Yardım Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek? Ülkemizde ayni ve nakdi sosyal yardımlarda bulunan belediyelere, kaymakamlıklara, valiliklere, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ya da diğer kurumlara başvuran kişiler; başvuruların kabul edilip edilmediğini ve başvurularının hangi aşamada olduğunu e-devlet platformu üzerinden takip edebiliyorlar.
E-devlet üzerinden sosyal yardım ön başvurularını gerçekleştirebilen ihtiyaç sahipleri, bu platformdan başvurularının olumlu ya da olumsuz sonuçlarını da görüntüleyebiliyorlar.
E-devlet üzerinden başvuru sonucunu görüntülemek isteyen kişiler; başvuru sorgulama ekranında ‘yardım kapsam dışına çıktı’, ‘yardım kapsam dışı’ vb. farklı ifadelerle karşılaşabiliyorlar.
Bu ifadeler; kişilerin başvurularının son durumuna dair bilgi verseler de bazı ifadelerin ne anlama geldiği başvuru sahipleri tarafından tam anlaşılamayabiliyor.
Bu yazımızda e-devlet başvuru sorgulama ekranında başvuru sahiplerinin sıklıkla karşılaşabilecekleri ‘yardım kapsam dışına çıktı’, ‘teslim edildi, kapsam dışına çıktı’ vb. ifadelerin ne anlama geldiğini sizlerle paylaşmaya, konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.
Kapsam dışına çıktı ifadesi; kişinin başvurusunun olumlu sonuçlandığı anlamına geliyor.
Kapsam dışı, ifadesinden farklı olarak, kişinin başvurusunun kabul edildiğine, yardımın yola çıktığına yani kişinin başvurduğu yardımı kısa bir süre süre içerisinde alacağına delalet ediyor.
Belediyelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ya da diğer kurumlara para yardımı yani nakdi yardım alabilmek için başvuran ihtiyaç sahiplerinin e-devlet sorgulama ekranında karşılaşabilecekleri bu ifade; kişinin başvurusunun olumlu sonuçlandığı anlamına geliyor.
Bu ifade ile kişinin ödemesinin hazır olduğundan ve kısa bir süre içerisinde ödemenin kişinin PTT hesabına ya da başvuru formunda bahsettiği ilgili banka hesabına yatırılacağından bahsediliyor.
Yani bu ifade, kişinin başvurusunun kabul edildiğini gösteriyor.
Sosyal yardımlarda bulunan kurumlar tarafından başvuru sahibinin tüm aile bireylerine yönelik olarak yapılan gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı vb. yardımlara hane yardımı ismi veriliyor.
Hane yardımı kapsam dışına çıktı, ifadesi ile kişinin gerekli başvuru şartlarını taşıdığı, kısa sürede yardımın kendisine teslim edileceği belirtiliyor.
Yani kişinin gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı vb. başvurularının kabul edildiğinden ve en yakın zamanda bu ayni yardımların kişinin başvuru formunda bahsettiği ev adresine teslim edileceğinden bahsediliyor.
E-devlet başvuru sorgulama ekranında sıklıkla karşılaşılabilen ifadelerden bir diğeri olan bu ifade ile kişinin başvurduğu yardım türünün kısa bir süre önce kendisine teslim edildiğinden bahsediliyor.
Örneğin; gıda ve erzak yardımına başvuran ihtiyaç sahibinin başvurusunun olumlu sonuçlandığına, gıda ve erzak içeren yardım kolilerinin kişinin ev adresine kadar teslim edildiğine değiniliyor.
Yani bu ifade, kişinin ilgili yardımı kısa bir süre önce aldığını gösteriyor.
Kapsam dışına çıktı ifadesi ile sıklıkla karıştırılan ‘kapsam dışı’ ifadesi; kişinin gerekli başvuru şartlarını taşımadığı, bu yüzden de başvurduğu yardımdan yararlanamayacağı anlamına geliyor.
Bu ifade ile kişinin muhtaçlık sınırının altında yaşamadığı ya da diğer başvuru şartlarını taşımadığı kastediliyor.
Yani kapsam dışı, ifadesi; olumsuz bir anlam içeriyor.
Hane yardımı kapsam dışı ifadesinden kişinin başvuru şartlarını taşımadığını, bu yüzden de başvurduğu gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, kira yardımı vb. hane yardımını alamayacağını anlamak geliyor.
Yani bu ifade, kişinin başvurduğu yardımdan yararlanamayacağını gösteriyor.
E-devlette başvuru sahiplerinin karşılaşabileceği ‘hane yardımı reddedildi, feshedildi’ ifadesi, kişinin başvurusunun kabul edilmediği anlamına geliyor.
Bu durum, genellikle kişinin başvuru şartlarını taşımamasından ileri geliyor.
Bu ifadeden kişinin başvurusunun hala başvurulan kurum tarafından değerlendirildiğini yani başvurunun sonuçlanmadığını anlamak geliyor.
Yani bu ifade, kişinin başvuru sonucunuzun henüz açıklanmadığını gösteriyor.
Belediyeler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi yardım çalışmaları yürüten kurumlar tarafından başvuru sahibinin ve tüm aile bireylerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılan yardımlara hane yardımı deniyor.
Gıda ve erzak yardımı, doğalgaz yardımı, kira yardımı, elektrik fatura yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı, para yardımı, sosyal yardım kartı yardımı vb. yardımlar; ihtiyaç sahiplerinin başvurabilecekleri en önemli hane yardımları arasında bulunuyorlar.
Gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı, çocuklar için eğitim ve sağlık yardımı vb. sosyal yardımlar; öncelikle sigortalı bir işi ya da düzenli geliri olmayan ihtiyaç sahipleri için yapılıyor.
Bununla birlikte muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişiler yani hane halkı kişi başına düşen aylık geliri, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar da sosyal yardım alabiliyorlar.
Lakin başvuru sahibinin ya da hane bireylerinin üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul ya da gayrimenkul tespit edilmesi halinde kişilerin başvuruları kabul edilmiyor.
Sosyal yardımların kimlere verildiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
İhtiyaç sahipleri; belediyelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, Kızılay’a, dernek ve vakıflara sosyal yardım alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Yapılan sosyal yardımlar, nakdi yardımlar yani para yardımı ya da ayni yardımlar yani ürün, gıda ya da eşya yardımı şeklinde olabiliyor.
İhtiyaç sahipleri; sosyal yardım ön başvurularını e-devlet platformu üzerinden e-devlet şifre ve TC kimlik no bilgileri ile gerçekleştirebiliyorlar.
E-devlet üzerinden belediye yardımlarına başvurmak isteyenlerin https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ayni ya da nakdi yardım ön başvuruları ise https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-bakanligi linki üzerinden yapılabiliyor.
Vatandaşlar, e-devlet platformu üzerinden başvurularının son durumunu takip edebiliyorlar.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına başvurmak, Bakanlık yardımlarına dair ayrıntılı bilgi edinmek ve başvuru sonucunuzu öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını ya da bağlı olduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.
Belediye yardım ön başvurularınız için ALO153 Beyaz Masa hattını ya da bağlı olduğunuz belediyeyi arayabilirsiniz.
Bu yazımızda ‘yardım kapsam dışına çıktı’, ‘yardım kapsam dışı’ vb. ifadelerin ne anlama geldiğine değinmeye çalıştık.
Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.