DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Reçete Kaç Gün Geçerli? Reçete Geçerlilik Süresi

Reçete Kaç Gün Geçerli? Reçete Geçerlilik Süresi
04.01.2024 09:51 | Son Güncellenme: 04.01.2024 15:35

Reçete Kaç Gün Geçerli? Reçete Geçerlilik Süresi 2024; Doktora giden kişilere ilaçlarını temin edebilmeleri için reçete verilmektedir. Özel veya devlet sağlık kuruluşu tarafından verilen reçetelerin belirli bir süresi vardır.

Acil durumu olmayan veya ilaçlarını alabilecek durumu olmayan vatandaşlar doktor tarafından verilen ilaçları sonra alırız diye ertelemektedir. Fakat birçok kişi eczaneye gittiğinde reçetenin süresinin geçmiş olduğu gibi problemle karşı karşıya kalmaktadır.

Aşağıdaki yazımızda reçetenin kaç gün geçerli olduğu,  geçerlilik süresi dolduğunda ne yapılması gerektiği gibi bilgiler yer almaktadır.

Reçete Kaç Gün Geçerli?

Reçetenin geçerlilik süresi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Reçete de yazılan ilaçların yazıldığı tarihte dahil 4 gün içerisinde eczanelerden alınması gerekmektedir.

4 gün dolduğunda reçete de yazılan ilaçlar sadece para ödenerek alınabilmektedir ya da doktora tekrar giderek reçete almanız gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen reçete geçerlilik süresi özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde aynıdır. Reçete geçerlilik süresi 4 gün olmasına karşın Cumartesi ve Pazar bu 4 güne dahil değilidir. Reçete geçerlilik süresi resmi çalışma günü olarak 4 gün geçerlidir.

SGK Reçeteleri Kaç Gün Geçerlidir?

SGK reçeteleri 4 iş günü geçerlidir. 4 iş günü içerisinde vatandaşların ilaçları SGK ile anlaşmalı hastanelerden temin etmesi gerekmektedir. Eğer hasta 4 iş günü içerinde ilaçlarını temin etmezse ilaçları para ödeyerek veya yeniden yazdırarak alması gerekmektedir.

Özel Reçete Kaç Gün Geçerlidir?

Özel reçetelerin geçerlilik süresi duruma göre değişmektedir. SGK kapsamı dışında verilen reçeteler, doktorun verdiği tarihten itibaren bir yıl geçerlidir.

SGK kapsamında verilen reçetelerin geçerlilik süresi ise 4 iş günüdür. SGK kapsamında verilen reçetelerin geçerlilik süresi özel hastane, devlet hastanesi ve araştırma hastaneleri fark etmemektedir.

E-Reçete Kaç Gün Geçerli?

e-Reçete doktor tarafından verilen ilaçların yırtılma, kaybolma gibi durumları ortadan kaldırmak amacıyla geçilen bir düzenlemedir. E-Reçete sisteminde ilaçlar ve reçete numaraları tanımlanmaktadır. Tanımlanan ilaçlar elektronik ortama kaydedilmektedir. E-Reçetelerde 4 iş günü geçerlidir.

Gözlük Reçetesi Kaç Gün Geçerli?

Gözlük reçetesi de, ilaç reçetelerinde olduğu gibi geçerlilik süresi 4 iş günüdür. 4 iş gününde gözlük almayan vatandaşların reçeteleri geçersiz sayılacaktır. Belirtilen bu süreçte gözlük almayan vatandaşlar para ödeyerek gözlüğünü alabilecektir.

Bu günlere resmi tatiller dahil değildir.

İlaçlara ve gözlüğe herhangi bir para ödemeden 4 gün içersinde alabilirsiniz.

İşitme Cihazı Reçetesi Kaç Gün Geçerli?

İşitme cihazı reçetesi satın alınan kurumun hazırlayacağı evrakların SGK’ya teslim edilmesi gerekmektedir. SGK tarafından raporun geçerlilik süresi yaklaşık olarak 4 ay belirlenmektedir.  İşitme cihazının geçerlilik süresi 10 iş günüdür. 10 iş günü içerisinde vatandaşların işitme cihazını temin etmesi gerekmektedir. Yoksa cihaza ücret ödeyerek veya yeniden doktora gidip reçete alarak işitme cihazı alabilmektedir.

E-Reçete Kaybedildiğinde Ne Yapmak Gerekir?

Bundan birkaç yıl öncesine kadar reçeteler kağıda yazılarak verilmekteydi. Fakat yapılan değişiklik ile artık reçeteler de barkod ve reçete numarası bulunmaktadır. Bu reçeteler online olarak e-nabız sistemine yansıtılmaktadır. Reçeteyi kaydettiğinizde https://enabiz.gov.tr/ linkinden “Reçetelerim” seçeneğine tıklayarak detaylara erişebilirsiniz.

Reçete Edilen İlaç Alınmazsa Ne Olur?

Reçeteye yazılan ilaç 4 iş günü içerisinde alınmazsa, reçetenin geçerlilik süresi ortadan kalkacaktır. Eğer 4 iş günü alınmazsa tekrar reçete alınması gerekmektedir. Ya da ilaçların tutarını ödenerek ilaç satın alabilirsiniz.

Reçete Sorgulama Nasıl Yapılır?

Reçetesini kaybeden veya reçete sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar https://enabiz.gov.tr/ linkine tıklayarak e-Devlet sistemi T.C. kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapmalıdır. Sisteme giriş yaptıktan sonra “Reçetelerim” sekmesinden size verilen bütün reçetelere erişebilmeniz mümkündür.

E-nabız sistemine kaydı olmayan vatandaşlar https://enabiz.gov.tr/ linkine tıklayarak e-Devlet Üzerinden kaydolun sekmesine tıklamalıdır. Bu seçeneğe tıklayıp kaydolduktan sonra reçete sorgulaması yapabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.