Kıyafet Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvuru Formu

Kıyafet Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvuru Formu
22.11.2023 10:24 | Son Güncellenme: 22.11.2023 14:47

Kıyafet Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Başvuru Formu; Ülkemizde asgari ihtiyaçlarını karşılayamayan, gıda, barınma, eğitim ve sağlık vb. ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına sosyal yardımlarda bulunan kamu kurumlarına başvuran yoksul ve dar gelirli vatandaşlar; kamu kurumlarına giyecek yani Kıyafet yardımı alabilmek adına da başvurabiliyorlar.

Belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yoksul vatandaşlar ve aileleri için yapılan giyecek yardımı sayesinde ihtiyaç sahipleri; gerek kış gerekse yaz aylarında kullanabilecekleri, genellikle hayırsever vatandaşlar tarafından bağışlanan, temiz ve yeni giyeceklerin sahibi olabiliyorlar.

Bu yazımızda yoksul vatandaşlarımız için kısaca giyecek yardımı başvurusu nasıl yapılır? Giyecek yardımı nasıl alınır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Kıyafet Yardımı Yapan Kurumlar Hangileridir?

İhtiyaç sahiplerinin mont, kaban, elbise, ayakkabı, çanta, okul önlüğü vb. giyeceklere ücretsiz bir şekilde sahip olabilmelerine olanak tanıyan en önemli kurumları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Belediyeler
  • Kaymakamlıklar
  • Valilikler
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları
  • Kızılay
  • Dernekler ve vakıflar
  • Ünlü iş adamları ve ünlü sanatçılar

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; tıpkı diğer yardımlarında olduğu gibi giyecek yardımı başvurularını da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yürütüyor.

Afet anlarında mağdur vatandaşlara temiz ve yeni giyecekler dağıtan Kızılay; yoksul ailelere ve çocuklarına daKıyafet Yardımı Başvurusu yardımında bulunuyor.

Aileler; hem kendileri hem de çocukları için Kıyafet yardımı alabilmek adına Kızılay’a başvurabiliyorlar.

Ülkemizdeki sosyal yardım çalışmaları ile yoksul vatandaşlara yardım eli uzatan dernek ve vakıflara da ihtiyaç sahipleri; giyecek yardımı taleplerini iletebiliyorlar.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Rüştü Akın Vakfı, İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Vuslat Derneği, Dost Eli Derneği gibi birçok dernek ve vakıf; yoksul vatandaşlar için Kıyafet  yardımı yapıyor.

Yoksul vatandaşlar; Ali Ağaoğlu, Fikret Öztürk, Sinan Tara, Mustafa KOÇ, Tuncay Özilhan, Murat Dedeman gibi ünlü iş adamlarına da yardım alabilmek için başvurabiliyorlar.

Seda Sayan, Fulya Öztürk, Fatih Terim, Haluk Levent, Müge Anlı, Esra Erol gibi ünlü sanatçılar; yoksul vatandaşlara giyecek yardımı, gıda ve erzak yardımı, eşya yardımı, eğitim ve sağlık yardımı gibi ayni ve nakdi yardımlarda bulunan en önemli ünlüler arasında yer alıyorlar.

Kıyafet Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kıyafet yardımı almak isteyenler; yukarıda bahsi geçen kurum, kuruluş ve kişilere başvurabiliyorlar.

Yukarıdaki kurum, kuruluş ve kişilere giyecek yardımının yanı sıra gıda ve erzak yardımı, sosyal destek kartı yardımı, eşya ve mobilya yardımı, kırtasiye yardımı, sağlık ve eğitim yardımı gibi ayni ve nakdi yardımlardan yararlanabilmek için de başvurabiliyorlar.

Belediye Kıyafet Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediyelere giyecek yardımı alabilmek adına başvurmak adına ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki belediyeye veya büyükşehir belediyesine başvurabilirsiniz.

Belediyeye bağlı olan sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine giderek de başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Sosyal yardım başvuru formu ve hane kayıt başvuru formu doldurarak; belediyenin giyecek yardımının yanı sıra diğer tüm yardımlarına da aynı form üzerinden başvurabilirsiniz.

Ön başvurularınız için ALO153 Beyaz Masa hattını ya da belediyeye ait olan telefon numarasını da arayabilirsiniz.

Ön başvurularınızı e-devlet belediye yardım başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden de yapabilirsiniz.

E-devlet üzerinden giyecek yardımı ön başvurularınız için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklamalısınız.

Hemen ardından Uygulamaya Git seçeneğine dokunmalı, daha sonra başvuru formunu doldurmalı ve başvurabileceğiniz sosyal yardım türleri arasından ‘GİYECEK YARDIMI’ seçeneğini işaretlemelisiniz.

Gıda ve erzak yardımı, odun, kömür yardımı, sağlık yardımı vb. farklı sosyal yardım türleri arasından dilediğinizi işaretleyerek, ihtiyacınız olan tüm yardımlara bu form üzerinden de başvurabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Giyecek Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı giyecek yardımına ve diğer yardımlarına başvurmak için ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebilirsiniz.

Ön başvurularınız için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Kızılay Giyecek Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yoksul vatandaşlar için gıda yardımı, Kıyafet yardımı, barınma yardımı vb. yardımlar sunan Kızılay giyecek yardımına başvurmak için ikametgahınızın bulunduğu yerdeki Kızılay temsilciliğine gidebilirsiniz.

Ön başvurularınız için ALO168 Kızılay Çağrı Merkezi’ni arayabilirsiniz.

Kızılay resmi sitesinde yetkili kişilere e-mail göndererek de ön başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Dernek ve Vakıf Giyecek Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dernek ve vakıfların giyecek yardımı başvurularınız için bu dernek ve vakıflara ait resmi internet sitelerinden iletişim ve telefon bilgilerine erişebilir, dernek ya da vakıf telefon numarasını arayarak, başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Ön başvurularınızı dernek ya da vakıf resmi sitesindeki e-mail adresine mail göndererek de gerçekleştirebilirsiniz.

Şehrinizdeki yani yaşadığınız yerdeki dernek ya da vakfa bizzat giderek de giyecek yardımına başvurabilirsiniz.

E-Devlet Kıyafet Yardımı Başvurusu

İhtiyaç sahibi vatandaşlar; yalnızca belediye Kıyafet yardımına ve diğer yardımlarına e-devlet platformu üzerinden başvurabiliyorlar.

Diğer kurumların yardımlarına ise e-devlet üzerinden başvurulamıyor.

Lakin vatandaşlar; Kıyafet yardımı başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden takip edebiliyorlar.

Kıyafet Yardımı Başvuru Formu

Gerek e-devlet üzerinden gerekse ilgili kuruma giderek, Kıyafet yardımı almak isteyen vatandaşların burada mutlaka Kıyafet yardımı başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu formda başvuru sahiplerine aylık kazançlarına, aylık gider ve gelirlerine, hanesinde bakmakla yükümlü oldukları kişi sayısına, kişisel bilgilerine, iletişim ve adres bilgilerine dair sorular soruluyor.

Bu sorular ile kurumlar; başvuran kişilerin ekonomik durumlarını, muhtaç olup olmadıklarını ve başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarını kolaylıkla tespit edebiliyorlar.

Kıyafet yardımı başvurusunun olumlu sonuçlanmasını isteyenlerin formdaki tüm soruları eksiksiz bir şekilde yanıtlamaları gerekiyor.

Kurumlar tarafından yapılan Kıyafet yardımı, gıda ve erzak yardımı, para yardımı vb. tüm yardımlar; muhtaçlık sınırının altında yaşayan kişiler için yapılıyor.

Muhtaç olmamalarına rağmen başvuru formunda kendilerini yoksul, muhtaç ya da işsiz ve gelirsiz gösterip, Kıyafet yardımı alanlar; daha sonra muhtaç, işsiz ya da gelirsiz olmadıklarının kendilerine Kıyafet yardımında bulunan kurum tarafından anlaşılması üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kişilerin yaptırım olarak aldıkları tüm yardımları güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayanlar ise Kıyafet yardımında bulunan kurum tarafından mahkemeye veriliyorlar.

Kıyafet Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Belediye giyecek yardımı ön başvurularınız için belediyenizi ya da ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı Kıyafet yardımı ön başvurularınız için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Kızılay Kıyafet yardımına dair bilgi almak, başvuru şartlarını öğrenmek için ALO168 Kızılay Çağrı Merkezini arayabilirsiniz.

Dernek ya da vakıf yardımlarına dair bilgi almak ya da başvuru sonuçlarınızı sorgulamak adına dernek ya da vakfa ait olan telefon numaralarını arayabilirsiniz.

Yukarıda bahsi geçen numaraları arayıp, başvuru sonuçlarınızı da öğrenebilirsiniz.

Kıyafet Yardımı Başvuru Sorgulama

Kıyafet yardımı başvuru sonuçlarınızı öğrenmek için başvurduğunuz kurumu arayabileceğiniz gibi internet üzerinden de başvuru sonuçlarınızı sorgulayabilirsiniz.

Belediye Kıyafet Yardımı Başvuru Sorgulama

Belediye Kıyafet yardımı başvuru sonuçlarınızı e-devlet belediye yardım başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden takip edebileceğiniz gibi ALO153 Beyaz Masa hattını da başvurunuzun sonucunu öğrenmek için arayabilirsiniz.

Başvurduğunuz belediyeyi arayarak ya da bizzat belediyeye giderek de başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kıyafet Yardımı Başvuru Sorgulama

Başvuru sonucunuzu ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayarak öğrenebileceğiniz gibi başvurduğunuz vakfa giderek ya da başvurduğunuz vakfı arayarak da başvurunuzun son durumunu takip edebilirsiniz.

E-devlet üzerinden başvuru sonucunuzu görüntülemek adına hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Kızılay Kıyafet Yardımı Başvuru Sorgulama

Başvuru sorgulama işlemi için ALO168 Kızılay Çağrı Merkezi’ni ya da başvurduğunuz temsilciliği arayabileceğiniz gibi bizzat başvurduğunuz temsilciğe giderek de başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Dernek ve Vakıf Kıyafet Yardımı Başvuru Sorgulama

Başvurduğunuz dernek ya da vakfı arayarak ya da bizzat dernek ya da vakfa giderek, Kıyafet yardımı başvuru sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.

Giyecek Yardımı Kimlere Verilir?

Giyecek yardımına kimlerin başvurabileceğini aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • Engelli vatandaşlar
  • Kronik hastalar
  • 65 yaş ve üstü gelirsiz yaşlılar
  • Eşinden boşanmış, eşi ölmüş ya da eşi cezaevine girmiş dul kadınlar ve çocukları
  • Afetzede vatandaşlar
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar
  • Şehit, asker, gazi yakınları

Hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altına tekabül edenler yani aylık geliri muhtaçlık sınırının altında kalanlar; giyecek yardımı alabiliyorlar.

Lakin başvuru sahibinin ya da hane bireylerinin üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul tespit edilmesi durumunda bu kişilerin başvuruları kabul edilmiyor.

Giyecek Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Giyecek yardımına ya da diğer ayni veya nakdi yardımlara başvuran kişilerin teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • SGK’dan hane bireyleri için alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Hane bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopisi
  • Başvuru sahibinin ve hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Ek belgeler

**Kıyafet yardımı almak isteyenlerin başvuru sırasında teslim etmeleri gereken ek belgeler; başvuran kişinin ya da aile bireylerinin yardım almayı gerektiren yani muhtaç konuma düşmelerine yol açabilen herhangi bir özel durumlarının ya da sağlık sorunlarının mevcut olup olmadığına göre değişebiliyor.

Örneğin, en az %40 engel oranına sahip olan ve engeli yüzünden çalışamayan vatandaşların 2024 engelli belgesi teslim etmeleri gerekiyor.

Kendileri ya da çocukları için Kıyafet yardımına başvuran dul kadınlardan ise ölen eşlerine dair ölüm belgesi talep ediliyor.

Giyecek Yardımı Nasıl Alınır?

Başvuru sahiplerinin Kıyafet yardımı başvuruları, başvurulan kurum tarafından değerlendirilirken başvuru sahipleri tarafından teslim edilen belgeler ve başvuru formunda paylaşılan bilgiler araştırılıyor.

Başvuru şartlarını taşıyanların başvuruları onaylanıyor.

Belediyeler ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; gerekli gördükleri durumlarda başvuru sahiplerinin evlerine bir komisyon gönderiyorlar.

Bu komisyon, başvuru sahibinin ve ailesinin ekonomik durumuna ve başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarına dair ilgili kuruma rapor teslim ediyor.

Bu raporu da inceleyen kurumlar, yardım edecekleri muhtaç aileleri ya da kişileri kararlaştırıyorlar.

Ardından başvuru sonuçlarını hem e-devlet platformunda açıklıyor hem de başvuru sahiplerinin telefonuna SMS ile gönderiyorlar.

Başvurusu onaylanan hak sahipleri; Kıyafetyardımı alabiliyorlar.

Memur Kıyafet Yardımı Nedir?

657 sayılı Devlet Memurları kanununun 211. Maddesine göre yalnızca belirli meslek gruplarına yönelik olarak yapılan Kıyafet yardımına memur giyim yardımı ismi veriliyor.

Yardım kapsamında belirli meslekleri icra edenlerine meslek hayatlarında kullanmaları için bazı giysiler dağıtılıyor.

Kıyafet yardımı, nakdi yardım değil de ayni yardım şeklinde yapılıyor.

Memur Kıyafet Yardımı Kimlere Verilir?

Memur giyim yardımı; sağlık personelleri ve Milli İstihbarat çalışanları gibi sadece belirli meslek gruplarına mensup olan kişiler için yapılıyor.

Memur giyim yardımına kimlerin başvurabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Açıkta çalışan ayniat memurları
  • Açıkta çalılan ambar memurları
  • Buzhanede çalışan ambar memurları
  • Bekçiler
  • Rasat kontrol memurları
  • Şoförler
  • Hukuk müşavirleri
  • Gezici sağlık memurları
  • Ebeler ve hemşireler
  • Sağlık memurları
  • Veteriner sağlık teknisyenleri
  • İtfaiye ve zabıta çalışanları
  • Veteriner-hayvan sağlık memurları
  • Vaizler
  • İcra memurları
  • Müftü ve müftü yardımcıları
  • Ciltciler ve matbaacılar
  • İmamlar ve hatipler
  • Kayyım ve müezzinler
  • Koruma ve güvenlik görevlileri
  • Gümrük memurları
  • Bando ve orkestra personelleri
  • Orman muhafaza memurları
  • Muhafaza memurları
  • İnfaz ve koruma memurları
  • Hakim, avukat ve savcılar

Bu yazımızda Kıyafet yardımı başvuru ve sorgulama işlemine dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de Kıyafet yardımı alıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.