DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Valilik Yardımları Nelerdir? Valilik Ne Yardımı Yapıyor?

Valilik Yardımları Nelerdir? Valilik Ne Yardımı Yapıyor?
02.01.2024 09:39 | Son Güncellenme: 02.01.2024 13:37

Valilik Yardımları Nelerdir? Valilik Ne Yardımı Yapıyor? Ülkemizdeki dar gelirli ve muhtaç vatandaşlar; valiliklere giderek, başvurularının onaylanması halinde para yardımı, giysi yardımı, gıda ve erzak yardımı, mobilya ve eşya yardımı, sağlık yardımı gibi pek çok yardım alabiliyorlar.

Ülkemizdeki valilikler; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ile işbirliği içerisinde yardım çalışmalarını yürütüyorlar.

Yani vatandaşlar, bizzat valilik binasına gidip, burada yetkili kişilerle görüşüp, yardım taleplerini iletebilecekleri gibi ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak da valilik yardımlarından yararlanabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca valilik yardımları nelerdir? Valilik, ne yardımı yapıyor? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Valilik Yardımları Nelerdir?

İhtiyaç sahibi vatandaşlar; valiliklere para yardımı yani nakdi yardım alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı vb. ayni yardımlar; valilikler tarafından yapılan en önemli ayni yardımlar arasında bulunuyorlar.

Valilikler tarafından yapılan en önemli yardımları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Para yardımı
  • Gıda ve erzak yardımı
  • Giysi yardımı
  • Eşya ve mobilya yardımı
  • Odun, kömür vb. yakacak yardımı
  • Öğrenciler için burs ve kırtasiye yardımları
  • Engelliler için yapılan yardımlar
  • Kronik hastalar için yapılan yardımlar
  • Gelirsiz ve sahipsiz dul kadınlar için yapılan yardımlar
  • 65 yaş ve üstü yaşlılar için yapılan yardımlar
  • Yoksul ailelerin yeni doğan bebekleri için yapılan yardımlar
  • Çocuklar için süt yardımı
  • Çocuklar için mama ve bez yardımı
  • Ramazan ve Kurban bayramlarında harçlık dağıtımı
  • Afetzede vatandaşlar için yapılan yardımlar
  • Şehit ve gazi yakınları için yapılan yardımlar
  • Muhtaç asker yakınları için yapılan yardımlar
  • Aşevi yardımı(günlük sıcak yemek dağıtımı)
  • Doğalgaz yardımı
  • Elektrik tüketim desteği
  • Kronik hastalar için elektrik tüketim desteği

Yoksul ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar; valilikler bünyesinde hizmet gösteren aşevlerine giderek, günlük sıcak ve sağlıklı ev yemekleri ile beslenebiliyorlar.

Ülkemizdeki aşevleri; düzenli bir aylık kazancı ve geliri olmayan sahipsiz ve zor durumdaki vatandaşlar için aşevi hizmeti sunuyor.

Engelli vatandaşlar; valiliklere tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye vb. medikal cihaz ve tıbbi malzeme temin edebilmek adına başvurabilirken; kronik hastalar ise havalı yatak, cihaz vb. ihtiyaçları için valiliklere başvurabiliyorlar.

Yoksul ailelerin ilköğretim, lise ya da üniversiteye giden öğrenci çocukları için kırtasiye, eğitim ve burs desteği sunan valilikler; yeni doğan bebekler için süt, mama ve bez yardımları sunuyor.

Kış aylarında ihtiyaç sahipleri; valiliklere doğalgaz fatura yardımı, odun ve kömür yardımı, kömür sobası yardımı alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Valilikler tarafından yoksul kişiler ve hane bireyleri için yapılan giysi yardımı kapsamında aile bireylerine mont, kaban, elbise, şort gibi hem kışlık hem de yazlık kıyafetler ücretsiz bir şekilde dağıtılıyor.

Evinde yatak, kanepe, masa gibi temel eşyaları bulunmayan kişiler; valiliklere başvurup, hayırseverler tarafından yoksul kişiler için bağışlanan ikinci el mobilya ve eşyalara ücretsiz bir şekilde sahip olabiliyor.

Valilikler; ihtiyaç sahipleri için buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi vb. beyaz eşyalar da dağıtıyor.

Valilikler; yoksul aileleri tespit ederek, bu ailelerin ev adreslerine belirli aralıklarla içerisinde makarna, bulgur, salça, pirinç, mercimek gibi kuru gıdaların yer aldığı gıda ve erzak kolileri teslim etmekten de geri kalmıyor.

Ülkemizdeki bazı valilikler; Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde yoksul kişilerin banka hesaplarına bayram harçlığı yatırıyor.

Deprem, yangın, sel gibi doğal afetlere ya da kazalara maruz kalan mağdur vatandaşlar için çadır, gıda, kira ve giyim desteğinde bulunan valilikler;  başvurusu onaylanan ihtiyaç sahipleri için para yardımı da yapabiliyor.

Yapılan para yardımı miktarı ve yardım süresi; valilik bütçesine, valiliğe başvuran ihtiyaç sahibinin ekonomik durumuna yani muhtaçlık seviyesine ve hanesinde bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısına göre değişebiliyor.

İlköğretim, lise öğrencileri için eğitim ve öğretim dönemlerinde kırtasiye desteği sunan valilikler;  eşi ölmüş, eşi cezaevine girmiş ya da eşinden ayrılmış dul kadınları ve onların velayetinde olan yetim ve öksüz çocuklarını da unutmuyor. Dul kadınlar ve çocukları için gıda yardımı, eğitim yardımı, giysi yardımı, kırtasiye ve sağlık yardımı gibi pek çok yardımlarda bulunuyor.

Yararlanabileceğiniz valilik yardımlarına dair bilgi alabilmek adına ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına danışabilirsiniz.

Valilik Yardımları Kimlere Verilir?

Valilikler; öncelikli olarak sigortalı bir işi ve düzenli geliri olmayanlar için yardımlarda bulunuyorlar.

Aynı zamanda bazı yardımlar, muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında kalan vatandaşlar için de yapılıyor.

Lakin asgari ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmalarına rağmen kendi üzerlerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul mevcut olanların başvuruları onaylanmıyor.

Yani kendi üzerlerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı ev, arsa, tarla, araba olanların başvuruları, valilik tarafından kabul edilmiyor.

Valilik yardımlarına kimlerin başvurabileceklerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • En az %40 engel oranına sahip olan vatandaşlar
  • Kronik hastalar
  • İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • Eşi cezaevine girmiş, eşinden boşanmış ya da eşi ölmüş dul kadınlar
  • Şehit ve gazi yakınları
  • Muhtaç asker aileleri
  • Afetzede vatandaşlar
  • 65 yaş ve üstü kimsesiz ve gelirsiz yaşlı bireyler
  • Sahipsizler ve kimsesizler
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar
  • Yoksul ailelerin üniversite eğitimi gören çocukları
  • Yoksul aile çocukları

Yukarıdaki kişiler; valilik yardımlarından yararlanabiliyorlar.

Valilik Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi valilikler; sosyal yardım çalışmalarını sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ile işbirliği içerisinde yürütüyor.

Vatandaşlar; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bizzat giderek, yardım başvurularını iletebiliyorlar.

Ya da valiliğe ait olan telefon numarasını arayıp veya valilik binasına gidip, buradaki yetkili kişilerle görüşerek de yardımlara başvurabiliyorlar.

Ancak valilikler; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yapılan başvuruları, değerlendirmeye alıyor.

Bu yüzden valilik binasına giderek, zaman kaybetmek yerine sosyal yardım alabilmek adına bağlı olduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmenizi ve burada bizzat hane başvuru kayıt formu doldurmanızı öneriyoruz.

Valilik Yardım Başvurusu Sorgulama

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, gerçekleştirdiğiniz sosyal yardım başvuru sonuçlarınızı; e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla takip edebiliyorsunuz.

E-devlet üzerinden yardım sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Başvuru sonuçlarınızı ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayarak da öğrenebilirsiniz.

Valilik yardımı alabilmek adına başvurduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek de başvuru sonucunuza dair ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Valilik Yardım Başvuru Formu

Gerek valilik binalarına gerekse sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, başvurularını bizzat gerçekleştiren yoksul vatandaşların burada hane başvuru kayıt formu doldurmaları gerekiyor.

Bu formda yoksul vatandaşların aylık gelir ve gider durumlarına, hanelerinde bakmakla yükümlü oldukları kişi ve çalışan sayılarına, kişisel bilgilerine, adres ve iletişim bilgilerine dair soruları yanıtlamaları gerekiyor.

Başvurular değerlendirilirken bu formda paylaşılan bilgiler ve başvuru sahibince teslim edilen belgeler; detaylıca inceleniyor.

Böylelikle başvuru sahiplerinin ihtiyaç sahibi ve muhtaç olup olmadıkları tespit ediliyor.

Sırf yardım alabilmek adına ihtiyaç sahibi ve muhtaç olmamalarına rağmen formda muhtaç ve yoksul olarak kendilerini gösteren ve yardım alanlar hakkında sonradan cezai yaptırım uygulanıyor.

Cezai yaptırım çerçevesinde bu kişilerin aldıkları yardımları güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayanlar ise mahkemeye veriliyorlar.

Böylelikle sosyal yardımların ihtiyacı olmayan, art niyetli şahıslar tarafından suistimal edilmesi önlenmiş oluyor.

Valilik Yardım Başvurusu Telefon Numarası

Valilik yardımlarıyla ilgili bilgi alabilmek için bağlı olduğunuz yani ikametgahınızın bulunduğu yerdeki valiliğe ait telefon numarasını arayabilirsiniz.

Ya da ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Bağlı olduğunuz valiliğe ait olan resmi internet sitesi üzerinden yetkili kişilere mail gönderebileceğiniz gibi Açık Kapı sitesi üzerinden de valilik yetkilileri ile iletişime geçebilirsiniz.

Valilik Yardım Başvurusu için Gerekli Belgeler

Valiliklerin gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, para yardımı vb. ayni ve nakdi yardımlarına başvuran ihtiyaç sahiplerinin başvuruları sırasında başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Başvuru sahibinin hane bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopileri
  • Ev kira sözleşmesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Hane bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Ek belgeler

Başvuru sahiplerinin kendilerinin ya da aile bireylerinin özel durumlarına göre ek belgeler teslim etmeleri gerekiyor.

Aynı zamanda hanede sağlık sorunu olan ve bu yüzden çalışamayan kişilerden de ek belgeler, talep ediliyor.

Örneğin; engelli bireylerin tam teşekküllü bir hastaneden aldıkları 2024 engelli belgesini, kronik hastaların sağlık kurulu raporunu teslim etmeleri gerekiyor.

Öğrenciler için öğrenci belgeleri talep edilirken, eşi ölmüş dul kadınlardan ölen eşlerine dair ölüm belgesi isteniyor.

Açık Kapı Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vatandaşların gerek valiliklere gerekse kaymakamlıklara her türlü talep, istek, öneri, şikayet ve görüşlerini iletmeleri için oluşturulan Açık Kapı resmi internet sitesi üzerinden ihtiyaç sahipleri; sosyal yardım ön başvuru işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.

Açık Kapı üzerinden valilik yetkilileri ile iletişime geçmek isteyen vatandaşların https://www.acikkapi.gov.tr/ linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar; TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile de bu site üzerinden Açık Kapı başvuru formunu doldurabiliyorlar.

Açık Kapa ana sayfasındaki Başvuru Yap seçeneğine tıklayıp, öneri, talep ve başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Mevcut başvurunuzu sorgulamak istediğinizde ise Başvuru Sorgula seçeneğine dokunabilirsiniz.

E-devlet platformu üzerinden başvurularınızı gerçekleştirmek için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-acik-kapi-basvurusu-ve-takibi linkini tıklayabilirsiniz.

Henüz e-devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesinden şifrenizi temin edebilirsiniz.

E-Devlet Açık Kapı Bayram Harçlığı Başvurusu 2024

Ülkemizdeki valilikler; zaman zaman ihtiyaç sahibi vatandaşlara bayram harçlığı dağıtabiliyorlar.

Dağıtılan bu bayram harçlığı ile ihtiyaç sahiplerinin bayram şekeri, bayram çikolatası vb. ikramlık malzemeler alabilmeleri amaçlanıyor.

Vatandaşlar, bayram harçlığı başvurularını Açık Kapı sitesi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.

Daha önce genelde 1000 TL şeklinde dağıtılan bayram harçlığının 2024 Kurban bayramı öncesinde dağıtılıp dağıtılmayacağı ve dağıtılan harçlık miktarının ne kadar olacağı da ihtiyaç sahipleri tarafından merakla bekleniyor.

Valilik Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Valilikten kira desteği almak isteyenler de valilik binalarına giderek, bu yardıma başvurabiliyorlar.

Ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidip, kira desteği alıp alamayacaklarını öğrenebiliyorlar.

Vakıf mütevelli heyeti tarafından kira yardımı başvurusu onaylanan kişiler için birkaç seferli ya da düzenli kira desteği sunulabiliyor.

Yardım kapsamında kişilerin aylık kira giderlerinin tamamı ya da bir kısmı ödenebiliyor.

Kentsel Dönüşüm Kapsamında oturduğu evi ya da işyeri hakkında yıkım ve yeniden inşa kararı alınan ev sahipleri veya kiracılar; Aile ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Kira Yardımına başvurabiliyorlar.

2024 yılında Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı dahilinde vatandaşlara 1430 TL ile 2300 TL arasında destek sunuluyor.

Evi ya da işyeri hakkında Kentsel Dönüşüm Kararı alınan vatandaşlar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kira yardımına https://www.turkiye.gov.tr/csb-kentsel-donusum-kira-yardimi-basvurusu-4621 linki üzerinden başvurabiliyorlar.

Valilik Gıda ve Erzak Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gıda ve erzak yardımı dahilinde vakıflar tarafından ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine makarna, salça, bulgur, peynir, yağ, şehriye gibi kuru gıda ve erzaklar içeren koliler teslim ediliyor.

Erzak yardımı başvuruları da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidilerek, yapılabiliyor.

Vatandaşlar; vakıfların yanı sıra belediyelere de yardım almak için başvurabiliyorlar.

Belediye gıda ve erzak yardımı almak isteyenler; başvurularını belediye binalarına, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine giderek, gerçekleştirebiliyorlar.

Belediye gıda ve erzak yardımı ön başvurularınızı e-devlet platformu üzerinden gerçekleştirebilmek adına hemen https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklayabilirsiniz.

Elektrik Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ülkemizde elektrik fatura giderlerini karşılamakta zorlanan kişiler; elektrik faturalarında indirim elde edebilmek adına da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurabiliyorlar.

Başvuru sahiplerinin faturalarını indirimli olarak ödeyebilmeleri için ödeme işlemlerini PTT şubelerinden gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kaydı olan ve vakıftan yardım alanların ek bir başvuru yapmaları ise gerekmiyor.

Başvurusu onaylanan kişilere her ay için elektrik yardımı yapılıyor.

1-2 kişilik aileler aylık 75KW, 2-3 kişilik aileler aylık 100KW, 4 kişilik aileler aylık 125 KW; 5 ve üstü sayıda kişilik aileler için aylık 150KW elektrik faturalarında indirim kazanabiliyorlar.

Doğalgaz Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğalgaz fatura giderlerini karşılayamayan ve doğalgazının kesilmesi tehdidi ile karşı karşıya olanlar ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğalgaz yardımına başvurabiliyorlar.

Başvurusu onaylananlara 450 TL-1150 TL arasında yardım sunuluyor.

Kişiler, yılda üç sefer bu yardım parasını alabiliyorlar.

Doğalgaz fatura yardım parasını ise PTT şubelerinden çekebiliyorlar.

Doğalgaz yardımı başvurularının e-devlet platformu üzerinden yapılması gerekiyor.

E-devlet üzerinden doğalgaz fatura yardımına başvurmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkine tıklayabilirsiniz.

Valilik Yardımı Nasıl Alınır?

İhtiyaç sahiplerinin yardım başvuruları, başvurulan vakıf tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendiriliyor.

Bu aşamada ihtiyaç sahiplerinin teslim ettikleri belgeler ve başvuru formu inceleniyor.

Bazen vakıf mütevelli heyeti; yerinde inceleme yapması için başvuru sahibinin ikametgah adresine bir komisyon yolluyor.

İnceleme komisyonu; aile hakkında bir rapor hazırlıyor.

Bu raporda ailenin ekonomik ve sosyal durumuna ve muhtaçlık seviyesine dair bilgilere yer veriyor.

Ardından bu raporu vakıf mütevelli heyetine teslim ediyor.

Vakıf mütevelli heyeti; bu raporu da inceleyip, yardım edeceği kişileri kararlaştırıyor.

Başvuru sonuçları, e-devlette yayınlanmanın yanı sıra başvuru sahiplerinin telefon numaralarına SMS ile gönderiliyor.

Başvurularının olumlu ya da olumsuz sonucunun açıklanmasından sonra ortalama 15-30 gün içerisinde ihtiyaç sahipleri; yardım almaya başlayabiliyorlar.

Gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı vb. yardımlar; kişilerin ev adreslerine kadar teslim edilirken, para yardımı almak isteyenlerin kendilerine en yakın PTT şubesine gitmeleri gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca valilik ne yardımı yapıyor? Valilik yardımı nasıl alınır? vb. yoksul vatandaşlar tarafından en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de valilik yardımı alıyorsanız ya da bu yardımlara başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.