Fakirlere Yardım Eden Ünlüler, Zenginler ve İş Adamları; Ülkemizde ihtiyaç sahibi ve dar gelirli kişilerin sosyal yardım alabilmek adına başvurabilecekleri kurum ve kuruluşlar, yoksul vatandaşlara gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı, eşya ve mobilya, para yardımı gibi pek çok ayni ve nakdi yardımlarda bulunuyorlar.
Yoksul vatandaşlar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşa yardım alabilmek için başvurabiliyorlar.
Dernek ve vakıflar, Kızılay, ünlü iş adamları ve ünlü sanatçılar da ülkemizdeki ihtiyaç sahiplerinin asgari ihtiyaçlarını daha rahat karşılayabilmeleri adına onlara yardımlar sunuyor.
Bu yazımızda kısaca fakirlere yardım eden kurum ve kuruluşlar hangileridir? Fakirlere kurum ve kuruluşlar tarafından verilen yardımlar nelerdir? vb. konuyla ilgili en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Fakirlere yardım eden kurum ve kuruluşları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
İhtiyaç sahipleri; yukarıda bahsi geçen kurum ve kuruluşların yanı sıra ünlü iş adamlarına ve ünlü sanatçılara da maddi yardım ve ayni yardım alabilmek adına başvurabiliyorlar.
Seda Sayan, Esra Erol, Fulya Öztürk, Fatih Terim, Serap Ezgü, Mehmet Ali Erbil, Müge Anlı, Haluk Levent gibi ünlü isimler; fakirlere yardım eden en önemli ünlü isimler arasında bulunuyorlar.
Fakir vatandaşlar; ünlü isimlere sosyal medya hesapları üzerinden erişebiliyorlar.
Belediyeler tarafından yapılan en önemli yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
İhtiyaç sahibi vatandaşlara gıda ve erzak yardımında bulunan belediyeler; yoksul vatandaşların başvuru formunda belirttikleri ikametgah adreslerine kadar erzak ve gıda içeren kolileri teslim ediyor.
Bu yardım kolilerinde makarna, bulgur, salça, peynir, zeytin gibi kuru gıda malzemeleri ve kahvaltılık malzemeler yer alıyor.
Belediyeler; nakit ihtiyaçlarını karşılamak isteyenler içinse zaman zaman para yardımında bulunabiliyor.
Yapılan para yardımının miktarı ve süresi üzerinde belediye bütçesi, başvurusu kabul edilen ihtiyaç sahibinin muhtaçlık seviyesi, hanesinde bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı vb. faktörler belirleyici oluyor.
Belediyeler; kira, doğalgaz ve elektrik fatura giderlerini karşılamakta maddi anlamda zorluk çeken kişilere nakdi yardımda bulunuyor.
İhtiyaç sahiplerinin kira giderlerinin ve faturalarının tamamı ya da bir kısmı, başvurulan belediye tarafından karşılanabiliyor.
Belediyeler tarafından fakirlere dağıtılan sosyal yardım kartlarına periyodik olarak yüklenen paralar ile ihtiyaç sahipleri, A101, BİM, Migros, Carrefoursa vb. marketlerden alışveriş yapabiliyorlar.
Bu kartlar ile alkol ve tütün ürünleri dışındaki diğer tüm ürünleri satın alabiliyorlar.
Kış aylarında kömür sobası ile ısınan fakirlere odun ve kömür dağıtan belediyeler; yoksul aile çocukları için eğitim ve burs desteği sunuyor.
Aynı zamanda çocuklara yönelik olarak kırtasiye ve giysi desteğinde bulunuyor.
Çocuklar için yapılan giysi yardımı kapsamında çocuklara mont, kaban, okul önlüğü, elbise, ayakkabı, çanta vb. giysiler; kırtasiye yardımı kapsamında ise kalem, defter, kitap, silgi vb. malzemeler dağıtılıyor.
Engelli vatandaşların tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye vb. tıbbi malzeme ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan belediyeler; kronik hastalara ise havalı yatak vb. medikal cihazlar dağıtıyor.
Belediye yardımlarına dair ayrıntılı bilgi alabilmek adına bağlı olduğunuz belediyeyi yani ikametgahınızın bulunduğu yerdeki belediyeyi ya da ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; yoksul aile çocuklarının, yoksul ailelerin ve annelerin daha insancıl yaşam şartlarına ulaşabilmeleri için birçok ayni ve nakdi yardımlar yapıyorlar.
TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından fakirler için yapılan yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Belediyeler gibi başvurusu onaylanan ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine kadar içerisinde makarna, bulgur, şehriye, pirinç vb. malzemelerin yer aldığı gıda ve erzak kolilerini teslim eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; elektrik tüketim desteği ile ihtiyaç sahiplerinin aylık elektrik faturalarının bir kısmını karşılıyor.
Kronik hastalara yönelik elektrik tüketim yardımından ise cihaza bağlı olarak yaşamak zorunda olan hastalar yararlanabiliyorlar.
Çocuklar için yapılan şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları ile yoksul aile çocuklarının periyodik sağlık kontrollerinin yapılabilmesini, eğitim hayatlarına devam edebilmelerinin sağlanabilmesini hedefleyen Bakanlık; çocuklar için burs ve eğitim desteği de sunuyor.
Yapılan SED yardımı sayesinde mahkeme tarafından hakkında bakım tedbir kararı alınmış olan ya da bu karar alınmamış olsa dahi nakdi para yardımı ile desteklenmedikleri halde muhtaç ve yoksul konuma düşecek çocuklar için para yardımı yapılıyor.
Doğalgaz yardımı ile ihtiyaç sahiplerine yılda dört sefer 350 TL-1150 TL arasında para desteği sunan Bakanlık; tıpkı belediyeler gibi yoksul ve fakir vatandaşlara başta gıda ihtiyaçları olmak üzere birçok ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına sosyal destek kartı dağıtıyor.
Pandemi sürecinde başlatılan pandemi sosyal destek ödemesi kapsamında yoksul vatandaşlara 1100 TL yardım parası dağıtan Bakanlık; diğer hane yardımına başvuran ve başvurusu onaylanan kişilere ise yılda 3-4 sefer 350 TL ile 1000 TL arasında değişebilen maddi yardımda bulunuyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına ilişkin ayrıntılı bilgi alabilmek için hemen ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını veya bağlı olduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
En az %40 engel oranına sahip olan, engelli olduğunu sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan engelli vatandaşlar ile annesi veya babası ölmüş, muhtaç durumdaki yetim ve öksüz çocuklar, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aşevi yardımı alabilmek için başvurabiliyorlar.
İlköğretim, lise ya da üniversite öğrencilerine karşılıksız burs bağlayan TC Vakıflar Genel Müdürlüğü; yurtiçi ve yurtdışı kuru gıda yardımları ile ihtiyaç sahiplerine gıda ve erzak kolileri dağıtıyor.
Müdürlüğe bağlı olan vakıf evlerinde ihtiyaç sahipleri bir süreliğine ücretsiz bir şekilde konaklayabiliyorlar.
Selimiye’deki aşevinde ise aşevi yardımı başvurusu onaylananlar, her gün 3 öğün sıcak ev yemekleri ile beslenebiliyorlar.
Daha çok afet zamanlarındaki gıda yardımı, çadır yardımı, giysi yardımı vb. mağdur vatandaşlara yönelik yardım çalışmaları ile bilinen Kızılay; yoksul vatandaşlara da birçok yardımlar sunuyor.
Kızılay tarafından fakirler için yapılan ayni ve nakdi yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Kızılay; TC vatandaşlarının yanı sıra ülkemizdeki mülteciler ve sığınmacılar için de maddi ve ayni yardımlarda bulunuyor.
Kızılay tarafından fakirlere dağıtılan Kızılaykartlar ile fakir vatandaşlar, marketlerden alışveriş yapabiliyorlar.
Kurban bayramında hayırseverler tarafından bağışlanan paralar ile kesilen kurbanlık hayvanları ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine kadar dağıtan Kızılay; yoksullar için eşya ve giysi yardımında da bulunuyor.
İhtiyaç sahiplerine yardım eli uzatan dernek ve vakıflar; yoksul vatandaşlar için giysi yardımı, gıda yardımı, eğitim yardımı, burs yardımı, eşya yardımı, tıbbi malzeme ve cihaz yardımı, sağlık yardımı gibi yardımlar sunuyorlar.
Sosyal yardım çalışmaları ile bilinen en önemli dernek ve vakıfları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Dernek ve vakıflara arayıp, yardım alıp alamayacağınıza dair bilgi alabilirsiniz.
Dernek veya vakıflara ait olan resmi internet siteleri üzerinden yetkili kişilere e-mail yollamak suretiyle ön başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Fakirlere yardım eden bir çok ünlü bulunmaktadır. Fakirlere maddi yardım yapan ünlülerin başında Halık Levent, Müge Anlı ve Esra Erol gelmektedir. Ayrıca Fakirlere yardım eden ünlüler ise;
Fakirlere yardım eden ünlü kişileri detaylı incelemek için Para Yardımı Yapan Ünlüler Kimlerdir? Ünlülere Nasıl Ulaşırım? yazısını okuyarak öğrenebilirsiniz.
Yalnızca iş hayatlarındaki başarıları ile değil, hayırseverlikleri ile de vatandaşlarımızın kalbini kazanan ünlü iş adamları tarafından fakirler için gıda yardımı, para yardımı, giysi yardımı, öğrenciler için eğitim ve burs yardımı, eşya yardımı gibi yardımlar yapılıyor.
Fakir vatandaşlar; ünlü iş adamlarına ait holdingleri arayıp, ön başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
İş adamlarına ait holding ya da işyerlerinin resmi internet sitelerinden e-mail göndererek de başvuru yapabiliyorlar.
Hayırsever ünlü iş adamlarına aşağıdaki iş adamlarını örnek olarak gösterebiliriz:
Fakirlere yardım eden kurumlara başvurmak için başvuracağınız kuruma bizzat gidebilir ya da bu kuruma ait olan telefon numarasını arayabilirsiniz.
Belediye yardım ön başvurularınızı e-devlet platformu üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
E-devlet üzerinden belediye yardımlarına başvurmak adına hemen https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.
ALO153 Beyaz Masa hattını arayıp, belediye ön yardım başvurularınızı gerçekleştirebileceğiniz gibi ön başvurularınız için bağlı olduğunuz belediyeyi de arayabilirsiniz.
Belediye yardımlarına başvurmak için bağlı olduğunuz belediyeye, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğüne bizzat gidebilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına başvurmak için bağlı olduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebilirsiniz.
Ön başvurularınız içinse ALO144 ya da ALO183 Sosyal Destek hatlarını 7/24 arayabilirsiniz. Ön başvurularınız için bağlı olduğunuz vakfı da arayabilirsiniz.
Ön başvurularınızı e-devlet platformu üzerinden hemen gerçekleştirmek adına https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kuru gıda yardımı, aşevi yardımı vb. yardımlarına başvurmak için bağlı olduğunuz Bölge Müdürlüğüne gidebilir ya da bağlı olduğunuz Müdürlüğe başvuru için gerekli olan belgeleri posta yoluyla gönderebilirsiniz.
Kızılay yardım ön başvurularınızı Kızılay resmi sitesi üzerinden gerçekleştirebilir ya da Kızılay’a ait olan ALO168 Çağrı Merkezini arayabilirsiniz.
Şehrinizdeki Kızılay temsilciğine giderek, başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Fakir ve ihtiyaç sahiplerinin başvuru esnasında başvuracakları ve yardım alacakları kuruma teslim etmeleri gereken birtakım belgeler bulunuyor.
Bu belgeler, başvurulan kuruma ve yardım türüne göre değişiklik gösterebiliyor.
Başvuru için gerekli olan bu belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
İhtiyaç sahibi olan ve kurumlardan yardım almak isteyen vatandaşların ek belgeler teslim etmeleri de gerekebiliyor.
Örneğin; engelli bireyler için 2024 engelli belgesinin, kronik hastalar için sağlık kurulu raporunun, öğrenciler için öğrenci belgesinin teslim edilmesi gerekiyor.
Teslim etmeniz gereken belgelere dair detaylı bilgi alabilmek adına başvuracağınız kuruma danışabilirsiniz.
Sosyal yardımlar yani kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan ayni ya da nakdi yardımlar, öncelikle işsiz ve gelirsiz kişiler yani sigortalı bir işi ve düzenli geliri olmayanlar için yapılıyor.
Aynı zamanda muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani sigortalı işi ya da düzenli geliri olmasına rağmen hane kişi başına düşen aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar da sosyal yardım alabiliyorlar.
Ayni ve nakdi yardımlardan kimlerin yararlanabileceklerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
İhtiyaç sahipleri, belediye yardım ön başvuru işlemlerini gerçekleştirmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını ya da bağlı oldukları belediyeyi arayabiliyorlar.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yardımlarından yararlanmak isteyenler; bağlı oldukları vakfı ya da ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyorlar.
Kızılay yardım ön başvuruları ise ALO168 Kızılay Çağrı Merkezi aranarak, yapılabiliyor.
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü yardım başvuru detaylarını öğrenmek isteyenler ise bağlı oldukları bölge müdürlüğünü arayabiliyorlar.
Fakir ve yoksul vatandaşların yardım alabilmek ve başvurularını gerçekleştirebilmek adına başvuruları sırasında başvuru formu doldurmaları gerekiyor.
Bu formda ihtiyaç sahiplerine aylık kazanç, gelir ve gider durumlarına, mesleklerine, hanesindeki kişi ve çalışan sayısına yönelik sorular soruluyor.
Aynı zamanda başvuru sahiplerine kişisel bilgilerine, iletişim ve adres bilgilerine dair sorular da yöneltiliyor.
Yoksul vatandaşlar tarafından doldurulan bu formlar, başvurulan kurum tarafından inceleniyor.
Geniş çaplı inceleme sonrasında yardım almaya hak kazanan kişiler, kararlaştırılıyor.
Kişilerin formda yanlış ve gerçek olmayan bilgiler paylaşarak, yardım almaya çalışmaları ve bir süreliğine yardım almaları; yasal anlamda suç teşkil ediyor.
Haksız yere yardım alanlar; sonradan durumun yardım aldıkları kurum tarafından fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.
Bu kişilerden aldıkları tüm ayni ve nakdi yardımları güncel faizleriyle geri ödemeleri talep ediliyor.
Ödeme yapmayan kişiler ise ayni ya da nakdi yardım aldıkları kurum tarafından mahkemeye veriliyorlar.
İhtiyaç sahipleri, başvuru sonuçlarını öğrenmek için başvurdukları kuruma bizzat gidebiliyor ya da kurumu arayabiliyorlar.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuru sonucunuzu https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Başvurduğunuz vakfı arayarak ya da ALO183 veya ALIO144 hatlarını arayarak da başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Belediye yardım başvuru sonucunuzu, e-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Başvuru sonucunuzu öğrenmek için ALO153 Beyaz Masa hattını ya da bağlı olduğunuz belediyeyi de arayabilirsiniz.
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü başvuru sonuçlarınız için başvurduğunuz bölge müdürlüğünü arayabilirsiniz veya bölge müdürlüğüne bizzat gidebilirsiniz.
E-devlet üzerinden başvuru sonucunuzu görüntülemek için https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.
Kızılay başvuru sonuçlarınız için ALO168 Kızılay Çağrı Merkezini veya başvurduğunuz Kızılay temsilciliğini arayabilirsiniz.
Alternatif olarak başvurduğunuz temsilciğe bizzat giderek de başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Kurumlar tarafından ayni ya da nakdi yardımların ne zaman yapılacağı, kuruma, başvurulan yardım türüne bağlı olarak değişebiliyor.
Örneğin, belediye yardım başvurularının sonuçlanıp, karara bağlanması birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişiyor.
Başvuruların açıklandığı tarihten sonra ayni ya da nakdi yardımlar, ortalama 15 gün-1 ay içerisinde dağıtılmaya başlıyor.
Sosyal yardım kartlarının başvurusu onaylanan kişilere dağıtılması ise 3-4 aya kadar uzayabiliyor.
Odun ve kömür yardımları, genelde Ekim aylarında başlarken; doğalgaz yardımları ise kış ayları boyunca yapılıyor.
Öğrenciler; eğitim ve öğretim dönemleri boyunca burs yardımı alabiliyorlar.
Nakdi yardımlar yani para yardımları, genelde ihtiyaç sahiplerinin PTT hesabına yatırılıyor.
Bazı yardımlar ise başvurusu onaylanan fakir ve yoksul vatandaşların Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor.
Kişiler; kendilerine en yakın PTT şubesine gidip, veznedara TC kimlik kartlarını gösterip, hesaplarına yatırılan yardım parasını çekebiliyorlar.
PTTKart kullanıcıları ve yeni çipli kimlik kartı kullanıcıları ise hesaplarına yatırılan yardım parasını PTTMatiklerden çekebiliyorlar.
Ayni ya da nakdi yardım başvuruları, ortalama birkaç hafta içerisinde sonuca bağlanıyor.
Bazı yardımların sonuçlanması ise birkaç aya hatta 4-5 aya kadar uzayabiliyor.
Başvuru sonuçları, kişilerin telefonlarına SMS ile bildiriliyor.
Gerçek anlamda yoksul ve ihtiyaç sahibi olan vatandaşlar; her ay için gıda ve erzak yardımı, para yardımı, SED yardımı vb. yardımlar alabiliyorlar.
İhtiyaç sahiplerinin yardımları her ay mı, yılda birkaç sefer mi yoksa yılda 4-5 sefer mi alacakları, başvurulan yardım türüne ve başvuru sahibinin muhtaçlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.
Örneğin, belediyeler genellikle her ay kişilerin sosyal destek kartlarına yardım parası yatırıyor.
Engelliler, 65 yaş ve üstü yaşlılar, dul kadınlar ve yetim çocuklar; her ay için aylık alabiliyorlar.
Başvurulan kurumun bütçesi de yardımların her ay mı yoksa yılda birkaç sefer mi verileceği üzerinde belirleyici oluyor.
Fakir ve ihtiyaç sahibi kişilerin başvuruları, başvurulan kurum tarafından değerlendirilip, başvurular karara bağlanıyor.
Başvurular karara bağlanırken, başvuru sahiplerince teslim edilen belgeler ve başvuru sahiplerince doldurulan başvuru formu da inceleniyor.
Belediyeler ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, yardımlarına başvuran fakir ve yoksul vatandaşların gerçek anlamda yoksul olup olmadıklarını tespit etme aşamasında bu kişilerin evlerine bir inceleme komisyonu gönderiyor.
İnceleme komisyonu, kuruma yardım almak için başvuran ihtiyaç sahiplerinin muhtaçlık sınırının altında yaşayıp yaşamadıklarını ya da işsiz ya da gelirsiz olup olmadıklarını yerinde inceliyor.
Ardından belediyeye ya da vakfa hazırladığı raporu teslim ediyor.
Başvurulan kurum; teslim edilen raporu da inceleyip, ihtiyaç sahiplerini tespit ediyor.
Başvuru sonuçları, kişilerin telefonlarına SMS ile gönderilmenin yanı sıra e-devlet platformunda da açıklanıyor.
Kişiler, başvuruların açıklanmasından sonra ortalama 15 gün-30 gün içerisinde yardımları almaya başlayabiliyorlar.
Kişiler, muhtaçlıkları sona erene dek yardım alabiliyorlar.
Muhtaçlıkları sona ermesine rağmen yardım almaya devam edenler hakkında da tıpkı muhtaç olmamalarına rağmen yardım alanlar hakkında olduğu gibi cezai yaptırım uygulanıyor.
Bu yazımızda kısaca fakirlere yardım eden kurum ve kuruluşları sizlerle paylaşmaya, bu kurumlara ayni ve nakdi yardım alabilmek için nasıl başvurabileceğinize değinmeye çalıştık.
Sizler de kurum ve kuruluşlardan ayni ya da nakdi yardım alıyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.