Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı Nereden Alınır? Kimler Alabilir? Belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler, TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere ülkemizdeki kamu kurumları tarafından yoksul ve ihtiyaç sahibi aileler için yapılan nakdi ve ayni yardımlara sosyal yardım ismi veriliyor.
Sosyal yardımlar; para yardımı yani nakdi yardım şeklinde olabileceği gibi ayni yardım yani ihtiyaç sahibi ailelerin gıda, erzak, odun ve kömür gibi ihtiyaç duydukları ürün, hizmet ya da malzemelerin ihtiyaç sahibi ailelere teslim edilmesi şeklinde de olabiliyor.
Kamu kurumlarının yanı sıra dernek ve vakıflar, ünlü iş adamları, ünlü sanatçılar ile Kızılay da sosyal yardımlarda bulunuyorlar.
Bu yazımızda para yardımına ihtiyacı olan ihtiyaç sahipleri için sosyal yardımlaşma para yardımı nereden alınır? Sosyal yardımlaşma para yardımı kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Kamu kurumları, özel kurum ve kuruluşlar ve hayırsever kişiler tarafından asgari ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorluk çeken, gıda, giyim, barınma, sağlık ve eğitim masraflarını karşılayabilmek için desteğe ihtiyacı olan ihtiyaç sahiplerine yönelik olarak yapılan yardımlara sosyal yardım deniyor.
Sosyal yardımlar; kendi içerisinde ayni ve nakdi sosyal yardımlar olacak şekilde ikiye ayrılıyor.
Para yardımı olarak yapılan burs ve eğitim yardımı, kira yardımı, elektrik, su ve doğalgaz fatura yardımı vb. yardımlar; nakdi yardım olarak adlandırılıyor.
Ürün, mal yardımı şeklinde yapılan gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı, beyaz eşya ve mobilya yardımı, odun ve kömür yardımı ise ayni yardım olarak isimlendiriliyor.
Kurumlar tarafından yapılan en önemli sosyal yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yani muhtaçlık sınırının altında yaşayanların nakdi yardım almak adına başvurabilecekleri kurum, kuruluş ve kişileri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yukarıda bahsi geçen kurum, kuruluş ve kişiler; ülkemizdeki muhtaç kişiler için hem nakdi yardımlarda hem de ayni yardımlarda bulunuyorlar.
Yani yoksul ve dar gelirli vatandaşlarımız; yukarıdaki kurum, kuruluş ve kişilere nakdi yardımın yanı sıra giysi yardımı, beyaz eşya yardımı, gıda ve erzak yardımı vb. yardımlar alabilmek için de başvurabiliyorlar.
Yoksul vatandaşlar; para yardımı, erzak yardımı, eğitim ve burs yardımı vb. yardımlar alabilmek için sivil toplum kuruluşu olarak ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışan ve çalışmalarını hayırsever vatandaşlar tarafından bağışlanan yardım paraları ve bağışlar ile yürüten dernek ve vakıflara başvurabiliyorlar.
Nakdi yardım denildiğinde akla ilk gelen dernek ve vakıfları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
İhtiyaç sahipleri; Şevket Sabancı, Tuncay Özilhan ve Ahmet Kocabıyık gibi ünlü iş adamlarına; Seda Sayan, Mehmet Ali Erbil, Serdar Ortaç, Fatih Terim gibi ünlü isimlere, Fulya Öztürk, Serap Ezgü, Müge Anlı gibi ünlü TV sunucularına da nakdi yardım ve ayni yardım taleplerini iletebiliyorlar.
Nakdi yardım denildiğinde akla gelen ünlü sanatçıları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Para yardımı yapan ünlü iş adamlarını ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Milyonlarca taraftara sahip olan, sevilen ünlü futbolcular; yoksul ve dar gelirli vatandaşlarımızı unutmuyor.
Para yardımı alabileceğiniz ünlü futbolculara ise aşağıdaki isimleri örnek olarak gösterebiliriz:
***Yukarıda bahsettiğimiz ünlü iş adamlarına, ünlü futbolculara ve ünlü sanatçılara ayni ve nakdi yardım almak adına başvurabilirsiniz.
Ünlü sanatçılara Facebook, Instagram vb. sosyal medya hesapları üzerinden ya da menajerleri aracılığıyla ulaşabilir, nakdi ve ayni yardım taleplerinizi iletebilirsiniz.
Ünlü iş adamlarına ise sahip oldukları şirket, holding ya da işyerlerini arayarak ulaşabilirsiniz.
Sosyal yardımlaşma para yardımları; öncelikli olarak ülkemizde muhtaç ve yoksul olarak yaşamlarına devam etmeye çalışanlara yani düzenli sigortalı işi ve düzenli geliri olmayan kişilere veriliyor.
Ancak sigortalı işi ya da düzenli geliri olsa dahi hane geliri, muhtaçlık sınırının altında kalanlar yani hane aylık kişi başına düşen kazanç, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında kalanlar da kurum ve kişilere nakdi ve ayni yardım alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Para yardımını kimlerin alabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Yukarıda bahsi geçen muhtaç ve yoksul vatandaşlar; gerek para yardımlarına gerekse ayni yardımlara başvurabiliyorlar.
Ancak kişilerin kendileri üzerine veya hane bireyleri üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul(otomobil, kamyon vb.) veya gayrimenkul(ev, arsa, tarla vb.) bulunmaması gerekiyor.
Aksi halde başvuru sahiplerinin başvuruları, başvurdukları kurum tarafından kabul edilmiyor.
Kurum, kuruluş ya da kişilerden para yardımı almak için yapmanız gerekenleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Sosyal yardım başvurusu hakkında ayrıntılı bilgi için Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimlere Verilir? Başvuru Sorgulama yazımızı inceleyebilirsiniz.
TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; ülkemizde muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar için para yardımı sunuyor.
Bakanlık tarafından yürütülen ‘Aile Destek Paketi Programı’ kapsamında başvuru şartlarını taşıyan ihtiyaç sahiplerine aylık 1500 TL-2500 TL arasında nakdi yardım yapılıyor.
Başvurusu onaylanan ihtiyaç sahipleri; 1 yıl boyunca bu yardımı alabiliyorlar.
Aile Destek Paketi başvuruları, e-devlet platformu üzerinden yapılabiliyor.
E-devlet üzerinden Aile Destek Paketi başvurularınız için hemen https://turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; Diğer Hane Yardımı kapsamında ise işsiz ve gelirsiz aileler için aylık 1000-3000 TL arasında maddi yardım sunuyor. Lakin Diğer Hane Yardımı; yılda 3-4 sefer veriliyor.
Diğer Aile Yardımı ön başvuruları da e-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.
Bu yardıma TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriniz ile e-devlet platformu üzerinden başvurmak adına hemen https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nakdi yardım ve ayni yardım başvurularınız için ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına da gidebilirsiniz.
Ülkemizdeki tüm belediyeler; kendi bütçeleri doğrultusunda ve sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine ayni ve nakdi yardımlar sunuyorlar.
Gıda ve erzak yardımı, para yardımı, giysi yardımı, odun ve kömür yardımı; belediyeler tarafından yapılan en önemli yardımlar arasında bulunuyor.
Yoksul vatandaşlar, belediyelerin para yardımı ve ayni yardım ön başvurularını e-devlet üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.
E-devlet üzerinden belediye para yardımı ön başvurularınız için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayıp, sosyal yardım başvuru formunu doldurup, sosyal yardım türleri arasından belediye para yardımı seçeneğini işaretlemelisiniz.
Nakdi ve ayni yardım başvurularınız için ikametgahınızın bulunduğu yerdeki belediye binasına, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine de başvurabilirsiniz.
Bazı belediyeler ise yardım başvurularını kendilerine ait olan resmi internet siteleri üzerinden kabul ediyor.
Örneğin; İBB, yardım ön başvurularını SEDEP sitesi üzerinden kabul ediyor.
İBB para yardımına online platformda başvurmak adına https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/ linkini tıklayabilirsiniz.
Afet ve kaza anlarında mağdur olan vatandaşların yardımına koşan Kızılay, gerek ülkemizdeki gerekse diğer ülkelerdeki ihtiyaç sahibi ve mağdur vatandaşlara yardım götürmeye devam ediyor.
Kızılay para yardımına başvurmak isteyenler, yaşadıkları yerdeki Kızılay şubesine gidip, başvurularını tamamlayabiliyorlar.
Ön başvurularını Kızılay resmi sitesi üzerinden e-mail göndererek ya da ALO168 Kızılay Çağrı Merkezini arayarak yapabiliyorlar.
Dernek ya da vakıflardan maddi yardım almak isteyenler; dernek ve vakıflara ait telefon numaralarını arayıp ya da dernek ve vakıf resmi internet sitesinden e-mail göndererek, ön başvurularını yapabiliyorlar.
İhtiyaç sahipleri, yaşadıkları yerdeki dernek şubesine gidip, burada form doldurmak suretiyle de dernek ya da vakıf yardımlarına başvurabiliyorlar.
Sosyal yardımlara ve para yardımına başvuranlar, başvuruların başvurdukları kurum tarafından kabul edilip edilmediğini başvurdukları kuruma bizzat giderek, öğrenebiliyorlar.
Ya da başvurdukları kurumu arayarak da başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.
Belediye para yardımı başvuru sonuçları, e-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden görüntülenebiliyor.
Başvuru sahipleri, ALO153 Beyaz Masa hattını arayıp, başvurularının son durumuna ilişkin ayrıntılı bilgi edinebiliyorlar.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuru sonuçları ise ALO144 ya da ALO183 Sosyal Destek hatları aranarak öğrenilebiliyor.
Bakanlık başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden görüntülemek isteyenler, sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabiliyorlar.
Kızılay başvuru sonuçları ise ALO168 hattı aranarak öğrenilebiliyor.
Sosyal yardımlaşma para yardımı almak adına kurumlara gidenlerin ya da kurumların siteleri üzerinden veya e-devletten ön başvuru yapanların başvuru formu doldurmaları gerekiyor.
Bu formda ihtiyaç sahiplerinin mesleklerine, aylık kazançlarına, aylık hane kazançlarına, hanelerindeki kişi sayılarına, hanelerindeki çalışan sayılarına, TC kimlik no, isim ve soy isim vb. kişisel bilgilerine, mal beyanlarına, banka hesap bilgilerine yönelik olan soruları yanıtlamaları gerekiyor.
Formdaki soruların mutlaka güncel bilgilerle eksiksiz ve doğru şekilde yanıtlanmaları gerekiyor.
Kurumlardan nakdi yardım almak adına kurumları yanıltanlar, örneğin sigortalı bir işte çalışmalarına rağmen kendilerini işsiz beyan edenler ve bir süreliğine para yardımı alanlar hakkında daha sonradan kurum tarafından cezai yaptırım uygulanıyor.
Bu kişilerin yalan beyanda bulunduklarının yardım yapan kurum tarafından fark edilmesi üzerine bu kişilerden aldıkları yardımları güncel faizleriyle geri ödemeleri talep ediliyor.
Ödeme yapmayan kişiler ise kurum tarafından mahkemeye veriliyorlar.
Belediye nakdi ya da ayni yardım ön başvurularınız için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ön başvurularınız için ALO183 ya da ALO144 hatlarını; Kızılay ön başvurularınız içinse ALO168 Çağrı Merkezini arayabilirsiniz.
Bu numaraları arayıp, para yardımı başvuru şartlarını, başvuru için sizden talep edilen belgeleri, para yardımı alıp alamayacağınızı öğrenebilirsiniz.
Aynı zamanda başvuru sonuçlarınıza ilişkin bilgi edinmek adına da bu numaraları arayabilirsiniz.
Sosyal yardımlaşma para yardımına ve diğer yardımlara başvuranların başvuruları için teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
**Kurumlar, başvuru sahiplerinden ek belgeler de talep edebiliyorlar.
Teslim edilmesi gereken bu ek belgeler; kişilerin muhtaç duruma düşmelerine neden olan bir sağlık sorunlarının ya da özel durumlarının bulunup bulunmadığına bağlı olarak değişiyor.
Örneğin, en az %40 engel oranına sahip olan ve engeli yüzünden çalışamayanların SGK tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü bir hastaneden sağlık kurulu raporu almaları gerekiyor.
Kamu kurumlarınca yapılan para yardımları, genelde başvurusu onaylananların yani hak sahiplerinin PTT hesabına yatırılıyor.
Bazı yardımlar ise kişilerin Ziraat Bankası hesaplarına yatırılabiliyor.
Kişiler; TC kimlik numaraları ile bankaya ya da PTT’ye gidip, hesaplarına yatırılan sosyal yardım parasını çekebiliyorlar.
Düzenli para yardımı alan ve PTTBank kullananlar, PTTMatiklerden de kartlarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.
Aynı zamanda yeni çipli kimlik kartı sahipleri; kart şifreleri ile PTTMatiklerden çekim işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.
Başvuruların ne zaman sonuçlanacağı ve kişilerin ne zaman para yardımı almaya başlayacakları; başvurulan kuruma göre değişebiliyor.
Başvurular, ortalama 2-3 hafta içerisinde sonuçlanıyor.
Bazen de yoğunluk durumuna bağlı olarak başvuruların sonuçlanması, birkaç aya kadar uzayabiliyor.
Sosyal yardımlaşma para yardımları, başvuruların sonuçlandığı tarih itibariyle ortalama 15-30 gün içerisinde başvurusu kabul edilenlerin hesabına yatırılıyor.
Kimi zaman bu süre daha da uzun olabiliyor.
Yardım ödemeleri PTT hesabına yatırılanlar, ödemelerin hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linki üzerinden görüntüleyebiliyorlar.
Kurumlar tarafından yapılan para yardımı miktarı, kurum bütçesine bağlı olarak değişebiliyor.
Başvuru sahibinin ekonomik durumu, muhtaçlık seviyesi ve hanesinde bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı vb. faktörler de para yardımı miktarı üzerinde belirleyici oluyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Destek Paketi dahilinde aylık 450 TL-600 TL arasında yardım yapıyor.
Belediyeler tarafından aileler için yapılan yardım ise 300 TL-500 TL arasında değişebiliyor.
Kurumlar ya da kişiler tarafından yapılan para yardımları, tek seferli, birkaç seferli ya da düzenli olabiliyor.
Bu noktada da kurum bütçesi, ailedeki kişi sayısı ve ailenin muhtaçlık seviyesi belirleyici oluyor.
Örneğin; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Destek Paketi kapsamında yapılan para yardımı, bir yıl süreyle her ay için yapılıyor.
Yine Bakanlık tarafından yapılan Diğer Aile Yardımı ise yılda 3-4 sefer yapılıyor.
Bu yazımızda kısaca sosyal yardımlaşma para yardımı nereden alınır? Sosyal yardımlaşma para yardımı kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de kurum, kuruluş ya da kişilerden nakdi yardım ya da ayni yardım alıyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.