DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Hane Yardımı Nedir? Ne Demek? Başvuru Nasıl Yapılır?

Hane Yardımı Nedir? Ne Demek? Başvuru Nasıl Yapılır?
03.01.2024 16:03 | Son Güncellenme: 03.01.2024 23:47

Hane Yardımı Nedir? Ne Demek? Başvuru Nasıl Yapılır? Belediyeler ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere ülkemizde sosyal yardımlarda bulunan kurumlar tarafından başvuru sahibi muhtaç ve yoksul kişilerin tüm aile bireylerine yönelik olarak yapılan gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, doğalgaz yardımı, giysi yardımı vb. yardımlara hane yardımı ismi veriliyor.

Başvuru sahibinin yalnızca kendisinin değil tüm aile bireylerinin yararlanabileceği hane yardımları ile başvuru sahibinin ve ailesinin kira, gıda, giyim, kişisel bakım vb. ihtiyaçlarını daha kolay bir şekilde karşılayabilmeleri sağlanmış oluyor.

Kurumlar tarafından yapılan hane yardımları; tek seferli, yılda birkaç seferli ya da düzenli olabiliyor.

Yapılan yardımların miktarı ve süresi üzerinde kurum bütçesi, başvuru sahibinin ekonomik durumu, başvuru sahibinin hanesindeki kişi sayısı vb. faktörler belirleyici oluyor.

Bu yazımızda kısaca hane yardımı nedir? Hane yardımı kaç ayda bir verilir? vb. hane yardımlarına dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

Hane Yardımı Nedir?

Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler gibi kamu kurumlarının yanı sıra dernek ve vakıflar, Kızılay gibi kurumlar tarafından bu kurumların sosyal yardımlarına başvuranların hane bireylerine yönelik olarak yapılan yardımlar, hane yardımı olarak isimlendiriliyor.

Örneğin; en çok ilgi gören hane yardımlarından biri olan gıda ve erzak yardımı sayesinde ihtiyaç sahiplerinin tüm aile bireyleri sağlıklı besinlerle beslenebilme şansını elde edebiliyorlar.

Doğalgaz, odun ve kömür yardımları ile başvuru sahibinin aile bireylerinin soğuk kış günlerinde ısınabilmeleri sağlanırken; giysi yardımı dahilinde yoksul vatandaşların elbise, ayakkabı, mont, kaban vb. giysi ihtiyaçları karşılanıyor.

Belediyeler tarafından dağıtılan sosyal destek kartları ile başvuru sahipleri, hem kendileri hem de diğer hane bireyleri için belediye anlaşmalı marketlerden gıda, kişisel bakım, temizlik malzemesi vb. ürünleri kartlarına belediyeler tarafından yüklenen yardım paraları ile satın alabiliyorlar.

Yeşilkart başvurusu onaylanan kişiler ise yeşilkartları sayesinde devlet hastanelerinde ücretsiz bir şekilde muayene olabiliyorlar.

Üstelik yeşilkart sahibi kişinin çocukları ve eşi de devlet hastanelerinde ücretsiz sağlık hizmeti alabiliyorlar.

En önemli hane yardımlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Para yardımı
  • Gıda ve erzak yardımı
  • Doğalgaz yardımı
  • Kira yardımı
  • Elektrik tüketim desteği
  • Giysi yardımı
  • Mobilya ve eşya yardımı
  • Sosyal destek kartı yardımı
  • Odun ve kömür yardımı
  • Sağlık yardımı

Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç sahibi vatandaşlar; belediyelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ve TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne hane yardımı alabilmek için başvurabiliyorlar.

Belediye Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediyelerden hane yardımı almak için ikametgahınızın bulunduğu yerdeki yani bağlı olduğunuz belediye binasına ya da belediyeye bağlı olan sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine başvurabilirsiniz.

Ön başvurularınız için ALO153 Beyaz Masa hattını veya bağlı olduğunuz belediyeye ait olan telefon numarasını arayabilirsiniz.

Ön başvurularınızı e-devlet platformu üzerinden de TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriniz ile kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

E-devlet üzerinden belediyenizin gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı gibi hane yardımlarına başvurmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yoksul ve mağdur vatandaşlara 1250 TL yardım parası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilmektedir; ihtiyaç sahipleri için gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, doğalgaz yardımı, elektrik tüketim desteği vb. hane yardımlarında bulunuyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan hane yardımlarından yararlanmak isteyen ihtiyaç sahipleri, bağlı oldukları yani ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Ön başvuruları için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyorlar.

E-devlet üzerinden sosyal destek ödemesine başvurmak isteyenlerin ise https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkine tıklamaları gerekiyor.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yoksul vatandaşlar; belediyelerin ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanı sıra TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne de hane yardımı almak adına başvurabiliyorlar.

Kuru gıda yardımı ve aşevi yardımı; müdürlük tarafından yapılan en önemli hane yardımları arasında bulunuyor.

Vatandaşlar; bu yardımları alabilmek adına Bölge Müdürlüklerine başvurabiliyorlar.

Başvurularını bizzat müdürlüklere giderek, yapabilecekleri gibi müdürlüklere gerekli belgeleri posta ile kargolayarak da gerçekleştirebiliyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü kuru gıda yardımı başvurusu kabul edilen ailelere belirli aralıklarla içerisinde makarna, bulgur, mercimek, şehriye gibi kuru gıdaların yer aldığı gıda ve erzak kolileri dağıtılıyor.

Üstelik gıda ve erzak kolileri, ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine kadar teslim ediliyor.

Hane Yardımı Kimlere Verilir?

Kurumlar, gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı gibi ailenin tüm bireylerine yönelik yardımlar yaparken, öncelikle işsiz ve gelirsiz ailelere öncelik veriyorlar.

Yani hane yardımları, düzenli bir işi ve düzenli geliri olmayanlar için yapılıyor.

Ancak bazı hane yardımlarına düzenli sigortalı işi ve gelirleri olmalarına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar da başvurabiliyorlar.

Lakin hane bireylerinin üzerine kayıtlı gelir getirici değerlimenkul ya da gayrimenkul tespit edilmesi halinde bu kişilerin başvuruları kabul edilmiyor.

Hane yardımlarından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • En az %40 engel oranına sahip olan vatandaşlar
  • Kronik rahatsızlığı dolayısıyla çalışamayan vatandaşlar
  • Eşi vefat etmiş, eşinden ayrılmış ya da eşi cezaevine girmiş dul kadınlar
  • 65 yaş ve üstündeki gelirsiz ve sahipsiz vatandaşlar
  • Afetzedeler
  • Muhtaç asker aileleri
  • Şehit ve gazi yakınları
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar

Yukarıdaki kişiler; muhtaçlık sınırının altında yaşamaları ve kendilerinden talep edilen belgeleri başvurdukları kuruma zamanında teslim etmeleri halinde hane yardımı alabiliyorlar.

Hane Yardımı Başvuru Formu 

Kurumlara hane yardımı almak için gidenlerin başvuruları esnasında hane yardımı başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

E-devlet üzerinden yapılan belediye yardım ön başvurularında kişilerin formdaki tüm soruları yanıtlamaları gerekiyor.

Başvuru formlarında kişiye mesleklerine, aylık kazançlarına, aylık giderlerine, hanedeki kişi ve çalışan sayılarına, adres ve iletişim bilgilerine dair birtakım sorular yöneltiliyor.

Başvurusunun kabul edilmesini isteyen tüm başvuru sahiplerinin bu sorulara doğru ve eksiksiz yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Hane yardımı alabilmek adına formdaki sorulara yanlış cevaplar verenler, örneğin; işsiz olmamalarına rağmen kendilerini işsiz olarak beyan edenler ve bir süreliğine hane yardımı alanlar, daha sonradan işsiz olmadıklarının yardım aldıkları kurum tarafından fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Cezai yaptırım, muhtaçlığı sona ermesine rağmen yardım almaya devam edenler için de uygulanıyor.

Bu kişilerin ceza olarak, aldıkları yardımların nakdi karşılıklarını güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayan kişiler ise mahkemeye veriliyorlar.

Diğer Hane Yardımı Ne Demek?

Hane yardımlarına başvuran ihtiyaç sahipleri, başvuru formunda yararlanabilecekleri tüm yardımları görebiliyor ve ihtiyaç duydukları yardımları işaretleyip, bu yardımlara başvurabiliyorlar.

Ancak başvuru sahibinin başvurmak ve yararlanmak istediği yardımının başvuru formunda yazılı bir şekilde bulunmaması halinde bu kişilerin ‘diğer hane yardımı’ seçeneğini işaretlemeleri gerekiyor.

Başvuru sahipleri, bu seçeneği işaretledikten sonra açıklama kısmına yararlanmak istedikleri yardımı yazarak, diğer hane yardımı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Hane Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Hane yardımına başvuran kişilerin başvurdukları kuruma bazı belgeler teslim etmeleri gerekiyor.

Bu belgeler ile kişiler, ihtiyaç sahibi olduklarını kanıtlayabiliyorlar.

Hane yardımı başvurusu için gerekli olan belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Başvuru sahibinin hane bireylerine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Hane bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Ev kira sözleşmesi
  • Ek belgeler

Ek belgeler; başvurulan kuruma, başvurulan sosyal yardım türüne göre farklılık gösterebiliyor.

Aynı şekilde hane bireylerinin çalışmalarına engel herhangi bir sağlık sorunlarının ya da muhtaç konuma düşmelerine yol açabilen özel bir durumlarının olup olmadığına da göre de ek belgeler teslim etmeleri gerekebiliyor.

Örneğin, eşi vefat etmiş dul kadınlardan ölen eşlerine dair ölüm belgesi, kronik hastalardan sağlık kurulu raporu, engelli bireylerden 2024 engelli belgesi talep ediliyor.

Hanedeki öğrenciler içinse öğrenci belgesi teslim edilmesi gerekiyor.

Hane Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü hane yardımlarına dair bilgi alabilmek için Bölge Müdürlüğünü arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ön başvurularınız için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını ya da bağlı olduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.

Belediye hane yardımı başvuru detaylarını, başvuru şartlarını ve gerekli belgeleri öğrenmek adına belediyenizi ya da ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

Kurumlara hane yardımı almak adına başvuran kişiler, başvurularının olumlu ya da olumsuz sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden takip edebiliyorlar.

Belediye Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

Belediye hane yardımı başvuru sonuçları, ALO153 Beyaz Masa hattı ya da başvurulan belediye aranılarak, öğrenilebiliyor.

E-devlet üzerinden hane yardımı başvuru sonuçları, https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linki üzerinden takip edilebiliyor.

Vatandaşlar, başvurdukları belediyeye giderek de başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü yardım başvuru sonucu öğrenmek isteyenler başvurdukları Bölge Müdürlüğüne gidebilecekleri gibi sonuçları öğrenmek için Bölge Müdürlüğünü de arayabiliyorlar.

E-devlet üzerinden sorgulama yapmak isteyenlerin ise https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

E-devlet üzerinden başvuru sonucunu öğrenmek isteyenlerin https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Başvuru sahipleri, başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek ya da vakfı arayarak da başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Hane Yardımı Ne Kadar?

Para yardımı yani nakdi yardım olarak yapılan hane yardımı miktarı; başvuru sahibinin ekonomik durumuna, başvuru sahibinin hanesindeki kişi sayısına ve başvurulan kuruma göre değişebiliyor.

Belediyeler; genellikle 1-2 kişilik aileler için aylık 300 TL; 3-4 kişilik aileler için aylık 400 TL; 5 ve üstü sayıda kişilik aileler için aylık 500 TL hane yardımında bulunuyorlar.

Yardımlar, yılda birkaç sefer için yapılabileceği gibi her ay için de yapılabiliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi; yılda dört sefer 500 TL doğalgaz yardımında bulunurken; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yılda üç kez 450-1150 TL arasında yardımda bulunuyor.

Hane Yardımı Ayın Kaçında Yatıyor?

Hane yardımları, başvuruların onaylanmasından sonra genellikle 15 gün-30 gün arasında kişilerin PTT hesabına yatırılıyor.

Yani yardım paralarının yatırıldığı kesin bir gün bulunmuyor.

Yardımların ne zaman yatırılacağı, başvurulan kuruma ve başvurulan yardım türüne göre değişebiliyor.

Hane Yardımı Nereye Yatar?

Para yardımı olarak yapılan hane yardımları, genellikle hak sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılıyor.

Örneğin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan Aile destek yardımı ve sosyal destek ödemeleri, hak sahiplerinin PTT hesabına yatırılıyor.

Bazı yardımlar ise kişilerin Ziraat Bankası hesaplarına ya da kendilerine ait olan farklı bir banka hesaplarına yatırılabiliyor.

Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir?

Hane yardımları, her ay düzenli bir şekilde yapılabileceği gibi yılda birkaç sefer ya da dört beş sefer için de yapılabiliyor.

Hane yardımlarının sürekliliği ve kaç ayda bir yapıldığı üzerinde başvurulan yardım türü, başvurulan kurum ve başvuru sahibinin muhtaçlık durumu belirleyici oluyor.

Örneğin; doğalgaz yardımları, genellikle yılda dört beş sefer için yapılırken; elektrik tüketim desteği her ay için yapılıyor.

Odun ve kömür yardımları ise kış ayları boyunca yapılıyor.

Hane Yardımı Nereden Alınır?

Para yardımı olarak yapılan hane yardımları, PTT şubelerinden hak sahibi tarafından çekilebiliyor.

Gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı şeklindeki hane yardımları yani ayni yardımlar ise genelde hak sahiplerinin ev adreslerine kadar teslim ediliyor.

Vatandaşlar, hane yardımı alabilmek için belediyelere, kaymakamlıklara, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, dernek ve vakıflara başvurabiliyorlar.

Hane Yardımı Nasıl Alınır?

İhtiyaç sahiplerinin başvuruları; başvurulan kurumca değerlendirildikten sonra başvuru sonuçları, e-devlette açıklanıyor.

Sonuçlar, aynı zamanda başvuru sahiplerinin telefonlarına SMS ile gönderiliyor.

Başvurusu onaylananlar, hane yardımı almaya hak kazanıyorlar.

Kişilerin yardım alabilmeleri için mutlaka kendilerinden talep edilen belgeleri zamanında başvurdukları kuruma teslim etmeleri ve başvuru şartlarını taşımaları gerekiyor.

Hane Yardımı Reddedildi, Feshedildi Ne Demek?

Bu ifade, kişinin yardım başvurusunun başvurulan kurum tarafından kabul edilmediği yani kişinin yardım alamayacağı anlamına geliyor.

Hane Yardımı Kapsam Dışına Çıktı, Ne Demek?

Bu ifade ile kişinin başvurusunun kabul edildiğinden, kişinin yardımının yola çıktığından yani kısa sürede yardımı alacağından bahsediliyor.

Örneğin; giysi yardımına başvuran kişinin başvurusu kabul edildiğinde ve giysi yardım kolisi kargolandığında, başvuru sahipleri e-devlet sayfasında bu ifade ile karşılaşabiliyorlar.

Hane Yardımı Kapsam Dışı Ne Demek? 

Bu ifade ile kişinin yardım almak için gerekli olan başvuru şartlarını taşımadığı ve başvurusunun kabul edilmediği kastediliyor.

Örneğin; muhtaçlık sınırının altında yaşamayan kişilerin başvuruları reddedildiğinde e-devlette bu ifade kullanılıyor.

Hane Yardımı Hak Sahibi Ne Demek?

Hane yardımı başvurusu olumlu sonuçlanan yani yardım almaya hak kazanan kişilere hane yardımı hak sahibi deniliyor.

Hak sahibi dışında hiç kimse, hane yardımı alamıyor.

Örneğin, para yardımı başvurusu kabul edilen kişi dışında üçüncü kişiler; yardım parasını PTT şubelerinden çekemiyor.

Kişinin eşinin, annesinin ya da babasının bile nakdi yardım parasını çekme hakkı bulunmuyor.

Bu yüzden de yardım parasını PTT şubesinden çekecek kişinin yanında giderken TC kimlik kartını götürmeyi unutmaması gerekiyor.

Bu yazımızda hane yardımı kaç ayda bir verilir? Hane yardımı nereye yatar? vb. hane yardımlarına dair en çok merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de kurumlardan hane yardımı alıyorsanız ya da hane yardımlarına başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.