Yardım Kolisi Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Formu

Yardım Kolisi Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Formu
29.10.2023 20:41 | Son Güncellenme: 29.10.2023 23:56

Yardım Kolisi Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Formu Yardım Kolisi İçeriği 2024; Muhtaçlık sınırının altında yaşayan, gıda, barınma, giyim vb. en asgari ihtiyaçlarını bile karşılarken maddi anlamda zorluk yaşayan TC vatandaşları; ülkemizde yoksul vatandaşlara ayni ve nakdi yardımlarda bulunan TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, belediyelere, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne gıda malzemeleri içeren yardım kolisi alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Yoksul vatandaşlar; kaymakamlıklara, valiliklere, dernek ve vakıflara, ünlü iş adamlarına ve ünlü sanatçılara da gıda yardımı taleplerini iletebiliyorlar.

Ülkemizde sosyal yardımlarda bulunan kamu kurumlarının yanı sıra özel kuruluşlar ve hayırsever vatandaşlar da yoksul vatandaşlara yardım kolisi dağıtıyor.

Ramazan aylarında ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine kadar teslim edilen gıda ve erzak kolileri ile yoksul vatandaşların Ramazan aylarında sağlıklı ve temiz besinlerle beslenebilmeleri sağlanmış oluyor.

Bu yazımızda kısaca yardım kolisi nasıl alınır? Erzak kolisi başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Erzak Yardımı Yapan Kurumlar ve Kuruluşlar

Yoksul vatandaşlara yani muhtaçlık sınırının altında yaşayan ihtiyaç sahiplerine erzak yardımında bulunan, yoksul vatandaşlara periyodik olarak gıda ve erzak içeren yardım kolilerini ev adreslerine kadar teslim eden en önemli kurum ve kuruluşları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Belediyeler
  • Kaymakamlıklar
  • TC Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Valilikler
  • Kızılay
  • Dernek ve vakıflar
  • Ünlü iş adamları
  • Ünlü sanatçılar

Yukarıdaki kamu kurumları, özel kuruluşlar, ünlü iş adamları ve sanatçılar; yardım kolisi başvurusu onaylanan yoksul vatandaşlara periyodik olarak erzak yardımı yapıyorlar.

Yoksul vatandaşlar, yukarıda bahsi geçen kurum ve kuruluşlara gıda ve erzak yardımının yanı sıra para yardımı, odun ve kömür yardımı, çocukları için eğitim ve burs yardımı, giysi yardımı gibi diğer ayni ve nakdi yardımlardan alabilmek adına da başvurabiliyorlar.

Yardım Kolisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ülkemizde işsiz ve gelirsiz vatandaşların yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan vatandaşlar da yardım kolisine başvurabiliyorlar.

Yardım kolisi başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, E-Devlet, Kızılay ve belediyeler aracılığı ile yapılmkatadır. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü muhtaç ailelere düzeli olarak kuru gıda yardımı yapmaktadır.

Yardım Kolisi Başvurusu E-Devlet

Yardım kolisi, erzak yardımı ve gıda yardımı kolisi başvurusu ikametgah adresinize yakın olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabileceği gibi e-devlet üzerinden yapmanız mümkün.

E-Devlet yardım kolisi başvurusu ve e-devlet gıda yardımı başvurusu yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linke tıklayarak online olarak hemen başvuruda bulunabilirsiniz.

Yardım Kolisi Başvurusu Formu

Yardım kolisi başvuru formu e-devlet üzerinden başvuru yaparken doldurmanız gereken formlardan biridir. Yardım kolisi başvuru formu doldurken mutlaka tüm bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde doldurmalı formun sonunda bulunan açıklam kısmına ise yardım kolisi ve erzak yardımı talep ettiğinizi yazmanı gereklidir.

Belediye Yardım Kolisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediyelerin yardım kolisine başvurmak isteyen ihtiyaç sahipleri; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki büyükşehir belediyesine, ilçe belediyesine, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine giderek, yardım kolisine başvurabiliyorlar.

Ön başvuru işlemi ise e-devlet platformu üzerinden yapılabiliyor. E-devlet üzerinden belediyenin gıda ve erzak yardımına başvurmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklamalı, başvuru formunu doldurmalı, formda başvurmak istediğiniz belediyeyi işaretledikten sonra formun alt kısmındaki sosyal yardım türleri arasından ‘Gıda ve Erzak Yardımı’ seçeneğini işaretlemelisiniz.

Gıda ve erzak yardımına başvururken, başvurmak istediğiniz yani ihtiyaç duyduğunuz diğer ayni ve nakdi yardımları da işaretleyebilir, belediyenizin birden çok yardımına aynı form üzerinden başvurabilirsiniz.

TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yardım Kolisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yoksul vatandaşlar için gıda ve erzak yardımında bulunan bir diğer önemli kurum olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da belirli aralıklarla yoksul vatandaşlar için yardım kolisi dağıtıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı erzak yardımına başvurmak için ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeli ve burada sosyal yardım başvuru formu doldurmalısınız.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Yardım Kolisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli vatandaşlara, yetim ve öksüz çocuklara fakirlik maaşı bağlayan TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; yurtiçi ve yurtdışı kuru gıda yardımları ile gerek ülke vatandaşlarımıza gerekse diğer ülkelerde yaşayan ancak zor durumda olan yoksul kişilere gıda yardımında bulunuyor.

Ülkemizdeki ihtiyaç sahipleri, ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki Vakıflar Bölge Müdürlüklerine giderek ya da Vakıflar Bölge Müdürlüklerine yardım kolisi başvurusu için kendilerinden talep edilen belgeleri posta yoluyla göndererek, bu yardıma başvurabiliyorlar.

Kızılay Yardım Kolisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ülkemizdeki yoksul ve dar gelirli vatandaşlara ayni ve nakdi yardımları ile umut aşılayan Kızılay; ihtiyaç sahiplerine Ramazan aylarında yardım kolisi dağıtıyor.

Yoksul vatandaşlar, başvurularının onaylanması halinde Ramazan ayları dışında kalan diğer aylarda da Kızılay’dan gıda yardımı alabiliyorlar.

Yardım almak isteyen kişilerin ise yaşadıkları yerdeki Kızılay temsilciliğine bizzat başvurmaları gerekiyor.

Ön başvurular, Kızılay resmi sitesi üzerinden de yapılabiliyor.

Aynı zamanda gıda yardımı almak isteyen yoksul vatandaşlar, ALO168 Kızılay Çağrı Merkezi’ni arayıp, ön başvuru işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.

Dernek ve Vakıf  Yardım Kolisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ülkemizde ayni ve nakdi yardım çalışmalarına hız kesmeden 2024 yılında da devam eden dernek ve vakıflar da yoksul vatandaşlara gıda ve erzak kolileri dağıtıyorlar.

Dost Eli Derneği, Vuslat Derneği, İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği, Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Rüştü Akın Vakfı, Ayhan Şahenk Vakfı; ihtiyaç sahiplerine yardım kolisi dağıtan en önemli dernek ve vakıflar arasında bulunuyorlar.

Yoksul vatandaşlar; dernek ve vakıflara erzak kolisi yardımı dışında, giysi yardımı, eğitim yardımı, sağlık yardımı, burs yardımı gibi yardımlar alabilmek adına da başvurabiliyorlar.

Dernek ve vakıfların yardımlarına başvurmak için dernek ve vakıflara ait olan resmi internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Dernek ve vakıf sitelerinde yer alan iletişim bilgileri üzerinden yetkili kişilere ulaşabilir, yardım talebinizi iletebilirsiniz.

Ya da dernek ve vakıflara ait olan genel müdürlükleri arayarak da başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Yoksul vatandaşlar; yukarıdaki kurum ve kuruluşların yanı sıra ünlü iş adamlarına ve ünlü sanatçılara da gıda ve erzak yardımı alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Esra Erol, Fulya Öztürk, Müge Anlı, Seda Sayan gibi program sunucuları, sundukları programlar aracılığıyla ülkemizdeki yoksul vatandaşlara yardım eli uzatıyorlar.

İhtiyaç sahipleri; ünlü sanatçıların sosyal medya hesapları üzerinden yardımlara başvurabiliyorlar.

Hacı Boydak, Ali Ağaoğlu, Sinan Tara, Ahmet Kocabıyık, Murat Dedeman gibi ünlü iş adamlarına ait olan holding genel müdürlüklerini arayıp da gıda yardımı, eğitim yardımı, burs yardımı vb. yardım taleplerini iletebiliyorlar.

Yardım Kolisi İçeriği

Yardım kolisinde yer alan malzemeler; başvurulan kuruma göre değişebiliyor. Aynı zamanda başvuru sahibinin hanesindeki kişi sayısına göre yardım kolilerinde yer alan malzemelerin miktarı yani kolilerin ağırlığı değişiklik gösterebiliyor.

Örneğin; TC Vakıflar Genel Müdürlüğü yardım kolisinde makarna, mercimek, bulgur, pirinç gibi malzemeler bulunuyor. Yardım kolisi, toplam 15 kalem gıda ürününden oluşuyor.

14 kg ağırlığındaki A tipi yardım kolileri, 1-2 kişilik ailelere, 21,5 kg ağırlığındaki yardım kolileri 3-4 kişilik ailelere, 28,5 kg ağırlığındaki yardım kolileri ise 5 ve üstü kişilik yoksul ailelere dağıtılıyor.

Belediyeler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ve TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yoksul vatandaşlar için dağıtılan yardım kolilerinde yer alan temel malzemeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Kuru fasulye
  • Bulgur
  • Mercimek
  • Nohut
  • Makarna
  • Şehriye
  • Salça
  • Peynir
  • Zeytin
  • Şeker
  • Yağ
  • Hazır çorba
  • Un
  • Tuz
  • Çay
  • Meşrubat

**Yardım kolisi içeriğine dair detaylı bilgiyi başvuracağınız kurumdan edinebilirsiniz.

Yardım Kolisi Başvurusu Telefon Numarası

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardım kolisi ön başvurularınız için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Ya da ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.

Belediye yardım kolisi başvuru şartlarını, başvuru için sizden talep edilen belgeleri ve diğer başvuru detaylarını öğrenmek için ALO153 Beyaz Masa hattını ya da ikametgahınızın bulunduğu yerdeki belediyeyi arayabilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü ön başvurularınız için başvuracağınız Bölge Müdürlüğünü arayabilirsiniz.

Kızılay yardım kolisine başvurmak adına ALO168 Kızılay Çağrı Merkezi’ni 7/24 arayabilirsiniz.

Yardım Kolisi Başvuru Formu

Gıda ve erzak yardımına başvuran başvuru sahiplerinin doldurmaları gereken başvuru formu; gıda yardımı almak isteyenlere muhtaç olup olmadıklarını tespit etmeye yönelik sorulardan oluşuyor.

Gıda yardımı almak isteyenlerin formdaki tüm soruları yanıtlamaları gerekiyor.

Formda kişinin mesleğine, aylık kazancına, aylık gider ve gelir durumuna dair sorular bulunuyor.

Yardım kolileri, yalnızca muhtaç kişilere dağıtıldığından muhtaç olmamalarına rağmen formda kendilerini yoksul ve muhtaç olarak belirten ve düzenli olarak yardım kolisi alanlar; yardım aldıkları kurumu yanılttıklarının daha sonradan kurum tarafından fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kişilerin aldıkları tüm yardım kolilerinin güncel nakdi karşılığını yardım kolisi aldıkları kuruma geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayan kişiler ise mahkemeye veriliyorlar.

Yardım Kolisi Kimlere Verilir?

Yardım kolisine daha önce de bahsettiğimiz gibi muhtaçlık sınırının altında yaşayan TC vatandaşları veya sonradan TC vatandaşlığına geçen sığınmacılar ya da mülteciler, başvurabiliyorlar.

Gıda ve erzak içeren yardım kolileri, öncelikle işsiz ve gelirsiz vatandaşlara dağıtılıyor.

Sigortalı çalışmalarına ya da düzenli gelir sahibi olmalarına rağmen hane halkı kişi başına düşen aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında kalan yoksul vatandaşlar da yardım kolisi alabiliyorlar.

Yardım kolisine yani gıda ve erzak yardımına kimlerin başvurabileceğini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Engelliler
  • Kronik hastalar
  • Dul kadınlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • 65 yaş ve üstündeki sahipsiz ve gelirsiz vatandaşlar
  • Afetzedeler
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler veya sığınmacılar
  • Sahipsizler ve kimsesizler
  • Muhtaç şehit ve gazi yakınları
  • Muhtaç asker yakınları

Yukarıdaki kişiler; yardım kolilerinden öncelikli şekilde yararlanabiliyorlar.

Ancak muhtaçlık sınırının altında yaşamalarına rağmen üzerlerine ya da aile bireylerinden en az biri üzerine kayıtlı değerli menkul veya gayrimenkul mevcut olan kişilerin yardım kolisi başvuruları, başvurdukları kurumca kabul edilmiyor.

Yardım Kolisi Başvurusu için Gerekli Belgeler

Kurumlara gıda ve erzak yardımı alabilmek adına başvuran yoksul vatandaşların teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Başvuru sahibinin aile bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Tüm aile bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Yardım kolisi başvuru formu
  • Aile bireylerinin ve başvuru sahiplerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Diğer ek belgeler

**Ek belgeler; başvurulan kuruma ve başvuran kişinin herhangi bir sağlık sorununun ya da muhtaç konuma düşmesine yol açan özel bir durumunun mevcut olup olmadığına göre değişebiliyor.

Örneğin; eşi vefat etmiş dul kadınlardan ölen eşlerine dair ölüm belgesi, en az %40 engel oranına sahip olanlardan 2024 engelli belgesi, kronik hastalardan ise tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereken sağlık kurulu raporu talep ediliyor.

Teslim etmeniz gereken ek belgelerle ilgili ayrıntılı bilgi için başvuracağınız kurumu arayabilirsiniz.

Yardım Kolisi Başvuru Sorgulama

Gıda ve erzak içeren yardım kolilerine başvuran muhtaç ve yoksul vatandaşlar; başvurularının ilgili kurum tarafından kabul edilip edilmediğini farklı şekillerde öğrenebiliyorlar.

Belediye Yardım Kolisi Başvuru Sorgulama

E-devlet platformundan belediye yardım kolisi başvuru sonuçlarınızı görüntüleyebiliyorsunuz.

Bu amaçla yani sorgulama işlemi için hemen https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

Sorgulama işlemi için ALO153 Beyaz Masa hattını, başvurduğunuz belediyeyi, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü de arayabilirsiniz.

Ya da başvuru sonucunuzu öğrenmek için bizzat başvurduğunuz adresi ziyaret edebilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Yardım Kolisi Başvuru Sorgulama

Vakıflar Genel Müdürlüğü kuru gıda yardımı başvuru sonuçlarınızı öğrenmek için başvurduğunuz Bölge Müdürlüğünü arayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden de başvuru sonucunuzu görüntüleyebilirsiniz.

E-devlet yardım kolisi sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardım Kolisi Başvuru Sorgulama

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı başvuru sonucunuzu öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Sorgulama işlemini e-devlet platformundan da gerçekleştirebilirsiniz.

Bu amaçla hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Kızılay Yardım Kolisi Başvuru Sorgulama

Kızılay yardım kolisi başvuru sonuçlarınızı ALO168 Kızılay Çağrı Merkezi’ni arayarak, öğrenebilirsiniz.

Sorgulama işlemi için başvurduğunuz Kızılay temsilciğini de arayabilirsiniz.

Yardım Kolisi Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır? 

Yardım kolisi başvuruları, ortalama birkaç hafta içerisinde sonuçlanıyor. Sonuçların açıklanma süresi, başvurularda yoğunluk olup olmamasına göre de değişebiliyor.

Yoğunluk halinde yardım kolisi başvurularının sonuçlanması, birkaç aya kadar uzayabiliyor.

Yardım Kolisi Nasıl Alınır?

Başvurulan kurumlar;  başvuru sahibince teslim edilen belgeleri ve yardım kolisi başvuru formunu değerlendirip, muhtaç olduklarına kanaat getirdikleri kişilere ve ailelerine yardım etmeye karar veriyorlar.

Bazen kurumlar, karar aşamasında başvuru sahiplerinin ekonomik durumlarını yani muhtaç olup olmadıklarını öğrenebilmek için bu kişilerin evine inceleme komisyonu gönderebiliyorlar.

Kurumlar, inceleme komisyonunca hazırlanan raporu da inceledikten sonra yardım edecekleri kişileri kararlaştırıyorlar.

Başvuru sonuçlarını, hem e-devlet platformunda yayınlıyor hem de başvuru sahiplerinin telefon numaralarına SMS ile başvuruların olumlu ya da olumsuz sonuçlarını iletiyorlar.

Yardım Kolileri Ne Zaman Dağıtılacak?

Yardım kolileri; her ay için, iki ayda bir ya da yılda 4-5 sefer dağıtılabiliyor. Yani yardım kolilerinin ne sıklıkla ve ne zaman dağıtılacağı, yardım alınan kuruma göre değişebiliyor.

Aynı zamanda başvurulan kurumun bütçesi, başvuran kişinin muhtaçlık seviyesi, ekonomik durumu ve hanesindeki kişi sayısı da yardım kolilerinin dağıtılma sıklığını etkiliyor.

Bazı ailelere her ay için düzenli olarak yardım kolisi dağıtılırken, bazı ailelere yılda birkaç sefer dağıtım yapılabiliyor.

Bu yazımızda kısaca erzak yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kızılay’dan yardım kolisi nasıl alınır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de belediyelerden, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından ya da diğer kurum ve kuruluşlardan gıda ve erzak yardımı alıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.