Aile Destek Programı
Aşırı yoksulluk sınırının altında kalan vatandaşlarımızın sosyal yardım sistemine dâhil edilerek aşırı yoksulluktan kurtulmaları ve çalışan yoksulluğu, emekli yoksulluğu gibi durumlarla karşılaşan vatandaşlarımız ile düzenli sosyal yardım programlarımız özelinde belirlenen tematik şartları taşımadığı için bu yardımlardan faydalanamayan belirli bir gelir seviyesinin altındaki vatandaşlarımızın da desteklenmeleri amacıyla yürütülen yardım programı kapsamında yalnızca gelir kriteri dikkate alınmak suretiyle 3294 sayılı Kanun kapsamındaki ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza nakdi destek sağlanmaktadır.
Program kapsamında hane içinde kişi başına düşen aylık geliri;
- 450 TL ve altı olan hanelerimize aylık 2.500 TL,
- 450 TL üzeri – 911,15 TL ve altında olan hanelerimize aylık 1.800 TL,
- 911,15 TL üzeri – 1.372,30 TL ve altında olan hanelerimize aylık 1500 TL,
- 1.372,30 TL üzeri – 2.835,60 arasında olan hanelerimize ise aylık 1250
TL ödeme yapılmaktadır.
Çocuk Bileşeni kapsamında;
- 1-2 çocuklu hanelere 350 TL,
- 3 çocuklu hanelere 450 TL,
- 4 çocuklu hanelere 550 TL,
- 5 ve üzeri sayıda çocuk bulunan hanelere 650 TL ek ödeme yapılmaktadır.
Doğum Yardımı
15.05.2015 tarihi ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren Türk vatandaşlarına ve Mavi Kart sahiplerine doğum yardımı yapılmaktadır. (Ödemeler tek seferliktir.)
- Birinci çocuk için 300 TL
- İkinci çocuk için 400 TL
- Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL
Sosyal hizmetler’de Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi doldurulması gerekiyor.
Çoklu Doğum Yardımı
Çoklu doğum ile dünyaya gelen 0-2 yaş aralığında çocukların bulunduğu ihtiyaç sahibi hanelerin beslenme ve öz bakım ihtiyaçlarının desteklenmesine yöneliktir.
400 TL her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılmaktadır.
Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Nakdi Yardım
Hanede sosyal güvencesi olan birey bulunmayan, 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan ve son resmi nikahlı eşini kaybetmiş kadınlara yöneliktir.
1.000 TL Ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir 2000 TL yapılmaktadır.
Öksüz ve Yetim Yardımı
3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan annesi, babası veya her ikisi de vefat etmiş çocuklar için yapılan nakdi yardımlardır.
600 TL Ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılmaktadır.
Asker Ailelerine Nakit Yardım
Vatani görevini yerine getirmekte olan askerlerimizin, sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan ailelerinin askerlik görevi süresince desteklenmesi amacıyla yürütülmektedir. 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan asker ailesinden asker evli ise eşi, bekar ise anne veya babası faydalanabilmektedir.
Asker Çocuğu Yardımı
Sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olup babası askerde olan çocuklar için yapılan nakdi yardımlardır.
Terör Zararı Yardımı
Terör olaylarından etkilenen kişilerin acil durum kapsamında gıda, giyim, yol, eğitim ve barınma gibi ihtiyaçlarına yönelik olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılan yardımlardır.Hane başı aylık azami 1.500 TL Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenmektedir.
Afet-Acil Durum Yardımı
Barınma Yardımları: Afet kapsamında vatandaşlara evlerinin bakım-onarımı, betonarme ev yapım yardımı, prefabrik ev yapım yardımı ve afet kapsamında ev eşyası alımı için ayni veya nakdi olarak yapılan yardımlardır.
İhtiyaca göre ve yardım için belirlenmiş kriterlere haiz olmak kaydıyla;
- Ev onarımlarında 75.000 TL’ye kadar
- Prefabrik ev yapımlarında 150.000 TL’ye kadar
- Betonarme ev yapımlarında 200.000 TL’ye kadar destek verilmektedir.
Ev Eşyası Zararı Yardımları: Afet ve acil durum halinden etkilenen hanelere yapılacak ev eşyası zararı yardımlarını kapsamaktadır.
Ev Eşyası Zararı Yardımları: Yangın, sel, deprem, kar, heyelan, kaya düşmesi, teknolojik ve insan kaynaklı vb. felaketler nedeniyle hanesi zarar görenlere ev eşyası zararı yardımı kapsamında 70.000 TL’ye kadar destek verilmektedir.
Cenaze (Vefat) Yardımı
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca bulundukları yerdeki Belediyelerden her hafta alınan vefat listeleri çerçevesinde Bütünleşik Sistemde kayıtlı ve sosyal yardım alan haneler tespit edilerek vefat eden kişinin hanesindeki bir yakınına Vefat Yardımı yapılmaktadır.
Bununla birlikte, Belediyeler tarafından listelerin gönderilmesi beklenmeksizin vefat eden kişinin bir yakını tarafından da “Ölüm Belgesi” sunulmak şartıyla yardım başvuru süreci başlatılabilmektedir.3.237,81 TL Ödemeler tek seferliktir.
İşkur İşe Yönlendirme Yardımı
3294 sayılı Kanun kapsamındaki düzenli sosyal yardım programlarından yararlanan hanelerde ikamet edenler arasından; 18-55 yaş arasında olup Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca çalışabilir olarak değerlendirilerek İŞKUR’a bildirilen sosyal yardım yararlanıcılarına yapılan nakdi yardımlardır.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetince 1 yıl içinde; azami 3 defa olmak üzere aylık net asgari ücretin en fazla %10’una kadar yardım verilmektedir. (2024 yılı için 6.667,50 TL)
İşe Başlama Yardımı
3294 sayılı Kanun kapsamındaki düzenli sosyal yardım programlarından yararlanan hanelerde ikamet edenler arasından; 18-55 yaş arasında olup Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca çalışabilir olarak değerlendirilerek İŞKUR’a bildirilen ve sosyal güvenceli bir işe yerleşen sosyal yardım yararlanıcılarına yönelik nakdi yardımlardır.
Brüt asgari ücretin 1/3’ ne karşılık gelen tutar. Aynı yıl içerisinde bir defa yararlanılabilir. (2024 yılı için 6.667,50 TL)
Gıda Yardımı
3294 sayılı Kanun kapsamındaki ihtiyaç sahibi ailelerin gıda gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başta Ramazan ayı ve Kurban Bayramı öncesinde olmak üzere ve yıl boyunca ihtiyaç olması halinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından gıda yardımı yapılmaktadır.
3294 sayılı Kanun kapsamındaki sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi haneler ile sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (2024 yılı için 4500 TL) az olan haneler faydalanabilmektedir.
Öğrenci Öğle Yemeği Yardımı
Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde taşımalı eğitim uygulaması kapsamında okulların bulunduğu merkezlere taşınan ihtiyaç sahibi hanelerde yaşayan öğrencilere öğle yemeği verilmektedir.Evrak talep edilmemektedir. Öğrencilerin öğle yemekleri karşılanmaktadır.
Aşevi Yemek Yardımı
3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti kararıyla tespit edilen yaşlı, engelli, hasta olan ve evinde yemek yapabilecek durumda olmadığı (gerekli yemek yapma araçlarına sahip olmayanlar, evsizler vb.) belirlenen kişilere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından aşevi hizmeti verilmektedir.Sıcak yemek şeklinde verilmektedir. Günlük olarak sıcak yemek hizmeti sunulmaktadır.
Hane Tadilat, Onarım Ev Yapım Yardımı
3294 sayılı Kanun kapsamında sosyoekonomik olarak dezavantajlı durumda olan muhtaç kişi ve hanelerin en temel ve zaruri ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyaçlarının giderilmesine ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesine yönelik yürütülen yardımlardır.
İhtiyaca göre ve yardım için belirlenmiş kriterlere haiz olmak kaydıyla;
- Basit ev onarımlarında 35.000 TL’ye kadar
- Orta düzey ev onarımlarında 70.000 TL’ye kadar
- Kapsamlı ev onarımlarında 100.000 TL’ye kadar
- Prefabrik ev yapımlarında 300.000 TL’ye kadar
- Betonarme ev yapımları/ev alımlarında 500.000 TL’ye kadar destek verilmektedir.
Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yardımı
Eşi vefat etmiş, 18 yaş altı en az üç çocuğa sahip 3294 sayılı Kanun kapsamındaki kadınlara yönelik ülke genelinde 2024 adet konut yapımını hedefleyen, yerel yönetimler ve hayırseverlerin işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan bir konut destek programıdır.Program kapsamında hane başına 500.000 TL destek sağlanmaktadır. Ev alımlarında tek seferde ev yapımlarında ise üç dilim halinde kaynak aktarılmaktadır.
Yakacak (Doğalgaz ve Kömür) Yardımı
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından 3294 sayılı Kanun kapsamındaki ihtiyaç sahibi hanelere temin edilen kömürün ulaştırılması şeklinde yakacak yardımı yapılmaktadır.
Hanelere dağıtılacak kömür miktarı bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllara ait dağıtım miktarları ve kömürün ısıl değerleri dikkate alınarak 2024 kömür döneminden itibaren Bakanlığımızca belirlenecektir.
Doğal Gaz Yardımı
Belirlenen başvuru döneminde e-Devlet Kapısı üzerinden destek programına başvuruda bulunan Türk Vatandaşlarından doğal gaz arzı sağlanan ilçe/ beldede ikamet eden ve e-Devlet başvuru sürecinde seçtiği, kullanımda olan mesken türünde adına kayıtlı ön ödemeli ya da faturalı sayaca bağlı doğal gaz aboneliği bulunan kişilerden ön eleme kriterlerini geçen ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca hak sahipliği kararı verilen kişiler faydalanabilmektedir.Tutarlar bölgenin iklim koşullarına göre ısıl harita temel alınarak hazırlanan liste kapsamında hane başı yıllık 1500 TL ila 2.500 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Isıl harita baz alınarak belirlenen tutarlar Genel Müdürlükçe belirlenen uygun ödeme dönemlerine göre iki eşit taksitte gerçekleştirilmektedir.
Elektrik Yardımı
Geçici Barınma Merkezleri dışında ikamet eden; muhtaçlık ve demografik kriterlerden en az birine uyma şartlarını sağlayan, 9 ile başlayan kimlik numarasına sahip Geçici Koruma Statüsü, Uluslararası Koruma Statüsü, Uluslararası Koruma başvuru sahipleri ve İnsani İkamet İzni bulunan yabancıları kapsamaktadır.Bağımlılık Oranı ≥ 1.5 kriterini sağlayan haneler yardımdan faydalanabilmektedir.
Program iki bileşenden oluşmaktadır;
- Asgari Elektrik Tüketim Desteği Bileşeni: 3294 ve 2022 sayılı Kanunlar kapsamındaki düzenli sosyal yardım programlarından faydalanan ihtiyaç sahibi hanelere
- Tıbbi Cihaz Elektrik Sarf Desteği Bileşeni: Kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı hasta vatandaşların bulunduğu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen haneler ile 2828 sayılı Kanun kapsamında evde bakım aylığı alan ve kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hanelerden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olarak tespit edilen hanelere elektrik tüketim desteği sağlanmaktadır.
Aylık ödeme: Kişi başı 300 TL
Çeyreklik Dönemlerde:
- 1-4 kişilik hanelere 600 TL,
- 5-8 kişilik hanelere 300 TL,
- 9 ve üstü kişilik hanelere 100 TL olacak şekilde hane başı ödeme yapılmaktadır.
Elektrik Yardımı
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Türkiye Kızılay Derneği ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında oluşturulan ortaklıkla uygulanan bir yardım programıdır.
Aylık ödeme: Kişi başı 300 TL
Çeyreklik Dönemlerde:
- 1-4 kişilik hanelere 600 TL,
- 5-8 kişilik hanelere 300 TL,
- 9 ve üstü kişilik hanelere 100 TL olacak şekilde hane başı ödeme yapılmaktadır.
Yaşlı Aylığı Yardımı
Sosyal güvencesi olmayan ve aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (2024 yılı için 5650 TL) az olan 65 yaş üstü vatandaşlarımıza yapılan yardımlardır.2024 dönemi için 1.997,70-TL Ödemeler aylık yapılmaktadır.
Engelli Aylığı Yardımı
Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (2024 yılı için 5600-TL) az olan vatandaşlarımıza yapılan yardımlardır.
2024 dönemi için;
- %40-%69 arası engelli aylığı 2797-TL,
- %70 ve üzeri engelli aylığı 4196-TL
Engelli Yakını Maaşı
18 yaşından küçük özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya %40 ve üzeri oranda engelli olan yakını bulunan kişiler faydalanabilmektedir.2024 dönemi için 4196-TL Ödemeler aylık yapılmaktadır.
Genel Sağlık Sigortası Yardımı
Sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşların GSS primleri ödenerek ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlandırılmaları sağlanmaktadır.G0 Prim tutarı 400,32 TL Kişi adına GSS primi Sosyal Güvenlik Kurumu’na her ay Bakanlığımız tarafından ödenmektedir.
Şartlı Sağlık Yardımı
Sosyal güvencesi olmayan, 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi durumunda bulunan ailelere çocuklarını sağlık kontrolüne göndermeleri, anne adaylarının ise hamilelik süresince sağlık kontrolüne gitmeleri ve doğumlarını hastanede yapmaları şartıyla yapılan yardımlardır.
Ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılmaktadır.
- Gebelik döneminde aylık 200 TL, çocuk için aylık 100 TL,
- Doğumun Hastanede yapılması halinde bir seferlik 500 TL,
- Şartlı lohusalık için doğumu takip eden ilk 2 ay süresince aylık 300 TL
Kronik Hastalık Yardımı
Tüberküloz ve SSPE hastalığı nedeniyle psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastalar için geliştirilmiş düzenli nakdi yardım programıdır.4.336,84 TL Ödemeler aylık yapılmaktadır.
Şartlı Eğitim Yardımı
Sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan ailelere, çocukların örgün eğitime devam etmeleri ve okulun açık olduğu aylarda bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapmamaları şartıyla yapılan yardımlardır.
Ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılmaktadır.
- İlköğretim erkek öğrenci aylık 90 TL, kız öğrenci aylık 100 TL;
Ortaöğretim erkek öğrenci aylık 130 TL, kız öğrenci aylık 150 TL
Öğrenci Ulaşım (Servis, Otobüs) Yardımı
3294 sayılı Kanun kapsamında yer aldığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca tespit edilen ve Türkiye sınırları içerisinde ailelerinin ikamet ettiği ilden farklı bir ilde örgün eğitime devam eden 25 yaş ve altı Türk vatandaşı öğrencilerin, ailelerinin yanına gidiş veya okullarına dönüşlerinde yıllık 2 gidiş-2 dönüş olmak üzere toplam dört bilet hâlinde, belirlenen tek yön bilet vasıta üst limit tutarını aşmamak kaydıyla ulaşım giderlerinin karşılanmasına yönelik bir destek programıdır.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından bilette yazılı tutarın tamamının ödenmesi esas olup ödeme tutarı 2024 yılı için 750 TL olarak belirlenen tek yön bilet vasıta üst limit tutarını aşamamaktadır.