APHB Sigorta Türü Nedir? 506 APHB Ne Anlama Gelir? En genel tanımıyla APHB yani Aylık Prim ve Hizmet Belgesi; sigortalı kişinin çalıştığı kurum tarafından hazırlanan, sigortalı çalışanın SGK bilgilerini içeren belgeye deniliyor.
5510 sayılı kanun kapsamında olan yani 4A sigorta koluna mensup olan işçiler için çıkarılan APHB; aylık pirim ve hizmet belgesinin kısaltılmış hali olarak kullanılıyor.
APHB ile işçilerin hakları güvence altına alınmış oluyor.
APHB isimli evrak; bir aylık süre için hazırlanıyorlar. Yani işverenlerin bir aylık zaman zarfı içerisinde çalıştırdıkları tüm personeller için bu belgeyi hazırladıktan sonra SGK tarafından belirlenmiş olan tarihler arasında SGK’ya teslim etmeleri gerekiyor.
Aksi halde yani APHB isimli belgenin SGK’ya teslim edilmemesi durumunda işverenler, kayıtdışı personel çalıştırmış konumuna düşebiliyorlar.
Bu durumda da işverenlerin ceza ödemeleri gerekiyor.
Bu yazımızda kısaca APHB sigorta türü nedir? 506 APHB ne anlama gelir? vb.konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Aylık prim ve hizmet belgesinin kısaltması olan APHB; 5510 sayılı kanun kapsamında 1 ay boyunca çalışan işçilere dair işverenler tarafından çıkarılması gereken, işçilerin SGK bilgilerinin ayrıntılı bir şekilde yer aldığı belgeye deniliyor.
APHB belgesinde yer alan bilgileri aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:
APHB isimli e-bildirgenin mutlaka SGK tarafından belirtilen gün sonuna kadar SGK’ya teslim edilmesi gerekiyor.
SGK; APHB isimli e-bildirgeyi yani sigortalı çalışanlara dair ödeme, kesinti vb. bilgileri kayıt altında tutuyor.
4A sigortalılar; yukarıda yer alan bilgilere TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile kolaylıkla e-devlet üzerinden erişebiliyorlar.
UYARI:
APHB isimli bildirgenin mutlaka hazırlandığı yani ait olduğu aydan bir sonraki ayın 23’üne kadar bildirilmesi gerekiyor.
Online platformda yani e-devlet üzerinden takip edilebilen 506 APHB bildirgesinin işçinin geçici olarak başka bir işverene devredildiği durumlarda mutlaka işçiyi devralan işveren tarafından asıl işverene bildirilmesi gerekiyor.
Hizmet dökümündeki 506/APHB; 4A sigorta koluna mensup olan işçilerin aylık prim ve sigorta bilgilerini gösteren kısmı ifade ediyor.
Hizmet dökümündeki 506/APHB; 01 Ekim 2008 tarihi öncesinde sigortalı işe başlayan kişilerin sigorta bilgilerini gösteriyor.
Yani 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na tabi olan kişiler için 506APHB tanımı kullanılıyor.
2008/10 tarihi sonrasında sigortalı işe girenler içinse hizmet dökümünde 5510 SK.4/A tanımı kullanılıyor.
İşveren yani işyeri tarafından işçilere dair hazırlanan APHB belgesinin SGK resmi sitesi üzerinden SGK’ya e-bildirge şeklinde gönderilmesine APHB bildirimi deniliyor.
APHB bildiriminin mutlaka bir sonraki ayın 23’üne kadar işyeri tarafından yapılması gerekiyor.
Bu tarihler arasında bildirimin internet üzerinden yapılmaması durumunda bildirimin SGK’ya evrak teslimi şeklinde yapılması önem arz ediyor.
Aksi halde bildirgenin geç verilmesi üzerine işverene her bir sigortalı için aylık asgari ücretin 1/5’i kadar ceza uygulanıyor.
Bildirgenin hiç verilmemesi durumunda ise işverene her bir işçi için aylık asgari ücretin 2 katı kadar ceza uygulanıyor.
Aylık prim ve hizmet bildirgesi düzenlenirken, takip edilmesi gereken adımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
APHB sigorta kolu; 4/A sigorta koluna tabi iken primi ödenen işçileri ve işyerinde sözleşmeli bir şekilde çalışan personelleri kapsıyor.
4/A sigorta koluna tabi olan işçiler için hazırlanan APHB; sigortalı kişinin çalıştığı sigorta koluna, statüsüne ve sicil numarasına dair bilgileri içeriyor.
Sigortalı çalışanlar, hizmet dökümü bilgilerine e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla erişebiliyorlar.
Sigortanın maddi bedelinin mutlaka işveren tarafından karşılanması gerekiyor.
SGK’dan hizmet dökümü almak için yapmanız gerekenleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yukarıdaki adımları takip ederek, kolaylıkla APHB sigorta türü bilgilerine erişebilirsiniz.
E-devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesinden 20 TL ödeme karşılığında şifrenizi alabilirsiniz.
Bu yazımızda kısaca APHB sigorta türüne dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.
Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.