli geliri olmayanlar ya da sigortalı işte çalışmalarına veya düzenli gelir sahibi olmalarına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar, başvurabiliyorlar.

Lakin işsiz olmalarına ya da muhtaçlık sınırının altında yaşamalarına rağmen hane bireylerinin üzerine kayıtlı değerli menkul veya gayrimenkul tespit edilmesi durumunda ihtiyaç sahiplerinin başvuruları kabul edilmiyor.

Para yardımının kimlere verildiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • İşsiz ya da gelirsiz vatandaşlar
  • En az %40 engel oranına sahip olan engelli bireyler
  • Kronik hastalar
  • Eşi ölmüş, eşi cezaevine girmiş ya da eşinden boşanmış olan dul kadınlar
  • Afetzedeler
  • 65 yaş ve üstü yaşlı bireyler
  • Şehit ve gazi yakınları
  • Muhtaç asker aileleri
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar

Yukarıdaki kişiler; kendilerinden talep edilen belgeleri zamanında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim etmeleri şartıyla para yardımı alabiliyorlar.

Kaymakamlık Para Yardımı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Kaymakamlık para yardımı başvuruların sonuçlanması, başvurulardaki yoğunluk durumuna bağlı olarak birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebiliyor.

Bazen yardımların sonuçlanması, 3-4 aya kadar da uzayabiliyor.

Kaymakamlık Para Yardımı Her Ay mı Veriliyor?

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, genellikle Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde ihtiyaç sahiplerine nakdi yardımda bulunuyor.

Para yardımları, bayram öncesi kişilerin PTT hesabına yatırılıyor.

Gerçek anlamda muhtaç ve ihtiyaç sahibi oldukları tespit edilen kişilere her ay için düzenli nakdi yardım yapılabiliyor.

Bu kişiler, muhtaçlıkları sona erene dek bağlı oldukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından para yardımı alabiliyorlar.

Açık Kapı Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç sahibi vatandaşların sosyal yardım ön başvurularını daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olabilmek adına oluşturulan Açık Kapı sitesi üzerinden yoksul vatandaşlar; kaymakamlıklara ve valiliklere her türlü sosyal yardım taleplerini, soru, görüş ve önerilerini iletebiliyorlar.

Açık Kapı sitesi üzerinden başvuru formu doldurmak suretiyle ön başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Açık Kapı üzerinden kaymakamlık yardımlarına başvurmak isteyenlerin ise https://www.acikkapi.gov.tr/ linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar, anasayfada bulunan ‘Başvuru Yap’ kategorisine dokunup, başvuru yapabiliyorlar.

E-Devlet kategorisine dokunup, TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Kaymakamlık Para Yardımı Nasıl Alınır?

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, kişilerin para yardımı başvurularını detaylıca değerlendiriyor.

Değerlendirme sürecinde kişilerin başvuru formunda beyan ettikleri bilgilerin ve teslim ettikleri belgelerin doğru olup olmadıklarını araştırıyorlar.

Muhtaç ve ihtiyaç sahibi olduklarını tespit ettikleri kişilere para yardımında bulunuyorlar.

Değerlendirme aşamasında muhtaç ve ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine bir inceleme komisyonu gönderebiliyorlar.

Komisyon tarafından kendilerine teslim edilen belgeleri de değerlendirip, başvur sonuçlarını açıklıyorlar.

Sonuçlar, hem e-devlet platformunda açıklanıyor hem de kişilerin telefonlarına SMS ile gönderiliyor.

Para yardımı başvurusu onaylananlar, başvurunun açıklanmasından sonra ortalama 15 gün içerisinde PTT hesaplarına yatırılan yardım parasını çekebiliyorlar.

Kaymakamlık Para Yardımı Başvuru Sorgulama

Kaymakamlık para yardımı ya da ayni yardım başvuru sonuçlarınızı öğrenmek için başvurduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilir ya da vakfa gidebilirsiniz.

ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayarak da sorgulama yapabilirsiniz.

E-devlet üzerinden de başvurunuzun son durumunu takip edebilirsiniz.

E-devlet üzerinden sorgulama yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Kaymakamlık para yardımının PTT hesabınıza yatırılıp yatırılmadığını ise https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linki üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaymakamlık Yardım Parası Ne Kadar?

Kaymakamlık tarafından ihtiyaç sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılan yardım parasının miktarı başvuru sahibinin muhtaçlık seviyesine, hanesindeki kişi sayısına ve vakıf bütçesine göre belirleniyor.

Tek seferde 1000 TL, 3000 TL, 3500 TL gibi farklı rakamlarda ödeme yapılabiliyor.

Elektrik Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimlere Verilir?

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıf kaydı olan kişiler, kaymakamlık elektrik fatura yardımı alabiliyorlar.

Kişiler, PTT şubelerine faturalarını ödemek için gittiklerinde faturalarını indirimli olarak ödeyebiliyorlar.

Vakıf kaydı olanların elektrik fatura indirimi kazanabilmeleri için ek bir başvuru yapmaları gerekmiyor.

Vakıf kaydı olmayanların ise vakfa giderek, başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişiler, elektrik faturası yardımı alabiliyorlar.

Elektrik tüketim desteği kapsamında 1-2 kişilik aileler elektrik faturalarında aylık 75kw, 2-3 kişilik aileler aylık 100kw, 4 kişilik aileler aylık 125kw, 5 ve üstü kişilik aileler ise aylık 150kw elde edebiliyorlar.

Doğalgaz Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimlere Verilir?

Doğalgaz fatura yardımı almak isteyenler; başvurularını e-devlet üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.

Bu yardıma da muhtaçlık sınırının altında yaşayan tüm TC vatandaşları başvurabiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan yardım kapsamında başvuru sahiplerinin muhtaçlık durumuna göre 450 TL ile 1150 tl arasında fatura yardımı yapılıyor.

Yardımlar, yılda 4 sefer için yapılıyor.

Gıda ve Erzak Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimlere Verilir?

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yapılan en önemli yardımlardan olan gıda ve erzak yardımı dahilinde ihtiyaç sahiplerinin adreslerine gıda ve erzak içeren koliler teslim ediliyor.

Ön başvurular, e-devlet üzerinden yapılabiliyor.

Gıda ve erzak yardımı almak isteyenler de sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurabiliyorlar.

Bu yardımdan da muhtaçlık sınırının altında yaşayan aileler, yararlanabiliyorlar.

Yapılan gıda ve erzak yardımı yılda tek seferli olabileceği gibi yılda birkaç sefer ya da her ay düzenli olarak da yapılabiliyor.

Genellikle her Ramazan ayı ve Kurban bayramı öncesinde yoksul kişilerin ikametgah adreslerine kadar gıda ve erzak kolileri teslim ediliyor.

Bu yazımızda kısaca kaymakamlık para yardımı nasıl alınır? Kaymakamlık para yardımı kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalıştık.

Sizler de sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından para yardımı ya da diğer yardımlardan alıyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.