Sosyal Yardım Parası Kaç Ay Yatacak? Kaç Ay Verilecek? Muhtaç ve dar gelirli vatandaşlarımız; sosyal yardım parası alabilmek adına belediyelere, TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurabiliyor; başvurularının kabul edilmesi durumunda nakdi yardım alabiliyorlar.
Ülkemizde asgari ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanan vatandaşlarımız; kamu kurumlarına sosyal yardım parasının yanı sıra gıda yardımı, erzak yardımı, giysi yardımı vb. yardımlar almak için de başvurabiliyorlar.
Para yardımı değil de ürün ve hizmet yardımı şeklinde yapılan yardımlar, ayni yardım; para yardımı olarak yapılan yardımlar ise nakdi yardım olarak adlandırılıyor.
Belediyelerin ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanı sıra dernek ve vakıflar, ünlü iş adamları ve ünlü sanatçılar ile Kızılay da yoksul vatandaşlarımız için nakdi ya da ayni yardımlar yapabiliyorlar.
Nakdi sosyal yardımlar; her ay için düzenli olarak yapılabileceği gibi birkaç ay için ya da yılda tek sefer için de yapılabiliyor.
Bu yazımızda kısaca sosyal yardım parası kaç ay yatacak? sorusunu yanıtlamaya ve konuyla ilgili olarak en çok merak edilenleri yanıtlamaya çalışacağız.
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından gıda, barınma, giyim, eğitim ve sağlık başta olmak üzere asgari yani zaruri ihtiyaçlarını karşılamakta maddi yetersizliğe düşen ihtiyaç sahiplerine yapılan para yardımı kapsamında kişilerin banka hesaplarına yatırılan yardım ödemesine sosyal yardım parası ismi veriliyor.
Belediyeler ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; ihtiyaç sahipleri için sosyal yardım parası yatıran en önemli kamu kurumları arasında bulunuyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahipleri için ödenen en önemli yardım paralarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Belediyeler de ihtiyaç sahipleri için para yardımı, çocuklar için eğitim ve burs yardımı, çocuklar için kırtasiye yardımı, bayram harçlığı vb. sosyal yardımlar yapabiliyorlar.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile belediyelerin nakdi yardımlarına ihtiyaç sahipleri; e-devlet platformu üzerinden başvurabiliyorlar.
E-devlet üzerinden yapılan başvurular, ön başvuru niteliği taşıyor.
E-devlet üzerinden belediye nakdi yardımlarına veya ayni yardımlarına başvurmak adına https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nakdi yardımı olan Aile Destek Paketi’ne ve Çocuk Destek Bileşeni’ne başvurmak adına ise https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkini tıklayabilirsiniz.
İhtiyaç sahipleri; belediyelerin sosyal yardım paralarına belediye binasına, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine giderek de başvurabiliyorlar.
Bazı belediyeler ise ayni ve nakdi sosyal yardım başvurularını kendi resmi siteleri üzerinden kabul ediyor.
AL0153 Beyaz Masa hattı aranıp, belediye başvuru şartları öğrenilebiliyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nakdi ve ayni yardımlarına ise sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidilip, burada hane kayıt başvuru formu ve ilgili yardım başvuru formu doldurulup, başvurulabiliyor.
Başvuru şartları ve detayları; ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatları aranarak öğrenilebiliyor.
Ayni ya da nakdi yardımlar; öncelikli olarak işsiz ve gelirsiz olan vatandaşlar için yapılmakla birlikte muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar yani hane halkı kişi başına düşen aylık net kazancı, güncel net asgari ücretin 1/3’üne ve altında bir rakama tekabül edenler de bu yardımları alabiliyorlar.
Şartlı eğitim, şartlı sağlık, şartlı gebelik ve şartlı doğum yardımı gibi bazı yardımlar; sadece hanesinde sigortalı bir işte çalışan birey mevcut olmayanlar için yapılıyor.
Aile Destek Paketi ve Çocuk Destek Bileşeni yardımları ise muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar için yapılıyor.
Yani bazı sosyal yardım paraları, sadece işsiz ve muhtaç vatandaşlar için ödenirken bazı yardımlar ise muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar için yapılıyor.
Genel olarak sosyal yardım parasından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Nakdi ve ayni yardımlar; muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar için yapılıyor.
Ancak muhtaçlık sınırının altında yaşamalarına rağmen hane bireylerinden herhangi birinin üzerine kayıtlı gelir getirici değerli menkul ya da gayrimenkul mevcut olanlar için nakdi ve ayni yardım yapılmıyor.
Sosyal yardım paralarının ihtiyaç sahiplerinin hesaplarına kaç ay yatacağı, yardım türüne bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.
Örneğin; Aile Destek Paketi ve Çocuk Destek Bileşeni dahilinde başvuru sahiplerine 12 ay yani 1 yıl boyunca her ay için sosyal yardım paralarının ödenmesi planlanıyor.
Ancak Aile Destek Paketi ödemeleri, Haziran tarihinde başladı.
Ödemeler, en son 2024 yılının Temmuz ayında yapılacak.
Yani Aile Destek Paketi’ne daha sonradan başvuranlar, Mayıs ayına kadar bu yardımdan yararlanabilecekler.
Mayıs ayından sonra ödemelerin devam edip etmeyeceği ise henüz bilinmiyor.
Çocuk Destek Bileşeni ödemeleri ise ilk olarak Kasım ayında başladı. Yani aileler, 2024 yılının Ekim ayına kadar yardım kapsamında her bir çocukları için aylık 350 TL ile 650 TL arasında ödeme alabilecekler.
Belediyeler tarafından yoksul vatandaşlar için ödenen yardım paralarının süresi ise belediye bütçesine göre değişebiliyor.
Aynı zamanda ihtiyaç sahiplerinin muhtaçlık durumu da bu noktada belirleyici oluyor.
Ailedeki kişi sayısı da yardım süresini ve miktarını etkiliyor.
Örneğin, bazı belediyeler her ay ihtiyaç sahiplerinin sosyal destek kartlarına yardım parası yüklerken bazı belediyeler ise 2-3 ayda bir yardım parası yüklüyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğalgaz yardımı; yılda 4 sefer için yapılırken; elektrik tüketim desteği yardımı her ay için alınabiliyor.
Şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları; 9 aylık süre için yapılıyor.
Şartlı gebelik yardımı ödemeleri, 9 ay boyunca aylık 150 TL şeklinde yapılırken, şartlı doğum yardımı ise tek sefer 150 TL şeklinde yapılıyor.
Kısacası sosyal yardım paralarının kaç ay yatacağı; yardım türüne göre değişebiliyor.
Belediyeler tarafından ihtiyaç sahibi ve yoksul kişiler için aylık 1500 TL, 3000 TL gibi rakamlarda yardım yapılabiliyor.
Aile Destek Paketi dahilinde ise aylık 1500 TL ile 2500 TL arasında ödeme yapılıyor.
Çocuk Destek Bileşeni’ne göre 1-2 çocuklu ailelere aylık 350 TL, 3 çocuklu ailelere aylık 450 TL, 4 çocuklu ailelere aylık 550 TL, 5 ve üstü sayıda kişilik ailelere ise aylık 650 TL ek ödeme yapılıyor.
Doğalgaz yardımı kapsamında ise 2024 yılında aileler için yılda dört sefer 900 TL ile 2500 TL arasında ödeme yapılıyor.
Sosyal yardım parası başvuru sonuçlarınızı e-devlet platformu üzerinden TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileriniz ile görüntüleyebiliyorsunuz.
Belediye başvuru sonuçlarınızı https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linki üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuru sonuçlarınız için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.
Belediye başvuru sonuçlarınız için ALO153 Beyaz Masa hattını veya belediyenizi arayabilir ya da belediyeye gidebilirsiniz.
Bakanlık başvuru sonuçlarınız için ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını ya da başvurduğunuz vakfı arayabilir veya vakfa gidebilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nakdi yardım ön başvurularınız için ALO183 veya ALO144 hatlarının yanı sıra bağlı olduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.
Belediye yardım ön başvurularınız söz konusu olduğunda ALO153 Beyaz Masa hattının yanı sıra belediyenizi, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüğünü arayabilirsiniz.
Sosyal yardım paraları, genellikle hak sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılıyor.
PTTKart sahipleri, hesaplarına yatırılan parayı PTTMatiklerden çekebiliyorlar.
PTTKartlarındaki parayı e-devlet platformu üzerinden kendi diğer banka hesaplarına transfer edebiliyorlar.
PTT şubelerinden de sosyal yardım paralarını çekebiliyorlar.
Sosyal yardım parası başvurusu için gerekli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Bu yazımızda kısaca sosyal yardım parası kaç ay verilecek? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de konuyla ilgili olarak her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.