DOLAR
34,1074
EURO
37,9686
ALTIN
2.825,47
BIST
9.754,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C

Kaymakamlık Kira Yardımı Başvurusu Başvuru Şartları ve Formu

Kaymakamlık Kira Yardımı Başvurusu Başvuru Şartları ve Formu
21.11.2023 16:41 | Son Güncellenme: 21.11.2023 22:38

Kaymakamlık Kira Yardımı Başvurusu, Başvuru Şartları ve Formu 2024; Ülkemizdeki muhtaç ve yoksul vatandaşlar için ayni ve nakdi yardım çalışmalarını 2024 yılında da sürdüren kaymakamlıklar; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ile işbirliği içerisinde ihtiyaç sahiplerine kira yardımında bulunmaya devam ediyor.

Kaymakamlıklara başvurarak, kira yardımı, gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, eşya yardımı, eğitim ve sağlık yardımı vb. yardımlar almak isteyenler; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca kaymakamlık kira yardımı nasıl alınır? Kaymakamlık kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Kaymakamlık Kira Yardımı Yapıyor Mu?

Evet, kaymakamlıklar kira yardımı yapmaktadır. Bu yardım, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir. Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığıyla yapılan başvurular, değerlendirilerek onaylanan kişilere kira yardımı yapılmaktadır.

Kaymakamlıklar aracılığıyla kira yardımı almak için aşağıdaki şartları taşımanız gerekmektedir:

  • Aylık geliriniz asgari ücretin 1/3’ünden az olmalıdır.
  • Kirada oturduğunuz konutun aylık kira bedeli, asgari ücretin 1/2’sini geçmemelidir.
  • Ev sahibi veya kiracı olmanız fark etmez.
  • Engelli, dul, yetim, yaşlı veya muhtaç durumda olmanız da kira yardımı almanıza yardımcı olabilir.

Başvurularınızı, ilçe kaymakamlıklarına veya SYDV’lere yapabilirsiniz. Başvurular, kaymakamlıklar tarafından değerlendirilerek en geç 30 gün içinde sonuçlandırılmaktadır.

Kaymakamlık Kira Yardımı Kimlere Verilir?

Kaymakamlık kira yardımı; ihtiyaç sahiplerinin kira borcunun bir kısmının ödenmesi ya da tamamının ödenmesi şeklinde yapılabiliyor.

Kira yardımı; öncelikli olarak işsiz ve gelirsiz vatandaşlar için yapılmakla birlikte muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar da kira yardımı alabiliyorlar.

Kaymakamlık kira yardımı; muhtaç ve yoksul vatandaşlar için yapılmasına rağmen hane bireyleri üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul olması durumunda başvuru sahibince yapılan başvurular; hiçbir şekilde kabul edilmiyor.

Kaymakamlık kira yardımına kimlerin başvurabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
  • En az %40 engel oranına sahip olan ve engeli dolayısıyla çalışamayanlar
  • Kronik hastalığı yüzünden çalışamayan hastalar
  • Muhtaç şehit ve gazi yakınları
  • Muhtaç asker yakınları
  • Muhtaç dul kadınlar
  • Afetzede vatandaşlar
  • 65 yaş ve üstü gelirsiz ve sahipsiz yaşlı vatandaşlar

En az %40 engel oranına sahip olan engelli vatandaşların ve kronik hastaların kira yardımı alabilmeleri için Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü devlet hastanelerinden mutlaka hastalıklarına dair sağlık kurulu raporu almaları gerekiyor.

Kaymakamlık Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kaymakamlıklardan kira yardımı almak isteyenler; ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek; kira yardımı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Kira yardımına e-devlet platformundan ya da farklı bir platform üzerinden ise başvurulamıyor.

Başvuruların kira desteğine ihtiyaç duyan kişi tarafından bizzat sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidilerek, yapılması gerekiyor.

Kaymakamlık kira yardımına başvuran yoksul vatandaşlar; başvuru detaylarını öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabiliyor; başvuru şartlarına ve başvuru için gerekli belgelere dair ayrıntılı bilgi edinebiliyorlar.

Kaymakamlık Kira Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Kaymakamlık kira yardımına başvuran kişilerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yetkililerine başvuru sırasında teslim etmeleri gereken en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı
  • Başvuru sahibinin hane bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopileri
  • İkametgah belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Hane bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Ev kira sözleşmesi
  • Kira yardımı başvuru formu
  • Hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Ek belgeler

**Kaymakamlık kira yardımı almak isteyenlerin vakfa teslim etmeleri gereken ek belgeler; muhtaç olmalarına yol açabilen sağlık sorunlarının ya da özel bir durumlarının mevcut olup olmadığına göre değişiklik gösterebiliyor.

Örneğin; engelli bireylerin 2024 engelli belgesi, eşi vefat etmiş ve dul kalmış kadınların ise ölen eşleri için ölüm belgesi teslim etmeleri gerekiyor.

Vatandaşlar; ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayarak, kira yardımı başvurusu esnasında teslim etmeleri gereken belgelerin tam listesini öğrenebiliyorlar.

Kaymakamlık Kira Yardımı Başvuru Şartları

Kira yardımına sadece belirli şartları taşıyan kişiler başvurabiliyorlar.

Kira yardımı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • TC vatandaşı olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • İşsiz ve gelirsiz olmak ya da muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmak
  • Kendi üzerine ya da hane bireyleri üzerine kayıtlı ev, araba, arsa, tarla vb. gelir getirici değerli menkul ya da gayrimenkul mevcut olmaması

Yukarıdaki şartları taşıyan kişiler; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına kira yardımı alabilmek adına başvurabiliyorlar.

İhtiyaç sahipleri; kaymakamlıklara gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı, eşya ve mobilya yardımı, kırtasiye yardımı, eğitim ve sağlık yardımı vb. yardımlar alabilmek adına da başvurabiliyorlar.

Kaymakamlık Kira Yardımı Başvuru Formu

Kaymakamlıktan kira desteği almak isteyen yoksul vatandaşların başvuru sırasında vakıf personeli tarafından kendilerine verilen kira yardımı başvuru formunu mutlaka doldurmaları gerekiyor.

Bu form; ihtiyaç sahiplerine mesleklerine, aylık kazançlarına, aylık gelir ve giderlerine, hanede bakmakla yükümlü oldukları kişi sayılarına, hanedeki çalışan sayılarına dair bazı sorular içeriyor.

Bu sorular ile ihtiyaç sahiplerinin muhtaç ve yoksul olup olmadıkları ve gerekli başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları başvurulan vakıf tarafından tespit edilmiş oluyor.

Kira desteği almak isteyenlerin formda kendilerine yöneltilen tüm soruları eksiksiz bir şekilde yanıtlamaları gerekiyor.

Kira yardımı alabilmek adına formdaki sorulara yanlış yanıtlar verenler ya da sahte belge teslim edenler; sahte belge teslim ettiklerinin ya da kasten sorulara yanlış yanıtlar verdiklerinin başvurdukları vakıf tarafından fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kişilerin aldıkları tüm kira yardımlarını güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayan kişiler ise vakıf mütevelli heyetince mahkemeye veriliyorlar.

Kaymakamlık Kira Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Kaymakamlık kira desteği başvuru şartlarına, kira yardımı alıp alamayacağınıza, kira desteği alabilmek için teslim etmeniz gereken belgelere dair detaylı bilgi edinebilmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabilirsiniz.

Kaymakamlık Kira Yardımı Başvuru Sorgulama

Kaymakamlık kira desteğinden yararlanabilmek adına kira yardımına başvuranlar; başvuru sonuçlarını öğrenebilmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayabiliyorlar.

Başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek ya da vakfı arayarak da başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

E-devlet Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuru sorgulama sayfası üzerinden de kira yardımı başvuru sonuçları görüntülenebiliyor.

E-devlet üzerinden kaymakamlık kira desteği başvurunuzun olumlu ya da olumsuz sonucunu görüntülemek adına https://www.turkiye.gov.tr/csb-kentsel-donusum-kira-yardimi-basvurusu-4621 linkini tıklayabilirsiniz.

E-Devletten Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kaymakamlıktan kira desteği almak isteyen yoksul vatandaşlar; e-devlet üzerinden kira yardımına başvuramıyorlar.

Başvuruların bizzat sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidilerek, yapılması gerekiyor.

Lakin vatandaşlar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Projesi’ne e-devlet üzerinden başvurabiliyorlar.

E-devlet üzerinden yapılan başvurular, ön başvuru olarak kabul ediliyor.

Kaymakamlık Kira Yardımı Ne Kadar 2024?

Kaymakamlık tarafından yapılan kira yardımı miktarı; başvurusu onaylanan başvuru sahiplerinin muhtaçlık durumuna göre değişebiliyor.

İhtiyaç sahiplerinin aylık kira giderlerinin tamamı ya da bir kısmı; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından ödenebiliyor.

Kira yardımı; her ay için yapılabileceği gibi birkaç seferli de olabiliyor.

Kaymakamlık kira yardımı dahilinde yoksul vatandaşlara aylık 2000 TL-  3000 TL – 5000 TL gibi para yardımı yapılabiliyor.

Kaymakamlık Kira Yardımı Hangi Bankaya Yatıyor?

Kaymakamlık kira yardım ödemeleri; ihtiyaç sahiplerinin PTT hesabına yatırılıyor.

Vatandaşlar; kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, TC kimlik numaraları üzerinden hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.

PTTBank kullanıcıları; PTT Matikler’den hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.

Aynı şekilde yeni çipli kimlik kart kullanıcıları da PTTMatik’lerden kart şifreleri ile paralarını çekebiliyorlar.

Kaymakamlık Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Kaymakamlık kira desteğine başvuranların başvuruları; başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından detaylı bir şekilde inceleniyor.

İnceleme aşamasında başvurulan vakıf mütevelli heyeti; başvuru sahibinin evine bir inceleme komisyonu gönderebiliyor.

Mütevelli heyeti; inceleme komisyonu tarafından başvuru sahibinin ekonomik durumuna ve başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığına dair hazırlanan raporu, başvuru sahibince teslim edilen belgeleri ve başvuru formunu değerlendirip, ihtiyaç sahiplerini tespit ediyor.

Başvuru sonuçlarını; başvuru sahiplerinin telefon numaralarına SMS ile gönderiyor.

Aynı zamanda başvuru sonuçları, e-devlet platformunda da açıklanıyor.

Kaymakamlık kira yardımı başvuru sonuçlarının açıklanması, genellikle birkaç hafta sürmekle birlikte yoğunluk halinde başvuruların açıklanması birkaç aya kadar uzayabiliyor.

Başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler; PTT şubelerinden hesaplarına yatırılan kira yardım ödemelerini çekebiliyorlar.

Kaymakamlık Kira Yardımı Her Ay mı Veriliyor?

Kaymakamlık kira yardımı;  her ay için yapılabileceği gibi tek sefer de yapılabiliyor.

Bu noktada başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının bütçesi, başvuru sahibinin muhtaçlık durumunu belirleyici oluyor.

Bazen yardımlar, yılda birkaç sefer için de yapılabiliyor.

Yardım kapsamında kiranın bir kısmı ya da tamamı karşılanabiliyor.

Kaymakamlık kira yardımı; muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar için yapılıyor.

Kişinin muhtaçlığının sona ermesi halinde vakıf tarafından yapılan yardım kesiliyor.

Muhtaçlığı sona ermesine rağmen kira yardımı almaya devam edenler ve vakfa muhtaçlıklarının sona erdiğine dair bilgi vermeyenler de vakıf tarafından cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kişilerin de muhtaçlıkları sona erdikten sonra aldıkları tüm kira yardımlarını güncel faizleriyle geri ödemeleri gerekiyor.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından afet riski taşıyan yapı ve binalarda yaşayan, yaşadığı bina ya da yapı yıkılarak, yeniden inşa edilecek olan vatandaşlar için yapılan kira yardımına kentsel dönüşüm kira yardımı ismi veriliyor.

Evi ya da işyeri kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilecek olan kişiler; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kira yardımına başvurabiliyorlar.

Bu yardım; 6306 numaralı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde yapılıyor.

Yapılan bu yardım ile konut ve işyeri sahiplerinin yanı sıra kiracıların da Kentsel Dönüşüm Projesi dolayısıyla mağdur olmalarının önlenmesi amaçlanıyor.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?

Evi ya da işyeri; Kentsel Dönüşüm Projesi dahilinde yeniden inşa edilecek olanlar, kira yardımı başvurularını e-devlet platformu üzerinden e-imza yöntemi ile gerçekleştirebiliyorlar.

Bu noktada vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/csb-kentsel-donusum-kira-yardimi-basvurusu-4621 linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar;

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl ya da İlçe Müdürlükleri’ne
  • Belediyelere bağlı olan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlükleri’ne

giderek de Kentsel Dönüşüm kira desteğine başvurabiliyorlar.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar 2024?

Kentsel Dönüşüm Projesi dahilinde vatandaşlar için yapılan kira yardımı miktarı; şehirden şehre farklılık gösteriyor.

2024 yılı için Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı miktarı; 3000 TL’den başlıyor ve 10.000 TL’ye kadar yükselebiliyor.

Kira yardımı, en fazla 4 yıl için yani 48 ay için yapılıyor.

Ankara, İstanbul ya da İzmir illerinde yaşayan ev ya da işyeri sahipleri için aylık 2300; Karabük, Gümüşhane, Çankırı, Burdur Nevşehir’de yaşayanlar içinse 1430 TL kira desteği sunuluyor. 

Belediye Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Yoksul ve dar gelirli vatandaşlar yani muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar; belediyelere de kira yardımı alabilmek adına başvurabiliyorlar.

Vatandaşlar, belediye binalarına, sosyal hizmet merkez ya da müdürlüklerine giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet üzerinden ise ön başvuru işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.

Kira yardımı almak isteyen yoksul vatandaşların e-devlet üzerinden kira yardımı ön başvurularını tamamlamaları için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar; ALO153 Beyaz Masa hattını arayıp, ön başvurularını gerçekleştirebilecekleri gibi başvuru sonuçlarını da bu numarayı arayıp, yetkili kişilerden öğrenebiliyorlar.

Belediye kira yardımı sorgulama işlemi; e-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden de yapılabiliyor.

Belediye Kira Yardımı Ne Kadar 2024?

Belediye kira yardımı miktarı da başvuru sahibinin muhtaçlık durumuna ve başvurulan belediye bütçesine göre değişebiliyor.

Kira yardımı dahilinde başvurusu onaylanan hak sahiplerinin aylık kira masraflarının bir kısmı ya da tamamı karşılanabiliyor.

Belediye kira yardımı; 1500 TL, 2000 TL, 3700 TL gibi farklı rakamlarda seyredebiliyor.

Bu yazımızda kısaca kira yardımı nasıl alınır? Kira yardımı ne kadar? vb. kira yardımına dair en çok merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.