Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Sorgulama 2024; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın annelerin ve çocuklarının korunmasına yönelik olarak gerçekleştirdiği en önemli sosyal yardım türlerinden biri olan şartlı eğitim yardımı sayesinde; muhtaç anneler, çocuklarının eğitim giderlerini daha rahat bir şekilde karşılayabiliyorlar.
Yalnızca kendisinin ya da eşinin sigortalı bir işi mevcut olmayan annelerin faydalanabileceği şartlı eğitim yardımı; her ay annenin PTT hesabına yatırılıyor.
Bu yazımızda kısaca şartlı eğitim yardımı nedir? Şartlı eğitim yardımı başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 3294 sayılı kanun kapsamında kendisi ya da eşi SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı sigorta kollarından birine mensup olmayan, muhtaçlık sınırının altında yaşayan annelere çocuklarının eğitim masraflarını karşılarken kullanmaları için yaptığı maddi yardıma şartlı eğitim yardımı ismi veriliyor.
Şartlı eğitim yardımı; diğer yardımlar gibi yalnızca belirli şartları taşıyan anneler için yapılıyor.
Anneler; ortaöğretim ya da ilköğretim eğitimine devam eden çocukları için şartlı eğitim yardımına başvurabiliyorlar.
Şartlı eğitim yardım ödemeleri, annelerin PTT hesaplarına her ay için yatırılıyor.
Ancak çocuğun bir ay içerisinde 5 seferden daha fazla mazeret bildirmeksizin okula gitmemesi yani derslerini aksatması halinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından annenin PTT hesabına yatırılan şartlı eğitim yardımı ödemeleri kesiliyor.
Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY), örgün eğitime devam eden ve okulun açık olduğu aylarda bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapmayan çocuklara, sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan ailelere verilen bir yardımdır.
ŞEY başvuru şartları şunlardır:
Okula giden çocukları için şartlı eğitim yardımına başvuran anneler; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, burada şartlı eğitim yardımı başvuru formu doldurmak suretiyle bu yardıma başvurabiliyorlar.
Daha önceden sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına herhangi bir yardım alabilmek adına başvurmamış olan annelerin ise öncelikle hane başvuru kayıt formu doldurmaları gerekiyor.
Şartlı eğitim yardımına e-devlet platformundan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmi sitesinden veya internette farklı bir platformdan ise şu an için başvurulamıyor.
Başvuruların bizzat anne tarafından sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidilerek yapılması gerekiyor.
Şartlı eğitim yardımı başvuru şartlarını, başvuru için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim etmeniz gereken belgeleri öğrenmek, bu yardımdan yararlanıp yararlanamayacağınıza dair bilgi edinebilmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını 7/24 arayabilirsiniz.
Alternatif olarak, ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabilirsiniz.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi annelerin şartlı eğitim yardımı alabilmeleri için öncelikle ‘Hane Kayıt Başvuru Formu’ doldurmaları gerekiyor.
Anneler; şartlı eğitim-sağlık hak sahibi sözleşmesini ve sorgu dilekçesini doldurup, imzalayarak; şartlı eğitim yardımına başvurabiliyorlar.
0-6 yaş aralığında çocuğu olan muhtaç anneler; bu form ile şartlı sağlık yardımına yani aşı parasına da başvurabiliyorlar.
Şartlı sağlık yardımı başvurusu onaylanan annelere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay için 45 TL ödeme yapılıyor.
Şartlı eğitim-sağlık hak sahibi sözleşmesinde ve sorgu dilekçesinde anneye mesleğine, kişisel bilgilerine, aylık gelir ve gider durumuna dair bazı sorular soruluyor.
Başvurusunun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından kabul edilmesini isteyenlerin formdaki tüm soruları eksiksiz doldurmaları ve sorulara doğru yanıtlar vermeleri gerekiyor.
Şartlı eğitim yardımı başvuru sonuçları; annelerin telefon numaralarına SMS ile gönderiliyor.
Bu yüzden de tüm başvuru sahibi annelerin formda doğru ve güncel telefon numaralarını paylaşmaları gerekiyor.
Şartlı eğitim yardımı alabilmek adına başvuru formunda yanlış bilgiler beyan edenler, işsiz ve gelirsiz olmamalarına rağmen kendilerini işsiz ve gelirsiz gösterenler ve bir süreliğine şartlı eğitim ya da şartlı sağlık yardımı alanlar; sonradan yardım almaya haklarının olmadığının yardım aldıkları vakıf tarafından anlaşılması üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.
Bu kişilerin PTT hesaplarına yatırılan tüm şartlı eğitim yardımı ödemelerini vakfa geri ödemeleri gerekiyor.
Ödeme yapmayanlar ise vakıf tarafından mahkemeye veriliyorlar.
Şartlı eğitim yardımı almak isteyen muhtaç anneler; başvurularını e-devlet platformu üzerinden gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerini de öğrenmek istiyorlar.
Şartlı eğitim yardımı başvuruları, şu an için e-devlet üzerinden yapılamıyor.
Başvuruların muhtaç anneler tarafından bizzat sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidilerek yapılması gerekiyor.
Şartlı eğitim yardımına başvurmayı düşünen gelirsiz ve muhtaç annelerin başvuracakları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:
Teslim edilmesi gereken belgeler; başvuru sahibinin özel bir durumunun veya ciddi bir sağlık probleminin olup olmadığına göre de değişebiliyor.
Örneğin; eşi vefat eden dul kadınlarının ölen eşlerine dair ölüm belgesini, kronik hastaların ve engelli bireylerin ise hastalıklarına dair engelli belgesini teslim etmeleri gerekiyor.
Şartlı eğitim yardımına başvuran anneler; şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı başvuru sonuçlarını öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyorlar.
E-devlet üzerinden de başvuru sonuçlarını takip edebiliyorlar.
E-devletten başvuru sonuçlarını öğrenmek isteyen annelerin ise https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.
Şartlı eğitim yardımına başvuran annelerin mutlaka belirli başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.
Şartlı eğitim yardımından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:
Annenin şartlı eğitim yardımı alabilmesi için hanesinde sigortalı çalışan birey mevcut olmaması ve hane halkı kişi başı aylık kazancının güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olması gerekiyor.
Yani muhtaçlık sınırının altında yaşayan anneler, şartlı eğitim yardımına başvurabiliyorlar.
Şartlı eğitim yardımı yalnızca ilköğretim ve ortaöğretime giden çocuklar için alınabiliyor. Yani lise öğrencileri için şartlı eğitim yardımına başvurulamıyor.
Şartlı eğitim yardımına başvuran annelerin başvuruları, vakıf mütevelli heyeti tarafından detaylı bir şekilde değerlendiriliyor.
Yapılan değerlendirme sonrasında başvurusu onaylanan anneler, çocukları için bu yardımı alabiliyorlar.
Annelerin her ay için şartlı eğitim yardımı alabilmeye devam edebilmeleri için çocuklarının aynı ay içerisinde öğretmenlerine ve idareye herhangi bir mazeret bildirmeksizin 5 gün ve daha fazla süreyle devamsızlık yapmamaları yani derslerine devam etmeleri şartı da aranıyor.
UYARI: Hanesinde sigortalı çalışan mevcut olmamasına rağmen kendisi üzerine veya hane bireyleri üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunan annelerin yaptığı eğitim yardımı başvuruları, başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı mütevelli heyeti tarafından kabul edilmiyor.
Başvurusu olumlu sonuçlanan anneler, hem erkek hem de kız çocukları için şartlı eğitim yardımı alabiliyorlar.
2024 yılında şartlı eğitim yardımı; kız ve erkek çocuklara farklı miktarlarda ödeniyor.
şartlı eğitim yardımı ödemesi yapılıyor.
Şartlı eğitim yardımı almak isteyen muhtaç annelerin daha önce de bahsettiğimiz gibi ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmaları gerekiyor.
Yardım başvuruları, vakıf mütevelli heyeti tarafından değerlendirildikten sonra annenin PTT hesabına yatırılıyor.
Yani anneler, kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, PTT veznelerinden yardım ödemelerini çekebiliyorlar.
Annenin şartlı eğitim yardımı başvuruları, vakıf mütevelli heyeti tarafından incelendikten sonra başvuru sonuçları ortalama birkaç hafta içerisinde açıklanıyor.
Şartlı eğitim yardımına yoğunluk olması halinde başvuruların sonuçlanması daha da uzun sürebiliyor.
Vakıf mütevelli heyeti; bazı durumlarda başvuru sahibi annenin muhtaç olup olmadığına karar verebilmek için bir rapor hazırlamak üzerine annenin ikametgah adresine bir inceleme komisyonu gönderiyor.
Bu komisyon; annenin, çocuklarının ve hanesinin ekonomik ve sosyal durumuyla ilgili bir rapor hazırladıktan sonra bu raporu vakıf mütevelli heyetine teslim ediyor.
Heyet; bu raporu da inceledikten sonra şartlı eğitim yardımı almaya hak kazanan başvuru sahibi annelere dair bir liste hazırlıyor.
Başvuru sonuçlarını, SMS ile annenin telefon numarasına gönderiyor.
Aynı zamanda sonuçlar, e-devlet platformunda da açıklanıyor.
Anneler; şartlı eğitim yardımı ödemelerini PTT şubelerine giderek, çekebiliyorlar.
Şartlı eğitim yardımı ödemeleri, her ay için ve her bir çocuk için yapılmakla birlikte ödemeler annenin PTT hesabına iki ayda bir yatırılıyor.
Yani anneler, PTT veznelerinden yardım parasını iki ayda bir toplu şekilde çekebiliyorlar.
Örneğin; ortaöğretime giden erkek çocuğu için yardım alan annenin PTT hesabına iki ayda bir 90 TL yatırılıyor.
Ödemeler; Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül, Kasım aylarında annenin hesabına yatırılmış oluyor.
Şartlı eğitim yardımı başvuruları, genellikle birkaç haftalık süre içerisinde sonuca bağlanıyor.
Başvuruların yoğun olduğu durumlarda başvuruların sonuca bağlanması, birkaç aya kadar uzayabiliyor.
Anneler; iki ayda bir ayın 24’ü ile 28’i arasında hesaplarına yatırılan şartlı eğitim yardımı paralarını çekebiliyorlar.
Başvurusu onaylanan hak sahibi annelerin hesabına ilk şartlı eğitim yardımı parası, başvuru tarihinden sonra ortalama 30-45 gün içerisinde yatırılıyor. Yani kesin bir tarih bulunmuyor.
Sonraki ödemeler ise ayın 24’ü ile 28’i arasında yapılıyor.
Şartlı eğitim yardımı; yukarıda da bahsettiğimiz gibi ayın 24’ü ile 28’i arasında yatırılıyor.
Bununla birlikte yardımların hangi gün yatırılacağı üzerinde annenin TC kimlik no son hanesi de belirleyici oluyor.
TC kimlik no son hanesi 0 olan anneler, ayın 24’ünde, 2 olan anneler ayın 25’inde, 4 olan anneler ayın 26’sında, 6 olan anneler ayın 27’sinde, 8 olan anneler ayın 28’inde hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.
Şartlı eğitim yardımı ödemeleri, kimi zaman annenin PTT hesabına eksik yatırılabiliyor. Bu durum genellikle çocuğun aynı ay içerisinde 5 veya daha fazla gün okula gitmemesinden yani devamsızlık yapmasından kaynaklanıyor.
Bazen de teknik bir sorundan ötürü, şartlı eğitim yardımlarının eksik yatırılması söz konusu olabiliyor.
Şartlı eğitim yardımı ödemelerinin hesabınıza neden eksik yatırıldığını öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilir, yetkili kişilerden konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Şartlı eğitim yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan para yardımı yani nakdi yardım türleri arasında bulunuyor.
Karşılıksız olarak yapılan bu yardım; geri ödemesiz olarak yapılıyor.
Yani daha sonra annelerden ya da çocuklardan yapılan yardımlar, geri talep edilmiyor.
Başvurusu onaylanan hak sahibi anneler; şartlı eğitim yardımı ödemelerinin PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını e-devlet PTT kurum ödemeleri sorgulama sayfası üzerinden kolaylıkla öğrenebiliyorlar.
Bu noktada hak sahibi annelerin https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.
E-devlet üzerinden başvuru sonuçlarını görüntülemek isteyen kişilerin karşılaşabileceği ‘şartlı eğitim yardımı reddedildi’ ifadesi; başvuru sahibi annenin başvurusunun kabul edilmediği anlamına geliyor.
Düzenli bir şekilde şartlı eğitim yardımı alan annelerin e-devlette karşılaşabilecekleri bir diğer ifade olan ‘şartlı eğitim yardımı toplu ödeme tutarı’; iki aylık toplu ödemeyi ifade ediyor.
Şartlı eğitim yardımları, iki ayda bir annenin PTT hesabına toplu şekilde yatırılıyor.
E-devlette başvuru sonucunu öğrenmek isteyen anneler ‘şartlı eğitim yardımı süreç devam ediyor’ ifadesi ile de karşılaşabiliyorlar.
Bu ifade; başvurunun hala değerlendirildiğini, başvuru sonucunun olumlu ya da olumsuz sonucunun henüz açıklanmadığını gösteriyor.
Bu ifade; başvuru sahibi annenin başvurusunun olumlu sonuçlandığına ve ödemenin yakın bir zamanda annenin PTT hesabına yatırılacağına delalet ediyor.
Şartlı eğitim yardımlarının 6 ay boyunca çekilmemesi durumunda anneler, hesaplarındaki parayı daha da çekemiyorlar.
Yani annenin hesabına yatırılan parayı çekme hakkı, zaman aşımına uğramış oluyor.
Şartlı eğitim yardımı ödemeleri, belirli hallerde kesilebiliyor.
Şartlı eğitim yardımlarının hangi hallerde kesilebileceğini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:
Ailenin muhtaçlığının sona ermesine rağmen annenin şartlı eğitim yardımı almaya devam etmesi ve bu konuda vakfa bilgi vermemesi durumunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan yardım, kesiliyor.
Şehirlerarası ikametgah değişikliklerinde de yapılan ödemeler, kesiliyor. Bu durumda annenin yeni ikametgah adresindeki vakfa gitmesi ve tekrar şartlı eğitim yardımına başvurması gerekiyor.
Kesinti olmasını istemeyen annelerin ise ikametgah değişikliği öncesi mutlaka yardım aldıkları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına adres değişikliğine dair bilgi vermeleri gerekiyor.
Ancak aynı şehir içerisinde yapılan değişikliklerde kesinti söz konusu olmuyor.
ŞEY yardımı, her ay düzenli olarak ödenmektedir. Yardım, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından, hak sahibi ailenin banka hesabına yatırılmaktadır.
ŞEY yardımından, örgün eğitime devam eden ve okulun açık olduğu aylarda bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapmayan çocuklar yararlanabilir. Yardımdan yararlanmak için, çocuğun sosyal güvencesi olmaması veya hane içinde kişi başına düşen aylık gelirin net asgari ücretin 1/3’ünden az olması gerekir.
ŞEY yardımından yararlanmak için, çocuğun kayıtlı olduğu okulun müdürlüğüne veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapabilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeler, yukarıda belirtilmiştir.
Bu yazımızda kısaca şartlı eğitim yardımı başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık.
Sizler de şartlı eğitim yardımı alıyorsanız veya bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir; önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.