DOLAR
34,1074
EURO
37,9686
ALTIN
2.825,47
BIST
9.754,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C

Muhtarlıktan Yardım Nasıl Alınır?

Muhtarlıktan Yardım Nasıl Alınır?
06.03.2024 02:23 | Son Güncellenme: 06.03.2024 20:53

Muhtarlıktan Yardım Nasıl Alınır? Gıda ve Erzak Yardımı 2024; Sosyal yardım alabilmek adına belediyelere, kaymakamlıklara, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ya da sosyal yardımlarda bulunan diğer kamu kurum ve kuruluşlarına başvurmak isteyen ihtiyaç sahipleri; muhtarlığa giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Özellikle okuması ve yazması olmayan, e-devlet üzerinden kurumların sosyal yardımlarına nasıl başvuracağını bilmeyen kişiler; muhtarlığa giderek, yardım alabiliyorlar.

Muhtarlıklar; sosyal yardımlara nasıl başvuracağına dair herhangi bir fikri olmayan kişilere yardımcı olarak, onlar adına kurumlara başvurabiliyor.

İhtiyaç sahipleri; sosyal yardımlardan yararlanabilmeleri için gerekli olan ‘fakirlik belgesi’ alabilmek için de bağlı oldukları muhtarlıklara gidebiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca muhtarlıktan yardım nasıl alınır? Muhtarlık gıda ve erzak yardımı başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Muhtarlık Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar; muhtarlıklara sosyal yardım alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Ülkemizdeki muhtarlıklar; sosyal yardımlar yapan kamu kurumları ve ihtiyaç sahipleri arasında bir köprü görevi üstleniyor.

Aynı zamanda muhtarlıklar; ihtiyaç sahiplerini tespit ederek, hayırseverler tarafından yapılan gıda ve erzak yardımı, para yardımı, odun ve kömür yardımı vb. yardımları da yoksul ve dar gelirli vatandaşlara iletebiliyorlar.

Muhtarlıklar tarafından yapılan en önemli yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Para yardımı
  • Gıda ve erzak yardımı
  • Odun ve kömür yardımı
  • Giysi yardımı
  • Çocuklar için mama ve bez yardımı
  • Temizlik malzemesi yardımı
  • Mobilya ve eşya yardımı
  • Aşevi yardımı
  • Doğalgaz yardımı
  • Elektrik ve su faturası yardımı
  • Sosyal destek kartı yardımı
  • Diğer yardımlar

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan, belediyelerden ya da diğer kamu kurumlarından yardım almak isteyenler ancak bu yardımlara e-devlet üzerinden nasıl başvuracağını bilmeyen kişiler; muhtarlıklara giderek, başvurularının muhtarlık tarafından gerçekleştirilmesi talebinde de bulunabiliyorlar.

Bu durumda muhtarlıklar; ihtiyaç sahipleri adına sosyal yardım başvurularını gerçekleştiriyorlar.

Muhtarlık tarafından yapılan başvurular, ilgili kuruma iletiliyor. Ardından başvuru sonuçları da muhtarlıklara gönderiliyor.

Yani ihtiyaç sahipleri, başvuru sonuçlarını da muhtarlıklardan öğrenebiliyorlar.

Muhtarlık tarafından yapılan düzenli gıda ve erzak yardımları kapsamında yoksul olduğu tespit edilen kişilerin ev adreslerine kadar belirli aralıklarla bulgur, makarna, mercimek, pirinç vb. gıdaların bulunduğu gıda ve erzak kolileri teslim ediliyor.

Bir diğer önemli yardım olan yakacak yardımı kapsamında kış aylarında ihtiyaç sahiplerinin ısınabilmeleri için odun ve kömür dağıtılıyor.

İhtiyaç sahipleri; temizlik malzemesi yardımı, okuyan öğrenci çocukları için kırtasiye, eğitim ve burs yardımı, giysi yardımı, eşya ve mobilya yardımı gibi yardımlar almak için de muhtarlıklara başvurabiliyorlar.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ya da belediyelere bizzat giderek yardım almak isteyenler; fakirlik belgesi almak için bağlı oldukları muhtarlığa gidebiliyorlar.

Yalnızca muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesinin mutlaka muhtar tarafından onaylanmış ve imzalanmış olması gerekiyor.

Muhtarlık Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç sahipleri, ikametgahlarının bulunduğu yerdeki yani bağlı oldukları şehirdeki muhtarlık kurumuna giderek, başvurularını bizzat gerçekleştirebiliyorlar.

Başvuruya giderken, yanlarında TC kimlik kartlarını ve birtakım belgeleri götürmeyi de unutmamaları gerekiyor.

Teslim etmeleri gereken belgeleri; bizzat muhtarlıktan öğrenebiliyorlar.

Örneğin, belediyelerin ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının engelli yardımlarına başvurmak isteyen engelli kişilerin tam teşekküllü bir devlet hastanesinden aldıkları engelli belgesini başvuracakları muhtarlığa götürmeleri gerekiyor.

Sosyal yardım almak isteyen dul kadınların vefat eden eşlerine dair ölüm belgesini, kırtasiye yardımına başvurmak isteyen ebeveynlerin ise okuyan çocuklarına dair öğrenci belgesini başvuruları sırasında yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

Muhtarlık Yardımı Kimlere Verilir?

Sosyal yardım almak isteyen kişilerin düzenli bir işlerinin ya da düzenli gelirlerinin bulunmamaları veya düzenli işi ya da düzenli geliri olmalarına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmaları gerekiyor.

Yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar, muhtarlıktan yardım alabiliyorlar.

Ancak kendisi üzerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul(otomobil, kamyon, traktör vb.) veya gelir getirici gayrimenkul(ev, arsa, tarla vb.) tespit edilen kişilerin başvuruları onaylanmıyor.

Muhtarlık yardımlarına kimlerin başvurabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Muhtaç ve işsiz vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • En az %40 engeli olan engelli vatandaşlar
  • Kronik hastalığı dolayısıyla çalışamayan hastalar
  • Eşi ölmüş, eşi cezaevine girmiş ya da eşinden boşanmış dul kadınlar
  • 65 yaş ve üstü gelirsiz ve kimsesiz yaşlı vatandaşlar
  • Afetzede vatandaşlar
  • Şehit, gazi ve asker aileleri
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar
  • Üniversite öğrencileri
  • Sahipsiz ve kimsesiz vatandaşlar

Muhtarlık Yardım Başvuru Sorgulama 

Sosyal yardımlara başvuran ihtiyaç sahipleri; muhtarlık başvuru sonuçlarının başvurdukları kurum tarafından onaylanıp onaylanmadığını öğrenmek adına muhtarlığa gidebiliyorlar.

Muhtarlığa ait olan telefon numarasını arayarak da başvurularına dair bilgi alabiliyorlar.

Muhtarlık telefon numarasını bilmeyenler, internette bağlı oldukları muhtarlığı bulup, site üzerinden iletişim bilgilerini öğrenebiliyorlar.

Muhtarlık Yardım Başvuru Formu

Yardım almak adına muhtarlığa giden kişilerin burada başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Muhtarlık kurumunda ihtiyaç sahiplerine verilen bu formda kişilere TC kimlik no, iletişim no, adres vb. kişisel bilgilerinin yanı sıra meslek, hanedeki kişi sayısı, aylık kazanç, hanedeki çalışan sayısı vb. sorular da soruluyor.

Formdaki tüm soruların eksiksiz bir şekilde yanıtlanması gerekiyor.

Muhtarlık gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, giysi yardımı vb. yardımları, başvurusu onaylananların ev adreslerine teslim edildiğinden ve başvuru sonuçları kişilerin telefonlarına SMS ile gönderildiğinden başvuru sahiplerinin başvuruları sırasında güncel iletişim ve adres bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.

Formda yanıltıcı bilgiler paylaşanlar, yoksul olmamalarına rağmen yoksul olduğunu beyan edenler ya da sahte belge teslim eden kişiler için yapılan yardımlar;  daha sonradan yoksul olmadıklarının ya da sahte belge teslim ettiklerinin yardım aldıkları kurum veya kurumlar tarafından fark edilmesi üzerine durduruluyor.

Aynı zamanda ihtiyaç sahiplerinin muhtaçlıklarının sona ermesi, örneğin dolgun maaşlı bir işe başlamaları halinde de aldıkları yardımlar kesiliyor.

Fakirlere Yardım Kurum ve Kuruluşlar Hangileridir?

Fakir ve yoksul vatandaşların sosyal yardım alabilmek adına başvurabilecekleri diğer kurum, kuruluş ve kişileri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Belediyeler
  • Valilikler
  • Kaymakamlıklar
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları
  • TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • TC Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • Dernek ve vakıflar
  • Ünlü sanatçılar
  • Ünlü iş adamları
  • Ünlü futbolcular
  • Kızılay

Muhtarlık Giysi Yardımı Nasıl Alınır?

İhtiyaç sahipleri; giysi yardımı almak için ikametgahlarının bulunduğu yerdeki muhtarlığa gidebiliyorlar.

Muhtarlıklar, ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine kadar mont, kaban, ayakkabı, çanta, elbise vb. kıyafetleri teslim ediyor.

Aynı zamanda öğrenciler için okula giderken kullanabilecekleri okul çantası, okul forması, bot, kaban, mont vb. kıyafetler de dağıtılıyor.

Yani ihtiyaç sahipleri, hem kendileri hem çocukları hem aile bireyleri için muhtarlıktan giysi yardımı alabiliyorlar.

Muhtarlıklar; hayırseverler tarafından bağışlanan birinci el ya da kullanıma uygun ikinci el kıyafetleri de ihtiyaç sahiplerini tespit ederek, bu ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor.

Aynı zamanda muhtarlıklar tarafından yoksul ailelerin çocuklarına oyuncaklar da dağıtılabiliyor.

Muhtarlık Gıda ve Erzak Yardımı Nasıl Alınır?

İhtiyaç sahipleri, muhtarlıklara gidip gıda ve erzak yardımı da alabiliyorlar.

Yapılan gıda ve erzak yardımı kapsamında ihtiyaç sahiplerinin ev adreslerine kadar gıda ve erzak içeren koliler dağıtılıyor.

Gıda ve erzak içeren yardım kolilerinde makarna, bulgur, mercimek, şehriye gibi kuru gıdaların yanı sıra peynir, zeytin gibi kahvaltılık malzemeler de bulunuyor.

Dağıtılan gıda ve erzak kolilerin ağırlığı, başvurusu olumlu sonuçlanan ihtiyaç sahibinin hanesindeki kişi sayısına ve başvuru sahibinin muhtaçlık durumuna göre değişebiliyor.

Daha kalabalık olan aileler için daha ağır koliler dağıtılabiliyor.

Muhtarlık Yakacak Yardımı Nasıl Alınır?

Muhtarlıklar, yakacak yardımına başvuran ihtiyaç sahiplerine kış aylarında ise odun ve kömür yardımında bulunuyor.

Evinde odun ve kömür sobası olmayan kişilere soba da dağıtılabiliyor.

Böylelikle yoksul kişilerin ve ailelerinin soğuk kış günlerinde ısınabilmeleri sağlanmış oluyor.

Doğalgaz ya da elektrik ile ısınan ihtiyaç sahipleri ise muhtarlıklara para yardımı alabilmek için başvurabiliyorlar.

Yapılan yardım kapsamında ihtiyaç sahiplerinin elektrik, su ya da doğalgaz faturalarının bir kısmı veya tamamı ödenebiliyor.

Muhtarlık Yardımları Her Ay mı Verilir?

Muhtarlık yardımları, yardım türüne bağlı olarak tek seferli, yılda birkaç seferli, yılda 4-5 sefer için ya da her ay için yapılabiliyor.

Gıda ve erzak yardımları, her ay için ya da iki üç ayda bir yapılabiliyor.

Bu noktada başvuru sahibinin muhtaçlık durumu belirleyici oluyor.

Yakacak yardımları ise kış ayları boyunca yapılıyor.

Çocuklar için yapılan eğitim ve burs yardımları, her eğitim ve öğretim dönemi süresince devam ederken; kırtasiye yardımları her eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında yapılıyor.

Muhtarlık Yardım Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır? 

Muhtarlıklar; yardımlara başvuran ihtiyaç sahiplerinin başvurularını ilgili kuruma yani yardım yapacak olan kuruma iletiyorlar.

Bu yüzden de yardımların sonuçlanıp, başvuru sahiplerine iletilmesi, uzun sürebiliyor.

Yardımlar, genellikle birkaç ay içerisinde sonuca bağlanıyor.

Bazı yardımların sonuçlanması ise daha uzun sürebiliyor.

Başvuru sonuçları, başvuru sahiplerinin telefonlarına başvurulan kurum tarafından SMS ile gönderiliyor.

Başvuru sahipleri, muhtarlıklara giderek de başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Muhtarlıktan Yardım Nasıl Alınır?

Muhtarlıklar, daha önce de bahsettiğimiz gibi sosyal yardımlar yapan kurumlar ile yardımlara başvuran kişiler arasında bir köprü vazifesi üstleniyor.

Yardımlara başvuranların teslim ettikleri belgeler ve doldurdukları başvuru formu, muhtarlık tarafından başvurulan kuruma iletiliyor.

Başvurulan kurum, belgeleri ve başvuru formunu değerlendirip, başvuruları sonuçlandırıyor.

Başvurulan belediye veya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı; başvuru sonuçlarını daha iyi bir şekilde değerlendirebilmek ve başvuru sahibinin muhtaç olup olmadığını tespit edebilmek adına başvuru sahibinin evine inceleme komisyonu gönderebiliyor.

Başvurulan kurum, başvuru sonuçlarını muhtarlığa da iletiliyor.

Başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler, yardım almaya hak kazanıyorlar.

İhtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar, çoğu zaman muhtaçlıkları sona erene dek devam ediyor.

Kişilerin şehirlerarası ikametgah değişikliği yapmaları durumunda da aldıkları yardımlar kesiliyor.

Bu yüzden yardım almaya devam etmek isteyenlerin adres değişikliği öncesi muhtarlığa ya da yardım aldıkları kuruma haber vermeleri gerekiyor.

Haber vermeksizin şehirlerarası yapılan değişikliklerde kişilerin yeniden yardım alabilmeleri için yeni adreslerindeki kuruma ya da muhtarlığa başvurmaları gerekiyor.

Bu yazımızda muhtarlık yardım başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Sizler de muhtarlık yardımı alıyorsanız ya da muhtarlık yardımlarına başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Leyla altintas dedi ki:

    Benim de bir gelirim yok eşim engelli nasil basvura bilirim