DOLAR
34,8696
EURO
36,6912
ALTIN
3.024,81
BIST
10.052,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
10°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C

Açık Lise Kaç Yılda Biter? Açık Lise 1 Senede Biter Mi?

Açık Lise Kaç Yılda Biter? Açık Lise 1 Senede Biter Mi?
22.04.2024 12:41 | Son Güncellenme: 22.04.2024 23:15

Açık Lise Kaç Yılda Biter? Açık Lise 1 Senede Biter Mi? Mezun Olmak için Kaç Kredi Gerekli? Ülkemizde lise eğitimi zorunludur. Bazı vatandaşlar lise eğitimine okullarda devam ederken, bazıları okul dışında teknolojinin aracılığı ile lise eğitimlerini tamamlamaktadır. Teknoloji aracılığı ile yapılan uzaktan lise eğitimi modeline açık öğretim lisesi adı verilmektedir.

Açık öğretim lisesine, lise eğitimlerini yarıda bırakanlar, ortaokul mezunu olanlar gibi durumu olan vatandaşlar başvuru yapabilmektedir.

Açık Öğretim Lisesine Nasıl Kayıt Yaptırılır?

Açık öğretim lisesine kayıt yaptırmak isteyen vatandaşların bulunduğu bölgedeki Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine müracaat etmesi gerekmektedir. Kayıt yaptırmadan önce kayıt ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir. Kayıt ücretleri ödendikten sonra başvuru için gereken belgeleri tamamlayarak Halk Eğitim Müdürlüklerine kayıt yaptırabilmektedir.

Açık Lise Kayıt Ücreti Ödeme Hangi Bankalardan Yapılır?

Açık liseye kayıt yaptıran öğrenciler Vakıfbank, Halk Bankası ve Ziraat Bankası’ndan ödeme yapabilmektedir.

Ödemeler online olarak da yapılabilmektedir. Online ödeme yapabilmek için https://odeme.meb.gov.tr/ linkine tıklamanız gerekmektedir. T.C. kimlik numarasını girerek ödeme yapabilirsiniz.

Açık Liseye Kimler Kayıt Yaptırabilir?

  • İlköğretim ve ortaokul mezunu olan kişiler açık liseye kayıt yaptırabilir.
  • MEB’e bağlı meslek lisesi ve buna benzer liselerden mezun olamayanlar kayıt yaptırabilmektedir.
  • Lise eğitimi yarıda ıraklar kayıt yaptırabilir.
  • Yurt dışında eğitim alanlar İl Milli Eğitim Müdürlükleri veya yurtdışı elçilikleri tarafından verilen denklik sahibi belgesi olan vatandaşlar açık liseye kayıt yaptırabilmektedir.

Açık Öğretim Lisesinden Mezun Olmak İçin Şartlar Nedir?

Alan dersi olan öğrencilerin mezun olabilmesi için;

  • Toplam kredinin 170 olması gerekmektedir ve alan derslerinden en az 80 krediyi tamamlamalısınız.
  • Ortak olarak verilen derelerden başarılı olarak geçmeniz veya bu derslerden muaf olmanız gerekmektedir.
  • Dönem olarak hesapladığımızda mezun olabilmek için eğitim görmesi gereken dönem sayısı 8’dir.
  • Dil ve Anlatım dersinden başarısız olmamanız gerekmektedir.

Alan dersi olmayan öğrencelerin mezun olabilmesi için;

  • 8 dönem dersi alması gerekir.
  • Mezun olabilmesi için toplam kredinin en az 170 olması gerekmektedir.
  • Dil ve Anlatın dersinden geçmesi ve diğer ortak derslerden de başarılı olması gerekmektedir.

Açık Liseden Mezun Olmak İçin Kaç Kredi Gerekir?

Açık liseden mezun olabilmek en 170 kredi gerekmektedir. Açık lisede 170 ve üstü puan aldığınızda açık liseden mezun olursunuz. Ortak derslerden mutlaka başarılı olmak zorundasınız.

Derse göre krediler bulunmaktadır. Mesela bazı dersler 2 kredi iken bazı dersler 4 kredidir. Ne kadar yüksek dersler alırsanız o kadar hızlı mezun olabilirsiniz.

Açık Liseden Kaç Yılda Mezun Olurum

Açık liseden mezun olmak için 8 dönem ders geçme ve 170 kredi toplama şartı vardır. Her dönem 3 ders seçilebilir ve her dersin kredisi 7,5’tir. Bu durumda, en az 8 dönem ve 22 ders geçmek gerekir.

Ancak, 18 yaş ve üzeri öğrenciler için mezuniyet şartları daha azdır. Bu öğrenciler için toplam dönem şartı 5, toplam kredi şartı 170 ve ortak derslerin tamamını başarması ya da muaf olması gerekmektedir.

Bu durumda, 18 yaş ve üzeri öğrenciler açık liseden en az 5 dönemde ve 12 ders geçerek mezun olabilirler.

Örneğin, 18 yaşında bir öğrenci açık liseye kayıt yaptırırsa, 5 dönemde mezun olabilir. Bu öğrenci, her dönemde 3 ders seçerek toplam 15 ders alır. Bu dersleri geçerek 170 kredi toplar ve ortak dersleri de başarıyla tamamlayarak mezun olur.

Ancak, bir öğrencinin açık liseden kaç yılda mezun olacağı, öğrencinin çalışma hızına ve ders seçimine göre değişebilir. Öğrenciler daha fazla ders seçerek daha kısa sürede mezun olabilirler.

Açık Lise Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Sınavlardan aldığınız puanlar ve her dersin kendine özel kredisi bulunmaktadır.

Örnek vermek gerekirse ;

Dil ve Anlatım dersinin kredisi: 2 →Dil ve anlatım sınavından aldığım puan: 60

Matematik dersinin kredisi: 4 → Matematik dersinden aldığım puan: 80

İngilizce dersinin kredisi: 4  → İngilizce dersinden aldığım puan : 60

Dersin puanı ile kredisini çarpmalısınız.

2×60=120 puan

4×80= 320 puan

4×60=240puan

Daha sonra puanları toplamalısınız.

320+240+120= 680 toplam puan

Puanları topladıktan sonra derslerin kredi sayılarını da toplamalısınız.

2+4+4= 10

Son olarak toplam puanınızı çıkan sayıya bölerseniz diploma notunuzu görebilirsiniz.

680/10=68 diploma notu

Açık Lise Kredi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Öğrenciler tarafından merak edilen sorulardan biri de “Açık lise kredi sorgulaması nasıl yapılır?” sorusudur. Kredi sorgulaması yapabilmeniz için MEB’in açık öğretim T.C. kimlik numarası ve şifresi ile giriş yaparak kredi sorgulamalar yapması mümkündür.

Aöl kaç kredim var nasıl öğrenebilirim diyorsanız; MEB Açık öğretim kredi sorgulamak için https://aolweb.meb.gov.tr/ogrenci_giris.aspx linke tıkladıktan sonra TC kimlik numaranız ve şifrenizi girdikten sonra hemen güncel kredi notunuzu sorgulayabilirsiniz.

Açık lise kredi sorgulamak için e-devlet üzerinden yapmak isteyenler https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-acik-ogretim-liseleri-ogrenci-durum-belgesi-sorgulama linke tıkladıktan sonra kullanıcı girişi yaparak kredi sorgulama yapabilirler.

Açık Lise Kayıt Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Açık lise kaydını yenilecek olan öğrencilerin kayıt yenileme ücreti için Halk Eğitim Merkezlerinin belirttiği banka hesabına 160 TL yatırması gerekmektedir. Eğer banka hesabına değildi bizzat giderek yatırmak isterseniz ek 5 TL daha ödemeniz gerekecektir. Kayıt yenileme ücretini Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf Bankası hesaplarına yatırılması gerekmektedir.

Açık Lise Kaç Senede Biter?

Açık lise kaç yılda biter sorusuna cevap vermek gerekirse bu tamamen sizin göstereceğiniz başarıya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Açık lise sınavı yılda 3 defa yapılmaktadır. Siz eğer her sınavda 35 tam puan alırsanız yılda 105 puan 2 yılda ise 2 sınava girerek 70 puan alırsanız mezuniyet için gerekli olan 170 puanı geçerek 1,5 yılda mezun olabilirsiniz.

Çok zor olmasına karşın Açık Liseden 1,5 yılda mezun olma imkanınız bulunmaktadır.

Açık Liseyi Bir Yılda Biter mi?

Açık liseyi bir yıl gibi kısa bir sürede bitirmeniz imkansızdır. Çünkü toplam 8 dönem vardır ve bu dönemler her birini 35 kredi ile tamamlasanız bile 1 yılda bitmesinin imkanı yoktur. Eğer üstün bir başarı gösterirseniz 1,5 yılda bitirebilirsiniz.

Açık lisede her yıl toplamda 3 tane sınav yapılmakta ve her sınav için alacağınız taban puan 35 puandır. Her yıl 3 sınavda 35 puan alsanız bile 1 yılda toplam alacağınız puan en fazla 105 puan olacağınız 170 puanı tamamlamadığınız için 1 yılda mezun olmanız imkansız.

Açık Lisede Kaç Ders Seçilir?

Açık lisede birinci oturumdan yani kendi  döneminizden en fazla 8 ders seçebilirsiniz. Eğer dersleri basabileceğinizi düşünüyorsanız ikinci dönem derslerinden de der seçimi yapabilirsiniz.

İkinci dönem dersleri seçerken dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Bu bazı dersler birebir ile bağlantılıdır. Bağlantılı olan derslerden birini geçmezseniz diğerini alamazsınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.