Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır? Nereden Alınır? Başvurusu 2024; İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarından sosyal yardım alabilmeleri noktasında vatandaşlarımızdan talep edilen fakirlik belgesi; başvuru sahibinin yoksul, dar gelirli olduğunu ve muhtaçlık sınırının altında yaşadığını gösteren belgeye deniliyor.
Fakirlik belgesi mevcut olan kişiler; TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler, kaymakamlıklar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü vb. kamu kurumlarına yardım alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Yoksul vatandaşlarımız; muhtarlıklardan alabilecekleri fakirlik belgeleri ile dernek ve vakıflardan, Kızılay’dan ve sosyal yardımlarda bulunan diğer kurum ve kişilerden de yardım alabiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca fakirlik belgesi nereden alınır? Fakirlik belgesi başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Temel yani giyim, gıda, barınma, eğitim ve sağlık gibi asgari ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorluk çeken, muhtaçlık sınırının altında yaşamaya çalışan TC vatandaşlarına ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki muhtarlık tarafından verilen, kişilerin kurumlardan ayni ya da nakdi yardım alabilmelerine yardımcı olan, kişinin maddi durumuna, kişisel bilgilerine ve muhtaçlık seviyesine dair bilgiler içeren belgeye fakirlik belgesi deniliyor.
Muhtaçlık belgesi ya da fakirlik kağıdı olarak da isimlendirilen fakirlik belgesi; kişilerin TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden muhtaçlık aylığı alabilmelerine de olanak tanıyor.
Kendisine muhtarlık tarafından fakirlik belgesi verilen kişiler; kurum ve kişilerden gıda yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı, mobilya yardımı, sağlık ve eğitim yardımı vb. yardımlar alabiliyorlar.
Fakirlik belgesi alarak, kurumların ayni ve nakdi yardımlarından yararlanmak isteyen ihtiyaç sahibi TC vatandaşları; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki muhtarlığa giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
Fakirlik belgesinin mutlaka muhtar tarafından onaylanmış ve imzalanmış olması gerekiyor.
Aksi halde muhtar tarafından onaylanıp, imzalanmış olmayan belgelerin yasal bağlayıcılıkları ve herhangi bir geçerlilikleri bulunmuyor.
İhtiyaç sahipleri; fakirlik belgesini e-devlet platformu üzerinden de indirebiliyorlar.
E-devlet üzerinden indirip, doldurdukları belgeyi, muhtara onaylatıp, imzalattıktan sonra kurumlara sosyal yardım alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Muhtaç ve yoksul vatandaşlar; ikametgahlarının bulunduğu yerdeki muhtarlıktan fakirlik belgesi alabiliyorlar.
Kişiler; muhtara e-devlet üzerinden indirdikleri fakirlik belgesini imzalatıp, belgelerini alabiliyorlar.
Fakirlik belgesi almak adına muhtarlığa gidenlerden SGK gelir belgesi başta olmak üzere birtakım belgeler istenebiliyor.
Fakirlik belgesinde belgeyi dolduracak olan başvuru sahiplerine isim soyisim, TC kimlik no, doğum yeri, doğum tarihi, meslek vb. bazı sorular soruluyor.
Kişilerin tüm sorulara doğru ve güncel yanıtlar vermeleri gerekiyor.
Fakirlik belgesi örneklerine göz atarak, bu belgeyi nasıl doldurmanız gerektiğine dair detaylı bilgi edinebilmek adına internette arama yapabilirsiniz.
İnternet tarayıcınıza yani arama motoruna fakirlik belgesi yazarak, belge örneklerini görüntüleyebilirsiniz.
Fakirlik belgesi; ihtiyaç sahibi TC vatandaşlarının TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi sosyal yardımlarda bulunan kamu kurumlarının yanı sıra dernek, vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarından ve Kızılay’dan sosyal yardım alabilmelerine yardımcı oluyor.
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden fakirlik maaşı almak isteyen kişilerden de bu belge talep ediliyor.
Muhtarlıktan fakirlik belgesi alan kişilerin sosyal yardım başvuruları, çoğunlukla kabul ediliyor.
Fakirlik belgesi alarak, kurumlardan para yardımı ya da gıda, erzak, odun ve kömür yardımı vb. ayni yardımlar alabiliyorsunuz.
Yani bu belge; sosyal yardım başvurunuzun olumlu sonuçlanma ihtimalini yükseltiyor diyebiliriz.
Fakirlik belgesi alarak, başvurabileceğiniz en önemli sosyal yardımları ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Fakirlik belgesi başvurusu onaylanan ihtiyaç sahipleri; belediyelerden, TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yardım alabiliyorlar.
Yararlanabileceğiniz belediye yardımlarına ilişkin bilgi edinmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
Başvurabileceğiniz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarını öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilir, yetkililerden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Fakirlik belgesi; yalnızca belirli şartları taşıyan, gerçek anlamda ihtiyaç sahibi olan TC vatandaşlarına veriliyor.
Kişilerin mutlaka muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmaları, kendi üzerlerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul ya da gayrimenkul bulunmaması gerekiyor.
Örneğin, işsiz ya da gelirsiz olmalarına rağmen belge alacak kişinin üzerine kayıtlı ev, arsa, tarla, otomobil tespit edilmesi halinde bu kişiye fakirlik belgesi, muhtarlık tarafından verilmiyor.
Fakirlik belgesi başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yukarıda bahsi geçen tüm başvuru şartlarını taşıyan kişilerin fakirlik belgesi başvuruları, başvurdukları muhtarlık tarafından kabul ediliyor.
Fakirlik belgesi; öncelikli olarak gıda, giyim, sağlık, barınma vb. ihtiyaçlarını karşılayamayan, düzenli bir sigortalı işleri ve düzenli gelirleri olmayanlar için veriliyor.
Sigortalı işi ve düzenli geliri olanlar; fakirlik belgesi alamıyorlar.
Ancak sigortalı işi ve düzenli geliri olmalarına rağmen aylık kazançları, muhtaçlık sınırının altında kalanlar, fakirlik belgesi alamasalar bile kurumlara sosyal yardım almak için başvurabiliyorlar.
Belediyeler ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları başta olmak üzere sosyal yardım yapan birçok kurum, kişi ve kuruluş; yardımlarını muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişilere yönelik olarak yapıyor.
Fakirlik belgesindeki tüm soruların eksiksiz olarak doldurulması gerekiyor.
Başvuru sahibinin belgede güncel iletişim ve adres bilgilerini paylaşması gerekiyor.
Kişilerin gelir durumlarına, hanedeki yaşayan kişi sayılarına, evlerinin kira olup olmadığına yönelik olan tüm soruları yanıtlamaları gerekiyor.
Ardından fakirlik belgesinin geçerli olabilmesi için muhtar tarafından onaylanıp, imzalanması gerekiyor.
Fakirlik belgesinin muhtar tarafından onaylanıp, imzalandığı tarih itibariyle 6 aylık geçerlilik süresi bulunuyor.
İmzalı ve kaşeli olan fakirlik belgesi, 6 ay boyunca tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılabiliyor.
En az %40 engel oranına sahip olan engelli bireyler ile annesini ya da babasını kaybetmiş olan yetim çocuklar; fakirlik maaşına başvurabiliyorlar.
Fakirlik maaşı almak isteyen kişiler; ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Bölge Müdürlüklerine bizzat giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
İhtiyaç sahipleri; Bölge Müdürlüklerine kendilerinden talep edilen belgeleri göndererek de fakirlik maaşına başvurabiliyorlar.
E-devlet üzerinden ya da internette farklı bir platform üzerinden ise muhtaç aylığına başvurulamıyor.
Fakirlik maaşı başvuruları, e-devlet üzerinden yapılamıyor.
Ancak başvuru sahipleri, fakirlik maaşı başvurularının kabul edilip edilmediğini e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyorlar.
Muhtaç aylığına başvuranlar; başvurularının başvurdukları Bölge Müdürlüğü tarafından onaylanıp onaylanmadığını öğrenmek için başvurdukları Bölge Müdürlüğünü arayabiliyor ya da bizzat Müdürlüğe gidebiliyorlar.
Başvuru sorgulama işlemi, e-devlet platformu üzerinden de yapılabiliyor.
E-devlet üzerinden sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.
Fakirlik maaşına en az %40 engel oranına sahip olan engelli bireyler ve annesi ya da babası ölmüş muhtaç yetim çocuklar başvurabiliyorlar.
Kız çocukları, sigortalı bir işe girene dek ya da evlenene kadar fakirlik maaşı alabiliyorlar.
Erkek çocukları ise 18 yaşlarını doldurana dek fakirlik maaşı alabiliyorlar.
Söz konusu üniversite eğitimi gören erkek çocuklar olduğunda ise öğrenciler, 25 yaşlarını doldurana kadar muhtaç aylığı alabiliyorlar.
Fakirlik maaşına başvuran kişilerden talep edilen belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü fakirlik maaşı başvuru şartlarını taşıyan kişilere 2024 yılı için 4763 TL fakirlik maaşı bağlanıyor.
Muhtaç aylığı; ihtiyaç sahiplerinin hesabına her ayın ilk haftasında yatırılıyor.
Kişiler; fakirlik maaşlarını kendilerine en yakın PTT şubesinden çekebiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca fakirlik belgesi başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık.
Sizler de konuyla ilgili olarak her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.