DOLAR
34,0900
EURO
37,6537
ALTIN
2.745,99
BIST
9.699,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Çok Bulutlu
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C

İBB Kırtasiye Yardımı Başvurusu ve Online Başvuru Formu

İBB Kırtasiye Yardımı Başvurusu ve Online Başvuru Formu
22.11.2023 16:14 | Son Güncellenme: 22.11.2023 19:35

İBB Kırtasiye Yardımı Nasıl Alınır? Başvuru ve Başvuru Formu; İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ülkemizdeki pek çok belediye; yoksul ailelerin ilkokul ve ortaokul eğitimine devam eden çocukları için kırtasiye yardımında bulunuyorlar.

Kırtasiye yardımı; çocukların okulda ders işlerken kullanabilecekleri kalem, kitap, defter, silgi yardımı şeklinde olabileceği gibi para yardımı şeklinde de olabiliyor.

Yardım kapsamında çocuklara okul çantası, önlük gibi malzemeler de dağıtılabiliyor.

Bu yazımızda kısaca İstanbul il sınırlarında ikamet eden yoksul ve dar gelirli vatandaşlarımız için İBB Kırtasiye yardımı nasıl alınır? İBB kırtasiye yardımı başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

İBB Kırtasiye Yardımı Nedir?

İBB tarafından her yeni eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında yani Eylül ayında ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına kalem, kitap, defter, silgi, okul çantası ve okul önlüğü vb. malzemelerin dağıtılması şeklinde yapılan yardıma İBB kırtasiye yardımı ismi veriliyor.

İBB kırtasiye yardımı; okul idareleri ile işbirliği içerisinde yürütülüyor.

Yani İBB; okullardaki yoksul ailelerin çocuklarını tespit ederek, bu çocuklara eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında kırtasiye yardımında bulunuyor.

İBB tarafından yapılan kırtasiye yardımı, bazı dönemlerde para yardımı şeklinde de yapılabiliyor.

Para yardımı şeklinde yapılan kırtasiye yardımı dahilinde yoksul ebeveynlerin PTT hesaplarına bir miktar para yatırılıyor.

Ebeveynler; hesaplarına yatırılan bu para ile çocukları için kalem, kitap, defter, silgi, okul çantası vb. kırtasiye malzemelerini satın alabiliyorlar.

Kırtasiye yardımı; aynı aileden birçok çocuk için yapılabiliyor.

Yani ailede ilkokula ya da ortaokula giden birden çok çocuğun olması halinde her bir çocuk için ebeveynlerin hesabına kırtasiye yardım parası yatırılıyor.

İBB Kırtasiye Yardımı Kimlere Verilir?

Kırtasiye yardımı; öncelikli olarak herhangi bir işi ya da düzenli geliri olmayan, muhtaç ve işsiz ebeveynlerin çocukları için yapılıyor.

Anne ya da babadan birinin sigortalı bir işinin ya da düzenli gelirinin olmasına rağmen ailenin muhtaçlık sınırının altında yaşaması yani hane halkı kişi başı aylık kazancın güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olması halinde de bu ailelerin çocukları için kırtasiye yardımı yapılabiliyor.

Lakin annenin ya da babanın üzerine kayıtlı bir gelir getirici değerli menkul ya da gayrimenkul olması halinde ebeveynlerin kırtasiye yardımı başvuruları, İBB tarafından hiçbir şekilde kabul edilmiyor.

İBB kırtasiye yardımına kimlerin başvurabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Muhtaç ve işsiz ebeveynler
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan ebeveynler
  • Engelli vatandaşlar
  • Kronik hastalar
  • Eşi vefat etmiş, eşi cezaevine girmiş ya da eşinden boşanmış gelirsiz ve muhtaç dul kadınlar
  • Afetzede vatandaşlar
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar
  • Muhtaç asker aileleri
  • Şehit ve gazi yakınları

En az %40 engel oranına sahip olan ve engeli dolayısıyla çalışamayan ebeveynlerin ya da kronik rahatsızlığı dolayısıyla çalışamayan anne ya da babaların çocukları için kırtasiye yardımına başvurabilmeleri için tam teşekküllü bir hastaneden mutlaka sağlık kurulu raporu almaları gerekiyor.

İBB Kırtasiye Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İBB kırtasiye yardımı almak isteyen vatandaşlar; ön başvuru işlemlerini e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.

Bu platform üzerinden yoksul anne ve babalar; çocukları için eğitim ve burs yardımı, gıda ve erzak yardımı, sosyal destek kartı yardımı vb. diğer İBB yardımlarına da başvurabiliyorlar.

İBB kırtasiye yardımına e-devlet üzerinden başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklayabilirsiniz.

İhtiyaç sahibi ebeveynler; İstanbul Büyükşehir Belediyesi kırtasiye yardımına ya da belediyenin diğer yardımlarına SEDEP platformu üzerinden de kolaylıkla başvurabiliyorlar.

İBB tarafından kısa bir süre önce hayata geçirilen SEDEP projesi ile İstanbul il sınırlarında yaşayan muhtaç vatandaşların sosyal yardım taleplerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne online platformda daha hızlı bir şekilde iletebilmeleri amaçlanıyor.

SEDEP üzerinden yapılan başvurular da ön başvuru olarak kabul ediliyor.

SEDEP sitesinden İBB kırtasiye yardımına ya da sosyal destek kartı yardımı vb. diğer yardımlarına başvurmak için hemen https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/online-basvuru linkini tıklayabilirsiniz.

İBB Kırtasiye Yardımı Başvurusu Nereden Yapılmaktadır?

İBB kırtasiye yardımına başvurmak isteyenler; Üsküdar, Edirnekapı ya da Büyükçekmece’de yer alan sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine giderek, bizzat başvurularını burada da gerçekleştirebiliyorlar.

Ebeveynler; aynı zamanda İBB Sen Oku Diye kampanyasına katılarak da kırtasiye ve eğitim yardımı alabiliyorlar.

SEN Oku Diye projesi dahilinde ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin yanı sıra lise öğrencileri için de eğitim ve kırtasiye yardımı yapılıyor.

Kırtasiye yardımı başvurularının sitede belirlenen tarihler arasında yapılması gerekiyor.

İBB Sen Oku Diye kampanyasına katılmak istiyorsanız; başvurularınızı https://senokudiye.ibb.istanbul/Default.aspx linki üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

İstanbul Senin Kırtasiye Yardımı Başvurusu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kırtasiye yardımı başvurusu İstanbul Senin uygulaması üzerindne yapılmaktadır. Online olaraka hemen İstanbul senni uygulaması üzerinden başvuru yapmak için İstanbul Senin uygulamasını telefonunuza indirdikten sonra uygulama üzerinden başvurunuzu hemen yapabilirsiniz.

İBB Kırtasiye Yardımı Ne Kadar?

Sen Oku Diye kampanyasına katılan öğrencilere İBB tarafından her eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında 500 TL para yardımı yapılıyor.

Yani bu proje dahilinde öğrencilere 500 TL ödeniyor.

Sen Oku Diye projesine ilkokul, ortaokul ve lise eğitimine devam eden öğrenciler, başvurabiliyorlar.

Başvuru sahibi öğrencilerin mutlaka devlet okullarında ya da özel okullarda %100 burs ile okuyor olmaları gerekiyor.

İBB; yoksul ailelerin üniversite kazanan öğrenci çocukları içinse Genç Üniversiteli projesi kapsamında maddi yardımda bulunuyor.

İBB Genç Üniversiteli projesine ve yardımına ise https://gencuniversiteli.ibb.istanbul/ linki üzerinden başvurulabiliyor.

Başvuruların mutlaka sitede açıklanan başvuru tarihleri arasında yapılması gerekiyor.

İBB tarafından üniversite öğrencilerine yönelik olarak yapılan bu eğitim yardımı dahilinde üniversite öğrencilerine 1200, 1000 ve 1000 TL olacak şekilde her eğitim ve öğretim dönemlerinde toplamda 3200 TL nakdi yardım yapılıyor.

Yapılan bu nakdi yardım ile üniversite öğrencilerinin eğitim, kırtasiye, gıda, barınma vb. ihtiyaçlarını maddi açıdan daha rahat bir şekilde karşılayabilmelerine yardımcı olmak amaçlanıyor.

İBB Kırtasiye Yardımı Almak için Gerekli Belgeler

İlkokul ya da ortaokula giden çocukları için İBB kırtasiye yardımı almak isteyen yoksul ve muhtaç ebeveynlerin başvuru sırasında teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Öğrenci/Öğrenim belgesi
  • Öğrencinin kimlik kartı fotokopisi
  • Velinin TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Engelli öğrenciler için 2024 engelli belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • SGK’dan hane bireylerinin her biri için alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Hane bireylerinin mal beyanlarına dair belgeler

Çocuğu için kırtasiye yardımına başvuran muhtaç ve gelirsiz dul kadınların ölen eşlerine dair ölüm belgesi, engeli yüzünden çalışamayan ebeveynlerin engelli belgesi, kronik hastalığı dolayısıyla çalışamayan ebeveynlerin sağlık kurulu raporu teslim etmeleri gerekiyor.

**Genç Üniversiteli yardımına başvuran üniversite öğrencilerinin ise transkript, üniversiteye giriş puanlarını gösteren resmi belge vb. belgeler teslim etmeleri gerekiyor.

Teslim etmeniz gereken belgelerin tam listesini ALO153 Beyaz Masa hattını ya da İBB telefon numarasını arayarak, öğrenebilirsiniz.

İBB Kırtasiye Yardımı Başvuru Formu

İBB kırtasiye yardımına başvuran kişilerin doldurmaları gereken başvuru formunda başvuru sahiplerine muhtaçlıklarını tespit etmeye yönelik bazı sorular soruluyor.

Kırtasiye yardımı başvuru formunu dolduranların mesleklerine, aylık gelir ve giderlerine, kişisel bilgilerine, iletişim ve adres bilgilerine, hane kazançlarına yönelik sorulardan oluşan başvuru formunda yer alan tüm soruları eksiksiz yanıtlamaları gerekiyor.

İBB kırtasiye yardımı başvuru formunda kırtasiye yardımı alabilmek adına yoksul olmamalarına rağmen kendilerini yoksul beyan edenler ve yardım alanlar, sonradan yoksul olmadıklarının İBB tarafından fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kişilerden aldıkları tüm kırtasiye yardım paralarını güncel faiziyle geri ödemeleri talep ediliyor.

Ödeme yapmayanlar ise İBB tarafından mahkemeye veriliyorlar. 

İBB Kırtasiye Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

İBB kırtasiye yardımına ve belediyenin diğer yardımlarına dair bilgi alabilmek adına ALO153 Beyaz Masa hattını ya da İBB telefon numarasını arayabilirsiniz.

Ön başvurularınızın yanı sıra başvuru sonucunuzu da bu numaraları arayarak, öğrenebilirsiniz.

İBB Kırtasiye Yardımı Sorgulama

Başvurunuzun kabul edilip edilmediğini e-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.

SEDEP başvuru sonuçlarınızı sorgulamak için SEDEP resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak da çocuklarınız için başvurduğunuz kırtasiye yardımı başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Genç Üniversiteli ya da SEN OKU DİYE projelerine başvurduysanız; başvuru sonuçlarınızı projelere ait olan resmi internet sitelerinden öğrenebilirsiniz.

İBB Kırtasiye Yardımı Nasıl Alınır?

İBB Kırtasiye yardımına başvuran muhtaç ve yoksul ebeveynlerin başvuruları;  Büyükşehir Belediyesi tarafından değerlendirildikten sonra başvuru sonuçları e-devlet platformunda açıklanıyor.

İBB; değerlendirme aşamasında başvuru sahibince teslim edilen belgeleri ve başvuru formunda paylaşılan bilgileri araştırıyor.

Araştırma aşamasında ise diğer kurumlardan da yardım alıyor.

Gerekli gördüğü hallerde kırtasiye yardımına ya da diğer İBB yardımlarına başvuranların evlerine bir inceleme komisyonu yolluyor.

İnceleme komisyonu tarafından başvuru sahibinin ve ailesinin ekonomik durumuna ilişkin hazırlanan raporu da inceleyen İBB değerlendirme kurulu; kırtasiye yardımında bulunacağı aileleri kararlaştırıyor.

Başvuruların olumlu ya da olumsuz sonuçlarını başvuru tarihinden sonra ortalama bir ay içerisinde başvuru sahiplerine bildiriliyor.

Başvurusu olumlu sonuçlanan kişilerin PTT hesaplarına yeni eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında kırtasiye yardım parası yatırılıyor.

İBB Kırtasiye Yardımı Ne Zaman Yatacak?

İBB kırtasiye yardımları, genellikle Eylül sonu ve Ekim başında başvurusu olumlu sonuçlanan ebeveynlerin PTT hesaplarına yatırılmış oluyor.

Sen Oku Diye ya da Genç Üniversiteli eğitim destek paraları da öğrencilerin hesabına eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında yatırılıyor.

Genç Üniversiteli eğitim yardımı parası, 9 aylık eğitim süresince üç parça şeklinde ödeniyor.

İlk ödemeler ise genelde Eylül sonu ve Ekim başında yapılıyor.

İBB Kırtasiye Yardımından Okul Öncesi Çocuklar Yararlanabilir mi?

İBB kırtasiye yardımı, ilkokul ve ortaokul eğitimi gören çocuklar için yapılıyor.

Yani okul öncesi eğitim gören, anaokul öğrencileri için kırtasiye yardımı yapılmıyor.

Anneler ya da babalar; 5 yaşını doldurmuş ve ilkokula kaydolan çocukları için kırtasiye yardımına başvurabiliyorlar.

İBB Kırtasiye Yardımı Online Başvurusu

Online Platformda İBB Sen Oku Diye projesine başvurmak isteyen öğrencilerin https://senokudiye.ibb.istanbul/Default.aspx linkine tıklamaları gerekiyor.

Başvurusu onaylanan öğrencilere 500 TL ödeniyor. 

Bu eğitim yardımına başvuran engelli öğrencilerin ise mutlaka ilköğretim/lise eğitimi görmeleri ya da MEB onaylı özel eğitim okulları ya da rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alıyor olmaları gerekiyor.

Sen Oku Diye projesinden şehit çocukları ile yetim ve öksüz çocuklar; öncelikli şekilde yararlanabiliyorlar.

İstanbul Kırtasiye Yardımı Hangi Bankaya Yatıyor

İstanbul Kırtasiye Yardımı Hangi Bankaya Yatıyor sorusuna cevap vermek gerekirse başvurunuz olumlu olarak sonuçlandıktan sonra ödemleriniz Ziraat Bankası yada Vakıf Bankasına yatırılmaktadır. Ödemeniz yatırıldıktan sonra size SMS ile bilgi verilir.

Bu yazımızda İBB kırtasiye yardımı nasıl alınır? sorusunu yanıtlamaya,  İBB kırtasiye yardımı başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Sizler de kırtasiye yardımı alıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir; önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Güler oba dedi ki:

    Çocuklarıma kırtasiye malzemeleri istiyorum