Sosyal Yardım Bilgisi Bulunamamıştır Ne Demek? Ülkemizde sosyal yardımlarda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler ve kaymakamlıklar gibi kurumlara gerek e-devlet üzerinden gerekse kurumlara giderek, başvuran kişiler; e-devlet başvurularını sorgularken, ‘sosyal yardım bilgisi bulunamamıştır’ ifadesi ile karşılaşabiliyorlar.
Başvuru sahiplerinin e-devlet başvuru sorgulama sırasında karşılaşabilecekleri ifadelerden yani başvuru sonuçlarından biri olan bu ifade; olumsuz bir anlam içeriyor.
Bu ifade, kişinin sosyal yardım başvurusunun veritabanına işlenmediğini yani böyle bir başvurunun mevcut olmadığını ifade ediyor.
Bu durum, genellikle başvuru sahiplerinin sosyal yardım başvurularını tamamlamadan e-devletten çıkmalarından ileri geliyor.
Bazen de bilgilerin eksik ya da yanlış doldurulması da kişilerin bu ifade ile karşılaşmasına neden olabiliyor.
Bu yazımızda kısaca e-devlette sosyal yardım bilgisi bulunamamıştır, ne demek? sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.
Özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı pandemi yardımına başvuran kişiler, başvuru sorgulama ekranında bu ifade ile karşılaşabiliyordu.
Sosyal yardımlara başvuran ihtiyaç sahipleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanı sıra TC Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye yardım başvurularını sorgularken de bu ifadeyi görebiliyorlar.
Sosyal yardım bilgisi bulunamamıştır ifadesi; kişinin herhangi bir yardıma başvurmadığı anlamına geliyor.
Bu durum, çoğunlukla kişinin e-devlet üzerinden başvuru formu doldururken, formu göndermeden sistemden ayrılmasından yani başvurusunun sisteme işlenmemesinden ya da formda yanlış veya eksik bilgiler paylaşmasından kaynaklanıyor.
Bu ifade, bazen de kişinin başvurusunun olumsuz sonuçlandığını gösterebiliyor.
Kişinin başvurusunun olumsuz sonuçlanması da genellikle gerekli başvuru şartlarını taşımıyor olmasından kaynaklanıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ya da belediyeye sosyal yardım almak için başvuran kişilerin sosyal yardım bilgisi sorgulama işlemi için başvurdukları kuruma gidebiliyor ya da başvurdukları kurumu arayabiliyorlar.
E-devlet üzerinden de sosyal yardım bilgisi sorgulama yani başvuru sorgulama işlemi kolaylıkla yapılabiliyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuru sonuçları, https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki üzerinden takip edilebiliyor.
Belediye sosyal yardım bilgisi sorgulama işlemi ise https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linki üzerinden yapılabiliyor.
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile öğrenmek isteyenlerin ise https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuru sonuçları ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatları; belediye başvuru sonuçları ise ALO153 Beyaz Masa hattı aranarak öğrenilebiliyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü başvuru sonucunu öğrenmek isteyen kişiler ise başvurdukları bölge müdürlüğünü arayabiliyorlar.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu ifade, kişinin başvurusunun başvurduğu kuruma iletilemediğini ifade ediyor.
Başvuruların başvurulan kuruma iletilmemesi, genelde başvuru formunda yanlış veya eksik bilgilerin paylaşılmasından ileri geliyor.
Kimi zamanda başvuru formunun e-devlette gönderilmeden e-devletten başvuru sahibinin ayrılması da başvurusunun iletilememesine neden olabiliyor.
Bu ifade ile karşılaşan başvuru sahiplerinin başvuru formunu tekrar doldurmaları, bu sefer formdaki tüm sorulara güncel, doğru yanıtlar vermeleri ve formu eksiksiz doldurmaları gerekiyor.
E-devlet platformunda sosyal yardım başvuru sorgulama yapan kişilerin karşılaşabileceği bir diğer ifade olan ‘sosyal yardım başvuru durumu uygun’ ifadesi; kişinin gerekli başvuru şartlarını taşıdığını gösteriyor.
Yani başvuru sahibinin başvurusunun kabul edildiğini, yakın zamanda başvurduğu sosyal yardımı alabileceğini ifade ediyor.
E-devlet üzerinden sosyal yardımlara başvuranlar, bazen de sistemde başvurdukları sosyal yardıma ilişkin herhangi bir bilgi göremeyebiliyorlar.
Sosyal yardım başvuruları daha önce onaylanmış olmasına rağmen e-devlette başvurdukları sosyal yardımı görüntüleyemeyen kişilerin konu ile ilişkin başvurdukları kuruma şikayet iletme hakları bulunuyor.
Kimi zaman e-devlette sosyal yardımların görünmemesi, teknik bir sorundan ya da sistemdeki yoğunluktan ileri gelebiliyor.
Belirli bir süre sonra bu durum, düzelip; başvuru sahipleri tekrar sosyal yardımlarına ilişkin başvurularını ve başvuru sonuçlarını sistemde görebiliyorlar.
E-devlette başvurunuzu ya da başvuru durumunuzu görüntüleyemiyorsanız; başvurduğunuz kurumu arayabilir, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Bu ifade, nakdi para yardımına başvuran ihtiyaç sahiplerinin başvurularının onaylandığını, kısa süre içerisinde yardım paralarının hesaplarına yatırılacağını gösteriyor.
Yardım paraları, genellikle başvuru sahiplerinin PTT hesabına yatırılsa da bazı yardımlar ise kişilerin Ziraat Bankası hesaplarına veya diğer banka hesaplarına yatırılabiliyor.
Bu ifade, kişinin yakında ödemesini PTT şubesinden çekebileceği anlamına geliyor.
İhtiyaç sahipleri, başvurdukları sosyal yardım parasının PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını öğrenmek adına https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkini tıklayabiliyorlar.
TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kaymakamlıklar, belediyeler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, Kızılay, TC Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kurum ve kuruluşlar tarafından ülkemizde muhtaçlık sınırının altında yaşayan ya da gelirsiz ve işsiz olan kişiler için yapılan ayni ya da nakdi yardım çalışmalarına sosyal yardım ismi veriliyor.
Gıda yardımı, erzak yardımı, giysi yardımı, sağlık yardımı vb. başvuru sahiplerinin temel ihtiyaçlarının ürün, hizmet ya da mal şeklinde karşılanmasına ayni yardım deniliyor.
Kırtasiye yardımı, nakdi para yardımı, diğer hane yardımı, şartlı eğitim ya da şartlı sağlık yardımı vb. para yardımı olarak yapılan yardımlar ise nakdi yardım olarak isimlendiriliyor.
Bazı sosyal yardımlar; yalnızca düzenli bir işi veya düzenli geliri olmayanlar yani gerçek anlamda muhtaç ve yoksul kişiler için yapılıyor.
Bu yardımlara şartlı eğitim, şartlı sağlık, SED yardımı gibi yardımları örnek olarak gösterebiliriz.
Bazı sosyal yardımlar ise muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar için yapılıyor.
Bu yardımlara ise gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı, odun ve kömür yardımı, para yardımı, eşya ve mobilya yardımı, öğrenciler için burs ve eğitim yardımı vb. yardımları örnek olarak gösterebiliriz.
En önemli sosyal yardımları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Daha önce de bahsettiğimiz gibi genel olarak sosyal yardımlar; muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlara veriliyor.
Lakin şartlı eğitim, şartlı sağlık yardımı, SED yardımı vb. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan bazı yardımlara sadece düzenli bir işi veya düzenli geliri olmayanlar başvurabiliyorlar.
Engelliler, kronik rahatsızlığı dolayısıyla çalışamayanlar, eşi ölmüş, eşinden boşanmış dul kadınlar ve yetim çocukları, şehit, gazi ve asker aileleri, 65 yaş ve üstü kimsesiz yaşlılar, afetzedeler, sahipsizler ve kimsesizler; kısacası gıda, barınma, giyim vb. en asgari ihtiyaçlarını bile karşılarken maddi yetersizlik çeken TC vatandaşları sosyal yardım alabiliyorlar.
Ancak kişilerin sosyal yardım başvurularının başvurdukları kurum tarafından kabul edilmesi için kendileri üzerine veya hane bireyleri üzerine kayıtlı herhangi bir gelir getirici değerli menkul(otomobil, kamyon vb.) ya da gayrimenkul(ev, arsa, tarla vb.) bulunmaması gerekiyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan şartlı eğitim yardımı, SED yardımı, gıda ve erzak yardımı vb. sosyal yardımlar almak isteyenler; ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabiliyorlar.
E-devlet üzerinden ön başvurularını gerçekleştirmek isteyen kişiler; https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linki üzerinden Bakanlığın güncel sosyal yardımlarına başvurabiliyorlar.
Veya ön başvuruları için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyorlar.
Belediyeden gıda ve erzak yardımı, eşya yardımı, sosyal destek kartı yardımı vb. yardımlar almak isteyenlerin ise bağlı oldukları belediyeye, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğüne gitmeleri gerekiyor.
Ön başvuru işlemi https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linki üzerinden ya da ALO1534 Beyaz Masa hattı aranarak yapılabiliyor.
TC Vakıflar Genel Müdürlüğü sosyal yardım ön başvuruları ise e-devlet üzerinden yapılamıyor. Yalnızca eğitim ve burs başvuruları, başvurulan tarihler arasında Müdürlük resmi sitesi üzerinden yapılabiliyor.
Müdürlüğün diğer yardımlarına başvurmak isteyenler bağlı oldukları Bölge Müdürlüğüne giderek ya da gerekli belgeleri Bölge Müdürlüğüne göndererek, sosyal yardım başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.
İhtiyaç sahiplerine ayni ve nakdi sosyal yardımlarda bulunan en önemli kurum, kuruluş ve kişileri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Kurumlar tarafından başvuru sahibinin tüm hane bireylerinin gıda, giyim, elektrik, doğalgaz vb. ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak yapılan ayni ya da nakdi yardımlara hane yardımları ismi veriliyor.
Hane yardımları, başvuruların sonuçlanmasından ve başvuru sonuçlarının açıklanmasından sonra ortalama birkaç hafta içerisinde kişilerin genelde PTT hesaplarına yatırılıyor.
Yardımların hangi gün yatırılacağı, başvurulan hane yardımının türüne ve başvurulan kuruma göre de değişebiliyor.
Engelli aylığı, dul ve yetim aylığı, 65 yaş aylığı gibi bazı aylıklar; her ay belirli günlerde kişilerin PTT hesabına yatırılıyor.
Kurumlar tarafından yapılan hane yardımları, genelde başvurusu olumlu sonuçlanan kişilerin PTT hesaplarına yatırılıyor.
Kimi zaman hane yardımları, kişilerin Ziraat Bankası hesaplarına da yatırılabiliyor.
Kişiler, kendilerine en yakın PTT şubesine gidip, TC kimlik kartlarını burada çalışan veznedara gösterip, hesaplarına yatırılan hane yardımlarını çekebiliyorlar.
Yeni çipli kimlik kartı sahipleri ya da PTTKart sahipleri ise PTTMatiklerden hesaplarına yatırılan hane yardımı paralarını çekebiliyorlar.
Yardım paraları, PTT şubelerinden hak sahibi kişi dışında üçüncü kişiler tarafından hiçbir şekilde çekilemiyor.
Bu yüzden de hak sahibinin hane yardımı parasını çekmek için PTT şubesine giderken, yanında TC kimlik kartını götürmeyi unutmaması gerekiyor.
Hane yardımlarının sürekliliği ve miktarı üzerinde başvurulan kurum ve başvurulan yardım türü gibi etmenler belirleyici oluyor.
Yukarıdaki etmenlerin yanı sıra başvuru sahibinin ekonomik durumu ve ailesinde bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı da hane yardımı miktarı üzerinde etkili oluyor.
Örneğin; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ‘diğer hane yardımı’ çerçevesinde başvurusu olumlu sonuçlanan hak sahiplerinin PTT hesaplarına yılda 3-4 sefer 3500-1000 TL aralığında bir yardım parası yatırılıyor.
Sosyal yardım başvurularının ne zaman sonuçlanacağı da başvurulan kuruma ve başvurulan yardım türüne göre değişiklik gösterebiliyor.
Başvuruların sonuçlanması, birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişmekle birlikte sosyal destek kartı başvurusu gibi bazı yardım başvurularının sonuçlanması 4-5 aya kadar uzayabiliyor.
Bu yazımızda sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır? Sosyal yardım bilgisi bulunamamıştır, ne demek? vb. sosyal yardım başvurularına ilişkin merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.
Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.