E-Devlet Burs Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Sorgulama2024; Ülkemizde eğitim ve burs desteğine ihtiyacı olan dar gelirli öğrenciler; KYK’ya, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ve belediyelere başvurarak, burs alabiliyorlar.
Aynı zamanda Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Rüştü Akın Vakfı, Ahbap Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi birçok dernek ve vakıf da öğrencilerin eğitim masraflarını karşılayabilmelerine yardımcı olabilmek adına öğrencilere burs bağlıyor.
Öğrenciler; KYK ve belediye burslarına TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile kolaylıkla başvurabiliyorlar.
Bu yazımızda kısaca e-devlet burs başvurusu 2024 nasıl yapılır? KYK burs başvurusu ne zaman 2024? vb. konuyla ilgili en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Kredi Yurtlar Kurumu tarafından 22 Ağustos 1961 tarihinden bu yana ülkemizde üniversiteyi yeni kazanan ya da üniversite eğitimine halihazırda devam eden öğrencilere burs bağlanıyor.
KYK bursları, kendi içerisinde geri ödemesiz yani karşılıksız ve geri ödemeli yani öğrenim kredisi olacak şekilde ikiye ayrılıyor.
Geri ödemesiz KYK bursları, yalnızca birtakım şartları taşıyan öğrencilere bağlanırken; geri ödemeli KYK burslarına üniversiteyi kazanan tüm öğrenciler başvurabiliyorlar.
Öğrenim kredi borçlarının üniversite eğitimlerini tamamlayan öğrenciler tarafından en fazla 2 yıl içerisinde ödenmesi gerekiyor.
2 yıllık süre dolmasına rağmen iş bulamayan ve bu yüzden kredi borcunu ödeyemeyen öğrenciler; vergi dairesine gidip, borçlarını erteleyebiliyorlar.
KYK burs miktarları, her yıl artış gösteriyor. 2024 eğitim ve öğretim döneminde öğrencilere bağlanacak olan burs miktarı, öğrenciler tarafından şimdiden merak ediliyor.
Lakin KYK tarafından yeni dönem burs miktarlarına dair henüz bir açıklama yapılmadı.
2024 eğitim ve öğretim döneminde ise
burs veriliyordu.
KYK burslarından yararlanmak isteyen öğrenciler, burs başvurularını TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.
Başvuruların KYK tarafından belirtilen başvuru tarihleri arasında e-devlet platformu üzerinden yapılması gerekiyor.
E-devlet KYK burslarına başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/kyk-krediburs-basvurusu linkini tıklayabilirsiniz.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından verilen bursa e-devlet sorgulama platformu üzerinden başvuru yapabilmek için T.C. kimlik numarası ve şifre ile işlem yapılması gerekmektedir.
Şifresi olmayan öğrenciler şifre yenileme ekranından ya da mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı bilgileri ile https://www.turkiye.gov.tr/kyk-krediburs-basvurusu ekranında online olarak E-Devlet Burs Başvurusu işlemleri tamamlanabilmektedir.
Online başvuru işlemi esnasında burs yardımları ve öğrenim kredisine aynı anda başvuru alınmış olmaktadır. Gerekli incelemeler sonrasında burs ve krediye ilişkin sonuçlar detaylı olarak burs başvurusu sorgulama ekranında görüntülenmektedir.
KYK geri ödemesiz bursundan kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
**Yüksek lisans ve doktora eğitimi gören öğrenciler; lisans eğitimleri süresince KYK bursu almamış olmaları şartıyla KYK bursuna başvurabiliyorlar.
Yani lisans eğitimi alırken burs alan öğrencilerin yükseklisans ve doktora eğitimleri esnasında burs alma şansları bulunmuyor.
En az asgari ücretle sigortalı bir işte çalışan öğrencilerin de burs alma hakları bulunmuyor.
Örgün öğretim öğrencilerinin yanı sıra ikinci öğretim öğrencileri de burs alabiliyorlar.
Devletin verdiği burs hakkında bilgi alamk için Devlet Bursu Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? yazısını inceleyebilirsiniz.
KYK öğrenim kredisine kimlerin başvurabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
UYARI: Yükseklisans ya da doktora öğrencilerinin KYK geri ödemesiz kredi alabilmeleri için lisans eğitimleri esnasında öğrenim kredisi almamış olmaları gerekiyor!
KYK burslarından kimlerin yararlanamayacağını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
KYK öğrenim kredisine ya da geri ödemesiz bursuna başvuran öğrenciler; başvurularının olumlu ya da olumsuz sonuçlarını e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyorlar.
Burs başvuru sorgulama işlemi, https://www.turkiye.gov.tr/kyk-ogrenim-katki-kredisi-ve-burs-sorgulama linki üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.
E-Devlet Burs Başvurusu işlemleri online olarak yapılırken başvuru sonuçlarının sorgulama işlemleri de yine online ortamda anlık olarak gerçekleştirilebilmektedir. Başvuru sahipleri başvuru ve değerlendirme süresi sonunda https://www.turkiye.gov.tr/kyk-ogrenim-katki-kredisi-ve-burs-sorgulama ekranı üzerinden giriş yaparak Kredi ve Yurtlar Gelen Müdürlüğü’nden almış olduğu burs ve kredi bilgilerine detaylı olarak ulaşabilmektedir.
Sorgulama ekranında başvurusu onaylanan öğrencilerin sayfa içerisindeki taahhütnameyi onaylamasının ardından bursları / kredileri belirtmiş oldukları banka hesaplarına düzenli olarak yatmaktadır.
KYK burs başvurusu için talep edilen belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Üniversite eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler; mevcut KYK öğrenim kredisi borç miktarlarını e-devlet platformu üzerinden görüntüleyebiliyorlar.
KYK kredi borcu sorgulama işlemi, https://www.turkiye.gov.tr/kyk-ogrenim-katki-kredisi-geri-odeme-sorgulama linki üzerinden yapılabiliyor.
Mezunlar; öğrenim kredisi borçlarını e-devlet üzerinden kredi kartı bilgileri ile de ödeyebiliyorlar.
Kredi taksitini e-devlet üzerinden ödemek isteyen öğrencilerin ise https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-ogrenim-katki-kredisi-sorgulama-ve-odeme linkine tıklamaları gerekiyor.
KYK geri ödemeli ya da geri ödemesiz burslar, öğrencilerin Ziraat Bankası hesaplarına yatırılıyor.
Öğrencilere KYK tarafından Ziraat hesabı açılıyor ve öğrencilere Ziraat hesap kartı dağıtılıyor.
Öğrenciler; her ay belirli tarihlerde Ziraat Bankası ATM’lerinden hesaplarına yatırılan burslarını çekebiliyorlar.
Başvurusu onaylanan öğrencilerin TC kimlik no son harflerine göre her ay belirli tarihlerde KYK tarafından burslar, yatırılıyor.
TC kimlik no son harfi 0 olanlara ayın 6’sında, 2 olanlara ayın 7’sinde, 4 olanlara ayın 8’inde, 6 olanlara ayın 9’unda, 8 olanlara ise ayın 10’unda ödeme yapılıyor.
E-devlet üzerinden KYK bursuna başvuran öğrencilerden başvuruları sırasında başvuru formu doldurmaları talep ediliyor.
Bu formda öğrencilere kazandıkları üniversiteye, üniversite yerleşme puanlarına, aylık hane kazançlarına, kişisel bilgilerine, hane bireylerinin kişisel bilgilerine, iletişim ve adres bilgilerine kısacası burs başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarına dair birtakım sorular yöneltiliyor.
KYK burs başvurularının olumlu sonuçlanmasını isteyenlerin formdaki tüm soruları eksiksiz bir şekilde yanıtlamaları gerekiyor.
İstanbul, İzmir ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere ülkemizdeki birçok belediye; yoksul ve dar gelirli ailelerin çocuklarına yönelik olarak burs ve eğitim yardımı sunuyor.
Burs ve eğitim yardımına muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan öğrenciler başvurabiliyorlar.
İlköğretim ve lise öğrencilerinin yanı sıra üniversite öğrencilerinin de belediye bursu alma şansları bulunuyor.
İhtiyaç sahibi öğrenciler; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki belediyeye, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğüne gidip, belediye bursuna başvurabiliyorlar.
Öğrenciler, belediyelerinin güncel burs ve eğitim yardımlarına ilişkin bilgi alabilmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını ya da bağlı oldukları belediyeyi arayabiliyorlar.
İstanbul, İzmir, Ankara Büyükşehir Belediyeleri gibi bazı belediyeler; burs başvurularını kendi siteleri üzerinden kabul ediyorlar.
Örneğin; İBB Genç Üniversiteli bursuna başvurmak isteyen öğrenciler, başvurularını https://gencuniversiteli.ibb.istanbul/BasvuruKosullari.aspx linki üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.
Öğrenciler, belediyelerin bursuna e-devlet üzerinden TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile başvurabiliyorlar.
E-devlet üzerinden belediye bursuna başvurmak isteyen öğrencilerin https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.
Öğrenciler, formu doldurup, formdaki sosyal yardım türleri arasından ‘BELEDİYE BURSU’ seçeneğini işaretleyerek, burs başvurularını tamamlayabiliyorlar.
E-devlet üzerinden yapılan burs başvuruları ön başvuru olarak kabul ediliyor.
E-devlet üzerinden belediye bursuna başvuran öğrenciler, ön başvurularının belediye tarafından kabul edilip edilmediğini yukarıdaki başvuru ve sorgulama linki üzerinden takip edebiliyorlar.
Başvuru sonuçlarını, başvurdukları belediyeyi, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü ya da ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak da öğrenebiliyorlar.
Başvuru sonuçlarını başvurdukları kuruma giderek de öğrenebiliyorlar.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi belediye burslarına muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında yaşayanlar, başvurabiliyorlar.
Belediye bursundan kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Belediye bursuna kimlerin başvuramayacağını ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
UYARI: İstisnai olarak, vakıf üniversitelerinde okumalarına rağmen %100 bursla eğitim gören öğrencilerin belediye bursu alma şansları bulunuyor.
Belediye tarafından ihtiyaç sahibi öğrenciler için bağlanan burs miktarı; belediye bütçesine, başvurulan burs türüne, başvuru sahibi öğrencinin muhtaçlık durumuna göre değişiyor.
Örneğin; İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri tarafından üniversite öğrencileri için yıllık 7500 TL burs veriliyor.
Belediyeler, ilköğretim ve lise öğrencileri için genelde aylık 1500-2000 TL civarında burs bağlıyor.
Yararlanabileceğiniz burs miktarına dair bilgi almak adına belediyenize danışabilirsiniz!
Belediye bursu alan öğrenciler; aynı zamanda KYK bursu alabiliyorlar.
Ancak belediyelerin burs alan öğrencilere dair mutlaka KYK’ya bilgi vermeleri gerekiyor.
Belediye burslarına başvuran öğrencilerin başvuruları sırasında teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
**Öğrencilerin başvurdukları burs türüne göre ek belgeler teslim etmeleri de gerekli olabiliyor.
Yani ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerinin teslim etmeleri gereken belgeler; farklılık gösterebiliyor.
Yoksul ve ihtiyaç sahibi öğrenciler; TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ortaöğrenim ya da yükseköğrenim burslarına başvurabiliyorlar.
Yükseköğrenim bursu kapsamında üniversite öğrencilerine 8 aylık eğitim süreleri için burs veriliyor.
Ortaöğrenim bursu dahilinde ise ihtiyaç sahibi öğrencilere 9 ay için burs bağlanıyor.
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; aynı zamanda yabancı uyruklu öğrencilere de 8 ay boyunca burs veriyor.
Öğrenciler; e-devlet üzerinden TC Vakıflar Genel Müdürlüğü burslarına başvurabiliyorlar.
Öğrenciler; https://www.turkiye.gov.tr/arama?aranan=vak%C4%B1flar+genel+m%C3%BCd%C3%BCrl%C3%BC%C4%9F%C3%BC+burs linki üzerinden burs başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
Başvuru tarihleri, her eğitim ve öğretim dönemi yaklaşırken Vakıflar Genel Müdürlüğü resmi sitesinde yayınlanıyor.
Öğrenciler; bu tarihler arasında başvurularını Müdürlük sitesi üzerinden de yapabiliyorlar.
Müdürlük tarafından öğrencilere bağlanan burs miktarı, her yıl artış gösteriyor.
Şu an Müdürlük tarafından henüz 2024 dönemi burs başvuru tarihleri ve burs miktarları açıklanmadı.
2024 yılı eğitim ve öğretim döneminde;
VGM bursu bağlanıyordu.
VGM burslarına muhtaçlık sınırının altında yaşayan ailelerin çocukları başvurabiliyor.
VGM, yoksul ve dar gelirli çocuklara yönelik olan burs yardımı ile öğrencilerin eğitimlerine devam edebilmelerine ve ileride meslek sahibi olabilmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.
VGM yükseköğrenim bursuna kimlerin başvuramayacağını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
VGM ortaöğrenim bursuna kimlerin başvuramayacağını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Bu yazımızda kısaca e-devlet burs başvurusu nasıl yapılır? E-devlet burs sorgulama nasıl yapılır? vb. öğrenciler tarafından en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.