DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Trafik Cezası Yapılandırma ve Taksitlendirme

Trafik Cezası Yapılandırma ve Taksitlendirme
19.12.2023 13:33 | Son Güncellenme: 19.12.2023 17:12

Trafik Cezası Yapılandırma ve Taksitlendirme 2024; Aracı olan herkes hemen hemen trafik cezası sorunu ile karşılaşmaktadır. Bu nedenle vatandaşlar trafik cezasının nasıl ödeneceğini merak etmektedir. Trafik cezası yapılandırma ve taksitlendirme işleminin nasıl yapılacağı vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konulardandır.

Aşağıdaki yazımızda trafik cezası ödeme ve taksitlendirme işleminin nasıl yapılacağı ile ilgili detaylar yer almaktadır.

Trafik Cezası Taksitlendirme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Trafik cezası yapılandırma ve taksitlendirme işlemlerinin nasıl yapılacağı vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Trafik cezası taksitlendirme farklı yöntemler kullanılarak yapılandırılabilir. Taksitlendirme yapmak isteyen vatandaşlar vergi dairesine bizzat giderek
ceza borcunu taksitlendirebilmektedir.

Vergi dairesine giderek taksitlendirme yapacak olan vatandaşlar ilgili kişi tarafından gerekli bilgilendirme yapılacaktır. Geçmişte trafik cezası olan vatandaşlar taksitlendirme farkını ve birinci taksiti ekleyerek ilk taksitin ödenmesi gerekmektedir. İlk taksiti ve önceki
borçların farkı ödenmediği takdirde taksitlendirme veya yapılandırma işlemi yapılamamaktadır. İlk taksit ödendiğinde kalan borç ise eşit aralıklara bölünerek ödeme
yapılmaktadır.

Trafik cezası taksitlendirme ve yapılandırma başvurusu e-Devlet sisteminden de yapılmaktadır.

Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik cezası sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar e-Devlet sisteminden veya Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapabilmektedir. Sorgulama işlemi yaptıktan sonra ne zaman ödeme yapmanız gerektiği gibi detaylara erişebilirsiniz.

E-Devlet’ten Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Online olarak sorgulama yapmak isteyen vatandaşlar e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapmalıdır. Sisteme giriş yaptıktan sonra “Emniyet Genel Müdürlüğü” seçeneğine tıklanmalı veya arama kutucuğuna “Emniyet Genel Müdürlüğü” yazarak arama yapılmalıdır.

Daha sonra ise, “Trafik Cezası Öde” seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Plaka numarasına ve isminize göre bir yıl içerisindeki trafik cezalarını görüntüleyebilirsiniz.

Sorgulama yaptıktan sonra anlaşmalı bankalar ile online olarak ödeme yapabilirsiniz.

Plakadan Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç plakası ile trafik cezası sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Plaka ile sorgulama yapmak isteyen vatandaşlar e-Devlet sistemine giriş yaparak, arama kısmına “Plaka ile Ceza Sorgulama” yazarak tarama yapmalıdır. Karşınıza araç plakası ile ilgili cezaların sayfası çıkacaktır.

Ödeme yaptığınız cezalarda bilgilendirme amaçlı sistemde gözükecektir. Bu nedenle ödediğiniz cezaları dikkate almamalısınız.

**e-Devlet şifresi olmayan vatandaşlar PTT şubelerine giderek e-Devlet şifresi alabilmektedir.

Trafik Cezası Ödemeleri Nereden Yapılır?

Trafik cezası sorgulama işlemi yaptıktan sonra ödeme işlemi yapmak isteyen vatandaşlar farklı platformlardan ödeme yapabilmektedir. Ceza ödemesi yapmak isteyen vatandaşların ödeme yapabileceği platformlar aşağıda yer almaktadır.

  • PTT şubelerinden
  • Banka şubelerinden
  • Vergi dairesinden

İnternetten Trafik Cezası Ödenir Mi?

Online olarak trafik cezası ödenebilmektedir. Online ödeme yapmak isteyen vatandaşlar GİB sisteminin anlaşmalı olduğu bankalar ile ödeme yapılmaktadır.  Aşağıda trafik cezası ödemek için anlaşmalı bankaların listesi yer almaktadır.

  • Akbank
  • Halk Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Yapı Kredi Bankası
  • HSBC
  • Finansbank
  • Aktif Bank
  • Türkiye Finans ve Katılım Bankası
  • Vakıfbank
  • Garanti Bankası

İnternetten Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

İnternetten trafik cezası ödeme işlemi kredi kartı ve banka kartı ile yapılabilmektedir. Online olarak ödeme yapmak isteyen vatandaşlar Gelir İdaresi Daire Başkanlığı’na giriş yapmalıdır.

Ödeme yapmak isteyen vatandaşlar “Trafik Cezası Öde” seçeneğine tıklamalıdır.

Daha sonra “Motorlu Taşıtlar ve Motorlu Taşıt Sorgulama” seçeneğine tıklanmalıdır.

Ödeme işlemini yapmak istediğiniz kredi kartı veya banka kartı seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.

Ardından T.C. kimlik numarası, vergi numarası, plaka ve plaka tescil tarihleri gibi bilgilerin doğru girilmesi gerekmektedir.

Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra mevcut borcunuzu görüntüleyebilirsiniz.

Kart bilgilerinizi girerek ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet’ten Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

e-Devlet’ten trafik cezası ödemek isteyen vatandaşlar https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama linkine tıklayarak ödeme yapabilmektedir.

Linke tıkladıktan sonra plaka numarasına ve isminize göre bir yıl içerisindeki trafik cezalarını görüntüleyebilirsiniz.

Son olarak bankalar ile online olarak ödeme yapabilirsiniz

Vergi Dairesinden Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Vergi dairesinden trafik cezası ödemek isteyen vatandaşlar, trafik cezası belgesi ile vergi dairesine başvuru yapmalıdır.  Vergi dairesinden ödeme yapmak isteyen vatandaşlar belgelerin teslim edilmesi halinde nakit olarak ödeme yapabilecektir.

PTT Şubelerinden Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

PTT şubelerinden trafik cezası ödemek isteyen vatandaşlar ikamet ettiği bölgelerdeki PTT şubelerine giderek nakit olarak ödeme yapabilmektedir.

Trafik Cezası Taksitlendirilebilir Mi?

Trafik cezasını tek seferde ödeme imkanı olmayan vatandaşlar tarafından taksitlendirme işlemi yapılıp yapılamayacağı merak edilmektedir. Trafik cezasını taksitlendirmek mümkündür. Taksitlendirme yapmak isteyen vatandaşlar bir sene içerisinde 4 taksitle ödeyebilmektedir. Taksitle ödeme yapıldığında mevcut cezaya faiz tutarı eklenmektedir.

Trafik cezası taksitlendirme yapmak isteyen vatandaşlar tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde taksitlendirme işlemi yapmalıdır. Trafik cezası kimin üzerine ise taksitlendirme işlemi için o kişinin başvuru yapması gerekmektedir.

E-Devlet’ten Trafik Cezası Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Devlet sisteminden trafik cezası yapılandırma ve taksitlendirme işlemi yapılabilmektedir. Bu işlemi yapmak isteyen vatandaşlar https://ivd.gib.gov.tr/ linkine tıklayarak e-Devlet ile giriş seçeneğine tıklayarak T.C. kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yaparak trafik cezası yapılandırma ve taksitlendirme işlemi yapabilecektir.

Trafik Cezası Ödeme Süresi Ne Kadar?

Sürücüler trafik cezasını 15 gün içeresinde ödediğinde %25 indirim uygulanmaktadır. Bu nedenle 15 gün içerisinde trafik cezalarını ödemeniz sizin karınıza olacaktır. 15 günü geçen cezalarda ise, herhangi bir indirim  söz konusu değildir.
Ayrıca ödeme yapılamayan cezalara ise, her ay %5 oranında faiz uygulanmaktadır. Bu nedenle bir an önce borcu ödemeniz ya da taksitlendirmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Trafik Cezası Kredi Kartına Kaç Taksit Olur

Trafik cezaları kredi kartı veya nakit olarak ödenebilmektedir. Kredi kartı ile ödeme yapmak isteyen vatandaşlar anlaşmalı bankaların kartları ile ödeme yapabilmektedir. Kredi kartı ile ödeme yapmak isteyen vatandaşlar 15 gün içerisinde ödeme yaparsa %25 indirim uygulanarak ödeme yapabilecektir. Ceza ödenmediği takdirde faiz işleyecektir. Ceza miktarı ve faizi 4 taksit ile ödeyebilirsiniz. Vergi dairesi ilk taksitin peşin olarak ödenmesini talep etmektedir.

Trafik Cezası 15 gün İçinde Nereye Ödenir?

Trafik cezasını 15 gün içerisinde %25 indirimli olarak ödemek isteyen vatandaşlar internet bankacılığı şubelerinden Gelir İdaresi Daire Başkanlığı web sitesinden e-Devlet sistemine giriş yaparak online olarak ödeyebilmektedir.

Online ödeme yapmak istemeyen vatandaşlar ise ikamet ettiği bölgelerdeki Gelir İdaresi Daire Başkanlığı’na bizzat giderek ödeme yapabilir.

Gecikmiş Trafik Cezası Nereye Ödenir?

Gecikmiş trafik cezalarının nasıl ödeneceği vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Gecikmiş trafik cezası sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar e-Devlet sisteminden sorgulayabilecektir. Geciken trafik cezası ödemek isteyen vatandaşlar PTT şubelerinden, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankalardan ve vergi dairesinden ödenebilmektedir.

PTT şubelerinden ödeme yalnızca cezanın kesildiği kişi tarafından yapılmaktadır.

Vergi dairesinden ödeme yapmak isteyenler ise, başkasının adına olan cezayı da ödeyebilmektedir.

Gecikmiş trafik cezaları ödenirken cezanın üzerine gecikme faizi eklenmektedir. Ödeme yaparken işleyen faiz miktarını da ödemelisiniz.

Trafik Cezası Zaman Aşımına Uğrar Mı?

Karayolları Trafik Kanunu maddelerine göre trafik cezaları iki yıl ödenmediği takdirde zaman aşımına uğramaktadır. Fakat bazı özel durumlarda bu madde de belirtilenler değişebilmektedir.

Trafik Cezası Tebligatı Ne Zaman Gelir?

Trafik ezası uygulanan kişiler 10 iş günü içerisinde tebligat gönderilmektedir. Bu süre içerisinde adınıza herhangi bir trafik cezası bulunuyorsa itiraz etme hakkınız vardır. 10 günü geçtiyse trafik cezasına itiraz edemezsiniz. Tebligat elinize geçtikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız ceza miktarınızdan %25’ini ödemenize gerek yoktur.

Cezanın nasıl verildiği de önemlidir. Ceza yüz yüze uygulandıysa farklı, plakaya uygulandıysa farklı bir yol izlenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.