DOLAR
34,0936
EURO
37,6491
ALTIN
2.745,72
BIST
9.699,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Çok Bulutlu
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C

TC No ile Engelli Maaşı Sorgulama E-Devlet Sorgulama

TC No ile Engelli Maaşı Sorgulama E-Devlet Sorgulama
26.10.2023 16:05 | Son Güncellenme: 26.10.2023 19:12

TC No ile Engelli Maaşı Sorgulama, E-Devlet Sorgulama 2024; En az %40 engel oranına sahip olan ve engeli dolayısıyla çalışamayan vatandaşlar; TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak, engelli maaşı alabiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli vatandaşlara bağlanan engelli maaşı sayesinde vatandaşlar; gıda, giyim, kira vb. temel ihtiyaçlarını daha rahat bir şekilde karşılayabiliyorlar.

Bununla birlikte engelli aylığı; yalnızca belirli şartları taşıyan vatandaşlara bağlanıyor.

Örneğin; engelli maaşına başvurmak isteyenlerin öncelikle tam teşekküllü bir devlet hastanesinden 2024 engelli raporu almış olmaları gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca engelli maaşı başvurusu nasıl yapılır? TC NO ile engelli maaşı nasıl sorgulanır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Engelli Maaşı Başvuru Şartları

Engelli maaşı, yukarıda da bahsettiğimiz gibi yalnızca belirli başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlara bağlanıyor.

Engelli maaşı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • TC vatandaşı olmak
  • 65 yaş altında olmak
  • SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı sigorta kollarından birine bağlı olarak çalışıyor olmamak(işsiz ve gelirsiz olmak)
  • Tam teşekküllü bir hastaneden en az %40 engel oranına sahip olduğunu gösteren 2024 engelli belgesi ve sağlık kurulu raporu almış olmak
  • Nafaka almıyor olmak ya da kendisine nafaka bağlanması ihtimalinin bulunmaması
  • Kendisi üzerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunmaması
  • Farklı sosyal yardım kurumlarından aylık ya da maaş almıyor olmak

UYARI: 65 yaş ve üstündeki yaşlı bireyler; Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış tam teşekküllü devlet hastanelerine giderek, sağlık kurulu raporu alamadıklarından engelli maaşına da başvuramıyorlar.

Ancak 65 yaş ve üstü yaşlı bireylerin yaşlılık maaşına başvurma şansları bulunuyor.

18 yaşını doldurmamış olan engelli bireyler de engelli maaşına başvuramıyorlar. Engelli bireyler yerine engelli bireylerin bakımlarını üstlenen yakınları ya da vasileri; engelli bakım aylığına başvurabiliyorlar.

Engelli bireylerin engelli maaşı alabilmeleri için kendileri üzerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul olmaması şartı da aranıyor.

Yani engelli bireylerin ya da aile bireylerinden birinin üzerine kayıtlı ev, arsa, tarla, araç olması halinde engelli bireylerin başvuruları, başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı mütevelli heyeti tarafından kabul edilmiyor.

Engelli Maaşı Kimlere Verilir?

Engelli maaşı; en az %40 engel oranına sahip olan kişilere bağlanıyor.

Yani engel oranı %40 altında olan kişilere bu maaş bağlanmıyor.

Başvuru sahiplerinin mutlaka 18 yaşını doldurmuş olmaları ve TC vatandaşı olmaları da en önemli başvuru şartları arasında bulunuyor.

Engelli kişilere engelli aylığı bağlanabilmesi için bu kişilerin Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü devlet hastanelerinden sağlık kurulu raporu ve 2024 engelli belgesi de almaları gerekiyor.

Farklı sosyal yardım kurumlarından aylık veya maaş alanlar ya da kendisine nafaka bağlananlar da engelli aylığı alamıyorlar.

Engelli Maaşı için Gerekli Evraklar

Engelli vatandaşların başvuru esnasında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına teslim etmeleri gereken en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Engelli maaşına başvuran engelli birey ya da engelli bireyin vasisi tarafından doldurulmuş engelli maaşı talep beyanı
  • Engelli başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Engelli bireyin hane bireylerine ve vasisine ait TC kimlik kartı fotokopisi
  • 2024 engelli belgesi ve sağlık kurulu raporu
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Engelli kişinin ve hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Engelli kişi ve hane bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Engelli kişiye dair son 6 ay içerisinde çekilmiş olan, güncel vesikalık fotoğraf
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi

**Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi; engelli bireyin başvurusunun onaylanma ihtimalini yükseltiyor.

Engelli maaşı; muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişiler için bağlanıyor.

Yani kendisi sigortasız ve gelirsiz olmasına rağmen ailesi, muhtaçlık sınırının üstünde yaşayan kişiler için engelli aylığı bağlanmıyor.

Hanenin de mutlaka muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olması yani hane halkı kişi başı aylık kazancın güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olması gerekiyor.

18 yaşını doldurmuş olan ancak akli dengesi yerinde olmayan engelli bireylerin vasileri, engelli maaşına başvurabilirken; 18 yaş altı bireylere bakmakla yükümlü olan aile bireyleri, yakın akrabaları ya da vasileri engelli bakım aylığına başvurabiliyorlar.

Yani engelli maaşı, 18 yaş ve üstü kişilere; engelli bakım aylığı ise 18 yaş altı kişilerin bakımını üstlenenlere bağlanıyor.

Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli maaşı almak isteyen engelli bireyler; kendilerinden talep edilen belgelerle birlikte ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabiliyorlar.

Başvurular; e-devlet üzerinden ya da farklı bir platformdan şu an için yapılamıyor.

Başvuruların bizzat engelli birey ya da vasisi tarafından yapılması gerekiyor.

Engelli bireyin evden çıkamayacak halde olması durumunda engelli kişi; ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayıp, ikametgah adresine görevli bir personel gönderilmesini talep edebiliyor.

Bu durumda evine gelen personelin kendisine sunduğu engelli aylığı talep beyanını doldurup, engelli maaşı başvurusunu gerçekleştirebiliyor.

Engelli aylığına başvurmak adına sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giden ve daha önceden vakıf hane kayıt başvuru formu doldurmamış olan engellilerin öncelikle hane başvuru kayıt formu doldurmaları gerekiyor.

Aynı zamanda engelli bireylerin vakıfta gelir testine girmeleri de gerekiyor.

Gelir testi sonrasında muhtaçlık sınırının altında yaşadığı tespit edilenlere yani G0 sınıfına dahil olanlara diğer tüm başvuru şartlarını da taşıyor olmaları şartı ile başvurdukları vakıf tarafından engelli aylığı bağlanıyor.

Engelli Maaşı İnternetten Başvuru Yapılır mı?

Engelli maaşı almak isteyen kişiler, ön başvuru işlemlerini internet üzerinden yani e-devletten gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceklerini de öğrenmek istiyorlar.

Şu an için e-devlet platformundan ya da farklı bir platformdan engelli aylığına başvurulamıyor.

Başvuruların mutlaka engelli bireyin ikametgahının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılması gerekiyor.

Engelli maaşı başvuru sorgulama işlemi ise e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.

Engelli Maaşı Başvuru Formu

Engelli aylığına başvuran tüm engelli bireylerin doldurmaları gereken engelli maaşı başvuru formu; başvuru sahibine mesleğine, aylık gelir ve gider durumuna, hane bireylerinin gelir ve gider durumlarına, kişideki engel oranına, kişinin kişisel, iletişim ve adres bilgilerine dair sorular içeriyor.

Engelli maaşı başvurusunun kabul edilmesini dileyen tüm bireylerin bu formdaki sorulara eksiksiz yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Engelli aylığı başvurularının olumlu veya olumsuz tüm sonuçları; engelli bireylerin telefonlarına SMS ile gönderiliyor. Bu yüzden de başvuru sahiplerinin engelli aylığı talep beyanında güncel iletişim bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.

Engelli maaşı başvuru şartlarını taşımamalarına rağmen formda yanlış bilgiler paylaşanlar, örneğin aylık kazancı muhtaçlık sınırının altında olmamasına rağmen kendilerini muhtaç beyan edenler ve bir süre için başvurdukları vakıftan maaş alanlar; sonradan yanlış bilgi paylaştıklarının vakıf tarafından fark edilmesi halinde cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kişilerden aldıkları tüm yardımları güncel faizleriyle geri ödemeleri talep ediliyor.

Ödeme yapmayanlar ise mahkemeye veriliyorlar.

Engelli Maaşı Başvurusu Telefon Numarası

Engelli maaşı başvuru detaylarını, başvuru için sizden talep edilen belgelerin tam listesini öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Aynı zamanda engelli aylığı başvuru sonuçlarınızı öğrenmek adına da bu numaraları arayabilir, yetkili kişilerden başvuru sonucunuza dair ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bu numaraları arayarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan diğer ayni ve nakdi yardımlara dair de bilgi edinebilirsiniz.

2024 Engelli Maaşı Sorgulama

Engelli maaşı başvuruları, başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından yaklaşık 2-3 hafta içerisinde sonuca bağlanıyor.

Bazen engelli aylığı başvurularının yoğun olması halinde başvuruların sonuçlanması daha da uzun sürebiliyor.

Başvuru sonuçları, e-devlet Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardım bilgileri sorgulama sayfası üzerinden görüntülenebiliyor.

Aynı zamanda başvuru sahipleri, Sosyal Destek hatlarını arayarak da başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

2024 engelli maaşı sorgulama yöntemlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

E-Devlet Engelli Maaşı Sorgulama

E-devletten engelli aylığı başvuru sonucunuzu görüntülemek adına hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Bu link üzerinden aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı diğer yardım başvuru sonuçlarınızı da öğrenebilirsiniz.

TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriniz ile kolaylıkla e-devlet sistemine girip, sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

E-devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesinden şifrenizi temin edebilirsiniz.

TC No ile Engelli Maaşı Sorgulama

ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını veya başvurduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayıp, TC kimlik no bilginizi müşteri temsilciniz ile paylaşıp; engelli maaşı başvurunuzun son durumunu öğrenebilirsiniz.

Başvuru sonucunuzu öğrenmek için başvurduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına da gidebilirsiniz.

PTT Engelli Maaşı Sorgulama E-Devlet

Engelli maaşı başvurunuz, başvurduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından kabul edildiyse engelli aylığınızın PTT hesabınıza yatırılıp yatırılmadığını e-devlet PTT üzerinden yapılan kurum ödemeleri sorgulama sayfasından da görüntüleyebilirsiniz.

Bu amaçla hesabınıza yatırılan kurum ödemelerini görüntülemek için https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Bu link üzerinden diğer kurumlar tarafından PTT hesabınıza yatırılan tüm sosyal yardım ve diğer kurum ödemelerini de görüntüleyebilirsiniz.

Engelli Maaşı Sorgulama Numarası

Engelli maaşı sorgulama ile alakalı aklınıza takılan tüm soruları cevabı için Engelli maaşı sorgulama numarası ALO 183 ya da ALO 144 Sosyal Destek hattını arayarak öğrenebilirsiniz.

Engelli Maaşı Nereye Yatar?

Engelli maaşları, başvurusu onaylanan kişilerin PTT hesabına yatırılıyor.

Başvurusu onaylanan hak sahipleri, kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, hesaplarına yatırılan engelli maaşını çekebiliyorlar.

Yeni çipli kimlik kart kullananlar, çipli kimlik kartlarını alırken kendilerine verilen şifre ile PTT ATM’lerinden hesaplarına yatırılan aylıklarını çekebiliyorlar.

PTTBank kullanıcıları da hesaplarına yatırılan parayı PTT Matiklerden alabiliyorlar.

PTT Engelli Maaşı Ne Zaman Yatar?

Engelli maaşları, hak sahiplerinin TC kimlik no son rakamlarına bağlı olarak belirli günlerde PTT hesaplarına yatırılıyor.

TC kimlik numarası 0 veya 5 olanlara ayın 5’inde, 1 veya 6 olanlara ayın 6’sında, 2 veya 7 olanlara ayın 8’inde, 3 veya 8 olanlara ayın 9’unda 4 veya 9 olanlara ayın 10’unda ödeme yapılıyor.

Engelli Maaşı Ne Kadar 2024?

Asgari ücrete yapılan zam doğrultusunda her yıl engelli maaşları da paralel bir şekilde artış gösteriyor.

Kişilerdeki engelli oranı da kişilere bağlanan engelli aylığı üzerinde belirleyici oluyor.

2024 yılı için engel oranı %40 ile %69 olan kişilere aylık 1874 TL; engel oranı %70 üstünde olanlara ise aylık 2811 TL ödeniyor.

2024  Engelli Maaşı%40-691.874,56 TL
2024 Engelli Maaşı %70+2.811,84 TL

Engelli Maaşı Hangi Hallerde Kesilir 2024?

Kişilerin PTT hesabına yatırılan engelli maaşı, belirli hallerde kesilebiliyor.

Engelli maaşının kesilmesine neden olabilen en önemli faktörleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Hak sahibinin şehirlerarası ikametgah değişikliğinde bulunmasına rağmen adres değişikliğine dair maaş aldığı vakfa haber vermemesi
  • Hak sahibinin mevcut engellilik oranının %40 altına düşmesi
  • Hak sahibi engellinin vefat etmesi
  • Hak sahibi engellinin hakkından feragat ettiğine dair aylık aldığı vakfa dilekçe yazması
  • Hak sahibinin muhtaçlığının sona erdiğinin vakıf tarafından fark edilmesi
  • Hak sahibinin muhtaçlığının sona erdiğine dair vakfa bilgi vermesi
  • Hak sahibi engellinin sigortalı bir işe girmesi
  • Hak sahibi engellinin en az bir ay boyunca maaşını çekmemesi
  • Hak sahibi engellinin TC vatandaşlığından ayrılması

**Şehirlerarası ikametgah değişikliğine rağmen engelli maaşını almaya devam etmek isteyen engelli bireylerin adres değişikliğinden en az birkaç ay öncesinde maaş aldıkları vakfa bilgi vermeleri gerekiyor.

Kişinin bilgi vermemesi durumunda tekrar engelli maaşı alabilmesi için yeni adresindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurması gerekiyor.

Sigortalı bir işe girmesine rağmen ya da muhtaçlığı sona ermesine rağmen engelli maaşı almaya devam edenler için cezai yaptırım uygulanıyor. Bu kişilerden işe girdikleri ya da muhtaçlıkları sona erdiği tarihten sonra aldıkları tüm aylıkları güncel faizleriyle geri ödemeleri talep ediliyor.

Engelli Maaşı Nasıl Alınır?

Engelli kişilerin engelli aylığı başvuruları, başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı mütevelli heyeti tarafından değerlendiriliyor.

Değerlendirme aşamasında kişinin teslim ettiği belgeler ve başvuru formunda bahsettiği bilgiler; vakıf mütevelli heyetince araştırılıyor.

Kimi zaman vakıf mütevelli heyeti, başvuru sahibinin evine engelli bireyin ekonomik ve sosyal durumuna dair inceleme raporu hazırlaması için komisyon gönderebiliyor.

Komisyonca teslim edilen raporu da değerlendiren vakıf mütevelli heyeti, yardım edeceği engelli bireylere dair bir liste hazırlıyor.

Başvuruların olumlu veya olumsuz sonuçlarını da tüm başvuru sahiplerinin telefon numarasına SMS ile yolluyor.

Aynı zamanda başvuru sonuçlarını e-devlet platformunda da yayınlıyor.

Engelli Maaşı Kesildikten Sonra Tekrar Alınır mı?

Şehirlerararası ikametgah değişiklikleri dolayısıyla engelli kişilerin aldıkları aylık kesilse de kişiler, yeni adreslerindeki vakfa başvurup, tekrar engelli aylığı alabiliyorlar.

Sigortalı bir işe girdiği için aldığı maaş kesilen kişiler, tekrar işsiz kaldıklarında engelli maaşına başvurabiliyorlar.

Engel oranı %40 altına düşen ve aldığı maaş kesilen engelli bireyler ise engel oranlarının %40’a yükselmesi durumunda engelli aylığına yeniden başvurabiliyorlar.

Aynı şekilde tekrar muhtaç konuma düşen engelli bireylerin de engelli maaşına başvurma şansları bulunuyor.

Engelli Maaşı PTT ATM’den Çekilir mi?

PTTBank kullanan engelli bireyler; PTT ATM’lerden maaşlarını çekebiliyorlar.

PTTBank kullanan engellilerin yanı sıra yeni çipli kimlik kart sahipleri de şifreleri ile birlikte PTT ATM’lerden hesaplarına yatırılan maaşı çekebiliyorlar.

Engelli Bakım Maaşı Nedir?

18 yaş altında olan ve en az %40 engel oranına sahip olan engelli gençlerin ve çocukların bakımıyla ilgilenen aile bireylerine, yakınlarına ya da vasilerine engelli bireyin temel ihtiyaçlarının karşılamaları için bağlanan aylığa engelli bakım aylığı ismi veriliyor.

Engelli bakım aylığının mutlaka engelli gencin ya da çocuğun giyim, gıda, kişisel bakım vb. ihtiyaçları için kullanılması gerekiyor.

Engelli Evde Bakım Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli kişilerin bakımını üstlenen aile bireyleri, yakınları ya da vasileri Sosyal Hizmetler il ya da ilçe müdürlüklerine giderek, engelli bakım maaşına başvurabiliyorlar.

Başvurular, e-devlet üzerinden ya da farklı bir internet sitesinden şu an için yapılamıyor.

Engelli evde bakım maaşı başvuru şartlarını ve başvuru detaylarını öğrenmek için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Engelli Bakım Maaşı Ne Kadar 2024?

2024 yılında asgari ücrete yapılan artış doğrultusunda engelli bakım maaşı olarak, engelli yakınlarına aylık 2.354 TL ödeniyor.

Temmuz ayında yapılacak olan zamla birlikte engelli evde bakım aylığının ortalama 3 bin 157 TL olması bekleniyor.

Engelli Bakım Maaşı Sorgulama

Engelli bakım aylığına başvuran kişiler, başvurularının Sosyal Hizmetler il ya da ilçe müdürlükleri tarafından kabul edilip edilmediğini e-devlet platformu üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

Aynı zamanda başvurdukları il ya da ilçe müdürlüğünü arayarak ya da müdürlüğe bizzat giderek de başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Başvurular, ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatları aranarak da öğrenilebiliyor.

E-devlet üzerinden sorgulama yapmak isteyenlerin ise https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu linkine tıklamaları gerekiyor.

PTT Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama

Engelli bakım aylığına başvuran engelli yakınları, PTT kurum ödemeleri sorgulama sayfasından engelli bakım aylıklarının hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını öğrenebiliyorlar.

Bu noktada kişilerin https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Bu yazımızda engelli maaşı sorgulama TC ile 2024 nasıl yapılır? E-devlet engelli maaşı sorgulama nasıl olur? vb. engelli maaşı başvuru ve sorgulama detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Sizler de engelli aylığı alıyorsanız ya da bu aylığa başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.