DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Dul ve Yetim Maaşı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dul ve Yetim Maaşı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır?
08.03.2024 11:17 | Son Güncellenme: 08.03.2024 18:11

Dul ve Yetim Maaşı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır? Vefat eden sigortalının geride kalan eşine bağlanan aylığa dul; çocuklarına, annesine ya da babasına belirli oranlarda bağlanan aylığa ise yetim aylığı ismi veriliyor.

Ölüm aylığının birer çeşidi olan dul ve yetim aylığı sayesinde sigortalı iken vefat eden kişinin eşinin ve çocuklarının mağdur olmalarını önlemek amaç ediniyor.

SGK tarafından hak sahiplerine her ay belirli günlerde ödenen dul ve yetim aylığı ön başvuruları, e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.

Hak sahipleri, başvuruları için ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK il ya da ilçe müdürlüklerine de gidebiliyorlar.

Ölüm aylığı olarak da adlandırılan dul ve yetim aylığı; hak sahibi olan eş ya da çocuklara 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında ödeniyor.

Bu yazımızda kısaca dul ve yetim aylığı başvurusu nasıl yapılır? Dul ve yetim aylığı nasıl alınır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Dul ve Yetim Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hak sahipleri; daha önce de bahsettiğimiz gibi dul ve yetim aylığı ön başvurularını e-devlet platformu üzerinden hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar.

Ölüm aylığı veya dul ve yetim aylığı başvurunuzu e-devlet üzerinden gerçekleştirmek adına hemen https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linkini tıklayabilirsiniz.

Başvurularınızı bizzat gerçekleştirmek adına ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki il ya da ilçe SGK müdürlüklerine de gidebilirsiniz.

Ancak Emekli Sandığı’na yani 4C sigorta koluna mensup iken vefat eden sigortalı üzerinden dul ve yetim aylığı almayı düşünüyorsanız; başvurularınızı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi NO:7 Sıhhiye Ankara adresine giderek ya da sizden talep edilen belgeleri posta yoluyla bu adrese göndererek, gerçekleştirmelisiniz.

Dul ve Yetim Aylığı Kimlere Verilir?

SGK tarafından vefat eden sigortalının yakınlarına bağlanan maaşa ölüm aylığı ismi veriliyor.

Ölüm aylığının bir çeşidi olan dul aylığı; vefat eden sigortalının hayattaki eşine, yetim aylığı ise çocuklarına bağlanıyor.

Vefat eden kişinin kadın olması halinde geride kalan eşi de dul maaşı alabiliyor.

Vefat eden kişinin anne ya da babası ise belirli oranda yetim aylığı yani ölüm aylığı alabiliyor.

Vefat eden annesi ya da babası üzerinden yetim aylığı alan kız çocukları, evlenene ya da sigortalı bir işe girene kadar yetim aylığı alabiliyorlar.

Erkek çocuklar ise yükseköğrenim görmeleri halinde 25; lise eğitimi görmeleri halinde 20; eğitim görmemeleri halinde ise 18 yaşlarını doldurana kadar yetim aylığı alabiliyorlar.

En az %60 engel oranı mevcut olan ve engeli dolayısıyla çalışamayan yetim çocuklar; evlenmelerine rağmen yetim aylığı almaya devam edebiliyorlar.

Engelli erkek çocuklar, evlenseler dahi aldıkları aylık kesilmiyor.

Ölen kişinin 65 yaş altında olan annesine ve babasına da bu kişilerin aylık gelir ve kazançlarının güncel asgari ücretin altında olması durumunda eşten ve çocuklardan artan hisse oranında yetim aylığı bağlanıyor.

Söz konusu 65 yaş üstü anne ve baba olduğunda ise arta kalan hisseye bakılmadan bu kişilere yetim aylığı bağlanıyor.

Dul ve Yetim Aylığı Başvuru Şartları

Dul ve yetim aylığı; sadece belirli başvuru şartlarını taşıyan kişilere bağlanıyor.

Yani vefat eden kişinin yakınlarına dul ya da yetim aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının bazı şartları taşıyor olması gerekiyor.

Dul ve yetim aylığı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Vefat eden sigortalının en az 1800 gün için ölüm, malullük veya yaşlılık sigorta primlerinin bildirilmiş olması
  • 4/1A sigorta türüne tabi iken vefat eden sigortalının her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıl için sigortalı olması ve en az 900 gün için malullük, ölüm ya da yaşlılık sigortalılarının bildirilmiş olması
  • Yaşlılık, malullük ya da vazife malullüğü almakta iken veya bu aylıklardan birine hak kazanmış ancak henüz işlemleri tamamlamamış iken ölen kişinin hak sahibi yakını olmak
  • Malullük, yaşlılık aylığı ya da vazife malullüğü aylığı başladığı sigortalı iş dolayısıyla SGK tarafından kesilen kişilerin hak sahibi yakını olmak

Dul ve Yetim Maaşı Bağlanma Oranları

Vefat eden sigortalının yakınlarına bağlanan dul ve yetim maaşı, kanunda belirtilen oranlarda kişilere bağlanıyor.

Kanuna göre SSK ya da Bağkur’a bağlı iken vefat eden sigortalının yakınlarına dul ya da yetim maaşı bağlanma oranlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Dul eşe %50 oranında, yetim aylığı bağlanmış çocuk olmaması durumunda çalışmayan dul eşe %50 oranında
  • Çocukların olmaması yalnızca eşin olması ancak eşin Emekli Sandığı kapsamında ya da devlet memuru olarak aylık alması durumunda %50 oranında
  • Bir eş bir yetim çocuk olması halinde eşe %60, çocuğa %30 oranında
  • Bir eş iki yetim çocuk olması halinde eşe %50, her bir çocuklara %25 oranında
  • Evli olmayan ya da sonradan boşanan ya da dul kalan kız çocuklardan her birine %25 oranında
  • Tek kız çocuk olması durumunda %50 oranında
  • Çalışmayan ve geliri asgari ücretin altında kalan anne ya da babanın 65 yaş üstünde olması durumunda artan hisse oranına bakılmaksızın %25 oranında

dul veya yetim aylığı bağlanıyor.

Dul ve yetim aylığı bağlanma oranları vefat eden sigortalının SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı sigorta kollarından hangisine tabi olduğuna göre de değişiklik gösterebiliyor.

Bu konuda en doğru bilgi için SGK il ya da ilçe müdürlüklerine danışabilirsiniz.

Dul ve Yetim Aylığı Başvuru Formu

Gerek e-devlet üzerinden yapılan ön başvurularda gerekse SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidilerek, hak sahipleri tarafından bizzat yapılan başvurularda kişilerin dul ve yetim aylığı başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Bu formda kişilere başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarına yönelik olarak kişisel bilgilerine, adres ve iletişim bilgilerine, mal beyanlarına, mesleklerine, banka hesap bilgilerine ilişkin bazı sorular soruluyor.

SGK gelir ödenek ve talep belgesi olarak adlandırılan başvuru formundaki tüm soruların eksiksiz, doğru ve güncel bilgilerle yanıtlanması gerekiyor.

Bu belgede beyan edilen bilgilerin gerçek olup olmadıkları daha sonra başvurulan kurum tarafından detaylıca araştırılıyor.

Başvuru şartlarını taşıyan kişilerin ise başvuruları onaylanıyor.

Dul ve Yetim Aylığı Başvuru Sorgulama

Dul ve yetim aylığı başvuru sonuçlarını öğrenmek isteyen kişiler; ALO170 SGK Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayabiliyorlar.

Başvuru sonuçları, e-devlet platformu üzerinden de takip edilebiliyor.

Başvurular, ortalama birkaç hafta içerisinde sonuçlanmakla birlikte yoğunluk halinde bu süre daha da uzun olabiliyor.

E-devlet üzerinden sorgulama işlemi yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi linkine tıklayabilirsiniz.

Sorgulamak işlemi için Dul ve Yetim Maaşı Sorgulama linkine tıklayabilirsiniz.

Dul ve Yetim Aylığı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Dul ve yetim aylığına başvuran kişilerin SGK il ya da ilçe müdürlüklerine teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Vefat eden sigortalıya dair ölüm belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Dul ve yetim maaşı başvuru formu
  • Engelli başvuru sahipleri için 2024 engelli belgesi
  • Kendisine vasi atananlar için vasi ilamı
  • İkametgah belgesi
  • Erkek çocuklar için öğrenim durumlarını gösteren öğrenci belgesi

Dul ve Yetim Aylığı Başvurusu Telefon Numarası

Dul veya yetim aylığı ön başvurularınızı gerçekleştirmek, başvuru şartlarını ve sizden talep edilen belgeleri öğrenmek adına ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayabilirsiniz.

ALO170 hattını 7/24 ön başvurularınızın yanı sıra başvurunuzun son durumuna ilişkin bilgi alabilmek adına da arayabilirsiniz.

Dul ve Yetim Aylığı Hangi Bankadan Alınır?

Dul ya da yetim aylığı almaya hak kazanan kişilerin ilk maaşları, Ziraat Bankası hesaplarına yatırılıyor.

Ziraat Banka kartı olmayanlar, kendilerine en yakın banka şubesinden ilk maaşlarını çekebiliyorlar.

Sonraki maaşlar ise kişilerin PTT hesabına yatırılıyor.

PTT şubelerinden dul ya da yetim aylıkları alınabiliyor.

Yeni çipli kimlik kartı kullanıcıları ve PTTKart sahipleri, dul ve yetim aylıklarını PTTMatiklerden çekebiliyorlar.

2024 Dul ve Yetim Maaşı Ne Kadar Oldu?

Her yıl düzenli bir şekilde artış gösteren dul ve yetim aylığı miktarı; vefat eden sigortalının aylık kazancına, bağlı olduğu sigorta türüne göre geride kalan eşe, çocuklara ya da anne ve babasına bağlanıyor.

Örneğin; Emekli Sandığı’na tabi iken vefat eden sigortalının iki çocuğunun olduğunu farz edelim.

Bu durumda çocuklara ölen kişinin son maaşının %50’si oranında dul maaşı bağlanıyor.

Yani ölen kişinin maaşının 10 BİN TL olması halinde geride kalan eşe 5000 TL; geride kalan çocuklara ise 2500’er TL dul ve yetim aylığı bağlanıyor.

Temmuz ayında yapılan zamla birlikte 2024 yılı için en düşük dul ve yetim aylığı, 5000 TL’den 6270 TL’ye yükseldi.

Dul Maaşı Sigortalı Olunca Kesilir mi?

Dul maaşı alan kişiler, sigortalı bir işe girseler dahi aldıkları dul aylığı kesilmiyor.

Yani işe girdikten sonra da dul aylığı almaya devam edebiliyorlar.

Ancak kişilere yapılan ek ödemeler kesiliyor.

Aynı zamanda kişiye bağlanan ölüm aylığı bağlama oranları da değişiyor.

Yani kişilerin aldıkları dul aylığında bir miktar azalma oluyor.

Eşinden Dul Maaşı Alan Kadın Sigortalı İşte Çalışırsa Maaşı Kesilir mi?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dul maaşı alan kadın ya da erkekler; sigortalı bir işe girseler dahi aldıkları dul aylığı kesilmiyor.

Ancak dul aylığı bağlama oranları değiştiğinden aldıkları aylıkta bir miktar azalma oluyor.

Dul maaşı alırken sigortalı işe giren kadınlar, ikinci işlerinden ötürü çifte emeklilik şansı da elde edebiliyorlar.

Yetim Maaşı Alan Sigortalı Çalışabilir mi 2024

Dul maaşının aksine yetim aylığı alırken sigortalı işe giren kız ya da erkek çocuklarına bağlanan yetim aylığı kesiliyor.

Yani yetim maaşı alanlar, sigortalı bir işe girdiklerde yetim aylığı alamıyorlar.

Ancak girdikleri işten farklı sebeplerden ötürü ayrıldıklarında tekrar SGK il ya da ilçe müdürlüklerine giderek, yetim maaşına başvurabiliyorlar.

Boşanan Kadınlar Yetim Aylığı Alabilir mi?

Yazımızda da bahsettiğimiz gibi kız çocukları, evlenene dek anneleri ya da babaları üzerinden yetim aylığı alabiliyorlar.

Evlendikten sonra ise aldıkları aylık, evlendikleri tarihten bir sonraki ay kesiliyor.

Ancak evlenen kadınlar, boşanmaları halinde tekrar SGK il ya da ilçe müdürlüklerine başvurup, yetim aylığı alabiliyorlar.

Dul Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir 2024?

Dul maaşının kesilmesine neden olan faktörleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC vatandaşlığından çıkma veya çıkarılma
  • Evlenme

Harp malulü ile evlenen kadınlar dışında diğer kadınların evlenmeleri durumunda aldıkları aylıklar, kesiliyor.

Dul kadının tekrar evlenmesi ve sonradan evlendiği eşinin de ölmesi durumunda dul kadın; ilk ya da ikinci eşi üzerinden dul aylığı alabiliyor.

Yetim Aylığı Ne Zaman Kesilir?

Vefat eden sigortalının çocuklarına, annesine veya babasına bağlanan yetim aylığı da belirli durumlarda kesilebiliyor.

Çocuklara Bağlanan Yetim Aylığının Kesilme Nedenleri

  • En az asgari ücretle sigortalı bir işte çalışmaya başlama
  • TC vatandaşlığından çıkma veya çıkarılma
  • Evlenme
  • Yükseköğrenim gören erkek öğrencilerin 25, lise öğrencilerinin 20, eğitim görmeyen erkeklerin ise 18 yaşını doldurması

*Evlenme; yetim aylığının kesilmesine neden olsa da en az %60 engel oranına sahip olan kız ya da erkek çocuklar, evlenseler dahi yetim aylığı almaya devam edebiliyorlar.

Ancak engelli kişiler, işe girdiklerinde ya da engel oranları %60 altına düştüğünde bu kişilere bağlanan aylık da kesiliyor.

Engelli bireylerin yetim aylığı başvurularının onaylanması için en az %60 engel oranına sahip olduklarını gösteren sağlık kurulu raporunu Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü bir hastaneden almaları ve bu raporu SGK il ya da ilçe müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor.

Anne ve Babaya Bağlanan Yetim Aylığının Kesilme Nedenleri

Vefat eden kişinin annesine ya da babasına bağlanan yetim aylığının kesilme nedenlerini ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Evlenme
  • TC vatandaşlığından çıkma veya çıkarılma
  • En az asgari ücretle sigortalı bir işe girme

Anneye bağlanan yetim aylığı, evlenmesi halinde kesilse bile babaya bağlanan aylık kesilmiyor.

Ancak harp ve vazife malullerinin annelerine bağlanan aylık, evlenseler bile kesilmiyor.

Aynı zamanda harp ve vazife malullerinin annelerinin veya babalarının en az asgari ücretle sigortalı bir işe girmeleri halinde de aldıkları aylık kesilmiyor.

Dul ve Yetim Maaşı Alanlar Sosyal Yardım Alabilir mi?

Dul ve yetim aylığı alanlar; belediyelere, TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ve sosyal yardımlarda bulunan diğer kurum, kişi ve kuruluşlara ayni ya da nakdi sosyal yardım almak için başvurabiliyorlar.

Dul ve Yetim Aylığı Çalışınca Kesilir mi?

Dul aylığı alanlar; sigortalı bir işe girdiklerinde aldıkları aylık kesilmiyor.

Lakin yetim aylığı alanlar, sigortalı bir işe başladıklarında aldıkları aylık kesiliyor.

Dul ve Yetim Maaşı Alan Promosyon Alabilir mi?

Dul ve yetim maaşı alanların bankalardan promosyon alma hakları bulunuyor.

Dul ve Yetim Aylığına Haciz Konur mu?

Dul ve yetim aylığı alanların maaşlarına bankalar tarafından hiçbir şekilde haciz konulamıyor.

Ancak kişilerin izin vermesi halinde yani ‘aylığımdan icra kesintisi yapılsın’ şeklinde yazılı bildirimde bulunmaları durumunda aldıkları maaşa haciz konulabiliyor.

Dul ve Yetim Maaşı Nasıl Alınır?

Başvurulan SGK il ya da ilçe müdürlüğü; dul ya da yetim maaşına başvuranların başvurularını değerlendiriyor.

Değerlendirme aşamasında başvuru sahiplerinin başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarını ve başvuru sahiplerinin teslim ettikleri belgelerinin doğruluğunu araştırıyor.

Başvuru şartlarını taşıyan kişilerin başvuruları onaylanıyor.

Dul ve yetim aylığı başvuru sonuçları, kişilerin başvuru formunda belirttikleri telefonlarına SMS ile gönderiliyor.

Aynı zamanda başvuru sonuçları, e-devlet platformunda da açıklanıyor.

Başvurusu onaylanan hak sahipleri, yetim aylığı almaya hak kazanıyorlar.

Dul ve Yetim Maaşı Kaç Günde Bağlanır?

Dul ve yetim aylıkları, genellikle başvuruların açıklandığı tarihten bir sonraki ay hak sahiplerine bağlanıyor.

Bu yazımızda kısaca dul ve yetim aylığı nasıl alınır? sorusunu yanıtlamaya, dul ve yetim aylıklarına dair en çok merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de dul veya yetim aylığı alıyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.